Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

News
Vorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende
Google

Hauptwerk nieuws, web site updates (Historie 2009)

26-12-2009

Tot meditatie

Uit Johannus 3:16: Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, zodat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar het eeuwige leven hebbe.

19-12-2009

Toelichting op Anloo

Afgelopen week heb ik een 'amateur review' geschreven voor 1719 Rademaker en Garrels, Anloo.

Nieuws over Salisbury Willis

Het nieuwe sampleset van het orgel van de Kathedraal van Salisbury is bijna af. Het lukt niet meer dit jaar, de bedoeling is nu dat Volume 1 (28 registers) in Januari 2010 gereleased kan worden. Er zijn al wel twee romantische "beta demo's" te horen.
 • Het orgel komt uit in 3 delen, net zoals bij Kampen het geval was.
 • Alle registers van het 'Solo' manuaal zijn zowel gesampled zonder als met tremulant.
 • Van deze sampleset komt ook een Surround versie (Front stereo/Rear stereo) beschikbaar.
 • Als laatste is er ook een Dry (droog, zonder nagalm) versie gepland.
Lees verder op Salisbury Willis Volume 1 First Impressions.

Speeltafel van Mattijs den Toom

Matthijs den Toom stuurde me foto's van z'n nieuwe praktische Hauptwerk speeltafel.

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik een aantal bewerkingen opgenomen van Psalm 81. Onder andere een paar variaties van Cor van Dijk. Dit keer op Kampen Volume III, ze staan ook op: Psalmen.

Gratis af te halen: Bohm orgel (model DnT)

Een lezer mailde me:
Als kerkorgelliefhebber lees ik met belangstelling uw site www.pcorgan.com. Het is prachtig wat mensen die van dit type orgel houden er van weten te maken. Zelf heb ik vele jaren geleden een Bohm-orgel model DnT gebouwd omdat ik een kerkorgel met een acceptabele klank voor een betaalbare prijs in huis wilde hebben en erop spelen. Het orgel heeft (zoals u mogelijk weet) 2 klavieren en groot pedaal. Er zit zelfs percustain in en 2 toongeneratoren zodat pedaal en ondermanuaal samen 1 generator hebben en het bovenmanuaal ook 1 generator. Op deze wijze kunnen tegelijk blok- en zaagtand gebruikt worden. Helaas moet ik dit orgel - dat het nog prima doet - wegdoen. We gaan naar een appartement verhuizen en hebben helaas geen plaats meer voor zo'n meubel in de kamer. Ik vroeg me af of er onder de bezoekers/vaste club van uw site mensen zouden zijn die belangstelling voor dit instrument hebben. Al was het al vanwege de speeltafel en de pedalen. Het meubel moet in zijn geheel weg. Inclusief pedalen (losse bak) en bank. Er zit geen midi aansluiting op. Bij mij thuis (in Ede) af te halen. Mail mij ( info@PCorgan.com ) of af.halff'at'gmail.com als u belangstelling hebt.

Tot meditatie

Uit Psalm 6: O Heere, straf mij niet in Uw toorn, en kastijd mij niet in Uw grimmigheid! Keer weer, Heere, red mijn ziel; verlos mij, vanwege Uw goedertierenheid. Want in de dood is aan U geen gedachtenis; wie zal U loven in het graf?

12-12-2009

Toelichting op 1793 A. Reis, Rabstejn nad Strelou

Afgelopen maandag heb ik Stabat Mater dolerosa van Pergolesi opgenomen. Ik vond dit dramatische stuk erg goed passen op dit orgel met grote akoestiek en 'oude klank'. Ik speel het op de Surround versie waarbij ik de Front en Rear kanalen 1:1 mix.

Bovendien heb ik afgelopen week een soort 'review' geschreven, zie: 1793 A. Reis, Rabstejn nad Strelou.

Op ContreBombarde.com speelt Adri de Groot een aantal prachtige improvisaties, ze laten het karakter van het orgel heel mooi horen.

Opnames voor Anloo

Afgelopen week heb ik opnames gemaakt voor het nieuwe sampleset 1719 Rademaker en Garrels, Anloo. Het was best lastig, doordat het een vrij 'droog' orgel is, hoor je vrijwel iedere fout en onregelmatigheid. Als nieuw stuk heb ik een transcriptie van het Siciliano (uit 2e fluitsonate BWV 1031) van J.S. Bach opgenomen. Achteraf gezien denk ik dat hij zo iets te snel is. Maar wel mooi die 'directe' blazende fluiten van Anloo, het is net een echte blokfluit.

Tot meditatie

Uit Psalm 5: Want U bent geen God, Die lust heeft aan goddeloosheid; de boze zal bij U niet verkeren. Maar laat verblijd zijn allen, die op U betrouwen, tot in eeuwigheid; laat hen juichen, omdat U hen overdekt; en laat in U van vreugde opspringen, die Uw Naam liefhebben.

05-12-2009

Nieuw sampleset: 1927 Rieger-Varga, Kispest, Budapest

Vanaf 20 december kan Inspired Acoustics een sampleset leveren van een 2 klaviers Frans romantisch orgel (38 registers). De download versie kost E 230,-. Zoals altijd bij deze leverancier, ziet het er grafisch prachtig uit! Op het moment dat ik dit schrijf zijn er echter maar 4 audio voorbeelden beschikbaar, dat is wel een beetje weinig, het gaat tenslotte om de geluidskwaliteit.
Zie voor de 'instelbare surround': 38-stop Rieger-Varga - Kispest organ (NDB for HW).
Zie verder: Kispest pre-order starts now.

Anloo in prijs verlaagd naar E 99,-.

Prospectum heeft besloten om de prijs van het nieuwe 'Anloo sampleset' flink in prijs te verlagen naar E 99,-.
Ik denk dat dit een hele goede beslissing is, nu blijft het onder de psychologische grens van E 100,- en is het ook bereikbaar voor mensen met een kleiner budget. Ik ben er stellig van overtuigd dat de prijshalvering de hoeveelheid verkopen niet verdubbeld, maar misschien wel vervijfvoudigd. Bovendien is de sampleset nu heel geschikt om te dienen als 'Start met Hauptwerk sampleset':
 • Het heeft 2 klavieren + pedaal.
 • Het werkt volledig met Hauptwerk Free.
 • Lage vereisten voor de PC, zowel intern geheugen als voor processor.
 • Het heeft een complete dispositie (fluiten, prestanten, tongwerken).
 • Voor een lage prijs.
Zie ook: Release of the Anloo organ etc..
Volgende week hoop ik opnames te maken voor deze sampleset, ik heb er vast een pagina voor gemaakt.

Pagina voor: 1793 A. Reis, Rabstejn nad Strelou

Afgelopen week heb ik opnames gemaakt voor het nieuwe sampleset van Sonus Paradisi.
Voor ieder sampleset speel ik de stukjes opnieuw in, ik gebruik geen midi files.
Zie: 1793 A. Reis, Rabstejn nad Strelou.

Tot meditatie

Uit Psalm 4: Als ik roep, verhoor mij, o God van mijn gerechtigheid! In benauwdheid hebt U mij ruimte gemaakt; wees mij genadig, en hoor mijn gebed. Verheft U over ons het licht van Uw aanschijn, o Heere! U hebt vreugde in mijn hart gegeven, meer dan in de tijd, als hun koren en hun most vermenigvuldigd zijn.

28-11-2009

Nieuw sampleset van Sonus Paradisi

Voor mij als complete verrassing heeft Sonus Paradisi een sampleset gemaakt van een Tjechisch orgel uit 1793. Meer info: Sonus Paradisi - new sampleset (18th Century instrument).
en: Info op site van Sonus Paradisi..

Tip voor snel opstarten

Van een lezer kreeg ik de volgende mail:
Je schrijft in het nieuws-overzicht dat je het starten van HW en het laden van een set een nadeel vindt. Dit vind ik ook, maar ik heb er het volgende op gevonden: De computer in de standby-stand zetten. Dit heeft als voordeel: Het stroomgebruik is te verwaarlozen, het geheel is binnen enkele seconden weer actief, de set zit nog in het geheugen en is daardoor sneller geladen. Wel moeten alle drivers de standby-stand goed ondersteunen, maar ik doe dit al een paar jaar en het werkt feilloos. Voorwaarde is alleen dat de 'MIDI en audio' gedeactiveerd worden voor het in standby zetten. Als dit niet gebeurt geeft HW geen geluid meer na het aanzetten van de computer.

Nieuwe opname

De afgelopen week heb ik het volgende stukje opgenomen:

Bohm orgel (model DnT) te koop

Een lezer mailde me:
Als kerkorgelliefhebber lees ik met belangstelling uw site www.pcorgan.com. Het is prachtig wat mensen die van dit type orgel houden er van weten te maken. Zelf heb ik vele jaren geleden een Bohm-orgel model DnT gebouwd omdat ik een kerkorgel met een acceptabele klank voor een betaalbare prijs in huis wilde hebben en erop spelen. Het orgel heeft (zoals u mogelijk weet) 2 klavieren en groot pedaal. Er zit zelfs percustain in en 2 toongeneratoren zodat pedaal en ondermanuaal samen 1 generator hebben en het bovenmanuaal ook 1 generator. Op deze wijze kunnen tegelijk blok- en zaagtand gebruikt worden. Helaas moet ik dit orgel - dat het nog prima doet - wegdoen. We gaan naar een appartement verhuizen en hebben helaas geen plaats meer voor zo'n meubel in de kamer. Ik vroeg me af of er onder de bezoekers/vaste club van uw site mensen zouden zijn die belangstelling voor dit instrument hebben. Al was het al vanwege de speeltafel en de pedalen. Het meubel moet in zijn geheel weg. Inclusief pedalen (losse bak) en bank. Er zit geen midi aansluiting op. Ik denk aan E 250,-. Bij mij thuis (in Ede) af te halen. Mail af.halff'at'gmail.com als u belangstelling hebt.

Tot meditatie

Uit Psalm 3: Ik riep met mijn stem tot de Heere, en Hij verhoorde mij van de berg van Zijn heiligheid. Het heil is van de Heere; Uw zegen is over Uw volk.

21-11-2009

Anloo: Rademaker en Garrels 1719

Prospectum heeft de sampleset van het orgel van de Magnuskerk in Anloo klaar. Het gaat om een een orgel wat in 1719-1719 gebouwd is door Johannes Radeker en Rudolph Garrels. Het is gerestaureerd en uitgebreid in 2002 door Henk van Eeken.
Zie: Radeker and Garrels organ of the Mangnuskerk Anloo (1719).
Demo's zijn te horen bij Virtually Baroque.

