Home News Forum Look/Listen Samplesets Compare Requirements Pictures Links Downloads About us

 

 

Content
First Previous 1742 Next Last
Google

1742 Silbermann, Zöblitz, Germany  Prospectum

Site of Sampleset producer about this Sampleset

Die Silbermann-Orgel stadtkirche Zoblitz

Baroque
48 kHz, 24-bit, stereo, surround, multiple release samples
Surround, 24-bit: 8.32 GB RAM
Surround, 16-bit: 4.37 GB RAM
Stereo only, 16-bit: 2.35 GB RAM
20/2+P (stops / keyboards)
Licence: Commercial
Released in: 04-2013

On PCorgan forum: 1742 Silbermann, Zöblitz (D) 20/2+P
On Hauptwerk forum: Coming very soon: Silbermann Zöblitz
On Hauptwerk forum: Website online, Zöblitz released

Mp3 examples others:
- Prospectum.
- Contrebombarde.com
 

Impression of Gert:
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de samples klinken mooi gedetailleerd. De set klinkt authentiek barok, vergeet niet het bijgeleverde 'Zoblitz temperament' te gebruiken. Als je het orgel laadt staat de stemming standaard op 'Equal'.
De toonhoogte is a' = 465 Hz.
De bouw van het orgel verliep niet zonder slag of stoot, op 20 Juni 1738 werd het contract getekend, de overdracht zou plaatsvinden in de zomer of herfst van 1740. Pas in Maart 1742 is het orgel op een wagen vervoerd van Freiberg (waar werkplaats van Silbermann stond) naar Zoblitz. Het orgel is op 15 Juli 1742 in gebruik genomen. De parochie en Silbermann hebben echter nog een jarenlange strijd gevoerd over de betaling. In 1894 en 1903 zijn er reparaties en veranderingen aan het orgel uitgevoerd. Er vond een renovatie plaats in 1952. Na een gulle schenking van Hubert Hofer was het mogelijk om in 1997 een totale restauratie uit te voeren waarbij geprobeerd is het oorspronkelijke geluid en uiterlijk te herstellen.
Gottfried Silbermann heeft tijdens zijn leven (1683-1753) ongeveer 50 orgels gebouwd, daarvan zijn er nu al minimaal 6 van beschikbaar in Hauptwerk: Dit orgel lijkt sprekend op de orgels van Reinhardtsgrimma en Grosshartmannsdorf. Van de bovenstaande sets heb ik een sterke voorkeur voor Freiberg, maar dat is ook de grootste en duurste. Van de andere genoemde sets vind ik dat deze Zöblitz de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft.
Een Quintadena om verliefd op te worden! Ik krijg dan de neiging om dit register steeds te gebruiken. Ook de volle warme Gedackt vind ik heel mooi. De Roerfluit8 van het Hoofdwerk vind ik wat zacht. Het grootste nadeel van dit orgel vind ik dat er geen tongwerk op de manualen beschikbaar is, er is alleen een Posaunenbass16' in het pedaal. De Octava4 is het krachtigste register van het orgel, persoonlijk vind ik deze wel erg fors. Dit schreef ik echter ook al bij 1741 (21/2+P), Grosshartmannsdorf, het hoort dus blijkbaar bij het karakter van dit orgel en is niet specifiek voor de sampleset. Het opnemen van de geluidsvoorbeelden deed ik uiteraard zonder 'voicing'-aanpassingen, ik voel echter wel de behoefte om de sterkte van enkele registers aan te passen.
De sampleset bevat alle vormen van realisme:
 • Traktuurgeluid van toetsen en pedaal.
 • Het uitrekken van de registers (inclusief het knerpen bij de Tertia).
 • Het geluid van de tremulant motor.
 • Het belletje bij de 'Klingel'.
 • 'Multi release samples': 2 galmsamples (kort en lang).
Alleen het achtergrondgeluid van de kerk en windmotor ontbreekt. De tremulant samples zijn geproduceerd met de TremulantTemplate© procedure van Prospectum. Ze klinken beter dan de kunstmatige tremulant van Hauptwerk, maar helemaal warm wordt ik er niet van. Dan liever alle noten opnemen met en zonder tremulant.
De set is beschikbaar in twee versies:
 • Twee kanalen (stereo), met originele omvang van 49 manuaaltoetsen en 25 voor het pedaal.
 • Vier kanalen (2 keer stereo), er is een extra stereo kanaal met een opname op grotere afstand van het orgel, hierdoor bevat die meer galm. Met 'sliders' op het bedieningsscherm kan er een gewenste balans tussen direct-front-geluid en afstand-rear-geluid worden ingesteld. Heel handig! Deze vier kanaals versie heeft ook een omvang van 56 manaaltoetsen en 30 voor het pedaal. Ook is er een extra Obenwerk-Pedaal koppel.
Ik raad aan om altijd de vier-kanaals versie te nemen, ook al gebruikt u een stereo-configuratie. Alleen de front-samples vind ik aan de droge kant, bovendien vind ik het handig om de hoeveelheid galm te kunnen instellen. Samen met de twee 'galm' kanalen heeft de set een prettige akoestiek, er is ongeveer 2 seconden nagalm.
Het bedieningsscherm bevat twee tabs:
 1. Een realistische weergave. Een mooie tab in realistische kleuren. Jammer dat je niet goed kunt zien of je een register geselecteerd hebt of niet. Het contrast is niet helemaal duidelijk.
 2. Een praktische weergave. Deze tab is erg handig als je het orgel wil leren kennen.
Voor het geval u twee touchscreens hebt: Er zijn geen aparte tabs voor links en rechts.
De vereisten voor RAM geheugen zijn niet hoog:
 • 16 bit/stereo: 2.35 GB (computer met 4 GB RAM)
 • 24 bit/stereo: 4.35 GB (computer met 6 GB RAM)
 • 16 bit/4 kanalen: 4.37 GB (computer met 6 GB RAM)
 • 24 bit/4 kanalen: 8.32 GB (computer met 10 GB RAM)
Verwacht geen orgel waar je alle muziek op kunt spelen, het is een karakteristiek barokorgel.
Een prima sampleset voor een relatief lage prijs.
Gert, april 2013Mp3 examples, played by Gert CAUTION (Front/Rear mixed 1:1):
JW Player goes here


Mp3 examples, played by Gert CAUTION (Front):
JW Player goes here


Mp3 examples, played by Gert CAUTION (Rear):
JW Player goes here

Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com