Home News Forum Look/Listen Samplesets Compare Requirements Pictures Links Downloads About us

 

 

Content









First Previous 1721 Next Last
Google

1721 Arp/F.C. Schnitger, St. Michaelskerk, Zwolle, The Netherlands









  Sonus Paradisi

Site of Sampleset producer about this Sampleset

Historic Dutch baroque organ
48 kHz, 24-bit, stereo, original acoustic, multi release samples
8 GB WET (with default memory reduction adjustments)
14 GB Surround (with default memory reduction adjustments)
4+P/64 (keyboards / stops)
Licence: Commercial
Released in: 01-2008 (version 1), 02-2011 (version 2)

Movie: Kerk Zwolle heeft 18e eeuwse synthesizer
Orgelnieuws: Klinkklare klanken uit Zwolle
Orgelnieuws: Klinkklare Zwolse klanken klaar
On PCorgan forum: 1721 Arp/F.C. Schnitger, Zwolle (versie 2)
On Hauptwerk forum: 4 manual Schnitger organ Zwolle
On Hauptwerk forum: Link to hear the Schnitgerorgan,Zwolle
On Hauptwerk forum: Zwolle Schnitger Sampleset released
On Hauptwerk forum: Zwolle - users, price, first experiences
On Hauptwerk forum: Impulse Responses for Zwolle Dry Set
On Hauptwerk forum: Hint for Zwolle or other large sets
On Hauptwerk forum: Zwolle Surround Sound Wet sampleset
On Hauptwerk forum: Zwolle v. Kampen
On Hauptwerk forum: Zwolle V2 is ready now

I got the CD Musica Michaelis 2 as gift. Toon Hagen gave me permission to publish the registrations here.

Review in German on Orgelbits.

Mp3 examples of others:
- Sonus Paradisi
- Contrebombarde.com
 




Impression of Dick Sanderman:
Het Schnitger-orgel van de Grote- of St. Michaelskerk in Zwolle is een echt stadsorgel. De monumentale orgelkas, ontworpen door de Amsterdamse beeldhouwer Jurriaan Westerman, is een blikvanger in het kerkinterieur. In het contract uit 1719 bevatte het orgel 46 stemmen, verdeeld over drie manualen en pedaal. Tijdens de bouw werd besloten, als vierde klavier een borstwerk met 11 stemmen toe te voegen; bij oplevering had het orgel vier manualen en 63 stemmen. Vooral in de negentiende eeuw werd de dispositie regelmatig gewijzigd en aangepast aan de toen heersende smaak: vulstemmen moesten plaats maken voor strijkers, en uiteindelijk werd het rugwerk zelfs in een zwelkast geplaatst. De grote restauratie die Flentrop uitvoerde in 1953-1955 bracht het orgel in hoofdlijnen terug naar de situatie van 1721. Flentrop-medewerker Joop de Ruiter werkte in 1985-1989 nog aan de intonatie van de tongwerken, terwijl een grote groep vrijwilligers onder aanvoering van organist Toon Hagen in 1999-2000 een schoonmaakbeurt uitvoerde.

Het Zwolse orgel is gebouwd volgens het werkenprincipe: elk werk is zelfstandig en onafhankelijk. In de Schnitger-traditie betekent dit dat het koppelen van manualen en pedaal eigenlijk niet nodig is. Vaak ontbreken dan ook de pedaalkoppel en de koppel van het Rugwerk naar het Hoofdwerk. In Zwolle zijn ze nu wel aanwezig, maar bij het registreren op dit orgeltype is het altijd goed om in gedachten te houden dat elk werk een zelfstandige eenheid is. Een klein voorbehoud mogen we hier maken voor het Bovenpositief, het derde manuaal: de aanwezigheid van een Quinta 6' op een manuaal dat zelf geen 16' registers heeft, en van een Trompet 4' die op het Hoofdwerk ontbreekt, zijn toch wel duidelijke signalen dat het Bovenpositief kan worden gezien als een aanvulling van het Hoofdwerk.