Foto Screensaver

Iedere avond speel ik wel even orgel, maar natuurlijk niet de hele avond. Vanwege het grootste nadeel van Hauptwerk (het kost 1 minuut om computer op te starten en 2 minuten om sampleset te laden) zet ik m'n orgel (computer) niet altijd uit. Hoewel een TFT scherm niet kan inbranden (heb ik van kenner gehoord), heb ik een screensaver geinstalleerd die foto's toont. Van de honderden (of duizenden) digitale foto's de we de afgelopen jaren hebben gemaakt heb ik de 150 mooiste uitgezocht. Eerst gebruikte ik gewoon de standaard 'foto screensaver van Vista', maar die heeft de volgende nadelen:
 • Doet het niet op twee schermen.
 • Kost relatief veel geheugen.
 • De foto's worden relatief kort getoond, ook al zet je hem op 'langzaam'.
Vandaar dat ik Random Photo Screensaver gebruik. Ik heb hem ingesteld op 15 seconden per foto, zonder animaties, zonder klok, zwarte achtergrond (wordt alleen gebruikt als verhoudingen van foto niet overeenkomen met verhouding van scherm), zonder titel, dus je ziet alleen de foto. Nu worden op de twee schermen twee verschillende foto's getoond.

Tot meditatie

Uit Psalm 2: Kust de Zoon, zodat Hij niet toornt, en u op de weg vergaat, wanneer Zijn toorn maar een weinig zou ontbranden. Welgelukzalig zijn allen, die op Hem betrouwen.

14-11-2009

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen: Nico heeft hiervan zelf ook opnames gemaakt op het Vollenhove sampleset. Ik wil laten horen dat het ook prima klinkt op een romantisch orgel. Het is echt een compositie met kwaliteit, die ook nog redelijk speelbaar is. Hoewel ik hem nog niet helemaal zonder fouten kan spelen.
Op de Metz gebruik ik de Trompette8 van de Metz gebruik ik op drie manieren:
 1. In de Preludium als aanvulling van het 'plenum'.
 2. In de Allegretto in combinatie met de Clairon4 als uitkomende stem.
 3. In de Andante solo als uitkomende stem.

Eerste standaard Hauptwerk orgel met echte houten trekregisters

Pieter Hulshoff stuurde me foto's van z'n nieuwe degelijke Hauptwerk orgel. Het is het eerste standaard Hauptwerk orgel met echte houten trekregisters, gebouwd door Mixtuur. Zie de slimme inbouw van monitor, dvd-speler, usb-hub, computer, speakers en subwoofer. De naamplaten om de trekregisters zijn verwisselbaar. Op dit moment heeft Pieter 'Kampen' en 'Trost' als samplesets.

Opnames van John Bex

Door Hauptwerk is John Bex, na lange tijd, (weer) orgel gaan spelen. En, zo te horen, met succes.
Hij mailde me enkele opnames van stukjes Bach (op Kampen Volume I), ze klinken erg muzikaal.

Review Metz

Afgelopen week heb ik een eenvoudige review geschreven over het Metz sampleset. Op verzoek van verschillende mensen ben ik begonnen met het schrijven van die 'reviews'. Ik merk wel dat ik eigenlijk kennis te kort kom om een goed oordeel te geven. Luister vooral naar de voorbeelden om zelf een keus te maken en ga niet geheel af op mijn subjectieve en amateuristische beschouwingen.

Tot meditatie

Uit Psalm 1: Welgelukzalig is de man, die niet wandelt in de raad van de goddelozen, noch staat op de weg van de zondaren, noch zit in het gestoelte van spotters; ... Want de Heere kent de weg van de rechtvaardigen; maar de weg van de goddelozen zal vergaan.

07-11-2009

Opnames van Nico de Mes

Nico de Mes maakte onlangs opnames van zijn 'Sonata da Chiesa - Dankt, dankt nu allen God - Kerksonate in klassieke stijl'.
Inmiddelse is de bladmuziek beschikbaar bij Cantique.nl.

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen:
 • Op Metz: Cor van Dijk - Psalm 77 met voorspel a la Franck.
 • Op Metz: Cor van Dijk - Psalm 78 met voorspel a la Bach.
 • Op Metz: Martin Mans - Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw.
 • Op Caen Surround: Martin Mans - 3 kindergebedjes: 'Handjes gevouwen', 'Ik ga slapen ik ben moe', 'Gij biedt, Heer Jezus, rust mij aan'.
Prachtige muziek toch? Eenvoudige muziek kan ook mooi zijn.

Toekomstige samplesets: Bamboe orgel en Midwolde

Fred de Jong van Sygsoft is bezig met twee nieuwe samplesets:
 • Een hele bijzondere: Het enige bamboe-orgel in Europa dat staat in Protestantse kerk van Roeselare Belgium. Het is gebouwd in 1995 in Djakarta Indonesie door Prajawidya Instrumentali-a rajawidya Instrumentali-a. Het heeft 3 manualen met pedaal en 10 stemmen. Zie hier de dispositie en meer informatie.

 • Midwolde Groningen (niet te verwarren met Midwolda ook in Groningen) gebouwd door L. Eekman in 1630. Een manual met kort octaaf, Middentoonstemming en 7 stemmen, geen pedaal.

31-10-2009

Hauptwerk upgrade 3.30 beschikbaar

Hauptwerk versie 3.30:
 • Gratis voor mensen die al Hauptwerk 3 hebben.
 • Volledig support voor Windows 7.
 • Een geheel herzien 'polyphony management' systeem.
 • Samenvattend komt het er ongeveer op neer dat de processor requirements halveren.
 • Met andere woorden: Kan uw processor nu (met versie 3.23) maximaal 25 registers tegelijkertijd aan, dan kunt u met versie 3.30 50 registers tegelijkertijd bespelen.
 • Dit geldt ook voor de Gratis- en Basic versie van Hauptwerk. Die kunnen met dezelfde 'polyphony limiet' veel grotere (en met meer nagalm) samplesets gebruiken.
 • Daarom komt er nu in de Basic versie een 'geheugen limiet': Er kan maximaal 3GB worden gebruikt voor samples, voor de Gratis versie is dat 1.5 GB.
Een beetje vaag is het wel:
 • Ik had mijn polyphony op 6400 staan.
 • Na installatie staat die op 3200.
 • Voor Caen Surround en Kampen is dit nog steeds te hoog, ik krijg dan bij extreem spel nog 'tikken'.
 • Nu heb ik polyphony op 2500 gezet.
 • Bij Caen Surround en Kampen merk ik een verbetering, maar ik denk dat de claim van 'ongeveer 2 keer zoveel polyphony' iets aan de hoge kant is.
Versie 3.30 is goed nieuws voor de gebruikers van grote (o.a. Surround) samplesets en gebruikers van de Gratis versie.
Voor de gebruikers van de Basic versie is het, in mijn ogen, geen vooruitgang omdat de '3 GB' geheugenlimiet voor hen een groter nadeel is dan het voordeel van een 'dubbele polyphony'.
Zie Hauptwerk 3.30 released en release notes voor details.
De upgrade kan gedownload worden op: Hauptwerk downloads.

Review Kampen Volume 3

Afgelopen week heb ik een korte review geschreven over Volume III van Kampen.

Opnames Metz

Ik heb opnames gemaakt voor 1903 Mutin / Cavaille Coll, Metz, France. Het is een prachtig warm sampleset, je moet het orgel alleen wel leren kennen, de eerste avond kreeg ik er niet veel moois uit. Maar later werd dat ruimschoots goedgemaakt, luister maar naar de voorbeelden.

24-10-2009

Kampen Volume 3

Afgelopen woensdag kreeg ik Volume 3 van Sampleset Kampen binnen. Als nuchtere Hollander vond ik de eerste reacties over de Vox Humana met tremulant een beetje overdreven. Daar kom ik echter op terug: De Vox Humana met tremulant klinkt zeer 'zangrijk' en is werkelijk geweldig.

Woensdag- en donderdagavond heb ik gelijk een aantal opnames gemaakt, vooral van de nieuwe registers van het Bovenwerk. Omdat het volgende week hervormingsdag is, zit daar 'Een vaste Burcht is onze God' van Martin Mans bij. Verder Psalm 77 van Feike Asma. De resultaten staan hier.

Pagina voor Metz

Binnenkort wil ik opnames maken voor 1903 Mutin / Cavaille Coll, Metz, France.

Nieuwe foto

Fred de Jong van Sygsoft mailde me een foto van z'n prachtige Hauptwerk orgel. Hij is nog niet af, het is de bedoeling dat hij kleur krijgt zoals de schoorsteenmantel linksonder (wijnrood), middenboven moet nog zwart doek achter de latjes en de CV-pijpjes krijgen nog een soort nep labium ingefreesd. Als voorbeeld diende een Heyligers orgel uit ca. 1975.

17-10-2009

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen (ze staan ook op Psalmen):

De prijs van een sampleset

Ik vond een aardig artikel van Gerrit Veldman, ik heb het helemaal met hem eens, maar heb niet de gave om het zo mooi te verwoorden:
...
Opvallend is echter dat er ook een grote groep gebruikers is die elke discussie over de prijs opvat als een belediging van Hauptwerk en de makers. Alsof de vraag of de prijs niet lager kan automatisch betekent dat je Hauptwerk en de sample-sets niet op de juiste waarde weet te schatten. Dat is natuurlijk onzin. Vragen stellen bij de hoge prijs heeft niets met de waardering voor Hauptwerk te maken. Het gaat alleen om het economisch principe: zijn vraag en aanbod wel in evenwicht?
... Dus ja, ik geloof inderdaad dat iedereen die een digitaal orgel heeft een potentiele Hauptwerkgebruiker is. Sterker nog, ik geloof dat de kwaliteit van Hauptwerk zo hoog is, dat het nieuwe markten aan kan boren en nieuwe mensen voor het orgel kan winnen...
... Als deze groei er komt, zullen de prijzen vanzelf gaan dalen, denk ik. Maar het heeft geen zin om daar over te gaan discussieren. Dat lijdt alleen maar tot frustratie, zo blijkt. En Martin Dyde heeft natuurlijk gelijk dat je er wel op mag vertrouwen dat de makers zoeken naar de optimale prijs, waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. Dalende prijzen zullen vanzelf volgen wanneer 1. het aantal potentiele kopers toeneemt en 2. het aantal sample-sets toeneemt.
... Kunnen we dat proces versnellen? Niet door er over te gaan discussieren. Wel door Hauptwerk bekender te maken en zo de markt groter te maken.

En dit was een van de aanleidingen om met PCorgan.com te beginnen...
Lees het hele artikel.

Koppelen van registers van Domus (Jubliate 230 Deluxe)

Ook schreef Gerrit Veldman een duidelijke beschrijving om registerknoppen van Domus te koppelen aan Hauptwerk.

10-10-2009

'1879 Van Oeckelen, Wirdum' beschikbaar

De sampleset van het Van Oeckelen orgel uit Wirdum is klaar.
Het is een klein 1 klaviers orgel met 8 registers. Het kost ook maar E 44,- (exclusief E 6,- verzendkosten).
Zie Sygsoft: Wirdum voor meer informatie. Net als bij de andere orgels heeft Fred de Jong er weer veel werk van gemaakt: Een mooie foto collectie en uitgebreide beschrijvingen van orgel en kerk.

