Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

News
Vorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende
Google

Hauptwerk nieuws, web site updates

31-12-2011

Opnames Salisbury Volume II en III

De afgelopen week heb ik ruim 25 opnames gemaakt op de nieuwe sampleset van Salisbury. Onder andere heb ik de Baroque Suite en de Cathedral Suite van Gordon Young opgenomen, behalve dan de Toccata's, die vond ik te moeilijk. Bovendien geef ik mijn mening over deze set, zie: sampleset 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, England (65/4+P).
Geef jouw mening op: Ons forum: 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, Engeland

Nieuwe foto's

Bij de sampleset van Salisbury bestaat de mogelijkheid om de schermen verticaal te plaatsen. Organorak heeft dit gedaan, zie de foto van zijn orgel waarbij de sampleset bijzonder goed met het orgel integreert.

Jan Schipper stuurde me een foto van zijn orgel, bijzonder is dat hij op een leuke manier trekregisters, een touchscreen en een pijpenfront combineert.

Verder heb ik een foto toegevoegd van een orgel van custommadeorgan.

Oudejaarsopnames Dick Sanderman

Dick Sanderman heeft nog twee mooie 'oudejaars stukken' opgenomen op sampleset Ebersmunster.
Zie: Opnames Dick Sanderman.

Tot meditatie

Uit Psalm 106: Daarom ontbrandde de toorn van de HEERE tegen Zijn volk, Hij had een afschuw van Zijn eigendom. Hij gaf hen in de hand van de heidenvolken; wie hen haatten, heersten over hen. Hun vijanden onderdrukten hen, zij werden vernederd onder hun hand. Hij redde hen vele keren, zíj echter tergden Hem door hun plannen en raakten uitgeteerd door hun ongerechtigheid. Toch zag Hij hun benauwdheid, toen Hij hun roepen hoorde. Hij dacht hun ten goede aan Zijn verbond; Hij had berouw, naar Zijn grote goedertierenheid. Daarom bewees Hij hun barmhartigheid bij allen die hen als gevangenen hadden weggevoerd.

24-12-2011

Salisbury Volume II en III

Volume II en III van sampleset 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, England (65/4+P) zijn ook uitgekomen.
Amerikanen en Engelsen zijn er helemaal weg van, Nederlanders hebben vaak meer met Franse- dan met Engelse orgels.
De kracht van deze Salisbury sampleset zit voornamelijk in de prachtige nagalm en de opgenomen samples met tremulant (voor alle registers van Solo, alle tongwerken, en Vox Angelica van Swell).
Prijzen (tot 15 januari):
Upgrade van 1 naar 2: E 271,-
Upgrade van 1 naar 3: E 271,- + E 203,- = E 474,-
Volume 1 + 2 + 3: E 847.45

Zie verder: Salisbury volumes 2 and 3 released
en: Hauptwerk forum: Salisbury Volumn II
en: Ons forum: 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, Engeland

Windows Phone app Psalmboek.nl

Wim Bokkers heeft een Windows Phone app gemaakt van psalmboek.nl, zie Windows Phone App Psalmboek.nl.
Dit digitale psalmboek bevat de psalmberijming uit 1773, aangevuld met enkele gezangen. Met deze app zijn teksten en bladmuziek te bekijken en is de orgelbegeleiding te beluisteren.

Boek valt dicht -> gebruik paperclips

Het nieuwe koraalboek van Marco den Toom blijft lastig openstaan. Bij het 'rode koraalboek van Dick Sanderman' heb ik dit opgelost door hem te 'ontbinden', vrij rigoureus heb ik er een losbladig boek van gemaakt...
Om de een of andere reden (waarschijnlijk andere manier van inbinden) blijft het koraalboek van Cor van Dijk wel beter openstaan.
Een doeltreffende manier om 'blijven openstaan' te bevorderen is het gebruik van paperclips. Zowel links als rechts, boven en beneden 'clip' ik zo'n 20 pagina's aan elkaar, dan gaat het een stuk beter.

Tot meditatie

Uit Psalm 105: Loof de HEERE, roep Zijn Naam aan, maak Zijn daden bekend onder de volken. Zing voor Hem, zing psalmen voor Hem, spreek aandachtig van al Zijn wonderen. Beroem u in Zijn heilige Naam, laat het hart van wie de HEERE zoeken, zich verblijden. (Gert: dus niet 'die Hem gevonden hebben', maar ook 'die Hem zoeken'!). Vraag naar de HEERE en Zijn kracht, zoek Zijn aangezicht voortdurend.

17-12-2011

Preview layout Utrecht Dom

Op Utrecht preview... is de layout te zien van het komende sampleset '1831 Batz/Witte, Domkerk, Utrecht, Nederland (50/3+P)'. De vaste lezers van deze site herinneren zich zeker de vermakelijke discussie op Nieuwe Hauptwerk Batz. Deze sampleset heeft Jiri Zurek ook opgenomen met tremulanten, als dat een beetje goed is gelukt verwacht ik in Nederland best veel vraag naar deze set. Een orgel uit deze periode, met opgenomen tremulanten en grootse akoestiek is iets waar velen naar uitzien.

Eerst brengt Sonus Paradisi nog een klein sampleset uit (zie: Beta testers for Sonus Paradisi wanted). Of wil hij ons op het verkeerde been zetten en komt toch de Laurenskerk eerst...

Opnames psalmbewerkingen

Ook afgelopen week heb ik nog verschillende psalmbewerkingen opgenomen, o.a.:

Nieuwe foto's

Ziemowit Brodzikowski van "Magnus" uit Polen heeft me een aantal foto's gestuurd van zijn kerkorgels.
Zie: Orgels Magnus. Er zitten ook een paar videos bij, het is net echt, zo hoor je niet dat het maar Hauptwerk is.

Tot meditatie

Uit Psalm 104: Loof de HEERE, mijn ziel. HEERE, mijn God, U bent zeer groot, U bent met majesteit en glorie bekleed. ...... U brengt de duisternis teweeg en het wordt nacht; daarin gaan alle dieren in het woud naar buiten. De jonge leeuwen brullen om een prooi en verlangen van God hun voedsel. Wanneer de zon opgaat, trekken ze zich terug en leggen zich neer in hun holen. De mens gaat dan op weg naar zijn werk, naar zijn dienstwerk, tot de avond toe. Hoe groot zijn Uw werken, HEERE, U hebt alles met wijsheid gemaakt, de aarde is vol van Uw rijkdommen. ... Halleluja!

10-12-2011

Wensen voor volgende Hauptwerk versie

Ik werk nu al een poosje met de huidige Hauptwerk 4 versie. Mijn wensen voor een volgende Hauptwerk release:
 1. Bij Full screen mode zitten er rechts en onder nog grijze randen, die vind ik niet mooi.
 2. Ik wil de volgend functies via midi aansturen, maar dat kan niet:
  - Engine/Advanced/Stop audio/MIDI
  - Engine/Advanced/Start audio/MIDI
  Deze funcies gebruik ik als ik via Mediaplayer een opname wil beluisteren.
  De Mediaplayer werkt niet als ik in Hauptwerk niet eerst Stop Audio doe.
 3. Nu moet je per orgel alles opnieuw instellen. Ik zou graag hebben dat de volgende instellingen 'globaal' bewaard kunnen worden:
  • Midi aansturing voor Start/stop/cancel recording
  • Midi aansturing voor Combination stops
  • Midi aansturing voor General Volume
Wie heeft er nog meer?
Geef jouw mening over deze set op: Forum: Wensen voor volgende Hauptwerk versie.

Bouwers van Hauptwerk orgels

Steeds meer mensen zien 'brood' in Hauptwerk. Deze week zag ik op deze site een mooie advertentie verschijnen van designorgel.nl. Eigenaar Dirk Veldman heeft een heel slim orgel gebouwd met uitschuifbare touchscreens en hele mooie klavieren. Even googlen leerde me dat Dirk Veldman nog meer sites heeft: Ook forummoderator Peter geeft technische ondersteuning, hij heeft deze week de site custommadeorgan opgezet.

Tot meditatie

Uit Psalm 103: Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden. Want zo hoog de hemel is boven de aarde, zo is Zijn goedertierenheid machtig over wie Hem vrezen. Zo ver het oosten is van het westen, zo ver heeft Hij onze overtredingen van ons gedaan. Zoals een vader zich ontfermt over zijn kinderen, zo ontfermt de HEERE Zich over wie Hem vrezen. Want Híj weet wat voor maaksel wij zijn en blijft bedenken dat wij stof zijn.

03-12-2011

Nieuw sampleset: 1732 Michael Engler, Krzeszow (50/3+P)

Hoe ze dat doen bij Sonus Paradisi weet ik niet, maar er is al weer een nieuw sampleset, dit keer een groot 18e eeuws orgel uit Polen. Het lijkt erop dat de prijzen beginnen te dalen, deze set kost E 342,- (tot 2 januari E 315,-), dat is ongeveel E 6,80 per registers. Met zoveel samplesets moet dat ook wel, er zijn maar weinig mensen die iedere keer een paar honderd euro kunnen neertellen. Ik hoop en verwacht dat de samplesets op termijn ongeveer E 99,- gaan kosten, dan kan vrijwel iedereen, zo nu en dan, een set erbij kopen. De verkochte aantallen zullen dan enorm stijgen.
Zie verder: Site van producent Sonus Paradisi
Geef jouw mening over deze set op: Forum: 1732 Michael Engler, Krzeszow (50/3+P).

Nieuw sampleset: Velesovo Dry

Van de set Velesovo is nu ook een 'dry' (zonder nagalm) versie beschikbaar voor E 210,-. Handig als je deze set in een kerk/grote ruimte wilt gebruiken of als je zelf nagalm wilt toevoegen. Voor prive gebruikt ben ik niet zo'n liefhebber van dry-sets, een van de sterke punten van Hauptwerk is juist de 'opgenomen' nagalm.

Opnames

Deze week heb ik nog een flink aantal voorspelen opgenomen uit het nieuwe koraalboek van Marco den Toom, ik blijf er uit spelen. Leuk vind ik o.a. de Marche funebre van Psalm 137 en de Trumpet Voluntary bij Psalm 67.
Luister op: Opnames muziek van Marco den Toom.

Tot meditatie

Uit Psalm 102: U hebt voorheen de aarde gegrondvest, de hemel is het werk van Uw handen. Die zullen vergaan, maar Ú zult standhouden; zij alle zullen verslijten als een kleed. U zult ze verwisselen als een gewaad en zij zullen verdwijnen. Maar U blijft Dezelfde, aan Uw jaren zal geen einde komen. De kinderen van Uw dienaren zullen veilig wonen, hun nageslacht zal voor Uw aangezicht bevestigd worden.

24-11-2011

Koraalboek psalmen Marco den Toom op PCorgan

Een paar weken geleden is een nieuw koraalboek met psalmen + voorspelen uitgekomen van Marco den Toom. Het leuke daarvan is dat hij alle voorspelen heeft voorgespeeld op een mp3-cd. Hij heeft daarbij 6 Hauptwerk samplesets gebruikt. Marco heeft me toestemming gegeven om 25 voorspelen op PCorgan te plaatsen, luister op: Luister Marco den Toom.

Als je luistert met het boek erbij, heb je eigenlijk soort orgelles, heel leerzaam om te horen hoe hij registreert en de accenten legt. Zoals Marco in zijn voorwoord al aangeeft, kun je sommige voorspelen ook wat langzamer uitvoeren dan hij doet.

3 gewone cd's werd blijkbaar te duur. Maar er staat nergens dat je voor eigen gebruik geen 'gewone' cd's mag maken.
Ik heb dat zo gedaan:
 • Met het programma Switch de mp3's geconverteerd naar .wav
 • Met de .wav files kun je vervolgens eenvoudig een 'normale' cd maken.
Het is geen goedkoop boek (E 62,95 inclusief verzendkosten), maar je hebt daarvoor wel:
 • 150 kwaliteits-muziekstukken waarbij alles ook is voorgespeeld.
 • 3 uur muziek op mp3-cd.
 • 'orgelles' door te luisteren met het boek erbij.
Zie ook een interview en twee recensies in het RD: Marco den Toom wil in koraalboek ambachtelijke romantiek bieden.
Ik begrijp nooit waarom componisten zich altijd moeten 'verdedigen' dat ze nog een koraalboek toevoegen. Wat mij betreft zijn er nooit genoeg van dergelijke boeken.

Aanbevolen! Met een kantekening: Een klein deel van voorspelen (toccata achtige) zijn te moeilijk voor de gemiddelde amateur (zoals ik), de verleiding is groot (afgelopen zondag ben ik er weer voor gevallen) om dergelijke voorspelen toch te spelen. Wat mij betreft hadden die 'toccata achtige' voorspelen (bijv: ps 21, 56, 67, 99, 118, 146) er niet in gehoeven. Als je een voorspel niet goed beheerst moet je het niet spelen, anders wordt het een rommeltje... Bovendien klinken dergelijke voorspelen in een kerk zonder akoestiek vaak niet zo goed als thuis op je Hauptwerk orgel.
Geef jouw mening over dit boek set op: Forum: Koraalboek psalmen Marco den Toom op PCorgan.

Nederland belangrijk 'Hauptwerk land'

Wat ik al vermoedde, wordt bevestigd door een van de samplesetproducenten (Pipeloops):
ReinerS » Donnerstag 24. November 2011, 22:09
Hier möchte ich auch ein paar Anmerkungen einbringen:
a) es wurde gesagt, die meisten Käufer von Samplesets sitzen in Amerika und kaufen keine süddeutschen Barockorgeln. Dem kann ich gleich in zweifacher Hinsicht widersprechen: Zum Einen sitzen zumindest meine meisten Käufer in Holland und lieben Barockorgeln, zum anderen kaufen auch viele US-Kunden GERADE europäische Orgeln, da sie auch mal was anderes als eine Skinner hören wollen.

b) das mit dem Profit und dem Aufwand ist eine recht vielschichtige Angelegenheit. Ich bin, wie die meisten anderen Anbieter/Produzenten von Samplesets auch, ein Ein-Mann Nebenjob-Unternehmen. Damit ist die Kapitaldecke für Investitionen in Neuaufnahmen extrem dünn. Andererseits würde ich das Ganze auch nicht machen, wenn nicht am Ende doch ein paar Taler übrig bleiben würden. Die Aufnahme berühmter Orgeln ist aber für mich "off-limits", denn dort werden doch recht happige Vorabzahlungen verlangt, die ich schlicht nicht aufbringen kann. Somit bleibt eher die Aufnahme unbekannter, aber eben interessanter Orgeln (wie z.B. die Führer Orgel in Riddagshausen), für die ich mich dann mit einer angemessenen Spende bedanken kann.

Insgesamt ist es aber doch so, dass das Ganze ein Nischenmarkt ist, und somit der Ausgang eines Projekts (in wirtschaftlicher Hinsicht) immer sehr ungewiss ist.

Bron: sakralorgelforum.de: Hauptwerk / Süddeutsche Barockorgeln.

Bespreking: 2009 B. Formentelli, Rieti, San Domenico

Voor deze sampleset heb ik mijn opinie gegeven, zie: Pagina voor 2009 B. Formentelli, Rieti, San Domenico.
Geef jouw mening over deze set op: Forum: 2009 Barthelemy Formentelli, Rieti, San Domenico

Tot meditatie

Uit Psalm 101: Een psalm van David. Ik zal zingen van goedertierenheid en recht, voor U zal ik psalmen zingen, HEERE.

17-11-2011

Nieuwe pagina: 2009 B. Formentelli, Rieti, San Domenico

Voor deze sampleset heb ik afgelopen week ruim 25 stukjes opgenomen, o.a.:
 • Een spectaculaire Marche van Gordon Young.
 • Mooie zachte blazende fluiten bij een frans Trio van Arie Loonstra.
 • De bekende Prelude du te Deum van M.A. Charpentier (1634-1704).
Ik heb nog even tijd nodig om mijn mening over deze set te verwoorden. Van deze set is ook een gratis probeerversie met 10 registers beschikbaar, zie: Downloads.
Luister op: Pagina voor 2009 B. Formentelli, Rieti, San Domenico.
Ik speel redelijk eenvoudige muziek, niet altijd stukken die goed bij dit orgel passen. Op de pagina heb ik echter ook drie hele mooie filmpjes gezet met fantastische muziek. Bovendien bevatten de filmpjes mooie detailbeelden van speeltafel, orgel en kerk.
Geef jouw mening over deze set op: Forum: 2009 Barthelemy Formentelli, Rieti, San Domenico

Tot meditatie

Uit Psalm 100: Juich voor de HEERE, heel de aarde; dien de HEERE met blijdschap, kom voor Zijn aangezicht met vrolijk gezang. Weet dat de HEERE God is; Híj heeft ons gemaakt - en niet wij - Zijn volk en de schapen van Zijn weide. Ga Zijn poorten binnen met een lofoffer, Zijn voorhoven met een lofzang; loof Hem, prijs Zijn Naam. Want de HEERE is goed, Zijn goedertierenheid is voor eeuwig, Zijn trouw van generatie op generatie.

