Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud

Veel van de muziek op deze
pagina is te koop bij Cantique.
Mail me gerust om te vragen
uit welk boek een stuk komt.


Eerste Vorige 1903 Volgende Laatste
Google

1903 Mutin / Cavaille Coll, Metz, France  Milan Digital Audio

Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset

User guide

Historical French Symphonic organ
48 kHz, 24-bit, stereo, originele akoestiek, multiple releases
3410 MB RAM (met standaard loss less memory compression)
3+P/48 (manualen / registers)
Licentie: commercieel
Released in: 11-2007

Op PCorgan forum: 1903 Mutin / Cavaille Coll, Metz, Frankrijk
Op Hauptwerk forum: Caen v Metz (v Aix un Provence)
Op Hauptwerk forum: English desc. of metz stops/couplers
Op Hauptwerk forum: Wich Cavaille-Coll to buy?
Op Hauptwerk forum: Metz suitable for 8GB Quad Core
Op Hauptwerk forum: CAVAILLE-COLL DE METZ. SUPERB.
Op Hauptwerk forum: Metz Cavaille-Coll Pre-orders begin

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Milan Digital Audio
- Contrebombarde.com
- Dick Sanderman op site van cantique.nl
 Waarschijnlijk (zie Hauptwerk enquete) is dit het meest verkochte sampleset. Dit is niet zo vreemd: Voor een deel komt dat door een zeer goede marketing, prachtige screen lay-outs en Amerikaans chauvinisme, maar de hoofdreden is toch dat dit orgel gewoon goed klinkt. De kracht van deze sampleset zit vooral in de warme akoestiek en in de 'power' (zeer majestueuze krachtige 'tutti klank'). De opnames zijn gedaan op geruime afstand vanaf het orgel, hierdoor ontstaat er een hele mooie totaalklank en is de akoestiek ook mooi vastgelegd. Een nadeel hiervan is dat details van de afzonderlijke stemmen voor een deel verloren gaan. Daardoor zijn zachte registers (bijvoorbeeld de CorDeNuit8, de UndaMaris8 en de zachte 8 voet fluiten) niet zo duidelijk. Ik vind bij deze sampleset daarom 'grotere registraties' mooier klinken dan 'intieme muziek' met maar enkele registers. Deze sampleset klinkt net als een cd-opname, je waant je in de kathedraal. Vanwege de mooie akoestiek en de 'opname op afstand' is de sampleset minder geschikt voor studie, foutjes blijven snel verborgen. Voor eenvoudige amateurs is dit echter ook een groot voordeel...

Bij ieder sampleset heb ik wel een register die ik altijd wel zou willen gebruiken. Bij dit orgel is dit de Trompette8 van het G.O.. Luister eens naar onderstaande voorbeelden van de compositie van Nico de Mes, ik gebruik daar de krachtige en 'ronde' Trompette8 op drie manieren:
  1. In de Preludium als aanvulling van het 'plenum'.
  2. In de Allegretto in combinatie met de Clairon4 als uitkomende stem.
  3. In de Andante solo als uitkomende stem.
De Vox Humana is ook opgenomen met Tremulant, het resultaat mag er zijn (luister eens naar de centrale C, die is prachtig realistisch 'vals').

Deze sampleset heeft een overvloed aan mooie tongwerken. Ik weet het, ik ben soms een zeurpiet, maar ik vind het jammer dat het orgel geen snerpende Cromorne heeft. De Prestanten vind ik niet zo sterk (net als op veel andere Franse orgels). Bij de Montre8 is er echter wel een hele mooie 'stereo balans': je hoort de toonladders zo van links naar rechts gaan. De FluteTravers van het Recit prefereer ik boven de FluteHarmonique van het G.O.. In het pedaal hoor je dat de Contrebasse16 echt (net als in het echt) op toon moet komen (dat effect is goed te horen bij de lage C). Het is ook aardig om eens te luisteren naar de nagalm van de Contrebombarde32, als je de lage C loslaat, blijft hij nog seconden lang 'doorpruttelen'. Standaard wordt de sampleset geleverd met een extensie van 10 registers (zijn niet aanwezig op het echte orgel, maar afgeleid van andere registers).
Deze sampleset is 'op-en-top' realistisch:
  • De (kenmerkend voor Franse orgels) voet pistons (met combinatie koppels) functioneren zoals op het echte orgel.
  • De originele tuning is 'A=435 Equal', met Hauptwerk kun je ook het meer standaard 'A=440' gebruiken. Zelf gebruik ik, vanwege realisme, alle samplesets in 'Original Organ tuning'.
  • Het indrukken en loslaten van een toets hoor je.
  • De orgelmotor klinkt op de achtergrond.
  • Het uittrekken en terugdrukken van een register hoor je.
  • Het geluid van het zwelpedaal is opgenomen.
  • Zelfs de Sonnette du souffleur (de knop zit alleen op de speeltafel tab) is aanwezig.
De 4 tabbladen (speeltafel, full view, left, right) zien er erg mooi uit. De namen van de registers zijn ook duidelijk te lezen. De 10 extra registers van de extensie zijn alleen beschikbaar op de full view tab. Dit is een ongelukkige keus, vrijwel niemand zal daarom de Left/Right pagina's gebruiken. Heel handig zijn de 20 knopjes (op full view) om registraties in op te slaan. Het is wel jammer dat ze niet standaard voorgedefinieerd zijn. De knopjes zijn voor een touchscreen aan de kleine kant.

In het begin is dit prachtige orgel niet eenvoudig in het gebruik, maar geef niet te snel op. Er komt namelijk alleen geluid uit het orgel als je de juiste pistons hebt ingedrukt. Gelukkig is er een mooie user guide waarin de functie van de voetpistons wordt uitgelegd. Als je nr. 4, 5, 6, 7 en 13 aanzet (+ de knop Combinations du Pos), kun je alle registers gebruiken. Bij menu 'Organ / Organ information' is de informatie in 4 talen beschikbaar. Alleen jammer dat er zo weinig foto's zijn.

De Extended versie is al te laden in 3.2 GB (16 bit, 48kHz, Single Loops, Lossless Compression), 4GB RAM is dus genoeg.
Het is een prachtig sampleset om warme en krachtige muziek mee te maken. Deze sampleset zal ik blijven gebruiken.

Gert, 2009


Combination files met voorbeeldregistraties (met dank aan Christian Boogaard): Copieer de bestanden naar c:\Hauptwerk\HauptwerkUserData\OrganCombinations\OrganID000139\
In Hauptwerk kun je ze laden via menu 'Combinations\Load combinations file...'.

Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden gespeeld door Marco den Toom (deze komen uit zijn KORAALBOEK bij de psalmen):
JW Player goes here


Beluister veel andere voorbeelden uit dit boek op: Marco den Toom.
Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com