Kampen Volume 3

Volume 3 van Sampleset Kampen is nu beschikbaar.
Zie: Bovenkerk Hinsz - Volume 3 Released

Toekomstige Hauptwerk versies

De huidige Hauptwerk versie (v3.23) werkt niet goed op Windows 7.

Hauptwerk versie 3.30:
 • Gepland voor november 2009.
 • Gratis voor mensen die al Hauptwerk 3 hebben.
 • Volledig support voor Windows 7.
 • Een geheel herzien 'polyphony management' systeem.
 • Samenvattend komt het er ongeveer op neer dat de processor requirements halveren.
 • Met andere woorden: Kan uw processor nu (met versie 3.23) maximaal 25 registers tegelijkertijd aan, dan kunt u met versie 3.30 50 registers tegelijkertijd bespelen.
 • Dit geldt ook voor de Gratis- en Basic versie van Hauptwerk. Die kunnen met dezelfde 'polyphony limiet' veel grotere (en met meer nagalm) samplesets gebruiken.
 • Daarom komt er nu in de Basic versie een 'geheugen limiet': Er kan maximaal 3GB worden gebruikt voor samples, voor de Gratis versie is dat 1.5 GB.
Dit is zeer goed nieuws voor de gebruikers van grote (o.a. Surround) samplesets en gebruikers van de Gratis versie.

Hauptwerk versie 4.0.0
 • Gepland voor eerste helft van 2010.
 • Voornaamste aandachtspunt: Hauptwerk bruikbaar maken voor mensen zonder kennis van computers, midi, enz.
 • Er is daarom een compleet nieuwe user interface, midi settings, 'midi learn', configuratie wizards, enz.
 • Er komen features onafhankelijk van samplesets.
 • Beter support van Midi (o.a. om te registreren) voor de belangrijkste merken: o.a. Rodgers, Allen, Johannus, Content, Wyvern, Viscount, Domus, Ahlborn.
 • Alles is nu eenvoudig te bedienen via touch screen(s).
 • Geintegreerde midi opname/terugspelen.
 • OS X Audio Unit support.
 • Meer grote verbeteringen (in feite een groot deel van de 'enhancement requests' die zijn ingediend).
Hauptwerk versie 4.1.0
 • Gepland voor tweede helft van 2010.
 • Geintegreerde 'convolution reverb' (ingebouwde nagalm).
 • Verdere verbeteringen voor 'audio routing'.
Het bovenstaande is een samenvatting, het staat meer gedetailleerd op: Hauptwerk status update.

03-10-2009

Professionele 3-cd Box voor Woord en Daad

Even een 'niet Hauptwerk' bericht: Voor 'ons' Woord en Daad comite (in samenwerking met Stichting Orgelcultuur Midden-Nederland) heeft de professionele organist Gerrit Christiaan de Gier een 3-cd Box opgenomen. Op 1 cd is ook de trompetist Auke van der Merk te horen. Zelf mocht ik een kleine bijdrage leveren door te registreren in de mooie kerk in Schalkwijk. De opbrengst (E 25,-) komt geheel ten goede aan Woord en Daad, de productie is namelijk gesponsord.
Hier zijn voorbeelden te horen.

Opnames van Nico de Mes

Nico de Mes mailde me opnames van zijn Sonata da Chiesa - Dankt, dankt nu allen God - Kerksonate in klassieke stijl.
De opnames staan op: Beluister mp3 voorbeelden van anderen.

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen (ze staan ook op Psalmen):

Bezoekers PCorgan.com

Ook 'niet Nederlanders' weten deze site te vinden, zie Summary table for Hw organ samplesets?.

Misschien wel aardig om te weten hoeveel bezoekers PCorgan.com heeft:
 • Er komen iedere maand meer bezoekers (Jun: 218, Jul: 221, Aug: 234, Sept: 306 gemiddeld per dag).
 • Er komen per maand ruim 3800 verschillende bezoekers.
 • Het dataverkeer is ongeveer 98 GB per maand, dat is gemiddeld 3 GB per dag en dus 10 MB per bezoeker.
 • 52% van de bezoekers komt vanuit Nederland, dan volgen: V.S., Frankrijk, Duitsland (ieder ong. 9%), daarna: Italie, Canada en Engeland (ieder ong. 3%), dan nog 30 landen.
De pagina's worden bezocht in deze volgorde: News, Samplesets, Foto's, Luister, Benodigdheden, Links, Downloads, Vergelijk.

Hauptwerk kerkorgel in de PKN Goes

Iemand van de orgelcommissie van De Levensbron - Goes mailde me dat ze een Hauptwerk orgel laten bouwen door Mixtuur.com.
Het is het eerste (complete nieuwbouw) Hauptwerk kerkorgel in Nederland.
Er zijn al wel kerken die met een 'aangepast orgel', Hauptwerk gebruiken.

De speeltafel komt aan de zijkant en krijgt houten Fatar klavieren.
Het is de bedoeling dat ze het Franse 1627-2000 Forcalquier sampleset gaan gebruiken (met 'verkorte' releases).

26-09-2009

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen (ze staan ook op Psalmen):

Hauptwerk in de GezinsGids

Deze week kregen we de nieuwe GezinsGids. Tot m'n verrassing stond er een artikeltje in over 'nieuwe orgeltechnieken', waarin Hauptwerk prominent genoemd wordt. Bert Jan de Waard van Mixtuur.nl staat leuk op de foto voor een V-Touch. Ik vond het aardig om, een paar pagina's verder, in een advertentie van Mixtuur mijn witte V-Touch terug te zien.

Kampen Volume 3 is er bijna

Een dezer dagen komt Volume 3 van Sampleset Kampen beschikbaar.
Zie: Hauptwerk forum: Bovenkerk v.3 demos - Weegenaar/Boogaard
Zie: Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz - Volume 3

19-09-2009

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen (ze staan ook op Psalmen):

Deze site rommelig

Volgens m'n zwager wordt deze site een beetje te rommelig en onoverzichtelijk omdat er steeds meer bijkomt.
Vandaar dat ik de Psalmen nu gesplitst heb over twee afspeelgroepen.
Ook de Links heb ik wat gereorganiseerd.
Suggesties tot verbetering zijn van harte welkom!

12-09-2009

1730 Trost, Waltershausen, Germany

De sampleset van het veelbesproken Trost orgel van Waltershausen is klaar.
Vanwege de geringe nagalm (2 seconden, dus vrij droog), is het al te laden in 3100 MB (16-bit compressed, single loop). Een groot deel van de registers is ook apart met tremulant opgenomen.
Tot 15 november 2009 kost de sampleset met 53 registers E 690,-. Daarna E 790,-.
Zie Hauptwerk forum: Trost organ ready for taking pre-orders voor meer informatie.

Lijst van toekomstige samplesets

Vorige week een lijstje met Downloadable (freeware, shareware, trial) Samplesets.
Deze week een lijstje met Toekomstige Samplesets.

Aanvullingen of correcties op beide lijsten zijn welkom!

Gratis sampleset Stiehr-Mockers nu in HW3

Het 1843 Stiehr-Mockers, Romanswiller, France orgel is nu ook in Hauptwerk 3 beschikbaar.
Zie verder Hauptwerk forum: Stiehr Mockers (Jeuxdorgues2) HW3 version ready for testing.

Foto rode V-Touch

Ook P. de Laagte-Droevenis heeft een mooie donker rode V-Touch, zie de foto.

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen (ze staan ook op Psalmen):

Open huis op zaterdag 3 oktober bij Cantique

In de verbouwde kantoorruimte van Muziekuitgeverij Cantique in Rijssen staat een Rembrandt 495 met Hauptwerk.
D.V. Zaterdag 3 oktober houdt Cor van Dijk open huis. Je krijgt 10% korting op bladmuziek.
Als gastorganist zal Gerrit Jan van de Werfhorst aanwezig zijn.
Lees meer....

05-09-2009

Nieuwe opnames

De afgelopen week heb ik de volgende stukjes opgenomen: Met registreren moet je niet te 'star' omgaan. Vaak kies ik een 'basis registratie', daarna ga ik op de klank af. Hierboven zijn een aantal voorbeelden te horen van 'foute vreemde combinaties': 'Trompet, Dulciaan en tremulant', 'Voix Humaine en Clarinet', 'Gambe en Cornet'. Maar ja, ik zocht een klank en vond die met genoemde combinaties.

Lijst van downloadable samplesets

Het leek me best wel handig om een lijst te hebben met alle samplesets die te downloaden zijn.
Ik heb een poging gedaan, zie: Downloadable (freeware, shareware, trial) Samplesets.

Aanvullingen of correcties zijn welkom!

Hauptwerk 4

Zoals je misschien weet, ben ik gek op 'lijstjes'. Daarom had ik ook een Top 10 verlanglijstje voor nieuwe Hauptwerk functionaliteit gemaakt (en ook gepubliceerd op Hauptwerk forum: HW4 news?).
Maar ik was nog iets vergeten, niet zozeer voor mezelf, maar wel voor nieuwe/potentiele Hauptwerk gebruikers:
Een nieuw 'voorgeinstalleerd sampleset' i.p.v. het huidige 1907 Brindley & Foster, Moseley, England.
Ik vind die 'Moseley' zo lelijk (bovendien mono geluid) dat het, volgens mij, veel nieuwe Hauptwerkers afschrikt.
Volgens mij kan Brett Milan er veel beter een klein orgeltje bij doen, maar dan met goed geluid.
Bijvoorbeeld een afgeleid setje van Kampen met ongeveer 10 registers.
Of zouden Engelsen en Amerikanen meer van een Engels orgel houden?

Gratis bladmuziek

Voor de liefhebbers van psalmen: Gerrit Jan heeft op Dominus Opus weer een aantal bewerkingen toegevoegd.

29-08-2009

Gratis sampleset

Ik heb hem zelf niet geinstalleerd, maar volgens Johannes Sorensen is het een van de mooiste (of mooiste) gratis samplesets.
Op Hauptwerk forum: New Free Organ - St. Augustine's Sampleset Release.
Download op Nick Appletons Free Organ Samplesets
Een hele goede demonstratie van de klank is hier op Contrebombarde te horen.

Noorderkerk nu op deze site

Voor het Noorderkerk sampleset heb ik een pagina met opnames gemaakt.

Nog een 'Jan Mulder'

Op Kampen Volume II heb ik 'Hornpipe in combinatie met 'k Wil U, o God, mijn dank betalen' van Jan Mulder opgenomen.