12-11-2011

Nieuw sampleset: 2009 B. Formentelli, Rieti, San Domenico

Opnieuw een 'frans barok' orgel, hoewel het bouwjaar anders doet vermoeden is dit grote (57/5+P) orgel gebouwd in frans-barokke-stijl.
Zie verder: Site van producent Sonus Paradisi
Geef jouw mening over deze set op: Forum: 2009 Barthelemy Formentelli, Rieti, San Domenico

Nieuwe sampleset producent met nederlandse orgels!

Voxus organs (mooie strakke nette site!) is bezig met de volgende samplesets:
 1. 1755 De Backer, Gapinge, Nederland (7/1)
 2. 1832 Van Dam, Tholen, Nederland (29/3+P)
 3. 1854 Batz/Witte, Tiel, Nederland (25/2+P)
Met name de orgels van Tholen en Tiel zijn heel interessant omdat dit type orgel nog niet als sampleset beschikbaar is.

Concert: Bach voor iedereen

Volgende week zaterdag 19 november 2011 een interessant concert in de Oude Kerk te Zeist:
 • Kamerorkest Sjosjanim en Vocaal ensemble Canticum Amicorum, beide o.l.v. Patrick van der Linden
 • Gerben Budding (kistorgel, klavecimbel en Bätz orgel)
 • Margreet Rietveld (sopraan)
 • Annelies van der Vlies (alt)
 • Arjen Uitbeijerse (tenor)
 • Kees van Bochove (bas)
 • Het Kyrie en het Gloria uit de Lutherse Mis in G, BWV 236
 • Cantate 116, 'Du Friedefürst, Herr Jesu Christ'
 • Brandenburgs concert nr. 3 in G, BWV 1048
 • Fantasia in c moll, BWV 523 en besloten met de Fuge
Zie verder: Nog te houden activiteiten.

Presentatieconcert Koraalboek Marco den Toom

Presentatieconcert zaterdag 12 november, 14.00 uur - Bovenkerk Kampen.
Meer info: Site Marco den Toom

Tot meditatie

Uit Psalm 99: De HEERE regeert; laten de volken sidderen. Hij troont tussen de cherubs; laat de aarde beven. De HEERE is groot in Sion, Híj is verheven boven alle volken. Laten zij Uw grote en ontzagwekkende Naam loven. Heilig is Hij. Loof de macht van de Koning, Die het recht liefheeft. Ú hebt een billijk bestuur gevestigd, Ú hebt recht en gerechtigheid gedaan in Jakob. Roem de HEERE, onze God; buig u neer voor de voetbank van Zijn voeten. Heilig is Hij.

05-11-2011

Nieuwe opnames

Deze week heb ik de volgende psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 98: Zing voor de HEERE een nieuw lied, want Hij heeft wonderen gedaan; Zijn rechterhand en Zijn heilige arm hebben Hem heil gebracht. De HEERE heeft Zijn heil bekendgemaakt en Zijn gerechtigheid geopenbaard voor de ogen van de heidenvolken. Hij heeft gedacht aan Zijn goedertierenheid en trouw voor het huis van Israël; alle einden der aarde hebben gezien het heil van onze God.

29-10-2011

Opnames en review Dick Sanderman: 1732 A. Silbermann, Ebersmunster

Opnieuw een kwaliteitssampleset van OrganArtMedia: Het frans-barokke orgel van de duitse orgelbouwer Andreas Silbermann in Ebersmunster (net over frans/duitse grens). Dick Sanderman geeft ons weer een leerzame beschouwing en heeft ook opnames gemaakt, zie: pagina Ebersmunster.
Geef jouw mening over deze set op: Forum: 1732 A. Silbermann, Ebersmunster, France

Nieuwe opnames

Op 1775 Isnard, St. Maximin, Provence, Frankrijk heb ik opgenomen:
 1. Trio - Psalm 150 van Nico de Mes
 2. Trio - Gebed des Heeren van Dick Sanderman
Ze staan ook op: psalmbewerkingen.

Tot meditatie

Uit Psalm 97: U die de HEERE liefhebt, haat het kwade. Hij bewaart de ziel van Zijn gunstelingen, Hij redt hen uit de hand van de goddelozen. Licht is gezaaid voor de rechtvaardige en blijdschap voor de oprechten van hart. Rechtvaardigen, verblijd u in de HEERE; loof Hem ter gedachtenis aan Zijn heiligheid.

22-10-2011

Historisch/correct interpreteren/registreren

De afgelopen week kreeg ik de vraag gemaild: "Moet 'Cantilena' van Joseph Rheinberger met of zonder tremulant gespeeld worden?". Voor een niet-deskundige, zoals ik, is het lastig om deze vraag goed te beantwoorden.
Je kunt op twee manieren spelen:
 1. Precies zoals de componist het bedoeld heeft qua interpretatie, registratie en tempo.
  Voordelen:
  • Je doet zo het meest recht aan de bedoeling van de componist.
  • De componist heeft, in het algemeen gesproken, meer kennis dan de speler.
  Nadelen:
  • Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om muziek op te nemen, op internet zijn er dus vele uitvoeringen beschikbaar van hetzelfde stuk. Als iedereen het zo historisch correct mogelijk doet, wordt het wel erg saai. Het is voor een luisteraar boeiender als hij wordt verrast met een andere interpretatie en registratie.
  • Je hebt kennis nodig van 'historische interpretatie en registratie'.
 2. De interpretatie, tempo en registratie laten afhangen van eigen smaak en het instrument wat je bespeeld.
Het lijkt mij het beste om een goede mix te nemen van de bovenstaande opties.

Waarom ik dit onderwerp ook aankaart? Ik vermeld bij al mijn amateuropnames de registratie. Ik heb gemerkt dat velen dit prettig vinden en deze registraties als voorbeeld gebruiken. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar je moet je wel realiseren dat mijn registraties niet gebaseerd zijn op enige 'historische kennis' maar vrijwel altijd op 'mijn smaak'.

Geef jouw mening over dit onderwerp op: Forum: "Historisch/correct interpreteren/registreren".

Opname onbekende trio's Psalm 134

Iemand heeft eens een paar kopietjes (blz. 19, 20 en 21) bij mij door de brievenbus gedaan. Het zijn twee eenvoudige trio's over Psalm 134, er staat echter geen componist bij. Wie weet de componist? Luister op: psalmbewerkingen.

Tot meditatie

Uit Psalm 96: Zing voor de HEERE een nieuw lied, zing voor de HEERE, heel de aarde. Zing voor de HEERE, loof Zijn Naam, breng de boodschap van Zijn heil van dag tot dag.

15-10-2011

Nieuwe opnames psalmbewerkingen

Afgelopen week heb ik weer een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 95: Kom, laten wij vrolijk zingen voor de HEERE, laten wij juichen voor de rots van ons heil. Laten wij Zijn aangezicht tegemoetgaan met een loflied, laten wij voor Hem juichen met psalmen. Want de HEERE is een groot God, ja, een groot Koning boven alle goden.

08-10-2011

Nieuw koraalboek Marco den Toom met 150 Hauptwerk opnames

Ik las dat er 12 november weer een nieuw koraalboek met psalmen bijkomt, wat mij betreft zijn er nooit genoeg, deze keer een van Marco den Toom. Het aardige is dat er een cd bijzit met daarop mp3's van alle voorspelen, ingespeeld door Marco zelf op diverse Hauptwerk samplesets. Op zijn site staan een aantal voorbeelden, twee met bladmuziek.
Voor verdere informatie en inschrijven zie: Con passione: Koraalboek Marco den Toom.

Nieuwe opnames psalmbewerkingen

Afgelopen week heb ik weer een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Ook OrganArt komt met neo barok sampleset

Uit een leuk artikeltje Pauluskirche Hamm wird orgelklang digitalisiert komen we een aantal dingen te weten:
 • Prof. (Informatik und Medientechnik der Reutlinger Universitat) Helmut Maier is met pensioen.
 • Hij heeft het neo barokke orgel uit 1967 van Pauluskirche in Hamm opgenomen: 39/3+P Rudulf von Beckerath
 • Hij deed dit in 4 dagen (met soms deel van de nacht) met 3 stereo paren van microfoons.
Omdat Maier nog met andere orgels bezig is, verwacht ik dat het nog een tijd duurt voordat de bovengenoemde set op de markt komt.
Over een maandje wordt de volgende set van OrganArt verwacht: 29/3+P 1732 Silbermann, Ebersmunster, Frankreich

Tot meditatie

Uit Psalm 94: Welzalig de man die U bestraft, HEERE, en die U onderwijst uit Uw wet. Zo geeft U hem rust voor dagen van onheil, totdat de kuil voor de goddeloze gegraven wordt. Want de HEERE zal Zijn volk niet in de steek laten, Hij zal Zijn eigendom niet verlaten. Want het oordeel zal weer rechtvaardig zijn, alle oprechten van hart zullen ermee instemmen.

01-10-2011

Psalmboek.nl / snellere ritmische versie Dick Sanderman (2)

Inmiddels is de snellere ritmische versie van Dick Sanderman (opgenomen op sampleset Zwolle) ook toegevoegd aan Psalmboek.nl. Daarnaast is de berijming van Datheen beschikbaar gemaakt en kun je het notenbeeld tonen.
Afgelopen donderdagavond 29 september 2011 stond er een bericht in het RD: Psalmboek.nl succes op scholen en thuis.
Op vrijdagavond 17 december 2010 stond er ook al een stukje in het RD: Bovenkerkorgel in het klaslokaal.

Johannus Orgelbouw / Elektronicum in kerk (3)

We hebben in de kerk een proefplaatsing gehad van een Monarke en daar twee zondagse diensten gebruik van gemaakt. Vervolgens is er op woensdag een gemeenteavond gehouden die bestond uit twee delen:
 1. Dhr. Bouw van Johannus Orgelbouw heeft uitleg gegeven en 3 stukken gespeeld.
 2. In afwezigheid van dhr. Bouw kon de gemeente zich uitspreken over een voorkeur voor de restauratie van het huidige 1 klaviers pijporgel of de aankoop van een Monarke. Het pijporgel heeft groot onderhoud nodig omdat sommige verbindingen het begeven hebben. Ook is het huidige pijporgel in veel oren vrij 'scherp', de meeste mensen hebben liever een warmere klank.
Er was een kleine meerderheid (waaronder ik) voor de restauratie van het pijporgel. Vooraf werd gedacht dat de restauratie van het pijporgel veel duurder zou uitvallen en dat de Monarke dan een goedkope oplossing zou zijn. Bovendien zou de Monarke waarschijnlijk een minder scherpe klank kunnen voortbrengen.

Wat we hiervan geleerd hebben:
 1. Het geluid van de Monarke werd door veel mensen toch als 'elektronisch'/'blikkerig' ervaren. Dit was wel afhankelijk van de plaats in de kerk: Waar het geluid indirect klonk (helemaal voor in de kerk, in zij-vleugels en onder galerij), viel het wel mee, maar waar je het direct uit de speakers hoorde was het duidelijk 'blikkerig'. Dit is dus een tip voor iedereen die een digitaal orgel in een kerk wil zetten: Probeer de speakers op de (zij)muren te richten, of speakers achter pijpen of latten te zetten zodat er verstrooing optreedt en het geluid niet rechtstreeks vanaf speakers de oren ingaat.
 2. De mensen boven de 50 (wijzer??) stemden vrijwel allemaal voor de restauratie van het pijporgel. De 'elektronisch stemmen' kwamen voornamelijk van mensen onder de 50.
 3. Van tevoren dacht ik: Zacht zal ik de Monarke mooi vinden, met het volle werk het pijporgel. Het was precies andersom: In het volle werk klonk de Monarke heel mooi vol (er waren ook 12 3-weg speakers), bij een enkele Prestant klonk hij niet zo mooi en wint het pijporgel het overduidelijk.
 4. Een proefplaatsing is heel ideaal om een goed beeld van te krijgen. Je kunt het geluid van een digitaal orgel in de huiskamer of toonzaal niet vergelijken met de situatie in een kerk of grote zaal.
 5. Dit wist ik al: Op de Monarke kun je alle bladmuziek spelen, op een 1-klaviers pijporgel ben je heel erg beperkt.
 6. Je kunt er heel principieel over gaan doen, maar praktisch gezien kan een digitaal orgel prima functioneren in een kerk. Natuurlijk klinkt een pijporgel beter, maar wil je dat tegen iedere prijs? Of kun je dat geld beter besteden aan gemeentebouw, evangelisatie, derde-wereld hulp enz.
Mijn visie op kerkelijk orgelspel staat hier.

Opnames boek van Gerrit Jan van de Werfhorst

Gerrit Jan van de Werfhorst maakt vaak hele mooie 'stijlkopieen' van bekende stukken (veelal van Bach), die hij dan combineert met een psalmmelodie. Veel voorbeelden daarvan staan op: Gerrit Jan van de Werfhorst.
Ook in zijn nieuwe bladmuziekuitgave van Gerrit Jan van de Werfhorst staan er een aantal.
Hieruit heb ik de volgende delen opgenomen op sampleset Freiberg, luister op opnames Gerrit Jan van de Werfhorst:
 • Fuga gique Psalm 24 (Bach-stijlkopie).
 • Trio Psalm 147 (Bach-stijlkopie).
 • Psalm 87 (geen stijlkopie, maar eenvoudige herkenbare muziek).
 • Psalm 149, een prachtig koraal.

Nieuwe foto's

De afgelopen week ontving ik weer een aantal foto's van mooie werkstukken:

Tot meditatie

Uit Psalm 93: De HEERE regeert, Hij is met majesteit bekleed, de HEERE is bekleed en heeft Zichzelf omgord met macht. Ja, vast staat de wereld, hij zal niet wankelen; vast staat Uw troon, van oudsher, U bent van eeuwigheid. ... Uw getuigenissen zijn zeer betrouwbaar; de heiligheid is een sieraad voor Uw huis, HEERE, tot in lengte van dagen.

24-09-2011

Psalmboek.nl / snellere ritmische versie Dick Sanderman

Begin van het jaar heb ik voor Psalmboek.nl voor alle psalmen een orgelbegeleiding opgenomen. Hier wordt, vooral door scholen, enorm veel gebruik van gemaakt: per dag tussen 1000 en 1800 keer. De ritmische versie was voor veel mensen te langzaam. Dick Sanderman heeft nu ook een snellere ritmische versie opgenomen, zie: Samenzangbegeleiding.
Binnenkort komt deze versie ook beschikbaar op Psalmboek.nl.

Intussen zijn er op Psalmboek.nl twee belangrijke verbeteringen doorgevoerd:
 • Door een druk op de knop (knopje met twee noten linksboven) zie je nu ook het notenbeeld, heel handig voor onbekende psalmen!
 • De snelle noten zijn nu schuin gedrukt (handig bij het ritmisch zingen).

Opnames en review van Dick Sanderman op 1904 Wilhelm Sauer / Dortmund

Dick Sanderman heeft voor ons weer een leerzame review geschreven en opnames gemaakt. Bovendien heeft hij weer stukken opgenomen voor edukatieve doeleinden: De complete opus 135a van Max Reger. In de lespraktijk worden de Dreissig Kleine Choralvorspiele op.135a van Reger veel gebruikt. Hoewel de componist ze betitelt als voorspelen, zijn het vaak gewoon kleurrijke koraalharmonisaties.

Lees en luister op: 1904 Wilhelm Sauer, Dortmund, Nordrhein-Westfalen, Duitsland.
Geef je mening over deze sample set op: Forum: 1904 Wilhelm Sauer, Dortmund, Nordrhein-Westfalen, Duitsland.

Opnames boek van Ab Weegenaar

Als kerkorganist ben ik altijd op zoek naar bladmuziek wat redelijk te spelen is, herkenbaar klinkt en bovendien een goed niveau heeft. In een nieuwe bladmuziekuitgave van Ab Weegenaar (de hoofdorganist van de Bovenkerk in Kampen) met bewerkingen van Psalm 22 en 52 vind ik deze combinatie. De moeilijkheidsgraad is 'gemiddeld', ik kon het niet spelen zonder te oefenen.
Ik heb een deel van het boek opgenomen op sampleset Freiberg, luister op: Ab Weegenaar.
Van mij mag Weegenaar nog meer bladmuziek schrijven...
PS: 'hoog niveau' en 'hoge moeilijkheidsgraad' is voor mij niet hetzelfde...
Ik heb enorme waardering voor componisten die erin slagen om 'hoog niveau' met 'lage moeilijkheidsgraad' te combineren.

