Home News Forum Look/Listen Samplesets Compare Requirements Pictures Links Downloads About us

 

 

Content


First Previous 1842 Next Last
Google

1842 J. Batz, Hervormde kerk, Mijdrecht, Nederland  De HW consultant
Site of producer about this sampleset
Site of Janskerk Mijdrecht

Romantic
16-bit, stereo, multiple release samples
16-bit (standaard instellingen): 2.1 GB RAM
22/2+P (registers / manualen)
License: Commercial.
Released in: 05-2011


On PCorgan forum: 1842 J. Batz, Mijdrecht
On Hauptwerk forum: Some initial reflections on Mijdrecht
On Hauptwerk forum: Upcoming: Batz organ from Mijdrecht

Mp3 examples others:
- De HW consultant
- Contrebombarde.com
 


Impression of Gert:
Een bijzondere, maar sympathieke manier van spreken over je eigen, te verkopen, product:
"Het was voor ons een experiment om te kijken in hoeverre we een sampleset konden maken. Er is daarom voor de echte kenner genoeg op aan te merken. Zo is er door een misverstand op 16 bit opgenomen i.p.v. 24 bit waardoor er relatief veel ruis in de samples is gekomen. Bij een CD opname is dit niet merkbaar maar bij Hauptwerk waarbij de samples opeengestapeld worden, wordt dit toch duidelijk hoorbaar naarmate je meer stemmen gebruikt. De ruis die hierdoor ontstaat moet toch wat gefilterd worden waardoor er in de nagalm (releases) iets van de klank verloren gaat. Ook waren de staccato releases eigenlijk te lang maar omdat de kerk niet zoveel akoestiek heeft, blijkt dit achteraf niet zo'n probleem te zijn gelukkig. Tot slot zijn we nog steeds niet uit het windmodel dus dat zit er vooralsnog niet bij. Als we hier tevreden over zijn, zullen we dat later als gratis update aanbieden. Met name door het ontbreken van het windmodel klinkt het (voorlopige) eindresultaat nog niet zoals het origineel, aangezien het echte instrument zeker geen starre windvoorzieng heeft en daardoor toch heel anders overkomt."
Tot zover de makers. Zelf ben ik natuurlijk erg verwend met veel dure samplesets, maar het is natuurlijk niet eerlijk om deze set te vergelijken met sets die vijf keer zoveel kosten. Toch heb ik me een paar avonden prima vermaakt met het inspelen van de onderstaande voorbeelden. Het was ook niet moeilijk om geschikte registraties te vinden. Het eerste Batz orgel voor Hauptwerk! Dit type orgel was nog ondervertegendwoordigd bij de samplesets, er zal dus zeker wel markt voor zijn.

Ze zullen met de restauratie door Van Vulpen wel goede redenen hebben gehad om de strijkers en Nasard er weer af te halen, maar ik (als pragmatist) snap dat niet zo goed: De 'virtuele extensies' vind ik een waardevolle toevoeging aan de sampleset, netjes ook dat ze in de gebruikersinterface te herkennen zijn aan het onderstreepte label. De strijkers passen prima in een dergelijk romantisch instrument. De Nasard, Larigot en Terts zijn prima te gebruiken voor soloregistraties.

De Cornet (combineer hem met de Prestant8 en gebruik hem als solostem) is prachtig karakteristiek! De Trompet is erg krachtig, ook in hoge tonen, meestal is de Trompet bij lage tonen luider en bij hoge tonen wat minder sterk.

De gebruikersinterface lijkt niet op de echte speeltafel, maar is wel prettig praktisch en zeer geschikt voor een touch screen. Een paar zeurpuntjes:
  • Bij meeste andere samplesets zit 'C' rechts en 'S' links.
  • De titels 'HOOFDWERK', 'PEDAAL' en 'BOVENWERK' zien er precies hetzelfde uit als de knoppen, het lijkt alsof je er op kan klikken.
  • Ik vind het niet zo mooi dat 'man.koppel', 'ped.koppel HW', 'ped.koppel BW' met een kleine letter beginnen.
De producent heeft me laten weten dat er een gratis update komt met waarschijnlijk o.a.: Windmodel implementatie, aparte Tremulant op het Hoofdwerk. Nog een suggestie voor een volgende versie: Ik mis, zo nu en dan, de hoge E in het pedaal, het zou mooi zijn om de omvang van het pedaal iets te vergroten.

De nagalm van Roerfluit8 vind ik beter dan de nagalm van de Holpyp8. Zoals de producten zelf ook al zeggen, de galmstaarten zijn het zwakste onderdeel van de set. Bij snelle stukken met een kleine registratie valt dat op, luister bijvoorbeeld naar de Menuet van Bach. Ik vind de set dus meer geschikt voor rustige dan voor snelle stukken.

De vereisten zijn niet heel hoog, de set is te laden in 2.1 GB RAM. Als je Hauptwerk Free gebruikt (met limiet van 1.5 GB) kun je dus een aantal registers niet laden. Je kunt er dan ook voor kiezen om de galmstaarten niet te laden en er zelf kunstmatige nagalm aan toevoegen.

De set heeft een goede prijs/prestatie verhouding: het kost maar E 40,- waarvan er E 10,- naar het orgelfonds van het echte instrument gaat.

Gert, juni 2011

Mp3 examplse of me CAUTION:
JW Player goes here


Scherzo (R. Becker) played by Christian Boogaard:

Tuba Tune (C.S. Lang) played by Christian Boogaard:


Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com