De manuaalomvang is, zoals bij orgels uit deze tijd gebruikelijk, slechts 4 octaven. Dat brengt nogal wat beperkingen met zich mee. Voor mensen met een absoluut gehoor is ook de toonhoogte een hindernis: die is een hele toon hoger dan normaal. Beide problemen laten zich in Hauptwerk gelukkig heel makkelijk oplossen. De stemming is tegenwoordig gelijkzwevend, maar zal tot in de 19e eeuw ongetwijfeld onevenredig zwevend zijn geweest, vermoedelijk middentoon. Ook dat kunnen we in Hauptwerk reconstrueren: wie dat wil, kan het Schnitger-orgel in middentoonstemming bespelen.

De dispositie biedt enorm veel mogelijkheden voor kleinere en grotere plena. Het rugwerk is zeer nadrukkelijk aanwezig in de kerk. Het orgel bezit geen Cornet, maar wel een Sexquialter, die hier de functie van Cornet als gemeentezangleider kan overnemen. En die Sexquialter vinden we in het rugwerk, zo dicht mogelijk bij de zingende gemeente. Het Borstwerk klinkt aan de speeltafel oorverdovend luid, maar is in de kerk juist heel bescheiden te horen. In Hauptwerk klinkt het verhoudingsgewijs wat sterker dan in werkelijkheid. Sinds de restauratie door Flentrop staat het orgel strak in z'n wind, strakker dan het oorspronkelijk waarschijnlijk geweest is. 't Geeft een zekere spanning aan de klank, die daardoor vooral energiek en krachtig is. De windvoorziening van het pedaal vereist wat omzichtigheid: de Bazuin 16' en de grote pedaalmixtuur (8 sterk!) verdragen elkaar niet zo goed. In Hauptwerk kun je ze prima samen gebruiken, in 't echt onttrekken ze wind aan elkaar.

Karakteristiek zijn de kortbekerige tongwerken: de Dulciaan en de Regaal van het Borstwerk, de Viola di Gamba (jaja, dat is hier een tongwerk!) van het Bovenpositief, de Vox Humana op het Hoofdwerk en de Fagot in het Rugwerk. Prachtig als solostem, maar vooral de tongwerken van het Borstwerk zijn door hun indirecte klank ook mooi te gebruiken in meerstemmig spel.

Tijdens mijn studiejaren aan het Zwolse conservatorium had ik les op het Schnitger-orgel. We speelden er alles, zelfs Franck, waarbij de borstwerkdeurtjes soms als zwelkast werden gebruikt. Ik deed er eindexamen, verzorgde er door de jaren heen ettelijke concerten en verving Toon Hagen ook meer dan eens tijdens kerkdiensten. Al met al is Zwolle vertrouwd terrein voor me, en 't was dan ook een spannende kennismaking toen ik erachter kwam dat het orgel ook in Hauptwerk verkrijgbaar was. In hoeverre zou het matchen met mijn ervaringen aan het instrument zelf?

Begonnen met Zwolle V1 was ik aanvankelijk niet enthousiast. Het duurde even voor ik er de vinger op kon leggen wat 't nou precies was, maar voor mijn gevoel klopte er iets niet. Al spelend merkte ik dat het met de galmafhandeling te maken moest hebben. En precies op dat punt is V2 aanzienlijk verbeterd. Zwolle V2 verscheen terwijl ik al begonnen was met het opnemen van demomateriaal in V1. 't Zou jammer zijn om datgene wat ik al had opgenomen nu weg te gooien, vandaar dat u nu twee boxjes aantreft: de opnamen in V1 en V2 zijn duidelijk van elkaar gescheiden.

Een kritische opmerking ten slotte over de layout: de afbeelding van de speeltafel in V1 was eenvoudig maar duidelijk, prima werkbaar. In V2 is een nieuwe layout gekozen, die ik geen verbetering vind. Het oogt onrustig, de speeltafel is in vertekend perspectief afgebeeld met lelijk flitslicht. Op de plek waar het borstwerk hoort te zitten, hangt het sofiet dat in werkelijkheid onder het rugwerk zit. Ook de balans tussen de diverse werken is niet helemaal optimaal: zoals ik al zei, het Borstwerk klinkt in werkelijkheid minder present. En wat bij Sonus Paradisi wel vaker het geval is: het pedaal klinkt te zwaar. 't Kan in het voicingmenu allemaal bijgeregeld worden, maar waarom niet meteen een goede balans gekozen? Ook hoop ik dat er ooit nog een V3 komt met Original Sampled Tremulants: dat zou bij deze mooie tongwerken zeker een aanwinst zijn!