Leuk om te lezen: Stevige taal over Hauptwerk

Altijd grappig om te lezen hoe een ander over je denkt, deze stevige taal las ik over Hauptwerk:
...
Bijgeluiden van een slechtwerkende tractuur evenals hoorbare onvolkomenheden in de windvoorziening zijn ook opgenomen en moeten de schijn van echtheid versterken. Het kan geen musicus zijn geweest die dit heeft bedacht.
...
De organist wordt zo niet op een eerlijke manier benaderd. De makers willen hem laten geloven dat hij op deze wijze de orgelklank het beste kan ondergaan. Bijeffecten als zuchtende balgen en rammelende mechanieken moeten de klank 'echter' maken. Geen organist zal dit accepteren, het leidt hem slechts af van zijn spel.
...
Dat de bespeelde toetsen op het computerscherm zichtbaar worden ingedrukt, brengt de virtuele orgels in de sfeer van de spelcomputers. Mensen die daar van houden leven leven niet in de werkelijkheid; de realiteit hebben zij ingeruild voor een schijnwereld.
...
Een virtueel orgel leent zich niet voor polyfoon spel, zelfs eenvoudige melodielijnen zijn niet te volgen omdat ze door de wollige nagalm afstandelijk klinken en door elkaar lopen. Het niet kunnen beinvloeden van de galm maakt de bespeling van deze orgels onaantrekkelijk, een nadeel dat bij digitale orgels niet aanwezig is.
...

Lees verder op: Akoestiek en nagalm . De schrijver gaat eraan voorbij dat je met Hauptwerk ook kunt kiezen voor samplesets die (vrijwel) zonder nagalm zijn opgenomen.

Tot meditatie

Uit Psalm 92: Het is goed om de HEERE te loven en voor Uw Naam psalmen te zingen, Allerhoogste; in de morgen Uw goedertierenheid te verkondigen en Uw trouw in de nachten, op het tiensnarig instrument en op de luit, bij snarenspel op de harp. Want U hebt mij verblijd, HEERE, met Uw daden; ik zal vrolijk zingen over de werken van Uw handen. HEERE, hoe groot zijn Uw werken, zeer diep zijn Uw gedachten.

17-09-2011

Impressie van Hereford

Zie mijn mening over sampleset Hereford op: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral, Engeland.
Geef jouw mening over deze set op: Ons forum: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral.

Tot meditatie

Uit Psalm 91: Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige. ... Omdat hij liefde voor Mij opgevat heeft, zegt God, zal Ik hem bevrijden; Ik zal hem in een veilige vesting zetten, want hij kent Mijn Naam. Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren, in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn, Ik zal hem eruit helpen en hem verheerlijken. Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen, Ik zal hem Mijn heil doen zien.

10-09-2011

Opnames voor Hereford

De afgelopen weken heb ik de sampleset van Hereford kunnen proberen, luister voor voorbeelden (o.a. Trumpet Voluntary, Be thou my vision O Lord of my heart, Abide with me, Bist du bei mir) op: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral, Engeland.
Het kost nog even tijd om mijn mening te formuleren.
Geef jouw mening over deze set op: Ons forum: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral.

Nieuw goedkoop sampleset

Opnieuw heeft Virtual Pipes Xport een sampleset gemaakt: Sainte Madeleine de Bagnoles de l'Orne / Frankrijk (E 40,-).

Tot meditatie

Uit Psalm 90: De dagen van onze jaren: daarin zijn zeventig jaren, of, als wij zeer sterk zijn, tachtig jaren, maar het meeste daarvan is moeite en verdriet, want het wordt snel afgesneden en wij vliegen heen. Wie kent de kracht van Uw toorn en Uw verbolgenheid, wie weet hoezeer U te vrezen bent? Leer ons zo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.

03-09-2011

Nieuw sampleset: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral, Engeland

Er komt steeds meer keus in kwalitatief goede samplesets, deze keer een echt engels romantisch kathedraal orgel. Dit is dus een alternatief voor 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, England.
Net als Salisbury komt ook Hereford uit in verschillende delen, nu zijn Volume 1 (23 registers) en 2 (46 registers) gereed.
Hereford is wel een stuk goedkoper: E 180,- voor Volume 1, E 365,- voor Volume 1 en 2 samen.
Er zijn wel verschillen tussen de sets, later meer daarover.
Zie: site van Lavender studio over Hereford.
en: Ons forum: 1892 Father Willis, Hereford Cathedral.

Tot meditatie

Uit Psalm 89: Gerechtigheid en recht zijn het fundament van Uw troon, goedertierenheid en trouw gaan voor Uw aangezicht uit. Welzalig het volk dat de klank van de bazuin kent, zij wandelen, HEERE, in het licht van Uw aangezicht. Zij verheugen zich de hele dag in Uw Naam en worden door Uw gerechtigheid verheven.

27-08-2011

Mijn mening over Alfred Fuhrer orgel van Riddagshausen

Mijn mening over het Riddagshausen sampleset staat op: 1979, Alfred Fuhrer, Riddagshausen, Duitsland.
Lees meningen van anderen en geef je mening op: Ons forum: 1979 Alfred Fuhrer Riddagshausen.

Orgellol

Een Bierflesjes orgel. Jaap, bedankt voor de tip!

Opnames Psalmbewerkingen

De afgelopen week heb ik weer een aantal psalmbewerkingen opgenomen, allemaal op Riddagshausen:

Johannus Orgelbouw / Elektronicum in kerk (2)

Als reactie op het stukje van vorige week kreeg ik veel mailtjes (nogmaals hartelijk bedankt). Uiteraard ga ik niet openbaar maken wat anderen mij mailen, maar een samenvatting is toch wel aardig:
 • "Waarom geen Hauptwerk?" (Deze had ik natuurlijk wel verwacht.)
 • "Je kunt natuurlijk niet als voorstander zijnde van Hauptwerk je naam geven om een elektronisch orgel voor een kerk aan te gaan schaffen. Persoonlijk heb ik niks op Johannus-orgels tegen. Dit zijn uitermate goede orgels welke bewezen hebben dat ze jaren lang de gemeentezang gaande kunnen houden."
 • "Probeer Hauptwerk of een Allen."
 • "Misschien is het slim om ook een keertje bij Domus orgels in Veenendaal langs te gaan."
 • "...als ik een bestaand merk moest adviseren zou ik zeker ook gaan luisteren bij Eminent. Voor HW was ik altijd Eminentfan en ik vond Eminent altijd veel overtuigender klinken dan Johannus."
 • "...ik je adviseren contact op te nemen met Content in Ermelo vind ik persoonlijk mooier klinken is een top product en prijs/kwaliteit veel gunstiger."
 • "Kijk ook eens bij Van der Poel Kerkorgels. Persoonlijk vind ik die klank heel wat beter dan johannus."
7 verschillende merken (Hauptwerk, Monarke, Allen, Domus, Eminent, Content, Van der Poel) aanbevolen... Conclusie? Smaken verschillen blijkbaar...

Tot meditatie

Uit Psalm 88: HEERE, God van mijn heil, overdag en in de nacht kom ik voor U en roep ik. Laat mijn gebed voor Uw aangezicht komen, neig Uw oor tot mijn roepen.

20-08-2011

Opnames voor Riddagshausen

De afgelopen week heb ik opnames gemaakt op de nieuwe sampleset Riddagshausen.
Volgende week wil ik mijn mening over de set beschrijven.

Johannus Orgelbouw / Elektronicum in kerk

Ik ben betrokken bij plannen voor de plaatsing van een elektronicum in een kerk.
Er zijn twee redenen om hier eventueel niet voor een pijporgel te kiezen:
 1. Het kerkgebouw is niet van de gemeente zelf, je gaat er dan niet snel een (duur) pijporgel inzetten.
 2. Budget...(de afweging: koop je voor E 1,50 een bonbon bij de bakker of een gebakje bij de supermarkt).
Afgelopen woensdag ben ik voor het eerst bij Johannus Orgelbouw in Ede geweest. We zijn daar zeer plezierig, deskundig en open voorgelicht door dhr. Bouw. Hij heeft bij mij een positieve indruk achtergelaten.
Bij Johannus kunnen ze een Monarke leveren met:
 • 24 registers.
 • 24 3-weg-speakers.
 • 2 subwoofers.
 • Een c/cis verdeling tussen links/rechts, per 2 registers zijn er dus 2 speakers.
 • Vrij droge mono samples, vrijwel geen galm toevoegen.
 • Een eenvoudige 2-klaviers speeltafel met registerwippers.
 • Geen front, dat is er al.
 • Keuze tussen barok/romantische dispositie.
 • Een proefplaatsing om het werkelijk te proberen tijdens een paar diensten.
Theoretisch klopt het bovenstaande, met een Hauptwerk-orgel in een kerk zou ik het precies zo doen.
Heeft iemand ervaring met de plaatsing van een dergelijk multi-kanaals-elektronicum in een kerk?
Heeft iemand ervaring met een Monarke in een kerk?
Heeft iemand ervaring met een Allen in een kerk?
Of zijn er betere alternatieven voor hetzelfde geld?
Wie heeft hier een mening over? Mail me op info@PCorgan.com

Onbekende samplesets

Op de sampleset lijst heb ik de sampleset van Virtual Pipes Xport toegevoegd: St-Pierre of Marennes / Frankrijk (E 15.50 op CD-rom of E 13.95 download).
Binnenkort komen ze met een nieuw set: Sainte Madeleine de Bagnoles de l'Orne / Frankrijk (E 40,-).
Daarna een nederlands Verschueren orgel: Dorpskerk / Nederland, weet iemand welke 'dorpskerk' dit is?

Tot meditatie

Uit Psalm 87: Ik noem Rahab en Babel onder wie Mij kennen; zie, de Filistijn en de Tyriër, met de Cusjiet: die zijn daar geboren. Van Sion wordt gezegd: Man voor man is erin geboren. De Allerhoogste Zelf doet haar standhouden. De HEERE telt hen erbij, wanneer Hij de volken opschrijft, en zegt: Deze is daar geboren.

13-08-2011

Nieuwe pagina: Alfred Fuhrer orgel van Riddagshausen

Ik ben bezig om opnames te maken voor de nieuwe Riddagshausen sampleset, ik heb er vast een pagina voor gemaakt. Mijn eerste indruk van deze set is heel goed: Grootse nagalm, maar toch blijft het 'direct' klinken. Bovendien klinken de (opgenomen) tremulanten erg goed.

Gratis galm toevoegen

Tip voor mensen die graag softwarematig galm willen toevoegen: Virtual-organs.nl: Galm toevoegen.
Ik heb het zelf niet geprobeerd...

Tot meditatie

Uit Psalm 86: Verblijd de ziel van Uw dienaar, want tot U, Heere, hef ik mijn ziel op. U, Heere, bent immers goed, mild om te vergeven en rijk aan goedertierenheid voor allen die U aanroepen. Leer mij, HEERE, Uw weg, ik zal in Uw waarheid wandelen, maak mijn hart een om Uw Naam te vrezen.

08-08-2011

Nieuw sampleset: Alfred Fuhrer organ van Riddagshausen

Er is nu eindelijk een Neo-barok sampleset: 32/3+P 1979 Albert Fuhrer, Riddagshausen, Duitsland.
Op het eerste gehoor, klinkt het niet verkeerd, zeker de tremulanten klinken zeer realistisch. Cecilia mailde me een geluidsvoorbeeld waarbij gespeeld wordt met tremulant: Meditation - Adam Carse
Zie site producent: Alfred Fuhrer organ of Riddagshausen
En Hauptwerk forum: New sample set ready for delivery
En 'ons' Hauptwerk forum: 1979 Alfred Fuhrer Riddagshausen (Braunschweig, Germany).

Caen versie 2 beschikbaar

Van het veel gebruikte sampleset Caen is nu een versie 2 beschikbaar.
Zie site producent: The Specification of the Caen instrument.
En Hauptwerk forum: Caen v.2 released.
En 'ons' Hauptwerk forum: 1885 Cavaille-Coll, St Etienne, Caen, Frankrijk.

Caen live

Wij waren twee weken op vakantie in Normandie (in Merville), vlakbij Caen. Uiteraard zijn we daar in de Abbaye aux Hommes wezen kijken, een prachtig gothisch gebouw met mooie torens. Tot m'n grote verrassing was er juist dezelfde avond een concert (Choeur de l'Academie Jean Langlais met dirigent Malcolmn Archer en de twee organisten David Bednall en Colin Spinks). Met drie dochters zijn we er naartoe geweest. In Nederland wordt een koor vaak begeleid door een koororgel. In deze kerk is ook een koororgel (ook een Cavaille Coll) aanwezig, dus was ik bang dat het hoofdorgel niet zou gaan klinken. Wat bleek: Het koor werd begeleid door beide orgels, vaak zelfs tegelijkertijd!
Het hoofdorgel was een brok power, ik heb nog nooit een orgel gehoord wat zo krachtig (hard en laag) klonk!
Jammer was dat de organist maar twee soorten registraties gebruikte: hard en super hard, dit was ook het geval bij beide solo stukken voor orgel: Incantation pour un jour saint/Jean Langlais en Final de la Symphonie pour l'orgue/C.M. Widor.
Ik ging dus m'n vrouw en dochters plagen: "Volgens mij heb ik thuis het orgel veel te zacht staan, het hoort veel harder". Ze waren het daar niet mee eens...
Het was echt een geweldig leuke ervaring. Na afloop hebben we in het donker nog een paar leuke foto's gemaakt.

PS Van het onderstaande lijstje (onder 09/07/2011) bezienswaardigheden hebben we alleen de bovenste zeven punten bezocht. De Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer is echt een aanrader, prachtig aangelegd en onderhouden!

Orgellol

Weer een paar leuke, opnieuw getipt door trouwe bezoekers:
 1. Erg leuk: alternatief voor de koptelefoon...?
 2. Mooi: Een werkend pijporgelburo.

Nieuwe foto

Ook een foto van de speeltafel van Sergio Fernando Bonilha uit Brazilie.

Een nieuwe Hauptwerk-dealer in Nederland

Naast de mij bekende dealers Mixtuur en HS-muziek is er weer een nieuwe bijgekomen: Bovenschen Virtual Organs.

Tot meditatie

Uit Psalm 85: Toon ons Uw goedertierenheid, HEERE, geef ons Uw heil. Ik zal horen, wat God, de HEERE, spreken zal, want Hij zal tot Zijn volk en tot Zijn gunstelingen van vrede spreken; maar laten zij niet tot dwaasheid terugkeren. Ja, Zijn heil is nabij hen die Hem vrezen, zodat er eer in ons land woont. Goedertierenheid en trouw ontmoeten elkaar, gerechtigheid en vrede kussen elkaar.

23-07-2011

Foto

Ik heb een foto toegevoegd van een combinatie van trekregisters met (touch) screens.

Orgellol

Van Jan van Bemmel kreeg ik een leuke tip: Bij Zeisterbouwplaten (onder "diversen/ mechanieken") is een bouwplaat te koop (niet goedkoop, E 40,-) van een werkend (!) papieren orgel. In 1989 schreef de Engelse BBC een wedstrijd uit voor het meest originele 'iets' dat van papier gemaakt kon worden, en dat moest passen binnen een ruimte van 30x30x30 cm. Een zekere Benjamin Hurdle won: hij presenteerde een werkend draaiorgel. het was een zg. witmodel, dus zonder kleuren, en ook zonder andere versieringen. In opdracht van de Nederlandse drukkerij Tetterode werd het model verder uitgewerkt door grafisch ontwerper Sepp Weber (uiteraard in samenwerking met Benjamin Hurdle). De decoraties werden overgenomen van het bekende Nederlandse straatorgel 'De Arabier'. Het model werd gedrukt als demonstratie tijdens een open dag van het bedrijf. Daarna werd het opnieuw uitgegeven door het Engelse bedrijf A.C. Pilmer, dat zich bezighoudt met inkoop, verkoop en restauratie van bioscooporgels, kermisorgels en draaiorgels. Ze zijn op dit moment eigenaar van de beroemde Grote Gavioli. In het Museum 'Van Speelklok tot Pierement' in Utrecht stond tot voor kort een exemplaar dat met een motortje werd aangedreven - Andrew Pilmer vertelde me dat de teller op 17.000 maal spelen stond, zonder herstel of vervanging van onderdelen. Wat je met papier al niet kan doen.
Zie: pagina met Orgellol: Papieren orgel (foto van Jan van Bemmel).

Tot meditatie

Uit Psalm 84: Welzalig de mens van wie de kracht in U is - in hun hart zijn de gebaande wegen. Want God, de HEERE, is een zon en een schild, de HEERE zal genade en eer geven, Hij zal het goede niet onthouden aan wie in oprechtheid zijn weg gaat. HEERE van de legermachten, welzalig de mens die op U vertrouwt.

09-07-2011

Even persoonlijk: Hoe vind ik bezienswaardigheden voor vakantie?

