Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud

Eerste Vorige 1901 Volgende Laatste
Google

1901 James Jepson Binns, Old Independent Church, Haverhill, Suffolk, Engeland.  Lavender Audio

Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset

Engels romantisch orgel
48 kHz, 24-bit, stereo, originele akoestiek, multiple releases
2830 MB RAM (met standaard lossless memory compression)
3+P/42 (manualen / registers)
Licentie: commercieel
Released in: 11-2008

Op Hauptwerk forum: Haverhill OIC organ now ready
Op Hauptwerk forum: Are any English organs in the works?
Op Hauptwerk forum: Latest from Lavender Audio
Op Hauptwerk forum: Recommendations for Music Haverhill
Op Hauptwerk forum: Classic HW console and ext. Haverhill
On Hauptwerk forum: Clicking sound on principal releases
Op Hauptwerk forum: Haverhill OIC Extended version

Gedetaileerde review op Musik und Theologie.
Duitstalige review op Orgelbits.

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Lavender
- Contrebombarde.com
- Musik und Theologie
 Deze sampleset betreft een veelzijdig orgel met drie klavieren en 40 registers met een typisch ronde Engelse klank. De klank van de prestanten en strijkers doet me denken aan de zwoele warme klank van een Harmonium (traporgel). Het orgel heeft met de 16 voet 'Open Diapason' en 'Bourdon' al een hele mooie warme basis in het Pedaal, de zware 32 voet 'Harmonic Bass' kan dit mooi aanvullen. Wat opvalt, is dat het orgel veel mooie strijkers heeft. Zoals vrij gebruikelijk bij dergelijke Engelse orgels, zijn er vrijwel geen vulstemmen zoals kwinten en tertsen, ieder klavier heeft echter wel een Mixtuur en op het Great is er een zeer goed bruikbare Nazard 2 2/3. Het Swellwerk heeft een mooie heldere 'Stop Diapason 8'.
De tremulanten zijn erg snel, ik zal ze niet vaak gebruiken, maar dat doe ik bij de andere samplesets ook niet. Natuurlijk is het moeilijk om de, van nature, zeer directe 'Trumpet en Chamade' te weerstaan. Hetzelfde geldt voor de combinatie 'Vox Angelica 8' en 'Voix Celestes 8', die een prachtig warme en zwevende strijker oplevert (een tremulant is dan niet nodig). Het is grappig dat de 'Suabe Flute' (Swell) en 'Suabe Flote' (Choir) een verschillende naam (o/u) hebben, of dit een fout is of dat het bewust is, weet ik niet.
Het karakter van de verschillende klavieren komt goed tot uitdrukking: Het 'Great' klinkt op voorgrond, de 'Swell'-registers komen meer 'vanuit' het orgel.
Mede door de grote manuaalomvang van vijf volledige octaven (61 noten), maar ook vanwege de diverse speelhulpen (o.a. combination registers, (octaaf)koppels) is het orgel erg praktisch. Bovendien zijn er, vanwege de vele afzonderlijke stemmen, erg veel klankkleuren mogelijk, met m'n twintig voorbeelden heb ik ze lang niet allemaal laten horen.
De, technisch goede, opname klinkt vrij direct (opgenomen op ongeveer 4 meter, Chamade op grotere afstand), er is gebruik gemaakt van de ORTF microfoon techniek.
De windmotor is behoorlijk luidruchtig, het volume hiervan is echter heel eenvoudig en 'real time' aan te passen in het Settings tab screen.
Op foto's lijkt de Old Independent Church in Haverhill vrij groot, de nagalm is echter maar ongeveer 1.5 seconden.
Van deze sampleset zijn er vier versies:
  1. Free Trial version (10 registers)
  2. MINI (15 registers, ongeveer E 90,-)
  3. Full (42 registers, ongeveer E 225,-)
  4. Extended (59 registers, ongeveer E 295,-)
De 'Full version' heeft twee organ definition files (ODFs): 1280 x 1024 (voor 17 inch) en 1024 x 768 (voor 15 inch).
Er zijn vijf tabs:
  1. Console. Deze tab is zeer realistisch, bovendien ook goed leesbaar en dus ook goed bruikbaar in praktijk!
  2. Stops+Pistons. De namen zijn goed leesbaar, het contrast tussen 'aan' en 'uit' is echter niet zo duidelijk.
  3. Left Stops. Heel mooi en handig als je twee (touch)screens hebt.
  4. Right Stops. Heel mooi en handig als je twee (touch)screens hebt.
  5. Settings. Hier kun je 'real-time' het volume aanpassen (of uitzetten) van: 'Register-uitrek geluid', 'toetsaanslag geluid', windmotor en de Trumpet Chamade. Zeer praktisch!
Op de Left/Right schermen is het duidelijk te zien (goed contrast) of een register geselecteerd is of niet. Persoonlijk vind ik het jammer dat bij het Stops+Pistons scherm is gekozen voor de realistische trekregisters i.p.v. de beter zichtbare (beter contrast tussen 'aan' en 'uit') knoppen.
Bij deze sampleset is een duidelijke handleiding gemaakt. Heel waardevol is het hoofdstukje 5 'In use ... setting this organ in historical context and some thoughts on registration and repertoire'.
Deze sampleset is, zonder veel kwaliteitsverlies (16 bit, single loops), te laden in ongeveer 2 GB (een computer met 3 GB is dus voldoende). Vanwege de geringe nagalm zijn er ook lage polyphony requirements (voor processor) en kan eventueel volstaan worden met Hauptwerk basic.

Als je de van de 'Engelse orgelklank' houdt en een geringe akoestiek geen bezwaar vindt, is dit een prachtig sampleset: Technisch goed, veelzijdig, praktisch, lage requirements en relatief goedkoop (E 5,- per register).

Gert, december 2008

Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here

Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com