22-08-2009

Aankondiging van groot sampleset

Ook Inspired Acoustics heeft opnames gemaakt voor een nieuw sampleset. Het gaat om een Rieger-Kloss Matyas orgel met 85 (!) registers en vijf manualen, zie hier de specificatie en foto's. Heel mooi dat ook dit orgel in Surround is opgenomen, de geheugen vereisten zullen waarschijnlijk zeer hoog zijn.
Zie: Hauptwerk forum: 85-stop Rieger-Kloss Matyas organ voor meer informatie.

Reil orgel nu ook voor Hauptwerk 2/3

Het Reil orgel van de Noorderkerk in Groningen (het orgel staat nu in Wapenveld) is ongeveer een jaar geleden uitgebracht als Hauptwerk 1 / MyOrgan sampleset. Nu is de sampleset ook beschikbaar voor Hauptwerk versie 2 en 3. Dit 'Budget sampleset' is verkrijgbaar voor E 85,- bij Virtual Organ Works.

Kampen Volume 3

Er is voortgang bij Volume 3 van sampleset van Kampen.
Brett Milan publiceerde al een preview voor het main console display screen.
Zie: Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz - Volume 3

Hauptwerk orgel met uitschuifbare piano

Op het Hauptwerk forum zag ik een foto van het Hauptwerk orgel van Barry Gerken. Let op de uitschuifbare piano en de comfortabele bank!

Opnames Jan Mulder en Simon Landsman

Begin van het jaar heb ik me voorgenomen om (ook in de kerk) wat meer 'eenvoudig in het gehoor liggende/romantische' muziek te gaan spelen.
Vandaar ook een opname van het populaire stuk 'Sinfonia - Geprezen zij de Heer' van Jan Mulder. Het past prima op Kampen Volume II.
Ook een opname van de romantische 'Melodie in A' van Simon Landsman op Caen Surround.
De opnames staan ook hier.

15-08-2009

Gerucht: De sampleset van St Maximin wordt opnieuw opgenomen

Begin 2007 is het sampleset van het franse barokorgel van St Maximin verschenen.
Er gaat nu het gerucht dat Sonus Paradisi het orgel opnieuw gaat opnemen en laten verschijnen via de huidige kwaliteitsstandaards.
Zie: About St Maximin: is there going to be a new release ?.

Aankondiging van twee nieuwe samplesets van Pipeloops

Het gaat om:
 1. Een twee klaviers nieuw (2006) orgel in Bielefeld Stieghorst.
 2. Een drie klaviers orgel van Riddagshausen (Braunschweig), gebouwd in 1979 door Albert Fuhrer.
Het goede nieuws is dat de orgels in Surround (4 kanalen) worden opgenomen. Het plan is dat ze eind van het jaar verschijnen.
Zie: Early info on two upcoming samplesets from Pipeloops.

Gratis bladmuziek

Gerrit Jan van de Werfhorst heeft een site (Dominus Opus) gemaakt met daarop transcripties van bruikbare oude muziek.

Veel voor weinig

Gerrit Pasterkamp mailde me een nieuwe foto van zijn Hauptwerk opstelling. Hij heeft met 3 Casio keyboards (a E 99,-), een midi keyboardje (Medeli E 45,-) voor pedaal en Behringer zwelpedalen een drie klaviers orgel met pedaal gebouwd!

08-08-2009

Hauptwerk opstelling met Rembrandt 495 en muurschildering

Afgelopen week kreeg ik van Cor van Dijk een prachtige foto van zijn Hauptwerk opstelling met bijpassende muurschildering van Henk Roosink. Zie: Foto's Digitaal orgel met Hauptwerk.

Een oplettende 'Hauptwerk bezoeker' attendeerde me op het volgende: De achtergrond bij het orgel van Cor van Dijk is de 'gespiegelde' Kloostergang van de Domkerk in Utrecht.

Mijn audio opstelling

Ik schreef op 18 juli: "Ik speel nu bijna niet meer met hoofdtelefoon.".
Hierover kreeg ik de terechte vraag: Leg dat eens uit.
Het zit zo:
 • Ik had inderdaad al kwalitatief goede apparatuur: 2 keer Genelec 8040 en Dynaudio subwoofer.
 • De speakers/subwoofer die in de V-Touch zitten klinken erg goed, het is altijd subjectief, maar voor m'n gevoel net zo goed of misschien zelfs beter dan de Genelec/Dynaudio combinatie.
 • De subwoofer van de V-Touch integreert heel goed, waarschijnlijk omdat hij tussen de andere speakers in zit.
 • Nu heb ik de registers verdeeld over twee Front stereo paren: V-Touch speakers en Genelec speakers.
 • Bovendien gebruik ik m'n Pioneer audio installatie als Rear-speakers voor de Surround samplesets (Caen, Zwolle, Freiberg).
 • Het pedaal en andere 16 voet registers laat ik altijd via de V-touch (en subwoofer) gaan.
 • Bij samplesets met twee klavieren laat ik 1 klavier via de Genelecs gaan, het andere via de V-Touch.
 • Bij grotere samplesets verdeel ik de verschillende registers over de Genelecs en de V-Touch.
 • Dit klinkt zo geweldig goed, zodat ik bijna niet meer via de hoofdtelefoon speel.

Stuur me gerust een mailtje (info@PCorgan.com) als je dit wilt horen.

01-08-2009

Marco den Toom en Hauptwerk

Ik las op de site van Marco den Toom het volgende:
Ik ben gevraagd het muzikale gezicht te worden van Hauptwerk-orgels. Een ultramodern sample-systeem voor digitale huisorgels. Kort samengevat: ik zal solo-cd's, demo's en video's gaan opnemen en produceren voor Mixtuur (Baarn) in samenwerking met o.m. Milan Digital Audio (Amerika).

Aangezien ik in de gelukkige omstandigheid ben wekelijks op fantastische Nederlandse orgels te spelen was ik nooit zo gericht op al die elektronica. Maar ik ben nu toch echt wel om, echt te gek, de werkwijze waarop onder meer die Amerikaanse seudio -wereldwijd- opereert. ...


Tip: Eenvoudig wijzigen van schermresolutie

Niet alle samplesets hebben dezelfde schermresolutie, bij een aantal is het 1280x960 (bijv. Kampen) bij anderen weer 1024x768 (bijv. Freiberg).
Van Paul Haagsma kreeg ik de volgende goede tip: Gebruik het eenvoudige gratis programmaatje Display changer om snel van resolutie te wisselen. Het werkt zelfs met twee schermen.
Ik heb twee .bat bestandjes gemaakt, die ik op m'n bureaublad heb staan:
 • NaarGroot.bat:
  reschange.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -width=1280 -height=960
  reschange.exe -monitor="\\.\DISPLAY2" -width=1280 -height=960
 • NaarKlein.bat:
  reschange.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -width=1024 -height=768
  reschange.exe -monitor="\\.\DISPLAY2" -width=1024 -height=768

Psalm 63 en Psalm 64

Afgelopen week heb ik Psalm 63 en Psalm 64 opgenomen op Sampleset van Caen. Ik kan niet genoeg krijgen van de mooie warme strijkers van dit Cavaille Coll orgel. Jammer dat je via een mp3tje niet kunt horen hoe veel mooier dit klinkt in een Surround opstelling.
Zie ook: Psalmen.

25-07-2009

Extended version Haverhill

Van het 1901 James Jepson Binns, Old Independent Church, Haverhill, Suffolk, Engeland sampleset is de Extended version vandaag verschenen. Als je de Full version al hebt kost de uitbreiding E 70,-.
Zie Haverhill OIC Extended version voor meer informatie. De uitbreidingen (o.a. nieuwe samples, nieuwe tremulanten, koppels, enz) zijn teveel om op te noemen, ze staan hier beschreven.

Orgelsite.nl

Als zelfbouwer van een Hauptwerk speeltafel, kun je ideeen opdoen op Orgelsite.nl / huispijporgels.
Op Orgelsite.nl staan duizenden foto's van orgels.
Veel orgels zijn prachtig om te zien. Mijn persoonlijke mening is echter dat een pijporgel, in een huiskamer van gemiddelde grootte, meestal geen goede keus is omdat:
 1. Je mist de akoestiek van een kerk, het klinkt daardoor vaak vrij 'koud'/'droog'.
 2. De echte pijpen klinken vaak te hard, zeker als je veel stemmen tegelijk gebruikt.

Blijven uitbreiden

Lubbert de Vries blijft knutselen aan z'n orgel, hij mailde me weer een nieuwe foto. Omdat het sampleset van Kampen steeds groter wordt, heeft hij niet meer genoeg aan z'n trekregisters. Vandaar de nieuw toegevoegde registerwippers.

Orgel en piano in een

Christopher mailde me een foto van zijn opstelling. Hij is gebaseerd op een Casio Privia PX-800, het is een orgel en piano in een. Zie ook de mooie poster van het orgel van Cappel (wat tevens het sampleset is wat hij gebruikt).

18-07-2009

M'n nieuwe orgel (2)

Vorige week kreeg ik m'n V-Touch speeltafel, hij bevalt prima!
Ik speel nu bijna niet meer met hoofdtelefoon.
Bedankt voor de felicitaties!
Stuur me gerust een mailtje (info@PCorgan.com) als je wilt komen kijken, luisteren en/of spelen.

Subwoofer te koop

Vanwege de V-Touch (met ingebouwde subwoofer) heb ik m'n subwoofer te koop.
De Dynaudio BM 9S is zo goed als nieuw.
Zie: Advertentie op Marktplaats.

Classic midi keyboards

Op Contrebombarde Concerthall kwam ik deze mooie speeltafel tegen. Hij is gebaseerd op Classic midi keyboards.

11-07-2009

Gratis Hauptwerk zonder 'tingel' beschikbaar

Vanaf deze week is de Gratis Hauptwerk versie te downloaden vanaf Hauptwerk Downloads.
De beperkingen staan hieronder beschreven bij 13-06-2009.
Zie verder: Hauptwerk 3.23 and Free Edition Released.

M'n nieuwe orgel

Afgelopen maandag is m'n nieuwe V-Touch speeltafel bezorgd. Wij vinden hem heel mooi, m'n vrouw ook, het was haar (goede) idee om hem wit te doen. Het klinkt geweldig, het lijkt wel of hij nog beter klinkt dan m'n vorige opstelling (met subwoofer en twee Genelec speakers). Het kan zijn dat het voor een deel psychologie is: doordat de nieuwe houten klavieren een beter gevoel geven en de speeltafel er mooier uitziet.
De pc, geluidskaart, speakers, subwoofer en schermen zitten allemaal geintegreerd in de kast. Ik ben nu van alle losse kabels en kastjes af, bovendien gaat het orgel met een druk op de knop aan en ook weer uit.
Via een electronische schakeling worden de juiste componenten (computer, schermen, geluidskaart, lampen) op de juiste tijd in- en uitgeschakeld. Aan het hele apparaat zit ook maar 1 stekker.
De DVD speler, usb-poorten, draadloos toetsenbord en draadloze muis zitten achter de scharnierende lessenaar. Je hebt deze echter niet nodig voor normaal (speel)gebruik.