Binnenkort hopen we met ons gezin op vakantie te gaan. We hebben sinds ons huwelijk de gewoonte om iedere keer ergens anders heen te gaan (een uitzondering: in de mei vakantie zijn we voor de tweede keer naar Katwijk geweest). Deze zomer is Zuid-Normandie aan de beurt. Omdat we daar helemaal niet bekend zijn, leek het me wel handig om thuis (met internet) vast een lijstje te maken met bezienswaardigheden. Omdat de voorpret een belangrijk onderdeel van de vakantie is vangen we zo twee vliegen in een klap.
Het zoeken naar bezienswaardigheden was eigenlijk vrij eenvoudig: Zoek in google op 'Busreizen Normandie', vervolgens kijk je naar het gedetailleerde dagprogramma (wat is samengesteld door mensen die er verstand van hebben).
Voor Normandie was dit:
 1. Strand Merville (200 meter lopen vanaf het huisje).
 2. Het Memorial museum in Caen.
 3. Stadbezoek Caen, o.a. Cathedraal Abbaye-aux-hommes met het voor ons bekende orgel.
 4. Chateau Caen, Middeleeuws kasteel en burcht die in ere hersteld worden, bij Caen.
 5. De landingsstranden: Arromanches / Omaha Beach / Utah beach / Pointe du Hoc.
 6. De Cote Fleurie ('gebloemde kust') is de naam voor de kustlijn tussen Cabourg (wij zitten vlakbij Cabourg in Merville) en Honfleur. Je kunt met de auto de weg langs kust volgen en stoppen op mooie uitkijkpunten (staan op onze 1cm=1.5km kaart).
 7. Autoroute naar Suisse Normandie/Vallee de l'orne (Thury Harcourt/Clecy/Roches d'Oetre).
 8. Bayeux: Cathedraal en (voor liefhebbers) een beroemd (70 meter groot) tapijt (Tapisserie).
 9. Bayeux: Labyrinth (doolhoven).
 10. De Route du Cidre, een toeristische route in het karakteristieke Pays d'Auge (Beuvron en Auge, Bonnebosq).
 11. Het wereldberoemde Le Mont Saint Michel, voor ons eigenlijk te ver, misschien alleen met de oudste kinderen.
 12. Chateau Balleroy, Renaissance kasteel met luchtballonmuseum in Calvados.
 13. Chateau de Crevecoeur, Middeleeuws kasteel met diverse activiteiten in Calvados.
 14. Chateau de Fontaine Henry, Middeleeuws kasteel in de Calvados met avondshows en een museum.
 15. Eventueel (is ook best een eind rijden) stadbezoek aan Rouen.
 16. Eventueel Festyland (maar dat vertel ik nog niet aan de kinderen, anders beginnen ze op de eerste dag al te zeuren dat ze daar heen moeten).
Conclusie: Teveel voor twee weken. Het gevaar van een dergelijk lijstje is dat je het perse allemaal wilt gaan doen en het ontspannend element van de vakantie verdwijnt...
Tips voor 'kindvriendelijke uitjes' (onze zijn: -1,4,6,11,13,15,17) in Normandie zijn welkom op info@PCorgan.com!

Tot meditatie

Uit Psalm 83: O God, zwijg niet, houd U niet doof, wees niet stil, o God! Want zie, Uw vijanden tieren, wie U haten, steken hun hoofd omhoog... Bedek hun gezicht met schande, dan zullen zij, HEERE, Uw Naam zoeken. Laten zij beschaamd en door schrik overmand zijn tot in eeuwigheid, laten zij rood van schaamte worden en omkomen. Dan zullen zij weten, dat U - Uw Naam is HEERE! - U alleen de Allerhoogste bent over de hele aarde.

02-07-2011

Nieuwe foto's

Op de pagina met Orgellol heb ik ook weer een paar foto's toegevoegd.
O.a.: Bijzonder front, het orgel van de gigantische Christal Cathedral en een Orgelpinautomaat.

Ook heb ik nog foto's toegevoegd van Hauptwerk kerk orgel in Burzenin (Polen) en het zwarte Mixtuur-orgel van Mink Ros.

Downloadpagina's opnieuw ingedeeld

De afgelopen week heb ik de Downloadpagina's aangepast:
 • De mp3's van Dick Sanderman staan nu op eerste pagina en kunnen worden gesorteerd.
 • Mijn mp3's heb ik gesplitst tussen de 'standaard stukjes' en de rest.

Tot meditatie

Uit Psalm 82: Hoelang zult u onrechtvaardig oordelen en de goddelozen bevoordelen? Doe recht aan de geringe en de wees, bewijs de ellendige en de arme gerechtigheid. Bevrijd de geringe en de arme, ontruk hem aan de hand van de goddelozen. Zij weten niets en begrijpen niets, zij wandelen steeds in de duisternis rond; daarom wankelen alle fundamenten van de aarde.

25-06-2011

Nieuwe pagina voor Mijdrecht

Deze week heb ik een opnames gemaakt en mijn mening gegeven over: 1842 J. Batz, Hervormde kerk, Mijdrecht.
Reageer op: PCorgan forum: 1842 J. Batz, Hervormde kerk, Mijdrecht.

Tot meditatie

Uit Psalm 81: Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte leidde. Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vullen. Maar Mijn volk heeft naar Mijn stem niet geluisterd, Israel is tegenover Mij onwillig geweest. Daarom gaf Ik hen over aan hun verharde hart, zodat zij in hun eigen opvattingen voortgingen.

18-06-2011

Opnames / nieuwe 'Dick Sanderman pagina'

Deze week heb ik een partita van mezelf opgenomen van Psalm 116 op 1721 Schnitger, Michaelskerk, Zwolle:
 • Koraal
 • Mineur
 • Aria a la Mans
 • Triolen trio
 • Finale
De pagina met opnames van Dick Sanderman heb ik geheel herzien met voor ieder orgel een apart spelertje.

Tot meditatie

Uit Psalm 80: Laat Uw hand rusten op de Man van Uw rechterhand, op de Mensenzoon, Die U voor Uzelf sterk gemaakt hebt. Dan zullen wij ons niet van U afkeren; behoud ons in het leven, dan zullen wij Uw Naam aanroepen. HEERE, God van de legermachten, breng ons terug; doe Uw aangezicht lichten, dan zullen wij verlost worden.

11-06-2011

Nieuwe sampleset: 1714 Boizard, St Michel en Thierache, Frankrijk

Na 1775 Isnard, St. Maximin, Provence, Frankrijk nu opnieuw een mooi frans barok orgel, het is wel wat kleiner.
Het orgel heeft geen 16 voet register in het pedaal, tegenwoordig vinden we dat lastig. Maar het was in Frankrijk in die tijd normaal dat het pedaal geen zelfstandige functie had. Zie ook naar de omvang van de meeste pedalen van de orgineele orgels, vele zijn in de latere eeuwen uitgebreid in omvang of het toevoegen van bijvoorbeeld een 16 voet register. De pedaal omvang is 1 of soms 1.5 octaaf groot. Het pedaal is meestal een stok of blok pedaal zo als ook de meeste orgels in Spanje. Niet geschikt voor virtuoos pedaal spel. Op het hoofdwerk zijn 16 voet registers wel aanwezig. Een aantal voorbeelden:
 • Cathedral Chartres 1667 Etienne Enocq - G.O.: Montre 24" Bourdon 16" Pedale: Flute 8" Flute 4" Trompette 8"
 • ST. Gervais Paris 1685 Alexandre Thierry - G.O.: Montre 16" Bourdon 16" Pedale: Flute 8" Flute 4" Trompette 8"
 • ST. Denis Rouen 1688 Clement & Germain Lefebvre - G.O.: Bourdon 16" Montre 8" Pedale: Bourdon 8" Flute 4"
 • ST. Quirin Moselle 1746 J.A. Silbermann - G.O.: Bourdon 8" Prestant 4" Pedale: Bourdon 8" Trompette 8"
 • ST. Jacques Houdan 1734 Louis-Alexandre Cliquot - G.O.: Montre 8" Bourdon 8" Pedale: 2 Octaven gekoppeld aan het hoofdwerk
Voorbeelden van oude franse pedalen: (Willem Frijters, dank voor de info en foto's!)

Leuk dat er weer een gratis demo setje te downloaden is op Downloads - a "free stuff". De demo set is geen 'surround', alleen 'wet' en heeft de volgende registers: Montre 8, Bourdon 8, Fluste 4, Prestant 4, Doublette, Tierce, Quinta, Voix humaine (inclusief the samples met tremulant!).
Zie: Site van Sonus Paradisi over deze set.
en: Engels forum over deze set.
en: Ons forum over deze set.

Opnames / willekeurige volgorde afspelen

De afgelopen week heb ik twee psalmbewerkingen opgenomen, beiden op 1903 Mutin / Cavaille Coll, Metz, France: Ook heb ik op de pagina's opnames van Dick Sanderman en opnames van mij een spelertje gezet waarbij de stukken in een willekeurige volgorde afgespeeld worden.

Even persoonlijk: Verkeersdrempels

Zo nu en dan begeleid ik mijn oude oma in de rolstoeltaxi, daarbij passeren we ongeveer 20 verkeersdrempels in 10 kilometer. Mijn oma heeft o.a. een doorligwond, vandaar dat iedere verkeersdrempel pijn doet.
Voordelen verkeersdrempels
 • Ze verlagen de snelheid van auto's en zijn daarin effectief en efficient.
 • Wegenbouwbedrijven verdienen er geld mee.
 • Autoschokdemperfabrieken verdienen er geld mee.
Nadelen verkeersdrempels
 • Ze straffen zowel de goedwillende rustige rijder als de hardrijder.
 • Ze zijn een drama voor oude mensen, taxi- en vrachtwagenchauffeurs.
 • Ze zijn zeer slecht voor de auto.
 • Ze kunnen in het donker gevaarlijk zijn, als je ze te laat ziet op een onbekende weg.
 • Ze kosten veel geld voor de belastingbetaler.
Mijn voorstel is om iedere verkeersdrempel, buiten de bebouwde kom, te vervangen door een flitspaal.
Voordelen flitspaal
 • Ze verlagen de snelheid van auto's en zijn daarin effectief en efficient.
 • Ze straffen alleen de hardrijder en niet de goedwillende rustige rijder.
 • Ze verdienen zichzelf terug, waarschijnlijk meer dan dat, er gaat extra geld naar overheid.
 • Geen enkele negatieve invloed op rijcomfort voor normale rijders.
 • Niet slecht voor de auto.
 • Flitspaalfabrikanten verdienen er geld mee.
Nadelen flitspaal
 • Ze kosten initieel misschien meer dan een drempel, maar verdienen zichzelf terug.
 • Een enkele keer zal een goedwillende rijder misschien een bekeuring krijgen omdat hij/zij niet goed heeft opgelet.
 • Ze zijn misschien iets lelijker dan een verkeersdrempel.
Als je de voordelen en nadelen van zowel verkeersdrempels als flitspalen, met mijn boerenverstand, afweegt, zijn flitspalen veel prettiger dan verkeersdrempels en hebben ze hetzelfde snelheidsverlagend effect.
Kunnen lokale- en provinciale politici hier iets mee doen?

Tot meditatie

Uit Psalm 79: Denk niet aan onze vroegere misdaden, haast U, laat Uw barmhartigheid ons te hulp komen, want wij zijn volledig uitgeteerd. Help ons, o God van ons heil, omwille van de eer van Uw Naam; red ons en doe verzoening over onze zonden, omwille van Uw Naam. Waarom zouden de heidenvolken zeggen: Waar is hun God?

04-06-2011

Opnames en review van Dick Sanderman op 1844 Engelfried / Gonningen

Dick Sanderman heeft voor ons opnieuw een informatieve review geschreven en opnames gemaakt. Ditmaal van een vrij onbekend sampleset van OrganArtMedia: Een twee-klaviers orgel (24 stemmen) uit de Biedermeiertijd (heb ik geleerd uit review van Dick) van bouwer Franz Xaver Engelfried.

Lees en luister (20 stukken, bijna een uur muziek) op: 1844 Franz Xaver Engelfried, Gonningen, Duitsland.
Geef je mening over deze sample set op: Forum: 1844 Engelfried, Gonningen.

Orgeltocht 11 juni 2011 G.C. de Gier, Scherpenzeel / Renswoude / Veenendaal

Op D.V. zaterdag 11 juni a.s. organiseert Woord en Daad comite Soest e.o. voor de zesde keer een orgeltocht voor het hele gezin. Dit keer gaat de tocht van Scherpenzeel, via Renswoude, naar Veenendaal; drie plaatsen in de Gelderse Vallei, elk met een eigen karakter. Naast orgelbespelingen met samenzang worden er inleidingen gehouden over kerk en orgel en wordt er een high tea geserveerd. De tocht kan zowel met de fiets als met de auto worden gereden en is ook leuk voor kinderen. Het thema van de orgeltocht is Pinksteren.

Zie verder: Te houden activiteiten Woord en Daad Soest e.o.

Reclame op deze site

Probeer je niet te ergeren aan de reclame op deze site/forum, de opbrengst hiervan gaat naar Woord en Daad.
Dit is nu ruim E 80,- per maand, daar kunnen toch 3 derde-wereld-kinderen van financieel geadopteerd worden.
Via instellingen heb ik geprobeerd om reclame voor 'foute sites' te weren, de reclame past zich echter aan aan uw eigen surf-gedrag. Ik mag niet oproepen om op de reclame te klikken.

Opname

Deze week heb ik een Rondo over Psalm 117 van Gerben Mourik opgenomen op de prachtige fluiten van het orgel:
1721 Arp/F.C. Schnitger, St. Michaelskerk, Zwolle, Nederland, hij staat ook bij de psalmbewerkingen.
Deze mooie compositie kostte me een paar weken oefenen, het niveau is wat hoger dan ik normaal speel.

Tot meditatie

Uit Psalm 78: Wij zullen ze niet verbergen voor hun kinderen, maar aan de volgende generatie de loffelijke daden van de HEERE vertellen, Zijn kracht en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft. Want Hij heeft een getuigenis ingesteld in Jakob, een wet vastgesteld in Israel; die heeft Hij onze vaderen geboden om ze hun kinderen bekend te maken, opdat de volgende generatie ze zal kennen, de kinderen die geboren zullen worden, en zij opstaan en ze weer aan hun kinderen vertellen; zodat zij hun hoop op God stellen en Gods daden niet vergeten, maar Zijn geboden in acht nemen, en niet worden als hun vaderen: een opstandige en ongehoorzame generatie, een generatie die zijn hart niet richtte op God en van wie de geest niet trouw was aan God.

28-05-2011

Opnames

De afgelopen week heb ik de volgende psalmbewerkingen opgenomen: De Bede van Psalm 121 is een soort primeur, deze is niet in bladmuziek verschenen (in tegenstelling tot de Aria over dezelfde psalm, waarvan op deze site ook een opname staat).

Tot meditatie

Uit Psalm 77: O God, Uw weg is in het heiligdom. Wie is een God zo groot als God? U bent de God Die wonderen doet, U hebt Uw macht bekendgemaakt onder de volken. U hebt Uw volk door Uw sterke arm verlost, de nakomelingen van Jakob en van Jozef.

21-05-2011

Nieuw sampleset: 1842 J. Batz, Hervormde kerk, Mijdrecht

Johan van der Waal van Dijk en Christian Boogaard hebben een sampleset gemaakt van het Batz-orgel (1842), Hervormde Janskerk Mijdrecht. Ze hebben een hele pragmatische benadering gekozen, dat komt naar voren in:
 1. Een paktische layout, zie: Hauptwerk versie van Mijdrecht
 2. De standaard dispositie is uitgebreid met 6 extensies.
Heel prettig is de bijzondere openhartigheid van de producenten:
Het was voor ons een experiment om te kijken in hoeverre we een sampleset konden maken. Er is daarom voor de echte kenner genoeg op aan te merken. Zo is er door een misverstand op 16 bit opgenomen i.p.v. 24 bit waardoor er relatief veel ruis in de samples is gekomen. Bij een CD opname is dit niet merkbaar maar bij Hauptwerk waarbij de samples opeengestapeld worden, wordt dit toch duidelijk hoorbaar naarmate je meer stemmen gebruikt. De ruis die hierdoor ontstaat moet toch wat gefilterd worden waardoor er in de nagalm (releases) iets van de klank verloren gaat. Ook waren de staccato releases eigenlijk te lang maar omdat de kerk niet zoveel akoestiek heeft, blijkt dit achteraf niet zo'n probleem te zijn gelukkig. Tot slot zijn we nog steeds niet uit het windmodel dus dat zit er vooralsnog niet bij. Als we hier tevreden over zijn, zullen we dat later als gratis update aanbieden. Met name door het ontbreken van het windmodel klinkt het (voorlopige) eindresultaat nog niet zoals het origineel, aangezien het echte instrument zeker geen starre windvoorzieng heeft en daardoor toch heel anders overkomt.
De set kost maar E 40,- (waarvan E 10,- naar het orgelfonds van het originele instrument gaat).
Zie verder: Forum: Batz mijdrecht en Site van Johan van der Waal van Dijk en Christian Boogaard.

Hauptwerk in ComputerIdee

In het blad ComputerIdee (nr. 11, 10-24 mei 2011) stond een leuk artikeltje over het Hauptwerk orgel van Gerben van den Akker. Vanwege een linkje in dat artikel naar PCorgan.com mailde iemand me met vragen over Hauptwerk.