Niettemin: Zwolle is een geweldig orgel, zowel in real life als in Hauptwerk. Een inspirerend instrument, veelkleurig en dynamisch. Het is en blijft een barokorgel, vandaar het grote aantal Bachwerken dat ik opnam, maar met enige creativiteit is sommige muziek van later datum ook prima te spelen. De opnamen met V2 werden gemaakt in de lijdenstijd: dat weerspiegelt zich in de keuze van de koraalmuziek. Een compositie van de huidige organist Toon Hagen zorgt voor een eigentijdse noot.

Dick Sanderman, april 2011
  • Dick Sanderman

    images/slideshow/zwolle1.jpg

    Zwolle
  • Foto Dick Sanderman

    images/slideshow/zwolle2.jpg

    Zwolle
  • Foto Dick Sanderman

    images/slideshow/zwolle3.jpg

    Zwolle
  • Foto Dick Sanderman

    images/slideshow/zwolle4.jpg

    Zwolle





Mp3 examples (on Zwolle version 2), played by Dick Sanderman:
JW Player goes here


Mp3 examples (on Zwolle version 1), played by Dick Sanderman:
JW Player goes here


Mp3 examples played by Marco den Toom (these comes from KORAALBOEK bij de psalmen):
JW Player goes here


A lot other examples from this book can you listen at: Marco den Toom.

Impression of Gert:
CAUTION: This review and mp3 examples are based on version 1, there is meanwhile an improved version 2.

This is a good baroque Sampleset. Because of the enormous reverberation of the St. Michaelskerk I was curious if that was possible. With this organ is shown that a large reverb is not an insurmountable problem for Hauptwerk. Also with fast pieces are the separate notes good audible. Because of the large reverb this is not an ideal study organ, but for a moderate player (as I) pleasant because a lot play-troubles remains hidden.
This organ excels in his warm flutes, but have also nice full principals and (as much as 12) stately rasping baroque reeds. It spends some time to know the extensive possibilities of this entire big organ (64 stops). With this organ, you must register cautious and use not too much stops. May be only my taste, but I don't like a tutti on this sampleset. But a mild principal plenum with the mixtuur is very nice.
Each manual have its own characteristics, on the recording you can easy hear that the Rugwerk (and Bovenpositief) sounds very direct and pure, the Hoofdwerk and Borstwerk sounds more indirect with more reverb. I prefer the Rugwerk (with nice Prestant and Roerfluit) and the Bovenpositief.
On the well-organized stops screen are the names of the stops good readable.
This Sampleset has also a handy voicing page (also available with Hauptwerk Basic Edition) to adjust the volume of one or more stops. There is also a free extended version available in which the compass of the manual is increased to 54 (original 49) notes and the pedal to 30 (original 27) notes.
New for the samplesets of Sonus Paradisi is that the wind model is made visual, furthermore the wind pressure can be regulated with adjustments of the valves. This nice toy can only be used with Hauptwerk Advanced and outside the U.S. (because of a patent).
The absence of noise (also in reverb tail) is one of the characteristics of Sonus Paradisi. It's not needed, as by many other sets, to put on the organ motor to avoid that the noise is annoying.
The requirements for memory (RAM) and polyphony (processor capacity) are substantial. However, in my opinion, this Sampleset is also good usable when you (I too) have a computer with 4 GB memory. With this type of organ each manual can be used independently, through that it is good possible to configure multiple organs of 2 manuals + pedal (see Hint for Zwolle or other large sets or send me a mail).
For this organ is also a Dry (without reverb and much lower requirements) version and a Surround (4 channels for large spacial effect, nearly double requirements) version available. With about EURO 8,- per stop, this sampleset is relatively not expensive.

Gert, maart 2008

Mp3 examples (on Zwolle version 2), played by Gert CAUTION:
JW Player goes here


Mp3 examples (on Zwolle version 1), played by Gert CAUTION:
JW Player goes here


Claude Goudimel: Genevan Psalms (Mazmur)
150 Psalms in soprano- en tenor arrangement

JW Player goes here
Revised reprint of the so-called Mazmur edition, edited by Harry van Dop. Includes a CD with all the Psalms in MP3 format, played by Dick Sanderman. Beside a selection.

162 pages, Euro 39.95, it's an English edition.








Show big map

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com