Stuur me gerust een mailtje (info@PCorgan.com) als je wilt komen kijken, luisteren en/of spelen.

Wit is zo gek nog niet!

Bart Dekker mailde me een paar foto's van z'n erg mooi zelfgemaakte Hauptwerk orgel. Hij heeft hem gemaakt op basis van een oud harmonium, zie voor meer details het onderschrift van de foto.

Let op: Wit is de nieuwe mode in electronisch orgelland! ;-)

04-07-2009

Psalm 62 en Psalm 65 van Jan Peter Teeuw

Ik heb me een poosje geleden voorgenomen om in de kerk meer 'romantisch getinte' voorspelen te gaan gebruiken. Vandaar dat ik o.a. de bruikbare bundel Jan Peter Teeuw - Psalmvoorspelen heb gekocht.
Hieruit heb ik Psalm 62 opgenomen met de prachtig heldere fluiten van Sampleset Zwolle en Psalm 65 met de warme strijkers van Sampleset van Caen.
Zie: Psalmen, daar staan ze bij elkaar.

27-06-2009

Psalm 14

Iedere week mag ik bij ons in de kerk spelen. Ik heb de gewoonte om voor de dienst een kwartier over dezelfde psalm te spelen. En dan iedere week de volgende psalm. Zie verder Psalmen (onder aan de pagina).
Afgelopen week was Psalm 14 aan de beurt.
In familieblad Terdege stond pas een Preludium en Fuga over deze psalm van Gerrit Jan van de Werfhorst.
Ik heb dit stevige barok stukje opgenomen op Kampen Volume 2.

Gratis sampleset

Al Morse heeft een gratis sampleset gemaakt dat gebaseerd is op de samples van Nicholas Appleton's St. Stephan's Anglican Organ en Prospectum's "Happy Birthday". Hij heeft nu met behulp van convolution reverberation galm toegevoegd. Meer info op: New Free Organ Sets.

Foto's van Hauptwerk-speeltafels met touch screens

Ik heb weer twee foto's toegevoegd: Kennet Spencer en Daniel Cook
Heel aardig is de website van Kennet Spencer waarop een heleboel foto's staan hoe hij z'n speeltafel heeft gebouwd.

20-06-2009

Review Kampen Volume 2

Wat ik van Kampen Volume 2 vind kun je lezen op: Kampen Volume 2.

Downloads pagina geactualiseerd

Ik heb de Downloads pagina (automatisch met programmatje) geactualiseerd, alle mp3's staan er nu weer op.

Hauptwerk-speeltafel met trekregisters

Op internet kwam ik nog een zelfgebouwde Hauptwerk-speeltafel met trekregisters tegen.
Een uitgebreide omschrijving staat op Wira electronic.

13-06-2009

Volgende maand: Gratis Hauptwerk zonder 'tingel'

Binnenkort (Brett Milan zegt 2 a 3 weken, dus reken op minimaal een maand) komt er een gratis versie van Hauptwerk en dan zonder 'tingel'!
Met deze gratis versie is het mogelijk om kleine en middelgrote samplesets (orgels en harpichords) gratis te gebruiken.
Er zijn ondertussen een groot aantal gratis samplesets te downloaden op Hauptwerk Instrument Downloads.
Dit zijn de beperkingen t.o.v. de versies waarvoor betaald moet worden:
 1. De polyfonie is gelimiteerd tot 256 gelijktijdige tonen. Dat is voldoende voor een aantal registers van orgels met niet al te lange nagalm.
 2. Je kunt maximaal 1.5 GB data in geheugen laden. Je kunt samplesets gebruiken van iedere grootte, maar je moet dan eventueel enkele registers niet laden. Ik schat dat je toch nog zo'n 15 registers kunt laden.
 3. Maximaal 16-bit (cd) kwaliteit. 24-bit samplesets werken wel, maar dan op lagere kwaliteit.
 4. Je kunt geen samplesets gebruiken die gelicensed zijn via de USB-key. Over het algemeen betreft dat de duurdere samplesets, dus dat is geen probleem, je gaat namelijk geen duur sampleset kopen en dan een gratis versie van Hauptwerk gebruiken.
 5. Geen Support van Brett Milan / Martin Dyde.
 6. Alleen voor niet-commercieel gebruik.
 7. Je mag de gratis versie alleen op 1 computer tegelijkertijd draaien.
Zie voor details: Hauptwerk Free Edition coming very soon.

Opnames Kampen Volume 2

Afgelopen week heb ik nog een aantal nieuwe opnames gemaakt op Volume 2 van Kampen.

Hauptwerk instruments op Google maps

Jim Becker heeft de belangrijkste samples sets toegevoegd op Samplesets op Google Maps.
Je kunt nu eenvoudig zien dat de meeste zijn opgenomen in Duitsland en Nederland.

06-06-2009

Opnames Kampen Volume 2

Afgelopen week ben ik druk bezig geweest met het maken van opnames op Volume 2 van Kampen. Ondertussen heb ik er al zo'n 32 gemaakt, zie: sampleset van Kampen, met dit instrument kan ik bijna niet stoppen.

Pas kreeg ik van Gerrit Jan van de Werfhorst een uitgave die hij maakte voor de SGP-jongeren vanwege het afscheid van haar voorzitter Jan Kloosterman. Hem was gevraagd om de lofpsalm Psalm 99 te combineren met 'Alle roem is uitgesloten' en dat in 'Bach stijl'. "De tekst van zowel Psalm 99 als Gezang 173 spreken voor zich. Dank en eer aan Hem van wie de kracht mocht worden ontvangen om het werk te doen dat nu wordt afgesloten", aldus het voorwoord. Het zijn drie leuke bewerkingen geworden, bij het koraal heb ik de sopraan partij verdubbeld.

Met Pinksteren speelde ik Psalm 87 bij ons in de kerk, maar op Kampen klinkt het toch een stuk beter!

Lubbert de Vries mailde me een mooie romantische registratie, hij kent ook het echte orgel goed. Vandaar een opname van de bekende Canonische Psalm 84 van Jan Zwart.

30-05-2009

Nieuwe Hauptwerk website

Hauptwerk heeft een nieuwe website gekregen. Het ziet er indrukwekkend mooi en indrukwekkend uit, het komt ook erg professioneel over. Het probleem is echter dat 'mooi' en 'praktisch' soms conflicteren. Naar mijn mening, is het minder overzichtelijk en erg 'druk' geworden: Op alle pagina's drie kolommen met daarboven (overigens prachtige) wisselende foto's is teveel van het goede. Ook het forum ziet er prachtig uit en heeft handige nieuwe functies, zoals bijvoorbeeld: 'View active topics' en het 'descending' (nieuwste post bovenaan) sorteren van posts. Toch heb ik 'User Control Panel / Board preferences / My board style' op 'prosilver' gezet, dan is het beter te lezen en heb je meer tekst op je scherm.
Verbeterpunten:
 1. Niet handig dat je niet in de menubalk kunt zien op welke pagina je staat (zoals op deze site in rood).
 2. Vreemd dat 'Support' niet gewoon in de menubalk staat.
 3. Heel handig dat je selecties kunt opgeven bij 'instruments', maar onhandig dat niet alle 'instruments' op 1 pagina komen.
 4. Ook onhandig dat je details van een 'instrument' niet ziet in het eerste scherm.
 5. Breng de drie kolommen terug naar twee, bijvoorbeeld door de rechter 'Nieuws en Updates' kolom onder de linker 'Newsletter' kolom te zetten. Dit geeft meer rust en veel betere ruimte benutting.
 6. Onder 'Support' zitten een aantal menu's die naar mijn mening onder 'Product' horen omdat ze betrekking hebben op 'nieuwe klanten' (Support is voor 'bestaande klanten'): Requirements, Licensing, Links, Midi hardware.
De term 'Sampleset' is vervangen door 'Instrument'. Ik twijfel er nog over of ik dat ook ga doen.

(Gratis) Hauptwerk upgrade 3.22 beschikbaar

Deze upgrade bevat, naar mijn idee, geen belangrijke verbeteringen en opgeloste fouten (behalve als je Hauptwerk Basic in combinatie met Windows gebruikt), zie release notes. Ik vermoed dat de aanpassing naar de nieuwe 'huisstijl' de belangrijkste reden was om deze update uit te brengen. De upgrade is hier te downloaden. Ik heb hem geinstalleerd en geen problemen ondervonden.

Hauptwerk in de aanbieding

In verband met de nieuwe styling van Hauptwerk (o.a. nieuwe site) is Hauptwerk t/m 30 juni in de aanbieding:
10% korting, Hauptwerk Basic E 179,-, Hauptwerk Advanced: E 404,-.

Kampen Volume 2 binnengekregen

Afgelopen donderdag kreeg ik Kampen Volume 2 binnen. M'n eerste indruk is heel goed, veel mooie fluiten erbij, ook de Dulciaan met zachte begeleiding klinkt prima. Een Sesquialter of 'Holpijp8, Fluit4, Gedacktquint3' op het rugwerk klinkt heel goed als uitkomende stem met tremulant. De tremulant van Rugwerk klinkt een stuk beter dan bij het Bovenwerk. Komende week wil ik opnames gaan maken. Houd de pagina sampleset van Kampen in de gaten als je geinteresseerd bent.

Hauptwerk in kerk

Rein de Wit mailde me een aantal leuke foto's van een Hauptwerk orgel dat hij samen met z'n broer heeft gebouwd in een kerk in Ontario (Canada). Het pijpenfront is uitsluitend voor de sier, maar het is wel net echt zo. De Hauptwerk speeltafel zit vlak achter het front.

Nieuw project van Inspired Acoustics

Na het barok orgel 1778 Pazicky, R. C. Saint Imre, Pusztaszabolcs, Hongarije, zag ik dat Inspired Acoustics weer bezig is met een nieuw sampleset (instrument in nieuwe Hauptwerk terminologie), zie Kispest Pipe Organ, hij heeft al een Preliminary console view.

23-05-2009

Consolo speeltafel van Mixtuur bij Lubbert Schenk

Op internet kwam ik de volgende site tegen van een Hauptwerk liefhebber: softART DESIGN / Lubbert Schenk.
Lubbert speelt sinds enige tijd naar volle tevredenheid op deze Consolo speeltafel, die hij gekocht heeft bij Mixtuur.
Lubbert, gefeliciteerd met de aankoop!
Zelf heb ik deze speeltafel besteld bij Mixtuur, ook met zwart/houten klavieren. Als het niet tegen zit, is hij over een paar weken klaar.

Psalm 58 en 59 op 'Caen'

Woensdagavond heb ik Psalm 58 en Psalm 59 opgenomen op sampleset van 1885 Cavaille-Coll, Caen, ze staan ook op: Psalmen Het voorspel van Psalm 59 past prima op een Romantisch orgel.

Censuur op Duits Hauptwerk forum?