Geschiedenis Hauptwerk

Martin Dyde, de ontwikkelaar van Hauptwerk, schrijft over zichzelf:
 • Ik heb orgelles gehad op school en altijd van orgelmuziek gehouden (van alle soorten en genres).
 • Voorafgaand aan Hauptwerk werkte ik een aantal jaar als senior programmeur (Oracle en C++) en technisch adviseur in een middelgroot bedrijf voor softwareontwikkeling in Birmingham.
 • Ik ben in 2001, in mijn vrije tijd, begonnen met Hauptwerk versie 1 en het St. Anne's sampleset, vooral voor mijn eigen voordeel, omdat ik het orgelspelen weer wilde oppakken.
 • Nadat ik Hauptwerk versie 1 in 2002 publiceerde was ik aangenaam verrast door de grote interesse voor Hauptwerk.
 • In 2003, nog steeds in mijn vrije tijd, ben ik begonnen aan Hauptwerk versie 2, de software is geheel opnieuw geschreven vanaf niets. Ik probeerde het zo realistisch en krachtig mogelijk (op de dan geldende computer hardware) te maken.
 • In 2004 verliet ik mijn vorige baan om me te concentreren op het maken van Hauptwerk versie 2 (en dat was een risico, aangezien versie 1 niet genoeg geld genereerde om van te leven).
 • In 2005 starte ik het bedrijf 'Crumhorn Labs Ltd'.
 • Begin 2006 werd Hauptwerk versie 2 uitgebracht en werd het gelukkig goed ontvangen en deed het goed (hoewel achteraf de MIDI-instellingen te technisch waren en veel mensen dat moeilijk vonden).
 • Versie 3 werd eind 2007 uitgebracht.
 • Eind 2008 verkocht ik 'Crumhorn Labs Ltd' en Hauptwerk aan Milaan Digital Audio, voor wie ik nu de software ontwikkel, zodat ik kan proberen om me meer te concentreren op het programmeren, in plaats van het vele van dag-tot-dag-support en het leiden van een bedrijf.
 • Ongeveer een maand geleden (april 2011) werd versie 4 uitgebracht, en daar ben ik inderdaad erg blij mee. In het algemeen denk ik dat we er echt in geslaagd zijn om nu een goed evenwicht te vinden in realisme, functionaliteit, flexibiliteit en gebruiksgemak.
 • Ondanks aanvankelijk de ontwikkeling van Hauptwerk versie 1 om zo te kunnen oefenen, waren de afgelopen 10 jaar vooral heel, heel hard werken (lange uren, bijna 365 dagen / jaar, maar dat is gewoon de aard van het maken, ondersteunen en laten slagen van een product dat aan een hoge standaard voldoet. Vorig jaar heb ik voor het eerst sinds vele jaren een week vrij weten te krijgen, dat was heerlijk! Vandaar dat ik nooit echt veel tijd heb gehad om zelf met Hauptwerk orgel te spelen (met uitzondering van het testen van functies of proberen te helpen met problemen van klanten, enz.), mij gaf het voldoening om versie 4 te maken, wat hopelijk veel plezier geeft aan anderen en een positieve bijdrage geeft aan de 'orgel wereld'.
 • Hauptwerk is geschreven in C++ / C met behulp van de Qt-multi-platform (GUI) bibliotheken.
Bron: M. Dyde FAQ?

Opnames

De afgelopen week heb ik de volgende psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 76: God is bekend in Juda, Zijn Naam is groot in Israël. U, ontzagwekkend bent U! Wie zal voor Uw aangezicht bestaan, zodra Uw toorn ontvlamt? U liet een oordeel uit de hemel horen; de aarde vreesde en werd stil, toen U, o God, opstond ten oordeel, om alle zachtmoedigen van de aarde te verlossen.

14-05-2011

Nieuw sampleset: 24/3+P 2004 Ottes, Mostoles, Spanje

Fred de Jong van Sygsoft (hauptwerk.nl) heeft opnieuw een sampleset uitgebracht.
Ditmaal is het zelfs een Spaans orgel, gebouwd door de nederlander Eppo Rynko Ottes (geb.1941 in Groningen).
Zie: Site van leverancier Sygsoft over Mostoles en: Forum: Mostoles

Vakantie

Vorige week was ik een weekje naar Katwijk aan Zee:
 • Met een dakkoffer op je auto naar Scheveningen is niet handig: Een parkeergarage pas je dan niet in en op gewone parkeerplaatsen mag je maximaal een half of heel uur staan.
 • Nog naar CORPUS reis door de mens geweest, een aanrader. Wij troffen het: Er was een storing waardoor we de gelegenheid kregen om via de nooduitgang (zie je het ook eens vanaf de andere kant) de mens te verlaten en opnieuw te beginnen. Het was heel grappig: De boel was uitgevallen, stonden we daar in het schemer donker en stond een medewerkster van CORPUS steeds maar (serieus) te herhalen tegen een collega: "Doe die baarmoeder nu open, die mensen staan al een hele tijd te wachten" (iedere kamer is gebaseerd op een deel van het lichaam). Dit nadat we net een verhaal over zaadcellen hadden gehoord.
 • Mooie orgels in Oude en Nieuwe kerk.

Tot meditatie

Uit Psalm 75: Wij loven U, o God, wij loven U; Uw Naam is nabij; men vertelt Uw wonderen.

30-04-2011

Standaard opnames voor Anna Moseley sampleset

Ik heb mijn 20 standaard stukjes opgenomen op het nieuwe sampleset van 'Anna Moseley' orgel wat bij Hauptwerk 4 zit. Het is een enorme verbetering ten op zichte van de vorige versie maar vermoed toch dat ik het niet vaak meer zal bespelen. Ik vind hem wel erg droog...

Sampleset kistorgel

Gerben van den Akker heeft samen met zijn vader een prachtig Hauptwerk orgel gebouwd. Nu heeft hij samen met Matthijs Knigge een samplesetje (gratis te downloaden) van een door zijn vader gebouwd kistorgel gemaakt.

Gratis uitbreiding voor Velesovo geupgrade voor HW4

Al Morse heeft zijn gratis uitbreiding naar 3 klavieren voor Velesovo geschikt gemaakt voor Hauptwerk 4, de tremulanten klinken nu ook in de uitbreiding veel realistischer.
Zie: A free contemporary enhancement to the Velesovo Organ.

Tot meditatie

Uit Psalm 74: Toch is God mijn Koning van oudsher, Die heil brengt hier op aarde. Laat de verdrukte niet beschaamd terugkeren, laat de ellendige en arme Uw Naam loven.

23-04-2011

Zomaar

Het is nu te mooi weer voor Hauptwerk, ik ben buiten.

20-04-2011

Opnames, foto's en review Zwolle V2 door Dick Sanderman

Dick Sanderman heeft ditmaal de sampleset van Zwolle onderhanden genomen met een review, foto's en opnames (maar liefst 110 minuten!). Een deel is opgenomen op versie 1 van de set omdat versie 2 toen nog niet uit was.
Hij kent het originele orgel goed, dat maakt het extra waardevol.
Kijk, lees en luister op: 1721 Arp/F.C. Schnitger, St. Michaelskerk, Zwolle, Nederland.

Hauptwerk 4 is klaar

Het kost (bij: Hauptwerk Online Store - Europe):
 • Upgrade van Hauptwerk 3 Advanced -> Hauptwerk 4 Advanced: E 143,10 (excl. BTW)
 • Upgrade van Hauptwerk 3 Basic -> Hauptwerk 4 Basic: E 79,20 (excl. BTW)
 • Upgrade van Hauptwerk 3 Basic -> Hauptwerk 4 Advanced: E 266,40 (excl. BTW)
 • Nieuwe licentie Hauptwerk 4 Advanced: E 431,10 (excl. BTW)
 • Nieuwe licentie Hauptwerk 4 Basic: E 179,10 (excl. BTW)
Wat krijg je er voor:
 • Het standaard 'Anna Moseley' orgel is opnieuw opgenomen (stereo en met multiple release samples). Dit is een verandering van 'onbruikbaar' naar 'bruikbaar'.
 • Automatisch 'schalen' (resizen) van de layout van alle samplesets. Ik heb sets met verschillende resoluties, dat is nu totaal geen probleem meer, heel handig! Wel vind ik het jammer dat je nog steeds 'randen' ziet, ook bij 'full screen'.
 • Nu kun je het 'master volume' eenvoudig koppelen aan een zwelpedaal, ideaal!
 • Het is geoptimaliseerd voor Touchscreen gebruik, je hebt nu bijna nergens een toetsenbord of muis meer nodig.
 • Het is handig dat je een 'opname' kunt afbreken zodat hij geen onnodig bestandjes maakt.
 • Er zijn nu 32 'favorite' (werd eerst genoemd 'stand-by') plaatsen voor orgels, combination sets en temperamenten.
 • Het koppelen van midi-inputs (bijvoorbeeld manualen, knopjes of toetsen) is nu super eenvoudig geworden. Het is wel lastig dat je dit nu steeds voor ieder sampleset opnieuw moet instellen.
 • Nieuwe (configuratie) panelen (o.a. 'Audio, MIDI and Performance', 'Registration', 'Pitch', 'Recorder/player' en 'Overall volume') die direct in het scherm worden gezet en 'real time' kunnen worden aangepast.
 • Real-time audio level, polyphony, CPU en memory meters. Als je een performance probleem hebt kun je eenvoudig zien waardoor dit veroorzaakt wordt.
 • De Custom Organ Design Module support nu multiple release samples.
 • Temperamenten worden in HW4 per orgel vastgelegd/onthouden.
 • Opnemen/afspelen vanuit Hauptwerk naar/vanaf 'midi' files. Je kunt midi files opnemen en dan weer afspelen (o.a. in Hauptwerk) met een andere registratie of met een ander sampleset.
 • Geheel nieuwe uitgebreide manier van 'combinatie registers'.
 • Nieuwe / herziene Hauptwerk VST Link integratie.
 • Verbeterde integratie met digitale orgels van: Rodgers, Allen, Johannus, Content, Wyvern, Viscount/Domus en Ahlborn.
Enz. de details staan op: Release notes
Zie ook: Engels forum: Hauptwerk 4 released.
En: PCorgan Forum: Hauptwerk 4 is klaar!.
En: Francois Ratte: Hauptwerk 4.0 - Why you will want to upgrade!.
Mijn instellingen van Hauptwerk 4 staan beschreven op: Tips

Nieuwe sampleset: 1762 Jordi Bosch, Santanyi, Spain (versie 2)

Sonus Paradisi is bezig met het herzien van alle eerder uitgegeven samplesets.
Deze set uit 2006 is nu verbeterd op de volgende punten:
 1. Multiple release support voor betere galmafhandeling.
 2. Nieuwe bedieningsschermen, o.a. aparte tabs voor links/rechts.
 3. Nauwkeuriger aanslag moment en galmafhandeling voor veel tonen.
 4. Verbeterde voicing voor sommige tonen.
Zie: Engels forum: Santanyi version 2 - Spanish virtual instrument
Zie: Sonus paradisi: Santanyi Organ Model

Opnames

Deze week heb ik de volgende psalmbewerkingen opgenomen: Ik heb drie dingen met Nico van den Hooven:
 1. Hij was een eerdere bewoner van mijn vorige huis.
 2. Hij was docent van mijn oud-docent Gerrit Christiaan de Gier.
 3. Hij was adviseur bij de bouw van het kerkorgel wat ik 's zondags mag bespelen.

Tot meditatie

Uit Psalm 73: Ja, God is goed voor Israel, voor hen die zuiver van hart zijn.

16-04-2011

Hauptwerk nieuws

Er is deze week weinig Hauptwerk nieuws, we wachten op het uitkomen van Hauptwerk versie 4.

Orgellol (3)

Op pagina met Orgellol zijn weer een aantal leuke plaatjes toegevoegd.
Veel suggesties kwamen van Herke Kooistra, Herke bedankt!

Opnames

De afgelopen week heb ik de volgende psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 72: Geloofd zij de HEERE God, de God van Israel; Hij doet wonderen, Hij alleen. Geloofd zij voor eeuwig Zijn heerlijke Naam; laat heel de aarde met Zijn heerlijkheid vervuld worden. Amen, ja, amen.

09-04-2011

Orgellol (1)

Een vaste bezoeker van deze site mailde me de suggestie om een pagina te maken met 'orgelhumor'.
Een leuk idee, daarom heb ik een pagina met Orgellol toegevoegd.
Suggesties zijn welkom! Mail ze naar info@PCorgan.com.
Jammergenoeg is veel humor 'plat' en 'over het randje', daarom kan het zijn dat ik niet alles plaats.

Orgellol (2)

Vorige week maakte ik een 1 april grap op het forum: Forum: Historisch Van Vulpen orgel. Ik blijf, tot vandaag toe, mailtjes krijgen met aanvragen voor deze set, een paar minuten later vaak nog een mail met "o ja, nu zie ik het, ik ben erin getrapt".
Grappig dat veel mensen dus gelijk al in actie komen zonder verder te lezen.

Gratis bladmuziek

Een aanrader is de site DominusOpus.nl, waar Gerrit Jan van de Werfhorst gratis pdf bestanden neerzet van bladmuziek. Het gaat o.a. om transcripties van oude koraalmuziek, maar ook om sommige werken van hemzelf, o.a. de mooie bewerkingen van Psalm 99 in Bach-stijl. Een ander mooi voorbeeld is het "Gebed des Heeren" van Jan Zwart. Kijk zelf...

Opnames

De afgelopen week heb ik toegevoegd: * Dit is een vrij 'soft' stuk, maar vanwege de Chamade trompetten kies ik hier toch voor 'Maximin'.

Tot meditatie

Uit Psalm 71: Tot U, HEERE, heb ik de toevlucht genomen; laat mij niet voor eeuwig beschaamd worden. Red mij door Uw gerechtigheid en bevrijd mij, neig Uw oor tot mij en verlos mij. Wees mij tot een rots om daarin te wonen, om voortdurend daarin te gaan. U hebt bevel gegeven om mij te verlossen, want U bent mijn rots en mijn burcht!

02-04-2011

Opnames psalmbewerkingen

Ook deze week heb ik weer een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 70: Laat in U vrolijk en verblijd zijn allen die U zoeken; laat wie Uw heil liefhebben, voortdurend zeggen: Laat God groot gemaakt worden! Maar ik ben ellendig en arm; o God, kom spoedig tot mij. U bent mijn Hulp en mijn Bevrijder. HEERE, wacht niet langer!

26-03-2011

Nieuw standaard sampleset bij Hauptwerk 4

Bij Hauptwerk 4 zit een nieuw sampleset. Dat was wel nodig ook, de huidige mono (!) sampleset van 1907 Brindley & Foster (Sheffield), Moseley, Birmingham, England is geen reclame voor Hauptwerk.
Een opname van de nieuwe set is te beluisteren op: Forum: Nieuw demo orgel bij Hautpwerk 4.
Zo te horen is het opnieuw een engels orgel in een kerk met een geringe akoestiek. De geluidskwaliteit is nu veel beter.

Meer Hauptwerk nieuws: Forum: Toon actieve onderwerpen.

Even persoonlijk: 'Zoete tremulant muziek'

Even prikkelen, in het algemeen gesproken:
 • Je vindt 'zoete tremulant muziek' heel mooi of juist niet mooi.
 • Vaak vinden 'deskundigen' (met meer ontwikkelde muzieksmaak) het niet mooi, de 'gewone man' vindt het wel mooi.
 • Er zijn meer 'gewone mannen' dan 'deskundigen' --> De groep van 'liefhebbers' is groter dan groep van 'haters'.
 • Niet alle 'zoete tremulant liefhebbers' hebben 'minder ontwikkelde muzieksmaak'.
 • Niet alle 'zoete tremulant haters' hebben 'ontwikkelde muzieksmaak'.
Het is net als met een 'patatje met hamburger':
 • Culinaire specialisten (en mensen met ontwikkelde smaak) gruwelen er van.
 • Maar veel mensen kunnen er van genieten.
Mijn opinie:
 • Alleen maar 'patatje met hamburger' is ongezond, zo nu en dan is het helemaal niet erg.
 • Gevarieerd eten is gezond, zo ook met muziek: Het gebruik van verschillende stijlen maken het boeiend.
 • De 'deskundigen' moeten (uit respect voor 'liefhebbers') niet minderwaardig doen over 'zoete tremulant muziek'.
 • Zowel de 'liefhebbers' als de 'deskundigen' moeten niet proberen anderen over te halen, dat lukt toch niet.
 • De 'liefhebbers' hoeven geen 'minderwaardigheidscomplex' te hebben.
 • Bij een concert kiezen bezoekers bewust voor de muzikant, bij een kerkdienst niet. Bij kerkdiensten doen organisten er daarom goed aan om ook rekening te houden met mensen met 'minder ontwikkelde muzieksmaak'. Andersom geldt het ook: Alleen maar 'patatje met hamburger'-muziek is ongezond.
Ik geniet zelf heel erg van zowel een 'patatje met hamburger' als van 'zoete tremulant muziek'. Misschien moet ik me daarvoor schamen, ik doe dat niet, ik heb blijkbaar niet zo'n ontwikkelde smaak, er valt heel goed mee te leven...
Lees en schrijf (met respect voor andere groep!) verder op: Forum: Tremulantgebruik

Opnames psalmbewerkingen

Deze week een paar psalmbewerkingen van Jaap Niewenhuijse opgenomen op 1775 Isnard, St. Maximin, Provence, France. Vorige week ging het niet lekker voor m'n gevoel. Deze keer vind ik het heel mooi klinken vanwege registratie: Linkerhand tongwerk, rechterhand Cornet.
 • Psalm 109 - Trio: Ped Flute16 Flute8 Flute4 I Montre8 Cornet IV-I II VoxHumana Bourdon8 IV Cornet
 • Psalm 110 - Duo: I Montre8 Cornet IV-I III 1eTrompet Flute4 IV Cornet

Tot meditatie

Uit Psalm 69: Ik zal Gods Naam loven met gezang en Hem met dankzegging groot maken. Het zal de HEERE aangenamer zijn dan een rund of een jonge stier met hoornen en gespleten hoeven. Als de zachtmoedigen dit zien, zullen zij zich verblijden; u die God zoekt, uw hart zal leven. Want de HEERE hoort de armen, Hij veracht Zijn gevangenen niet.

19-03-2011

Nieuwe pagina's voor Vollenhove, Gonningen en Dortmund

Ik heb nieuwe pagina's gemaakt voor: Mijn opinie over Vollenhove staat op bovengenoemde pagina, geef jouw mening op: Forum: 1686/1720 Bosch/F.C. Schnitger, Vollenhove.

Sampleset-probeer-avond

D.V. vrijdagavond 1 april (geen grap) wil ik van 19:45-21:45 de gelegenheid geven om bij mij thuis (in Maartensdijk bij Utrecht) samplesets te proberen/beluisteren. Zie verder: Forum: Sampleset-probeer-avond
Mail me op info@pcorgan.com als je wilt komen, dan geef ik adresgegevens door.
Het lijkt me goed om een aantal sets uit te kiezen, allemaal is wat veel voor 1 avond. Geef in de mail aan welke sets je graag wilt horen/proberen.

Sampleset lijst heeft nu land kolom

Aan de lijst met samplesets heb ik nu een kolom toegevoegd met daarin het land waarin het orgel staat. Ik wilde zelf namelijk even snel zien welke samplesets er in Nederland waren opgenomen. Je kunt op het 'kopje' klikken om te sorteren.

Jiri Zurek gaat met een Batz orgel komen

Geweldig leuk toch, die geruchten..., de kop alleen al. Zie verder: Forum: Jiri Zurek gaat met een Batz orgel komen....

Opnames psalmbewerkingen

Anderen zullen dat ook wel eens hebben: De afgelopen tijd lukt het orgelspelen (voor mijn gevoel) niet zo, het klinkt anders dan ik wil. Toch maar een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Tot meditatie

Uit Psalm 68: Geloofd zij de Heere; dag aan dag overlaadt Hij ons. Die God is onze zaligheid. Die God is ons een God van volkomen zaligheid; bij de HEERE, de Heere, zijn uitkomsten tegen de dood.

12-03-2011

Dilemma: Goed sampleset voor weinig geld / Alle waar is naar zijn geld

Geld kun je maar een keer uitgeven, bovendien kan/wil niet iedereen evenveel besteden aan een hobby. Veel mensen willen daarom Hauptwerk-Free/Basic met een goedkope sampleset. Maar Alle waar is naar zijn geld (Van iets goedkoops mag je geen topkwaliteit verwachten), dat gaat ook op voor samplesets. Er zijn ongeveer deze prijsklassen:
 1. Gratis Aanbevolen: Smecno demo, Velesovo demo, Zwolle demo
 2. Tot E 100,- Bijvoorbeeld: Anloo, Schyven (small), enz..
 3. E 100,- tot E 250,- Bijvoorbeeld: Grosshartmansdorf, Haverhill, Reinhardtsgrimma, enz.
 4. E 250,- tot E 450,- Bijvoorbeeld: Velesovo, Vollenhove, Freiberg, Forcalquier, enz.
 5. Vanaf E 450,- Bijvoorbeeld: Caen, Metz, Trost, Sauer, Zwolle, Kampen, enz.
Ik blijf het een groot dilemma vinden: Wat moet ik nu mensen aanbevelen die niet veel geld kunnen/willen uitgeven?
Als je nagalm niet zo heel belangrijk vindt (vind ik zelf wel) dan is Anloo een aanrader (E 99,- en hij werkt in combinatie met Hauptwerk-Free). Eventueel kun je dan zelf nog kunstmatige galm toevoegen.
Maar ik neig er toch naar om te adviseren om door te sparen voor Velesovo (E 340,-), Vollenhove (E 425,-) of Freiberg (E 455,-). Dat zijn sets van goede kwaliteit en mooie nagalm die je ook na jaren niet zat wordt.
Geef jouw mening over dit dilemma op: Forum: Welk sample set als eerste kopen?.

Freiberg of Velesovo?

Op het Engelse Hauptwerk forum staat een interessant onderwerp: SP: Freiberg or Velesovo?
Mijn mening:
Freiberg: E 455,- / 32 registers / Barok, samples zijn super gedetailleerd, vind ik eigenlijk mooier. Klinkt als 'oud' orgel: Alle noten van hetzelfde register klinken verschillend.
Velesovo: E 340,- / 38 registers / Barok, maar meer universeel, samples zijn iets minder gedetailleerd. Klinkt niet als 'oud' orgel: Alle noten van hetzelfde register klinken over gehele breedte vrijwel hetzelfde.
Freiberg is mijn meest gebruikte set en dat komt doordat:
 1. De samples zijn super gedetailleerd.
 2. De nagalm is precies lang genoeg voor studie: Mooi maar niet heel erg lang.
 3. Qua grootte is het een 'groot dorpsorgel', daardoor zeer geschikt om te oefenen voor het kerkelijk orgelspel.
Maar als je met Hauptwerk start en je wilt niet veel geld uitgeven aan samplesets en je zoekt een orgel wat vrij 'universeel' te gebruiken is, dan is Velesovo een prima keus.

Hoe belangrijk is een SSD en 24-bit? Niet zo...

Op het forum staan discussies over SSD en over 24-bit (met bijbehorende hoge RAM benodigdheden). Zie dat wel in de juiste proporties, dit is alleen voor de perfectionisten, het is voornamelijk van belang als je 'alles al hebt', maar toch nog wilt verbeteren. Een goede sampleset is veel belangrijker!

Mijn visie over de optimale volgorde van de aanschaf van Hauptwerk componenten kun je lezen op: Gefaseerde aanschaf.

Tot meditatie

Uit Psalm 67: God zij ons genadig en zegene ons; Hij doe Zijn aangezicht over ons lichten. Dan zal men op de aarde Uw weg kennen, onder alle heidenvolken Uw heil. De volken zullen U, o God, loven; de volken zullen U loven, zij allen.

05-03-2011

Hauptwerk in plaatselijke krant

In de plaatselijke krant Het Kompas uit Hardinxveld-Giessendam stond deze week een leuk artikel over Hauptwerk.
Het is een interview met de, onder ons, bekende Johan van der Waal van Dijk, Fred de Jong van Sygsoft (hauptwerk.nl) en Christian Boogaard.
De handen van Christian Boogaard glijden moeiteloos over de toetsen. Hij bespeelt het orgel van de Bovenkerk uit Kampen, alleen dan in de huiskamer van Johan van der Waal van Dijk. Fred de Jong luistert goedkeurend. De drie zijn door een gezamenlijke hobby verbonden: Hauptwerk.
Lees verder op: Het karakter van de klank

Laadtijden samplesets/SSD

Sinds een poosje heb ik 16GB RAM.
Voordeel: Alle samplesets passen in z'n geheel goed in het geheugen met een hogere sample nauwkeurigheid.
Nadeel: Het laden van een sampleset duurt nog veel langer.

Ik heb wat metingen gedaan:
 • Het starten van m'n PC (tot Hauptwerk begint met het laden van een sampleset): 1:40, 1:35.
 • Kampen: 4:10, 3:15, 4:10, 3:15, 3:00, 3:00
 • Freiberg: 4:05, 4:00, 3:25, 3:20
 • Caen: 2:50, 3:40, 2:55, 3:10
Ik heb nooit dezelfde sampleset geladen tijdens dezelfde sessie (2e keer gaat namelijk sneller). De verschillen kan ik niet goed verklaren. Ik vermoed dat het komt doordat een aantal metingen zijn gedaan direct nadat de pc is opgestart, dan is Windows (dus de processor) ook nog bezig om allerlei (vage) services op te starten.
Ik heb nu 2 harddisks in een RAID configuratie draaien. De meest efficiente manier om het laden te versnellen is, volgens mij, het gebruik van een Solid State Drive. Daar heb je tegenwoordig 2 soorten van:
 1. Via SATA aansluiting. Aansluiten gaat precies hetzelfde als bij een harde schijf. Een Crucial RealSSD C300 2.5" 128GB met SATA-600-aansluiting (leessnelheid 355MB/s, theoretisch 14GB in 40 s) kost nu ongeveer E 200,-.
 2. Via PCI-express slot. Een OCZ RevoDrive PCI-Express SSD 120GB (leessnelheid 540MB/s, theoretisch 14GB in 27 s) kost ongeveer E 255,-.
Via SATA is goedkoper, de 'PCI-e'-SSDs zijn wel (veel) sneller, maar niet iedere pc heeft een PCI-e slot (over). Bovendien wordt de laadtijd niet alleen door de schijfsnelheid bepaald, maar ook door de processor. Je zult dus (zeer waarschijnlijk) nooit de opgegeven snelheid van de SSD-drive halen.

Geef jouw mening op: Forum: Laadtijden samplesets/SSD.

Forumnieuws

Op het forum is ook de afgelopen week weer veel onderwerpen en meningen toegevoegd.
Tip: Gebruik Toon actieve onderwerpen om te zien welke onderwerpen recent zijn bijgewerkt.
Aan het hoofdonderwerp Hauptwerk samplesets wil ik per sampleset een onderwerp maken, dit om het forum een beetje gestructureerd te houden. Ik zal een paar samplesets per week toevoegen, anders wordt het teveel in een keer. Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen hun mening geven. Wie durft?

Even persoonlijk: Huwelijkstip

Deze week waren we al weer 18 jaar gelukkig getrouwd. Mijn huwelijkstip-nr-2 (nr-1: Samen God zoeken): Ga, zo mogelijk, iedere avond samen, als man en vrouw, op dezelfde tijd naar bed. Het is goed om iedere dag samen de dag te besluiten met, al dan niet diepgaande, verbale/non-verbale communicatie. In minder verhullend taalgebruik: Praat iedere dag met elkaar en houd elkaar iedere dag vast. Op deze manier blijf je samen harmonieus en op een lijn. Mijn vrouw is geen ochtendmens, maar doordat zij meer slaap nodig heeft, kunnen we 's avonds wel tegelijkertijd naar bed.

Tot meditatie

Uit Psalm 66: Juich voor God, heel de aarde! Zing psalmen voor Zijn heerlijke Naam, geef Hem lof en eer. Zeg tegen God: Hoe ontzagwekkend bent U in Uw werken! Om de grootheid van Uw macht veinzen Uw vijanden dat zij zich aan U onderwerpen. Laat heel de aarde zich voor U neerbuigen en voor U psalmen zingen, laat zij voor Uw Naam psalmen zingen.

26-02-2011

Zwolle versie 2

Na herzieningen van Prague, Zlatha Koruna, Smecno, Maximin en Freiberg was nu Zwolle aan de beurt, Caen volgt nog.
Ik vind deze Schnitger een ideaal 'partita-orgel', met de 64 stemmen kun je oneindig varieren.
Bij Kampen vind ik het mooi om lekker veel registers te 'trekken'. Hier is dat anders, gebruik met dit orgel nooit meer registers dan noodzakelijk, hoe minder hoe mooier, je hoort alle details.
Als ik met hoofdtelefoon speel, gebruik ik bij Caen een 'mix' van de 'front' en 'rear' (Surround), anders vind ik de galm niet genoeg. Bij Zwolle vind ik het voor hoofdtelefoon gebruik mooier om alleen de 'front' (en natuurlijk de orgelgeluiden) te gebruiken.
Heel leuk dat er ook nu weer een gratis demo is te downloaden. Deze demo versie is goed te gebruiken als een zelfstandig orgel met pedaal, de dispositie bevat Prestant16 voor pedaal, prestanten (8,4,2), fluiten (8,4,2,1), Dulciaan en een Scherp.
De verschillen met de vorige versie zijn:
 1. Verbeterde galm afhandeling: er zijn nu 3 (soms 4) verschillende galm staarten. Ze zijn bovendien nauwkeuriger.
 2. De aanslag is nu directer, in versie 1 ervoer ik soms een vertraging tussen het indrukken van toets en het horen van het geluid.
 3. De 'wet-versie' is nu geintegreerd met de 'surround-versie'. De 'wet-versie' kun je nu gebruiken door de 'rear-registers' uit te zetten (disablen). Dit is lastiger voor de 'Wet'-gebruikers, die moeten nu de 'rear-registers' bewust uitzetten. Maar daartegenover staat dat je bij een upgrade van Wet versie 1 naar versie 2 je de Surround versie er 'gratis' bij krijgt.
 4. De lay-out is geheel herzien (door Gerrit Veldman), er zijn nu ook aparte schermen voor 'links' en 'rechts'. Het ziet er mooi uit, maar persoonlijk vind ik de console tab voor 1 scherm nogal 'druk en onrustig' (ook doordat rijen steeds 'gebroken' zijn waardoor knopjes steeds schuin onder elkaar staan). Bovendien vind ik een combinatie van vooraanzicht en bovenaanzicht niet zo geslaagd. Als je zonodig voor 'realistisch' kiest, moet je het goed doen, zoals bij links/rechts tabs. Omdat op het 1 console scherm het middendeel al besteed wordt aan de 'speeltafel' blijft er verder te weinig ruimte over voor de 80 (!) knoppen. Ik gebruik nu de links/rechts tabs, die zijn heerlijk 'rustig'.
 5. Er is nu gekozen voor een realistische locatie van de registers, dus op dezelfde plaats als bij het echte orgel. Aan de ene kant wel jammer, de lay-out van Zwolle 1 was super praktisch en zeer eenvoudig in het gebruik.
De sampleset (Wet + Surround) kost nu E 599,-.
Upgraden van Zwolle Versie 1 Wet of Surround > Versie 2 (Wet + Surround) kost E 79,-
De sampleset Dry kost nu E 520,-.
Upgraden van Zwolle Versie 1 Dry > Versie 2 Dry kost E 20,-
Zie voor details: Zwolle V2 is ready now en Site Sonus Paradisi - Zwolle.
Op versie 2 heb ik 21 opnames gemaakt, luister op: 1721 Arp/F.C. Schnitger, St. Michaelskerk, Zwolle, Nederland.
Geef jouw mening op: Forum: Zwolle versie 2.

Forumnieuws

Op het forum is het heel leuk om de categorie Even voorstellen / mijn orgel eens door te kijken/lezen. Ondertussen hebben zo'n 20 mensen de moeite genomen om zich voor te stellen en hun Hauptwerk orgel te laten zien.

Ik wil eigenlijk m'n foto pagina wat reorganiseren/rubriceren, maar weet alleen nog niet hoe.

Tot meditatie

Uit Psalm 65: U hoort het gebed; tot U zal alle vlees komen. Ongerechtigheden hadden de overhand over mij, maar onze overtredingen, die verzoent U. Welzalig is hij die U verkiest en doet naderen, die mag wonen in Uw voorhoven; wij worden verzadigd met het goede van Uw huis, met het heilige van Uw paleis.

19-02-2011

Nieuw sampleset Father Willis Studio 24

Silver Octopus Studios heeft een geheel eigen benadering van samplesets: Ze nemen meerdere orgels op en combineren de registers van de verschillende orgels tot een sampleset. Ze zijn nu bezig met een 'Father Willis' serie. De '24' (registers) is nu klaar en de '40' (registers) bijna.
Zie verder: Hauptwerk forum: Silver Octopus Willis "Studio 24"
en Site over deze sampleset van Silver Octopus.
en Download probeerversie (12/2+P) Father Willis Studio 24

Forum

Het nieuwe forum voorziet blijkbaar in een behoefte. Op deze manier kunnen we elkaar helpen bij (technische) problemen en het maken van (aankoop)keuzes.
De stand na ruim een week: Totaal aantal berichten 301 - Totaal aantal onderwerpen 42 - Totaal aantal leden 49.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd... U bent hartelijk welkom om deel te nemen, lees wel de Forumregels.