Op het Duitse forum Sakral Orgel Forum was altijd een rubriek 'Virtuelle Orgeln aus dem PC' (zie google cache), met hierin allemaal posts over Hauptwerk en MyOrgan. Sinds een paar dagen is dit Hauptwerk-deel van het forum alleen bereikbaar als je ingelogd bent. Ra, ra, waarom...

Naschrift: Gelukkig, het was een fout bij een conversie. De rubriek is weer terug (met dank aan Matthias).
Zie "Hauptwerk" fur Gastleser (ohne Login) geloscht?

16-05-2009

Vrijdag (na hemelvaartsdag) 22 mei: Orgeltocht met Gerrit Christiaan de Gier

Met organist Gerrit Christiaan de Gier kunt u langs drie kerken/orgels in Beusichem, Ravenswaay, Wijk bij Duurstede. Naast orgelconcerten met samenzang worden er rondleidingen gegeven, is er de mogelijkheid voor kinderen om bij het orgel te zingen en wordt er een high tea geserveerd. De tocht kan zowel met de fiets als met de auto worden gereden en is ook heel leuk voor kinderen. Het thema van de orgeltocht is 'Water'. De opbrengst is voor een goed doel. Zie voor meer informatie: Ons Woord en Daad comite Soest e.o..

Musik und Theologie - Hauptwerk-News

Jammer genoeg is Matthias Paulus Kleine een paar weken geleden gestopt met zijn kritisch getoonzette Hauptwerk news. Hij had blijkbaar veel Nederlandse lezers ("Voor Hauptwerk-News kijk hier!"). Z'n Hauptwerk opmerkingen staan nu tussen andere orgelbeschouwingen op: Musik und Theologie / Aktuelles. Hij is ook een special begonnen over het veel besproken Trost-Orgel.

Update voor Kampen Volume 1 beschikbaar

Zie Bovenkerk Hinsz Volume I Patch 1.02 Update.

Pagina Kampen aangepast

Ik heb de pagina van sampleset van Kampen aangepast voor Volume II.
Onder andere heb ik een Layout gemaakt waarop je kunt zien welke knop bij welk klavier hoort.
Opnames en een review hoop ik later toe te voegen.

Verwijzingen naar bladmuziek

Afgelopen week heb ik op o.a. Psalmen verwijzingen toegevoegd naar de bladmuziek die ik heb gebruikt.

09-05-2009

Nieuwe foto's toegevoegd van speeltafel van Cees Boom

Cees Boom mailde me een nieuwe foto, hij heeft trekregisters van een Harmonium toegevoegd, bovendien een mooi 'merkplaatje'. Zie: Foto's Zelfbouw / Speciaal.

Psalm 57 op 'Caen'

Psalm 57 heb ik opgenomen op sampleset van 1885 Cavaille-Coll, Caen, hij staat ook op: Psalmen

Goudimel zettingen op 'Zwolle'

Bij Cantique is er een herziene versie uitgekomen van het bekende koraalboek van Claude Goudimel. Het boek is netjes uitgevoerd in een praktische ringband. Dick Sanderman heeft alle 150 psalmzettingen opgenomen via Hauptwerk op de sampleset van Zwolle. Deze opnames staan op een cd, die bij het boek zit. Een selectie hiervan is te horen op Sampleset Zwolle - Goudimel.

Dick Sanderman speelt op 'PAB'

Een poosje geleden heeft Dick Sanderman via mijn Hauptwerk systeem opnames gemaakt voor de herziene uitgave van de Goudimel zettingen (zie hierboven). Hij nam ook een ander stukje op: Variaties op 'De wereld is gewonnen' van Simon Whalley op 2006 Pecsi-Muhleisen, Bela Bartok National Concert Hall, Budapest, Hungary.

Kampen Volume 2 is beschikbaar

Volume 2 van sampleset van Kampen is vanaf deze week te koop. Zie Bovenkerk Hinsz Volume II Released voor meer info. De demo's klinken veelbelovend, als ik hem binnen heb wil ik ook opnames gaan maken waarbij ik vooral de registers van Volume II zal gebruiken.

PAB Extended Edition is beschikbaar

Van het grootste hauptwerk sampleset 2006 Pecsi-Muhleisen, Bela Bartok National Concert Hall, Budapest, Hungary is nu ook een extended versie te koop. Zie PAB Extended Edition voor meer info. Op Palace of Arts Budapest Pipe Organ Samples (tabje Editions) is te zien wat de features zijn per versie.

02-05-2009

Vakantie

Gert is een weekje op vakantie in het zonnige Zeeland.

25-04-2009

Stelling van de week

"Via het gratis programma MyOrgan komen veel gebruikers bij Hauptwerk terecht."

Foto's toegevoegd van speeltafel van Cees Boom

Mijn dorpsgenoot Cees Boom heeft, op een relatief goedkope manier, zelf een orgel gebouwd: Zelfgemaakte kast en bank, 2e hands Eminent pedaal, Midi-interface van Midi Boutique, 2 CME-M-Key keyboard, zie: Foto's Zelfbouw / Speciaal.

Foto's toegevoegd van Patijn orgelbouw

Ik heb een paar foto's toegevoegd van modern vormgegeven midi-speeltafels, gebouwd door Patijn orgelbouw, zie: Standaard Midi speeltafel.

Google Maps met samplesets

JimB heeft een Google Map gemaakt met daarop de locaties van orgels die voor Hauptwerk zijn gesampled, ik vond het wel aardig om de plattegrond toe te voegen aan m'n Overzicht Samplesets pagina.

Psalm 56 van Feike Asma en Psalm 1 van Martien van der Zwan op 'Caen'

Afgelopen zondag zongen wij in de kerk Psalm 1, hierbij heb ik het voorspel van Martien van der Zwan gebruikt. Omdat dit voorspel ook heel goed op een romantische manier uitgevoerd kan worden met als uitkomende stem een FluteHarmonique8 begeleid door strijkers heb ik hem opgenomen op sampleset van 1885 Cavaille-Coll, Caen.

In m'n serie over de psalmen ben ik aangekomen bij Psalm 56. Deze keer een bewerking van Feike Asma, zie (luister): Psalmen

18-04-2009

Stelling van de week

"De opgenomen nagalm is een van de belangrijkste redenen waarom Hauptwerk realistischer klinkt dan digitaal orgel."
Een Dry set met convolution reverb (kunstmatige nagalm) kan prachtig klinken, maar het klinkt wel minder realistisch.

Opnames en review voor: 1778 Pazicky, Saint Imre, Pusztaszabolcs, Hongarije

Vorige week zaterdag heb ik opnames gemaakt met het historische sampleset 1778 Pazicky, R. C. Saint Imre, Pusztaszabolcs, Hongarije.

Psalm 121 van Nico de Mes op 'Caen'

Nico de Mes is sinds kort ook een 'Hauptwerker', als dank voor het beantwoorden van een paar vragen stuurde hij me de bladmuziek van Psalm 121. Nico bedankt! Ik heb dit romantische stuk ingespeeld met het sampleset van 1885 Cavaille-Coll, Caen zowel met Front/Rear gemixed, als alleen met Rear.

11-04-2009

Stelling van de week

"De latency (vertraging tussen indrukken toets en horen geluid), is verschillend per sampleset."

Nieuwe pagina/opnames voor: 1874 Schyven/van Bever, Laeken (Small Edition)

Afgelopen zaterdag en maandag heb ik opnames gemaakt van dit goedkope sampleset met mooie warme nagalm. Natuurlijk kun je deze sampleset van E 75,- niet vergelijken met een sampleset van E 500,-, het klinkt echter best aardig. Luister op: 1874 Schyven/van Bever, Laeken, Brussel (Small Edition).

Foto toegevoegd van omgebouwde Reisner speeltafel

Irwin Arnstein bouwde een drie-klaviers Reisner speeltafel om tot Hauptwerk-orgel: foto.

Bijna Kampen Volume 2

Volume 2 van sampleset van Kampen is bijna beschikbaar. De dispositie is al bekend, zie Hinsz organ kampen volume 2 voor meer info.

Contrebombarde bestaat 1 jaar, gefeliciteerd!

Een jaar geleden heeft Rob Stefanussen de site Contrebombarde Concerthall gemaakt. De site voorziet zeker in een behoefte, je kunt er opnames beluisteren (en ook uploaden) van vele samplesets. Het leuke is dat de muziek door veel verschillende mensen gespeeld wordt. Bedankt Rob!

04-04-2009

Stelling van de week

"Hauptwerk gebruikers kopen voornamelijk samplesets van orgels uit het eigen land of werelddeel."

Nieuw sampleset: 1844 Engelfried, Gonningen, Germany

De afgelopen maand was het erg druk in sampleset land, er zijn maar liefst 5 nieuwe samplesets bijgekomen. Onder andere van een vroeg romantisch orgel van Engelfried. Zie 1844 F. X. Engelfried organ ready for taking pre-orders voor meer info.

Nieuw sampleset: 1874 Schyven/van Bever, Laeken, Brussel (Small Edition)

Er is een nieuw 'budget sampleset' van E 75,-. Deze sampleset is afgeleid van het orgel van 'Notre Dame de Laeken, Brussels' wat is gebouwd door Schyven / van Bever. Zie Notre Dame de Laeken Small Edition released! voor meer info.

Opnames en review toegevoegd voor: 1885 Cavaille-Coll, St Etienne, Caen

Afgelopen week heb ik meer dan 20 stukjes opgenomen op de sampleset van Caen, bovendien een review toegevoegd, zie: 1885 Cavaille-Coll, Abbey aux hommes, St Etienne, Caen, France.

Enquete

Francois Ratte heeft een paar weken geleden een enquete gemaakt over Hauptwerk. De resultaten zijn nu bekend, zie: Hauptwerk survey - samplesets and hardware. Er hebben 188 mensen gereageerd, zeer waarschijnlijk zijn ze niet representatief voor alle Hauptwerk gebruikers. Ik weet vrijwel zeker dat de respondenten voornamelijk 'high-end / advanced' gebruikers zijn. Met andere woorden: De meest fanatieken (met Hauptwerk-Advanced, die het meest investeren en dure samplesets kopen) zijn de forum lezers (en dus enquete-invullers). Bovendien is vrij zeker dat de Amerikanen en Engelsen oververtegenwoordigd zijn, er zijn namelijk vele Nederlanders, Fransen, Italianen enz die wel Hauptwerk gebruiken maar niet zo goed in Engels zijn. Die groep is niet actief op het forum en heeft niet meegedaan aan de enquete. Het is onduidelijk hoeveel Hauptwerk gebruikers er in het totaal zijn. De top 10 van meest gekochte (ik heb de samplesets die te downloaden zijn weggelaten) samplesets door deze groep zijn:
 1. Milan Digital Audio - 1903 Cavaille-Coll, Notre Dame, Metz, France 26,7%
 2. Exemplum Organum - 1966 Casavant Freres, St. Georges Memorial 23,0%
 3. Milan Digital Audio - 1741-1743 Hinsz, Bovenkerk, Kampen, Netherlands - Volume I. 21,1%
 4. Milan Digital Audio - 1721 Gottfried Silbermann (Germany), St. Georgenkirche, Germany. 21,1%
 5. Lavender Audio - 1901 James Jepson Binns, HaverHill 21,1%
 6. Milan Digital Audio - 1680 Arp Schnitger, St. Peter and St. Paul, Cappel, Germany 20,5%
 7. Milan Digital Audio - 1928 E.M. Skinner, Our Lady, Mount Carmel (wet) 20,5%
 8. Evensong Music - Extended 3 manual organ 19,9%
 9. OrganArt Media - 1686/1720 Bosch-Schnitger, St. Nikolaas 19,3%
 10. Sonus Paradisi - 1721 Arp/F.C. Schnitger, Zwolle - wet 17,4%

28-03-2009

Stelling van de week

"Hauptwerk is zeer educatief: Met samplesets kun je eenvoudig gedetailleerd kennismaken met diverse orgelstijlen."