Voorbeeld van interessante informatie op het forum: NL versie Hauptwerk.

Tot meditatie

Uit Psalm 64: Alle mensen zullen vrezen, Gods werk verkondigen en wat Hij gedaan heeft, opmerken. De rechtvaardige zal zich verblijden in de HEERE en tot Hem de toevlucht nemen; alle oprechten van hart zullen zich beroemen.

12-02-2011

Forum op PCorgan.com

De afgelopen twee weken heb ik een forum gemaakt voor deze site.
Ik heb geprobeerd om het forum in de stijl van PCorgan.com te maken. Ik realiseer me dat de lay-out niet geheel praktisch is vanwege de kleuren en dat hij niet de gehele breedte van het scherm gebruikt. Geregistreerde gebruikers kunnen zelf echter een andere, meer praktische lay-out kiezen.
U bent hartelijk welkom om deel te nemen, lees wel de Forumregels.
Het forum is rechtstreeks te benaderen via www.PCorgel.nl.

Hauptwerk nieuws

Er is deze week weinig Hauptwerk nieuws, we wachten op de release van Hauptwerk versie 4 en Zwolle versie 2.

Nieuwe foto: Hybride orgel

Anton Heger (hij haalde me over om een forum te starten op deze site) mailde me een foto van zijn omgebouwde positief.
Mail me als u ook een foto van uw Hauptwerk-orgel heeft voor deze site. Anderen hebben er plezier van.

Nieuwe opnames

Dick Sanderman componeerde twee composities, die deze zomer in het maandblad De Orgelvriend verschijnen. Hij speelde ze vast in op 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, England. Luister op: Opnames Dick Sanderman.

Zelf heb ik flink moeten oefenen op Psalm 105 (Koraalbewerking - Allegro - Koraal - Allegro) van Klaas Jan Mulder. De opname (sorry, weer Kampen) is te horen op: Psalmbewerkingen.
Voor Psalm 106 heb ik gekozen voor een bewerking van Gerrit Jan van de Werfhorst. Op 1775 Isnard, St. Maximin, Provence, France kun je niet alles spelen, maar dit stuk gaat prima en dan klinkt een relatief eenvoudig stuk toch 'groots'. Luister op: Psalmbewerkingen.

Even persoonlijk: Mailen en fatsoen

Zeer regelmatig krijg ik vragen van mensen via de mail. Daar ga ik meestal serieus op in en stuur dan een mail terug.
Best vreemd vind ik het dat ik regelmatig geen enkel antwoord terug ontvang, zelfs niet na een uitgebreide mail.
Het is toch een kleine moeite om te beantwoorden met: "bedankt!".
Ik bedoel hier natuurlijk niet dat je op een gegeven moment stopt na een maar keer heen en weer gemaild te hebben.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een antwoord van mij in de 'spam box' komt. Als u mij mailt en ik de mail niet beantwoord: mail dan gerust nog een keer.

Even persoonlijk: Taal en spelling

Afgelopen week kreeg ik van iemand een mail die me er op wees dat ik het woord 'sampleset' onzijdig behandel, i.p.v. mannelijk. Ik had het consequent over 'het sampleset' en 'dit sampleset' terwijl het 'de sampleset' en deze sampleset' moet zijn. Met 'zoeken en vervangen' heb ik geprobeerd dit te herstellen. Dergelijke mailtjes stel ik erg op prijs, het is leuk om wat te leren. Vandaar dat ik iedere dag meedoe aan www.beterspellen.nl: iedere dag even 4 meerkeuze vragen invullen over spelling. Erg leuk en heel leerzaam. Wist u bijvoorbeeld dat je 'ge-e-maild' op deze manier schrijft? Na een poosje weet je ook precies wanneer je een 'd' of 't' moet gebruiken, wanneer 'als' en wanneer 'dan', bovendien wanneer je een apostrofje gebruikt en wanneer niet. Erg leuk en het kost maar een paar minuten per dag. Nog steeds ben ik geen 'ster' in taal, maar het gaat wel een stuk beter dan vroeger.

Tot meditatie

Uit Psalm 63: Wanneer ik aan U denk op mijn bed, over U peins in nachtwaken - voorzeker, U bent een Helper voor mij geweest; onder de schaduw van Uw vleugels zal ik vrolijk zingen. Mijn ziel klampt zich aan U vast, komt achter U aan, Uw rechterhand ondersteunt mij.

05-02-2011

Nieuw sampel set: 19/2+P - 1865 Van Oeckelen - Oude Pekela

Bij Virtual Organs.nl hebben ze in stilte gewerkt aan de sampleset van het Van Oeckelen orgel uit Oude Pekela. In de Kerkbode van de PKN in Oude Pekela stond er pas al een leuk artikel over.
Het orgel heeft 19 registers, twee klavieren en een pedaal. Vereisten: 750 MB RAM en Hauptwerk Free edition.
De Hauptwerk 1 versie kost E 42,50 (download), de Hauptwerk 3 versie E 65,- (download).
Zie voor opnames, dispositie, foto's en schermvoorbeeld: Virtual Organs.nl: Van Oeckelen orgel (Oude Pekela)

Nieuwe foto

Johan van der Waal van Dijk heeft weer een nieuwe speeltafel gebouwd: foto. De geluidsweergave gaat via tien kanalen: Zes luidsprekers in de kast, twee direct ernaast en 2 achter in de kamer voor het surround geluid. Op verzoek wil Johan de speeltafel ook wel voor derden bouwen.
Mail me als u ook een foto van uw Hauptwerk-orgel heeft voor deze site.

Even persoonlijk: Kerkelijk orgelspel

Vorige week was ik op een bijeenkomst over kerkelijk orgelspel in gemeenten van de Hersteld Hervormde Kerk. ((Ik ben er trouwens niet voor om een 'eigen' Hersteld Hervormde Organisten Vereniging op te zetten. We kunnen in mijn ogen prima bij V.O.G.G. terecht, daar heb ik zelf twee prima cursussen 'Kerkelijk orgelspel' (aanrader!) gevolgd.)) Er waren interessante voordrachten van Ds. P.C. Hoek en de enthousiaste organist Wouter Schalkoort. De dominee en organist gaven o.a. de voorkeur aan 'eenvoudige/begrijpelijke muziek'. Ik kon me geheel vinden in hun visie, met ingewikkelde muziek speel je al snel over de hoofden van de meeste kerkgangers heen.
Tijdens de vragen kwamen er een aantal stellige meningen naar voren waar ik zelf minder mee kon. Zo waren er verschillende organisten die vonden dat de gemeente 'opgevoed' moest worden om stil te zijn onder het orgelspel voor de dienst. Zelf vind ik dat te ver gaan:
 • De kerkdienst begint met 'Votum en zegengroet', niet als de organist voor de dienst al gaat spelen.
 • Veel (de meeste) mensen zijn niet zo muzikaal.
 • Veel organisten zijn amateurs (bij gebrek aan beter), die wel hun best doen, maar niet de gave hebben om lang 'te boeien'.
 • Veel orgels zijn niet van de kwaliteit om daar echt van te genieten.
Naschrift: Misschien zit ik er toch wel naast met het bovenstaande, zie de column van Ds. Beens in de Bijlage van Reformatorisch Dagblad op 8 februari.

Mijn persoonlijke pragmatische visie over kerkelijk orgelspel (in de traditie van de meer behoudende 'hele noten' kerken):
 • Geef de voorkeur aan 'begrijpelijke'/'eenvoudige' muziek vanwege:
  1. De meeste mensen zijn niet zo muzikaal en vinden het bovendien prettig als ze de melodie goed kunnen herkennen.
  2. Je kunt beter eenvoudige muziek 'goed' (in de maat en zonder fouten) spelen dan moeilijke muziek 'slordig'.
 • Speel voor de dienst niet (de hele tijd) te hard en geef de voorkeur aan 'rustige' muziek (als het mogelijk is en past bij psalm/lied). Ik bedoel dit niet extreem, maar langer dan 5 minuten harde en drukke muziek wordt meestal als 'storend' ervaren. Bij psalm 150 e.d. wissel ik drukke en/of harde bewerkingen af met rustige variaties.
 • Gebruik niet te lange voorspelen, dat verveeld de luisteraars. Houd het zeker aan het einde van de dienst kort, de mensen willen dan naar huis. Bij het eerste zangvers van de dienst (zie onder) en bij de collecte gebruik ik een wat langer voorspel.
 • Bij het eerste zangvers van de dienst komt de gemeente, zeker 's morgens, vaak 'moeilijk op gang' daarom:
  • Doe het voorspel bij het eerste vers niet te kort.
  • Doe dat voorspel niet te zacht maar met forse registratie, dat stimuleert het zingen.
  • Zet strak in, blijf niet 'hangen/wachten' bij eerste noot, maar speel door.
 • Gebruik niet veel tussenspelen, zeker niet bij opvolgende verzen.
 • Een naspel doe ik alleen 'voor de snoepjes', verder niet.
 • Bij het zingen na Wet of Geloofsbelijdenis gebruik ik geen voorspel maar 1 of 2 noten vooraf.
 • Bij erg onbekende wijzen speel ik nooit een voorspel maar het koraal of deel ervan, dat is dan functioneler dan een voorspel.
 • Speel bij onbekende wijzen iets vooruit.
 • Speel muziek die bij het orgel (en de ruimte) past. Concreet: Een toccata klinkt thuis (met nagalm van elektronisch orgel) en in een kerk met mooie nagalm prima, maar in een kerk zonder nagalm kan het erg 'houterig' gaan klinken.
 • Het tempo van het zingen is meer een kwestie van smaak en traditie dan van principe. De organist kan zich het beste aanpassen aan de gemeente.
 • Ten slotte: Voor de dienst van God is het beste niet goed genoeg, oefen dus van te voren.
Nogmaals, dit is maar een mening van een eenvoudige amateur. Bovendien kan 'begrijpelijk/eenvoudig' ook van hoog niveau zijn. Ook is de praktijk lastiger dan de 'bovenstaande theorie'. Zelf word ik altijd beperkt door het 1-klaviers orgel, de droge akoestiek van de kerk en het feit dat ik niet goed uit m'n hoofd kan spelen.
Lees verder op: Kerkorgelspel
Een interessant en meer professioneel artikel van Sietze de Vries: Gemeentezang begeleiding (5-7-2008) (meer gericht op ritmisch zingende gemeente).

Tot meditatie

Uit Psalm 62: Zeker, mijn ziel, zwijg voor God, want van Hem is mijn verwachting. Zeker, Hij is mijn rots en mijn heil, mijn veilige vesting; ik zal niet wankelen. In God is mijn heil en mijn eer; mijn sterke rots, mijn toevlucht is in God. Vertrouw op Hem te allen tijde, volk; stort uw hart uit voor Zijn aangezicht. God is voor ons een toevlucht.

29-01-2011

Forum op PCorgan.com? (1)

Regelmatig vragen mensen mij of ik op PCorgan.com een Nederlandstalig Hauptwerk forum wil beginnen.
Tot nu toe heb ik dat niet gedaan vanwege:
 1. Het kost me tijd.
 2. Ik weet niet of er wel voldoende mensen zijn die daar iets willen schrijven.
 3. Er is op het Klavarforum al een 'Hauptwerk afdeling' (Klavarorganist forum)
Omdat de bezoekersaantallen op deze site, tot nu toe, ieder jaar verdubbelen wil ik het overwegen als:
 1. Er twee vrijwilligers zijn die als 'moderator' (beheerder) willen optreden. De moderator heeft als taak om ervoor te zorgen dat de teksten 'netjes' (respectvol en zonder grof taalgebruik) blijven.
 2. Er minstens 10 mensen bereid zijn om (eventueel anoniem), zo nu en dan, te schrijven (vragen beantwoorden, vragen stellen, opmerkingen plaatsen over samplesets).
Ik zit te denken aan een forum met deze categorieen:
 • Algemene discussie Een discussie forum voor alles wat maar enigszins Hauptwerk gerelateerd is.
 • Hauptwerk samplesets Uw mening over samplesets, aanbevelingen, tips, registratie, enz.
 • Technische vragen Uw vragen over Hauptwerk, Computer, Audio, MIDI interface, enz.
 • Aangeboden / Gezocht Audio, midi onderdelen, speeltafels voor Hauptwerk gebruik. Hauptwerk en samplesets zijn niet toegestaan.
Stuur mij een mail (info@PCorgan.com) als u een forum op deze site een goed idee vindt en u schrijvend (zo nu en dan, eventueel anoniem) of als moderator wil bijdragen aan een forum op PCorgan.com.
Bij onvoldoende response begin ik er niet aan.

Grandjeux van contrebombarde.com

Sinds drie maanden is op contrebombarde.com de 'veelspeler' Grandjeux actief. Hij heeft in deze korte tijd al ruim 260 opnames geupload. Het betreft de Nederlandse professional Pieter Leebeek die geemigreerd is naar Noorwegen.

Nieuwe foto

Van Noorlander Orgelmakerij kreeg ik een foto van model Concerto.
Mail me als u ook een foto van uw Hauptwerk-orgel heeft voor deze site.
Ik moet een beetje reclame maken want nieuwe 'concurrentie' maakt me scherp... geeft niet hoor, Lubbert... ;-)

Opnames psalmbewerkingen

Ook deze week heb ik weer een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Ik zie op PCorgan.com geen spelertjes maar een rood kruis

Dit kan twee oorzaken hebben:
 1. Het 'spelertje' gebruikt Adobe Flash Player. Als deze 'plug-in' niet is geinstalleerd in de browers (Internet Explorer, Firefox, enz.) werkt het niet.
 2. Op dit moment ondersteunt Adobe Flash Player geen 64-bit browsers.
  Veel nieuwe computers hebben tegenwoordig Windows 7 64-bit, daarop staan twee browsers geinstalleerd:
  1) InternetExplorer 32-bit
  2) InternetExplorer 64-bit.
  Gebruik voor PCorgan.com de 32-bit versie van Internet Explorer.

Tot meditatie

Uit Psalm 61: O God, luister naar mijn roepen, sla acht op mijn gebed. Van het einde van het land roep ik tot U, nu mijn hart bezwijkt; leid mij op een rots die voor mij te hoog zou zijn.

22-01-2011

Uitleg en 75 minuten muziek van Dick Sanderman op 'Maximin'

Het is een compleet 'college over het franse barok orgel' geworden.
Heel leerzaam en informatief met o.a. 'registratie uitleg'.
In de prachtige opnames laat hij het hele orgel klinken met z'n prachtige tongwerken, cornetten en softe fluiten.
Door het goede spel en de grootse akoestiek verveeld het niet snel om te luisteren naar deze 75 (!!!) minuten muziek.
Lees en luister op: 45/4+P 1775 Isnard, St. Maximin, Provence, France.

Hauptwerk 4 komt weer iets later

Hauptwerk 4 komt weer iets later. Eerder was gezegd dat Hauptwerk 4 in januari zou uitkomen, blijkbaar is het meer werk dan gedacht, het wordt weer iets later. Ondertussen heb ik wel een beta versie gezien, het is de moeite waard, vrijwel alle dingen van mijn wensenlijstje voor Hauptwerk zitten in versie 4.
Zie: Hauptwerk 4 status/Mac OS X 64-bit tech preview.

Samenzangbegeleiding voor Psalmboek.nl

De Samenzangbegeleiding voor Psalmboek.nl wordt, tot nu toe, erg veel geprobeerd, ik ben benieuwd of dat zo blijft.
In de eerste paar weken van januari zijn er op Psalmboek.nl ruim 200.000 zingen-pagina's bekeken.
Er zijn ruim 50.000 (iso-50: 28651 iso-60: 13070 ritmisch: 9552) psalmmelodieen afgespeeld/gedownload. Als eenzelfde psalm later nog eens wordt beluisterd wordt hij niet opnieuw gedownload, de browser houd het dan in 'cache'.

De huidige ritmische versie is voor veel mensen te langzaam. Dick Sanderman is bereid om een snellere ritmische versie op te nemen. Hij heeft voor drie psalmen opnames gemaakt in drie tempo's, zie: Samenzangbegeleiding (vrij bovenaan). Bovendien zijn we benieuwd naar uw voorkeur voor 'verhogingen' in bijv. Ps 68 en 138. Zingt u Ps 27 met c of cis?
We stellen het erg op prijs als u uw ervaringen/voorkeuren mailt naar info@PCorgan.com.

Even persoonlijk: Hoe je een 'Hauptwerk orgel' ook kunt gebruiken

Het autorace-computerspel-Need for Speed Shift van mijn zoon Jonathan was te 'zwaar' voor de 'gewone pc'.
Ik liet me ontvallen dat hij het waarschijnlijk wel zou doen op de snelle 'orgel pc'.
Zo gezegd, zo gedaan. Het geluid is uitmuntend...

Ik heb er toch een beetje spijt van om dit toe te staan...Opnames psalmbewerkingen

De afgelopen week heb weer een paar psalmbewerkingen opgenomen:

Even persoonlijk: Ochtendmens en weekend hoofdpijn (2)

Vorige week schreef ik dat m'n weekend hoofdpijn weg is, sinds ik ook in het weekend vroeg op sta.
Als reactie kreeg ik een interessant mailtje van homeopathisch therapeut John Bex.
Van John mocht ik het hier plaatsen:
Ik las je stukje over hoofdpijn. Zoals je wellicht weet ben ik homeopathisch therapeut.
Een paar tips:
In de avond maken de hersenen Melatonine aan, maar kan verstoord worden door licht. Vooral blauw licht van computer schermen en tv etc. werken verstorend in dit proces.
Melatonine zorgt voor het slaap gevoel welke je krijgt en regelt het wakker- en slaap ritme. In jouw geval kun je proberen het dag/nacht ritme langzaam te verleggen indien je 10.00u-5.30u ritme niet handig is. Dus een kwartiertje later naar bed en kwartiertje later op. Blijf je te lang het slaap gevoel afhouden dan kun je 'over je slaap' heengaan en moeilijk in slaap komen, dit komt dan omdat de Melatonine aanmaak stopt. Dus dat moet je voorkomen door kleine stapjes te nemen met later naar bed gaan.
Koffie etc. welke slecht zou zijn voor de slaap is een fabeltje, dit is niet zo. Alleen uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken in de ochtend, dit gebeurd na nuttiging van alcoholische dranken, maar ook koffie en thee. Dus voldoende (niet te koud) water in de avond voordat je naar bed gaat zou ook kunnen voorkomen dat je de volgende ochtend hoofdpijn krijgt. Immers, langer in bed met uitslapen zorgt voor vocht tekort = hoofdpijn!
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
(2):
Wat ik bedoelde met uitslapen (langer in bed blijven liggen) is dat je dan de neiging hebt tot uitdroging (lichtelijk), en daardoor hoofdpijn krijgt omdat er langer water onthouden wordt, je slaapt immers langer. Het kan ook zijn dat spanningen hoofdpijn (spieren in de nek) de oorzaak zijn, dat merk je als je hoofdpijn meer achter in de nek zit. Maar dan moet je ook overdag en 's avonds hoofdpijn voelen met tussenpozen.


Tot meditatie

Uit Psalm 60: U hebt Uw volk een harde zaak doen zien, U hebt ons bedwelmende wijn laten drinken. Maar nu hebt U een banier gegeven aan wie U vrezen, om die op te heffen als teken van de waarheid, opdat Uw beminden gered worden.

15-01-2011

Twee goedkope MyOrgan/GrandOrgue/Hauptwerk 1 samplesets

Citaat van Klavarforum: twee mooie samplesets:
Beste orgelvrienden, Op strooptocht door virtueel orgelland kwam ik 2 mooie samplesets tegen voor een nog mooiere prijs: LOM orgel, opus 1 en 2, dit zijn mooie barokorgels, gemaakt door een Amerikaanse orgelvriend. Dit orgel met 28 sprekende stemmen kost E 28,- met 15 stemmen E 12,-.
De sets zijn te vinden op: themysticorgan.com.
Het volgende orgel is gemaakt door een orgelvriend uit Haaksbergen, het betreft hier een mooi romantisch orgel, met....vox humana. Dit orgel is gebaseerd op een Vermeulen orgel, kost E 25,- voor de download versie en E 35,- op DVD.
Dit orgelset is te vinden op: dannykoschinski.weebly.com.
Ik wilde jullie dit niet onthouden.
gr:Jan.

Zie reacties hierop: Klavarforum: twee mooie samplesets
Gert: Bedankt Jan.
Natuurlijk is het waar dat dergelijke samplesets qua kwaliteit niet opkunnen tegen degenen die 10 of 20 keer zoveel kosten. Dat is helemaal niet erg, de een heeft nu eenmaal meer geld te besteden dan de ander. Met een midi-kabel (van E 20,- tot E 30,-), een bestaande computer (of laptop), de gratis versie van Hauptwerk (of GrandOrgue) en een gratis sampleset kun je al een hoop orgelplezier beleven.

Opname - Largo - G.F. Handel

Ik kreeg van meneer A.Z. te E. woensdagavond dit mailtje:
Ik ben geen organist. Maar houd wel van div. soorten muziek. Al googlend kwam ik hier. Leuk!! Of Mooi! Wat ik miste: Maar je kunt niet alles hebben is Largo van Handel daar krijg ik de tranen van in m'n ogen.

Meneer Z. ik heb hem opgenomen op 1887 Father Willis, Salisbury Cathedral, England, zie: Opnames van G.F. Handel.

Even persoonlijk: Ochtendmens en weekend hoofdpijn (1)

Ik ben een extreem ochtendmens: 's morgens word ik altijd rond half zes vanzelf wakker en ga dan gelijk uit bed. In het weekend had ik vaak hoofdpijn. Eerst dacht ik dat het door de koffie kwam. Het minder koffie drinken doordeweeks hielp wel, maar loste het niet geheel op. Wat prima blijkt te werken: sinds een paar maanden ga ik ook op zaterdag en zondag op dezelfde (vroege) tijd uit bed. Ik vind het wel een beetje raar, maar ik ben daardoor wel van m'n hoofdpijn af, bovendien heb je dan een paar uur extra. Het grote nadeel van een ochtendmens: De meeste (sociale) bijeenkomsten zijn 's avonds. Na tienen zit ik dan altijd te knikkebollen en wil ik eigenlijk graag naar bed.

Tot meditatie

Uit Psalm 59: Ik echter zal van Uw macht zingen en 's morgens vrolijk zingen van Uw goedertierenheid. Want U bent voor mij een veilige vesting geweest, een toevlucht in de dagen dat angst mij benauwde. Voor U, mijn kracht, zal ik psalmen zingen, want God is mijn veilige vesting, mijn goedertieren God.

08-01-2011

Nieuwe website Mixtuur.nl

Mixtuur.nl heeft een nieuwe website.
De site ziet er mooi uit, heel handig dat er nu een duidelijk aanbod met een webwinkel is.
Ik heb wel een kritiekpuntje... de link naar PCorgan.com is weg... ;-)

Hauptwerk presentatie - Zaterdag 22 januari in Alblasserdam

Mixtuur Orgels uit Nieuwegein presenteert op zaterdag 22 januari in Alblasserdam verschillende Hauptwerk-orgels.
's Middags is er tevens een cd-ruilbeurs.
Mixtuur, dealer in Nederland van het computerprogramma Hauptwerk, presenteert in de Grote Kerk van Alblasserdam en in het verenigingsgebouw van die kerk verschillende elektronische orgels die zijn uitgerust met de geavanceerde software.
Op de Mixtuur-Consolo worden 's middags in de kerk inloopconcerten gegeven door Adriaan Arkeraats (14.00 uur) en het duo Jan Peter Teeuw & Marien Stouten (15.30 uur). 's Avond (20.00 uur) geven Marco den Toom en Chiel Jan van Hofwegen een slotconcert op het Mixtuur-orgel in de Grote Kerk. Den Toom speelt werken uit de Franse romantiek en de Hollandse school, Van Hofwegen laat het orgel van z'n barokke en moderne kant horen.
De toegang van het avondconcert bedraagt E 10,- (kinderen tot 12 jaar gratis). De opbrengst van de orgeldag is bestemd voor de restauratie en uitbreiding van het Meyerorgel in de Alblasserdamse Grote Kerk.

Onlangs verscheen de Mixture-promotie-cd 'Virtual Interpretation', waarop Marco den Toom zijn eigen Mixtuur-huisorgel bespeelt. Diverse samplesets -waaronder de orgels in Vollenhove, Kampen, Metz en Salisbury- zijn te horen op de cd, die E 6,- kost. Bezoekers van het avondprogramma krijgen de promotie-cd gratis.
Tijdens de orgeldag is er tussen 13.00 en 16.30 uur een cd-ruilbeurs. Tevens zijn nieuwe cd's van Landgoed Gerianna en Animato Music Productions verkrijgbaar.
De entree van de ruilbeurs bedraagt E 10,-. Bezoekers van de beurs betalen tijdens het avondconcert E 7,50 entree.

Samenzangbegeleiding / Psalmboek.nl

De afgelopen weken heb ik m'n eigen opnames beluisterd ('50-versie'). Bij een aantal (relatief veel bij de eerste 30) was het tempo niet 'regelmatig'. Deze heb ik opnieuw opgenomen. Wilt u me mailen als u ook nog 'onregelmatigheden' hoort?

Op Psalmboek.nl staat nu ook de snellere (metronoom 60) 'iso-ritmische' versie. Als er behoefte aan is (mail me via info@pcorgan.com), wil ik ook een langzamere versie opnemen, maar dan met andere zetting (Dick Sanderman - iso-ritmisch) en op een andere sampleset, bijvoorbeeld: 1885 Cavaille-Coll, St Etienne, Caen, France.

Bij sommigen staat er geen 'spelertje' op de pagina's van Psalmboek.nl. Dit kan twee oorzaken hebben:
 1. Het 'spelertje' gebruikt Adobe Flash Player. Als deze 'plug-in' niet is geinstalleerd in de browers (Internet Explorer, Firefox, enz.) werkt het niet.
 2. Op dit moment ondersteund Adobe Flash Player geen 64-bit browsers. Veel nieuwe computers hebben tegenwoordig Windows 7 64-bit, daarop staan twee browsers geinstalleerd:
  1) Internet Explorer 32-bit
  2) Internet Explorer 64-bit.
  Gebruik voor Psalmboek.nl (en PCorgan.com) de 32-bit versie.
We kregen een paar vragen van mensen die alle (of een deel daarvan) psalmen achter elkaar willen afspelen.
Dat is nu mogelijk, zie: Samenzangbegeleiding (onderaan de pagina).

Ik ben nog bezig met 'bovenstem zettingen' voor bekende psalmen. Deze zettingen zijn heel goed te gebruiken als begeleiding bij een solo instrument (bijvoorbeeld blokfluit) of als begeleiding bij het zingen.

Even persoonlijk: Een leerzaam boek van Lewis

Pas heb ik weer een mooi boek van C.S. Lewis gelezen: Brieven uit de hel. Hierin onderwijst een duivel aan een leerling duivel hoe hij mensen moet verleiden... heel leerzaam en herkenbaar ;-( .
Alleen miste ik in het boek een hele belangrijke 'truc': "Ledigheid is des duivels oorkussen." (Als er niets te doen is, vervalt men al snel in het doen van slechte dingen.).
Ik geniet van de prachtige boeken van Lewis: Fantasie met verborgen Christelijke waarheden. 'De kronieken van Narnia' is zowel kinderboek als boek voor volwassenen (dan zie je pas de diepere lagen erin).
Ook leuk om te lezen: 'Malacandra', maar indrukwekkend, intrigerend en beklemmend is: 'De grote scheiding'.

Tot meditatie

Uit Psalm 58: Spreekt u werkelijk recht, raad van rechters? Oordeelt u billijk, mensenkinderen? Veeleer bedrijft u onrecht in uw hart; uw handen wegen geweld af op de aarde.

01-01-2011

Herzien sampleset: Freiberg versie 2 - Later: Zwolle en Caen

Na herzieningen van Prague Baroque, Zlatha Koruna, Smecno en Maximin was nu Freiberg aan de beurt. De planning is dat er in februari een nieuwe versie komt van Zwolle (lay-out, aanslag en galm afhandeling), en later Caen (alleen aanslag en galm afhandeling).
Op deze site is te zien dat ik de beschikking heb over nogal veel Hauptwerk-orgels. Voor opnames is mijn meest gebruikte orgel: Kampen. Maar als 'praktisch oefenorgel' (o.a. voor de wekelijkse kerkdienst) gebruik ik dit Freiberg sampleset het meest. Dit vanwege de heldere gedetailleerde opnames van de afzonderlijke registers en de ideale nagalm.
De verschillen met de vorige versie zijn:
 1. Geheel herziene 'galm afhandeling' (release handling).
 2. De kerk in Freiberg heeft een glazen wand in de kerk. Daardoor ontstaan er 'vroege reflecties' in de galm.
  De dominante vroege reflecties zijn nu uit de galm gehaald.
 3. De aanslag (attack) van sommige pijpen was nogal 'traag'. Deze zijn gecorrigeeerd, ze reageren nu dus meer direct.
 4. De 'wet-versie' is nu geintegreerd met de 'surround-versie'. De 'wet-versie' kun je nu gebruiken door de 'rear-registers' uit te zetten (disablen).
 5. De lay-out is geheel herzien (door Francois Ratte), er zijn nu ook aparte schermen voor 'links' en 'rechts'.
 6. De sampleset is voorbereid voor Hauptwerk 4 (daar kun je o.a. kiezen voor zowel horizontale als verticale lay-out).
De sampleset (Wet + Surround) kost nu E 455,-.
Upgraden van Freiberg Versie 1 Wet -> Versie 2 (Wet + Surround) kost E 85,-
Upgraden van Freiberg Versie 1 Surround -> Versie 2 (Wet + Surround) kost E 28,-
Zie voor details: G. Silbermann - Freiberg Organ Model - version 2 released en Site Sonus Paradisi - Freiberg.

Drie nieuwe downloadbare GrandOrgue samplesets

Op het Hauptwerk deel van Klavarforum las is dat Lars Virtual Pipe organs drie downloadable samplesets heeft gemaakt. Ze zijn in eerste instantie gemaakt voor GrandOrgue versie 0.2 (opvolger van MyOrgan), maar zijn ook te importeren in Hauptwerk.
De complete lijst (laat me weten als het niet zo is): Downloadable (freeware, shareware, trial) Samplesets.

Nieuwe foto's

Ik kreeg foto van Hoffrichter orgel van Huub Geurten: Hoffrichter-set boven oude Bohm (speakers en bestaande midi pedaal), Focusrite Saffire pro 24 DSP, active woofer met twee satelieten, Kenwood versterker.
Bijzonder is de zelfgemaakte lange LED lessenaar verlichting: ALU U profiel met 3 strips leds van ieder 80 cm.
Dhr. Geurten is erg tevreden met sampleset 1885 Cavaille-Coll, St Etienne, Caen, France.

Bovendien kreeg ik foto's van Koen Van Damme uit Vlaanderen: Een prachtige Johannus 'Custom Design Cavaille-Coll'. De houten registertrekkers zijn ook te gebruiken voor Hauptwerk. Hij gebruikt een 8-kanaals geluidskaart van M-Audio.
Audio: 2 luidsprekers van het Johannus-pijpenfront, de Johannus-subwoofer, 2 Johannus-surround speakers en een afzonderlijke HIFI-installatie. Als samplesets worden nu gebruikt: Caen (Cavaille-Coll) , Waltershausen (Trost), Velesovo, Zwolle (Schnitger) en de nieuwe St. Maximin voor Franse barok.

Even persoonlijk(1): Popmuziek

Samen met onze drie oudste kinderen ben ik naar de zeer nuttige Popmuziek presentatie geweest van Stichting Jij daar.
Dit omdat ik zelf vroeger ook nogal verslaafd was aan popmuziek. Het overgrote deel van de jeugd (en volwassenen?) luistert/kijkt naar bijvoorbeeld Lady Gaga en Oh Oh Cherso. Veel song teksten en videoclips zijn ronduit schokkend slecht op ieder gebied van 'normen en waarden'. Bij veel van dergelijke muziek is het hedonisme (genot is het hoogste goed) leidend, met als gevolg: losbandigheid, asociaal gedrag en egoisme. Een deel gaat zelfs nog een stap verder, daar wordt letterlijk opgeroepen tot satanisme en spot met alles wat Christelijk is. Als je op opgroeit met deze teksten en videoclips is het niet zo vreemd dat relaties stuk lopen en de mensen 'verhufteren'.

Even persoonlijk(2): Kaarten

Soms bevat een (kerst)kaart een extra boodschap. Vier voorbeelden van de afgelopen dagen:
 1. Een kerstkaart die ondertekend was door alleen vader en dochter. De moeder stond er niet (meer) bij.
  Uit navraag bleek dat ze niet meer bij elkaar wonen. Voor ons schokkend: ze leken altijd zo gelukkig.
 2. Een kerstkaart van m'n achternichtje uit Canada: 7 vrolijk en blij kijkende mensen.
  Gert: Leuk om ze zo gelukkig te zien.
 3. Een bedankje na een trouwerij: Twee jonge mensen die niet zo blij kijken, er kon geen glimlachje af.
  Gert: Vreemd om zo te beginnen.
 4. Een bedankje na een trouwerij: Twee jonge mensen die erg blij en gelukkig op de foto staan.
  Gert: Leuk om ze zo gelukkig te zien.
De leukste kaart kwam dit jaar van neef architect Jan: Zijn kinderen vormen de letters.
De mooiste originele (altijd leuker dan 'standaard teksten') wens kwam van onze buren, dat wens ik u dan ook toe:
"Veel LIEFDE toegewenst."

Tot meditatie

Uit Spreuken 3: Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Hij je paden rechtmaken.

Vorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com