Nieuw sampleset: 1885 Cavaille-Coll, St Etienne, Caen, Frankrijk

Een sampleset waar lang naar uitgekeken is. Peter Bengtson en Christian Boogaard hebben een hele serie mooie professionele demo's opgenomen, luister op Site van Sonus Paradisi of op Contrebombarde Concerthall.
Ik ben niet zo'n kenner van dergelijke franse symfonische orgels, ik hoop dat deze sampleset bijdraagt om wat bij te leren op dit gebied. Mijn demo's hebben dus een wat 'jan boeren fluitjes' gehalte, maar dat zal de pret niet drukken. Vandaag heb ik zo'n twintig voorbeelden opgenomen, als je ze al op 23 andere samplesets hebt gedaan gaat het steeds makkelijker... Jammergenoeg heb ik geen drie klavieren (maar twee) en geen zwelpedaal.
Zie: 1885 Cavaille-Coll, Abbey aux hommes, St Etienne, Caen, France. Later wil ik nog een review schrijven, maar m'n eerste indruk van de sampleset is zeer goed. Dit is echt een van de mooiste samplesets (of misschien wel het mooiste) die ik heb bespeeld. Hoewel het vrij direct is opgenomen, vind ik de tutti's niet slecht, luister bijvoorbeeld het koraal van Ps 43 of de Plein Jeu. Volgende week wil ik de Surround versie proberen.

Nieuw sampleset: 1778 Pazicky, Pusztaszabolcs, Hongarije

Bij Inspired Acoustics is nu een sampleset beschikbaar van een historisch barok orgel uit Hongarije.
Ik kreeg van deze sampleset een BETA versie toegestuurd om toe te voegen aan deze site, de pagina staat hier.
Deze sampleset is een van de weinige samplesets waarbij er verschillende opnames zijn gemaakt voor harde en zachte aanslag (velocity sensitive). Jammer genoeg heb ik (nog) geen aanslag-gevoelige manualen, ik heb dus niet kunnen testen of dit goed werkt, maar volgens Francois Ratte is dit het geval, zie: PSZ - Caen - Exciting times......
Deze sampleset is tijdens de introductie periode (t/m 7 april 2009) te koop voor $ 177,80 (ongeveer E 131,-),
later moet deze sampleset $ 199,- kosten.
Zie 1778 Pazicky (PSZ) baroque organ - preorder, videos, sounds voor meer informatie.

Gratis sampleset van een Diatonic Accordeon

Iedereen is wel in voor een gratis speeltje, een leuke manier om eens kennis te maken met een dergelijk instrument.
Zie Soni Musicae / Diatonic Accordion.
Met dank aan Willem Orlando voor deze link.

Pagina Buttforde geupdate met uitleg en video

Met dank aan Dr. Walter Hilbrands heb ik uitleg over de Sesquialtera en een video toegevoegd aan de pagina 1681 Joachim Richborn, Buttforde, Ostfriesland, Germany.

21-03-2009

Stelling van de week

"Grootste nadeel Hauptwerk: Het is moeilijk om tevreden te blijven, je wilt op den duur steeds nieuwe samplesets."

Gratis 'oud in nieuw jasje' sampleset

Opnieuw heeft Bob Collins van Zion Organ een 'Hauptwerk 1 sampleset' een prachtig nieuw 'Hauptwerk 3 jasje' gegeven.
Dit keer gaat het om het orgel van de Prudhoe Methodist Church.
Het is gratis te downloaden op: Zion Organ / Prudhoe Methodist Church Organ.

14-03-2009

Stelling van de week

"De nagalm bepaalt voor een groot deel de klank van een orgel."

(Gratis) Hauptwerk upgrade 3.21 beschikbaar (met Mac 64-bit support!)

Deze upgrade is vooral zeer goed nieuws voor Mac-OS X gebruikers, na lange tijd wordt nu ook OS X 64-bit Leopard 10.5.6 ondersteund. Het is nu dus ook voor Mac gebruikers mogelijk om meer dan 4 GB geheugen te gebruiken. Eigenlijk behoord deze 'OS X 64-bit support' bij Hauptwerk 4, de Mac-gebruikers die 'OS X 64-bit support' gaan gebruiken zijn verplicht om t.Z.t. Hauptwerk 4 te kopen.
Verder bevat hij een heel lijstje (relatief kleine) wijzigingen, zie release notes. De upgrade is hier te downloaden.

Nieuw sampleset: Silver Octopus Trio 20-24

Een nieuw sampleset van Silver Octopus is verschenen. Zie Silver Octopus Trio 20-24 Released voor meer info. Op deze pagina wordt mij niet gelijk duidelijk over welk orgel/kerk het gaat, 'Trio 20-24' is voor mij een nietszeggende naam. Na wat zoeken op de site van de producent kom ik tegen dat het om een 'dry' sampleset gaat dat is samengesteld vanuit verschillende orgels. Ik heb dit (dat informatie op zijn site onduidelijk is) ook gemaild aan de producent en hij heeft beloofd om meer informatie op het Hauptwerk forum te zetten. Waarom niet op eigen site?

Foto toegevoegd van zelfbouw Edwin Trouwborst

Edwin Trouwborst is zelf een speeltafel aan het bouwen, hier een foto van het prototype, hij is nog bezig met de definitieve kast, die hij vervolgens roomwit wil verven.

Psalm 42 van Dick Sanderman opgenomen

Een koraalbewerking van Psalm 42 opgenomen, deze komt opnieuw uit het boek Psalmen uit Epe.
Deze keer op sampleset van Zwolle. Hij staat ook hier.

07-03-2009

Stelling van de week

"Of een muziekstuk mooi klinkt, hangt af van deze factoren:
 1. Compositie
 2. Manier van spelen
 3. Registratie
 4. Klank (van het orgel/sampleset)"

Wish list voor Hauptwerk

Ik heb een wensenlijstje gemaakt voor nieuwe functionaliteit die ik graag in Hauptwerk zou zien.
Zie: Mijn top 10 verlanglijstje voor nieuwe Hauptwerk functionaliteit.

Psalm 62 van Dick Sanderman opgenomen

Uit het boek Psalmen uit Epe heb ik de prachtige Psalm 62 opgenomen, zowel op sampleset van Zwolle, als op sampleset van Freiberg. Oordeel zelf, maar ik vind dit stuk beter passen op Freiberg.

28-02-2009

Stelling van de week

"De mate van tevredenheid met Hauptwerk wordt voor het grootste deel bepaald door de sampleset die je gebruikt."

Cor van Dijk - Voorbeelden 'Koraalboek: Voor de opperzangmeester' op PCorgan

Cor van Dijk heeft een koraalboek van de 150 psalmen gemaakt (350 pagina's, Euro 49,95 incl. verzendkosten). Van iedere psalm is er een voorspel, een koraalzetting, een tussenspel (modulatie) en een tweede koraalzetting in een hogere toonsoort. Het is de bedoeling dat dit boek over enkele weken (medio Maart) uit komt.

Cor van Dijk heeft, samen met zijn zoon Wilco, 22 psalmen uit dit nieuwe boek opgenomen met het sampleset van Kampen. Het is een mooie afwissellende verzameling geworden, luister hier het resultaat.

Foto's toegevoegd van huisorgel van Eric Dalest

Foto's toegevoegd van het uitbunding Hauptwerk huisorgel van Eric Dalest.

Kampen Vol II

Brett Milan verwacht (of hoopt) dat Volume II van Kampen in Maart uitkomt, zie Hauptwerk forum

Psalm 89 toegevoegd

Een poosje geleden nam ik 'Ps 50 a la BWV565' van Gerrit Jan van de Werfhorst op. Gerrit Jan vond dit zo leuk dat hij me bladmuziek toestuurde. Hierin o.a. Ps 89 in de stijl van Bachs 'Schafe konnen sicher weiden'. Deze heb ik opgenomen op het sampleset van Zwolle. Hij staat ook hier. De bladmuziek staat hier bij Cantique.

21-02-2009

Stelling van de week

"Wie bij Hauptwerk nooit met hoofdtelefoon speelt, doet zichzelf tekort."

Voortgang Anloo

Bij Prospectum zag ik: 02/2009: More Anloo previews and screenshots have been added.

Dick Sanderman speelt improvisatie Psalm 33 op Zwolle

Afgelopen week heeft Dick Sanderman op mijn Hauptwerk-omgeving opnames gemaakt voor een toekomstig project (op Zwolle sampleset).
Als extraatje voor PCorgan.com heeft hij een improvisatie over Psalm 33 opgenomen. Luister hier.

Psalm 146

In onze gemeente mag ik iedere zondag een dienst spelen. Voor de dienst heb ik de gewoonte om alle psalmen in volgorde aan de beurt te laten komen. Afgelopen zondag was Psalm 146 aan de beurt. Van deze psalm heb ik een aantal mooie composities. Omdat ik de bewerkingen toch moest oefenen, kon ik ze net zo goed gelijk opnemen. Luister hier naar het resultaat. Ze klinken op het sampleset van Kampen een stuk beter dan in onze dorpskerk.

Lijst samplesets

Op de Samplesets pagina heb ik een lijst gemaakt van alle orgel samplesets die zijn uitgekomen sinds 2006.
Je kunt de samplesets sorteren op: Release-datum, Bouwjaar-orgel, Producent, Type, Omvang, Prijs en Relatieve prijs.

14-02-2009

Stelling van de week

"De twee belangrijkste selectiecriteria bij de keuze van een sampleset zijn in deze volgorde:
1) Vind ik het opgenomen orgel mooi?
2) Kwaliteit sampleset."


Review Haverhill toegevoegd

Zie: 1901 James Jepson Binns, Old Independent Church, Haverhill, Suffolk, Engeland.
Bewust heb ik de review van Matthias (Musik und Theologie) pas gelezen nadat ik de mijne geschreven had. Ik zag daarin dat hij de Stop Diapason 8 op het Swell niet zo waardeert, terwijl ik het juist de helderste fluit van het orgel vind.
Wel leuk, het blijkt maar weer dat smaken verschillen...

Opnames toegevoegd van PAB Medium met 'out-of-the-box' kathedraal nagalm

Op 2006 Pecsi-Muhleisen, Bela Bartok National Concert Hall, Budapest, Hungary staan nu opnames van de Medium editie met CSA kathedraal nagalm.

Filmpje toegevoegd van het 'grootste Hauptwerk orgel' van Joerg Glebe

Op Presentation of the Hauptwerk-Organ on Center.tv Part 1 staat een leuke mini documentaire over het prachtige Hauptwerk orgel van Joerg Glebe. Hij begint met de Dorische Toccata van Bach op het 1735 Silbermann, Freiberg sampleset.

7-02-2009

Stelling van de week

"Het is bijna niet te horen of een sampleset is geladen in 16 bit of in 24 bit."
"Het is bijna niet te horen of een sampleset is geladen met single loops of met multiple loops."
"Het is zeer goed te horen of een sampleset is geladen met multiple releases."


Nieuwe (gratis) Hauptwerk upgrade 3.20 beschikbaar

Na deze upgrade is het mogelijk om bij het configureren meerdere rijen te selecteren en die dan gezamenlijk op 1 waarde te zetten. Dit is vooral heel handig bij het configureren van de 'geheugen reductie parameters per stop' als je een sampleset voor het eerst gaat laden. Daarnaast nog ongeveer 45 kleine verbeteringen op verschillende onderdelen (usability, documentatie, installer, CODM). Zie release notes voor alle wijzigingen. De upgrade is hier te downloaden.

Medium Edition PAB met 'out-of-the-box' kathedraal nagalm

Van het enorme 92 registers tellende 2006 Pecsi-Muhleisen, Bela Bartok National Concert Hall, Budapest, Hungary sampleset is nu een Medium Edition (45 registers, 3 manualen) beschikbaar. Het bijzondere van deze editie is dat hij wordt geleverd met:
 • De standaard (=opgenomen) nagalm van de Bela Bartok National Concert Hall (ongeveer 1 seconde nagalm).
 • De nieuwe (kunstmatige) CSA kathedraal nagalm (ongeveer 6 seconden).
Zie ook Hauptwerk forum - PAB Medium, out-of-the-box cathedral acoustics.

Pagina toegevoegd voor Haverhill

Een pagina met opnames toegevoegd voor het 1901 James Jepson Binns, Old Independent Church, Haverhill, Suffolk, Engeland sampleset. Volgende week hoop ik een review toe te voegen.

Waarom LET OP?

Sommige mensen mailen me dat 'ik te bescheiden ben', 'het wel mee valt met jouw nivo' enz... Aardige woorden, en hoewel ik tevreden ben met de 'orgelspeeltalenten' die ik heb gekregen, ben ik me er volkomen van bewust dat het maar 'gepruts' is vergeleken bij het spel professionele organisten, zoals van m'n oud-docent:
Vorige week zaterdag mocht ik registreren bij een CD-opname van Gerrit Christiaan de Gier op een Batz orgel in de kerk van Schalkwijk. Op de cd 'Aqua for all' (voor Woord en Daad) komen allemaal stukken die met water te maken hebben, o.a. stukken uit 'Watermusic - G.F. Handel', Psalm 137. Prachtige, goed in het gehoor liggende, orgelmuziek op professioneel nivo!

31-01-2009

Stelling van de week

"Of een muziekstuk mooi is, hangt niet altijd af van de moeilijkheidsgraad."
Beter een eenvoudig stuk in strak tempo met weinig fouten dan een moeilijk stuk op een rommelige manier uitgevoerd.

Sampleset prijzen (3)

Vorige week melde ik al prijsverlagingen bij twee producenten. Nu volgt ook OrganART Media. Dit is goed nieuws, o.a. vanwege de hoge prijzen heb ik nog nooit een sampleset van OrganART Media aangeschaft.

Willen Hauptwerkgebruikers 'verlengde klavieromvang'?

Een aantal weken terug woedde er een felle discussie op het het Hauptwerk forum over 'het verlengen van klavieromvang van historische orgels' (OrganART Media and inconsistent virtual extensions).
Csaba Huszty van Inpired Acoustics hield een PSZ baroque organ extension poll.
Toen ik dit stukje schreef stemde 98,4% voor het 'extenden van de klavieromvang van een barokorgel'. Dit lijkt me een duidelijke uitslag.

Vandaag, 31 januari, is PCorgan.com 1 jaar geworden

Hoe is PCorgan.com ontstaan? Door mijn dagelijks werk als software developer heb ik ervaring met html. Mensen vroegen mij weleens: "Kun jij ook een website maken?" Ik vermoedde van wel, maar had het nooit gedaan. Als goed voornemen voor 2008, dacht ik eind 2007: "Nu moet ik maar eens proberen om een site te maken". De volgende vraag is dan: Waarover? Ik vond het heel vreemd dat Hauptwerk zo onbekend was in zo'n orgelland als Nederland. De keus viel daarom op een Nederlandstalige site over Hauptwerk. Ook stoei ik m'n hele leven al met m'n slechte engels, daarom ook een engelse versie van de site (vanwege: "Al doende leert men").

Zelf vond ik ook dat het lastig was om samplesets te vergelijken, bovendien vind ik het altijd leuk om 'semi wetenschappelijk' bezig te zijn. Daarom de methode om steeds dezelfde stukjes te spelen op alle samplesets. Ik zeg daarmee niet dat alle muziek op ieder sampleset past, maar juist het tegendeel.

Ik kreeg vrijwel dagelijks positief getoonzette mail en iedere maand bleven/blijven de bezoekersaantallen stijgen, dat stimuleerde me om door te gaan.

Psalm 54

Afgelopen week heb ik Psalm 54 opgenomen, deze keer weer eens op Zwolle. Zie Psalmen.

24-01-2009

Stelling van de week

"Bij een echt pijporgel krijg je volume door veel registers te selecteren, bij Hauptwerk is dat niet nodig."
Gebruik bij Hauptwerk dan ook niet meer registers dan noodzakelijk voor de gewenste klankkleur.

Sampleset prijzen (2)

Ik ben er vast van overtuigd dat er veel meer samplesets verkocht worden als de prijzen fors omlaag gaan. Omdat het software is, bestaan de kosten voor 95% uit vaste kosten en zijn er vrijwel geen variabele kosten. Het fors verlagen van de prijzen zal een Win-Win situatie zijn voor zowel producenten als gebruikers. Blijkbaar beginnen de producenten dit nu ook te zien: FBR 3m - permanent 45% + discount en Price reduction for ND-Laeken. Hopelijk volgen er meer...

Trial $0, Small $129 en Essential $199 edities van PAB leverbaar

Bij Inspired Acoustics zijn nu meerdere versies beschikbaar van het enorme 92 registers tellende 'Concerthal orgel PAB'. Bovendien staan er voor 2009 een Medium- $379 en Extended editie gepland.
Zie ook Hauptwerk forum - PAB Trial.

Foto's toegevoegd van MasterWorks, R & M en MidiWorks speeltafels

Een praktische speeltafel, voor de Nederlandse huiskamer een tikkeltje aan de grote kant: MasterWorks Midi Console. Mooie speeltafel van R & M, alleen de verticale touchscreens lijken mij lastig, de meeste samplesets zijn gebaseerd op een horizontaal scherm. De speeltafel van MidiWorks is samengesteld is van losse componenten.

Psalm 53

Psalm 53 opgenomen. Vanwege de tekst van de psalm ("Zij doven 't licht der rede") heeft de componist Jaap Niewenhuijse bewust 'verboden' octaaf- en kwintparallelen toegepast. Het voorspel is dus bewust geen 'streling van het oor'.
Zie Psalmen.

17-01-2009

Stelling van de week

"Laat naast de ergonomie ook de esthetica een rol spelen bij het ontwerp van een orgelspeeltafel."

Migratie website naar nieuwe provider is klaar

Deze site heeft een nieuwe provider gekregen zodat ik nu meer bandbreedte beschikbaar heb. Als u de afgelopen week geen antwoord op een mail heeft gehad, moet u de mail even opnieuw sturen.

Registraties Zwolle van professionele organisten

Ik kreeg pas de cd Musica Michaelis 2 kado. Van Toon Hagen kreeg ik toestemming om de registraties hier te publiceren.

Selectie op pagina 'Luister' aangepast

Omdat er de afgelopen maanden verschillende samplesets zijn bijgekomen heb ik de selectie op de pagina Luister aangepast. Bovendien worden de nummers weer achter elkaar afgespeeld en stopt hij niet na ieder stuk. Ik had dit een poosje geleden uitgezet om bandbreedte te besparen.

Links naar Orgelbits gemaakt

Op de Samplesets pagina's heb ik bij alle orgels waarvoor het van toepassing is, een linkje opgenomen naar de duitstalige review van Dieter Thomsen.

Mooie 20e eeuwse romantiek uit Nederland

Christian Boogaard heeft een hele serie stukken opgenomen in de stijl van Feike Asma, Jan Mulder, Harm Hoeve e.d. op de speeltafel van Johan van der Waal van Dijk. Zie: Contrebombarde Concerthall - Cribo.

Psalm 52 en 143

Psalm 52 opgenomen. Ook Psalm 143, het voorspel is 'a la Vater Unser van Bohm'. Zie Psalmen.

10-01-2009

Nieuwe pagina Silbermann, Grosshartmannsdorf

Een pagina toegevoegd voor het 1741 Gottfried Silbermann, Grosshartmannsdorf, Germany sampleset.

Storing door 'Flash Player versie 10' fout

De afgelopen week heb ik al m'n mp3s geconverteerd naar 44.1 kHz, als het goed is nu de storing weg, ook als u Flash Player versie 10 gebruikt. Laat me even weten als dit niet het geval is en er nog steeds vervorming optreedt.

Nieuwe provider voor deze site

Bij m'n huidige provider heb ik een limiet van 30GB bandbreedte per maand. Dat bleek de afgelopen drie maanden niet voldoende zodat ik moest bijbetalen. Nu heb ik een abonnement bij een andere provider genomen met 250 GB per maand. Tijdens het overzetten van de site kan PCorgan.com dus tijdelijk offline zijn.

03-01-2009

Oproep voor foto's van uw speeltafel

Ik kan in de statistieken zien dat de pagina's met foto's vaak worden bekeken.
We zijn allemaal een beetje jaloers op deze orgelkamer met uitzicht op zee!
Mail me even als u een foto van uw speeltafel heeft die ik (al dan niet anoniem) op de pagina's mag plaatsen.
Het wordt door anderen op prijs gesteld!

Vorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com