Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud


Eerste Vorige 1627 Volgende Laatste
Google

1627 Marchand, 1847 Moitessier, 1932 Cav.-Coll-Mutin, 2000 Sals, Forcalquier, France

  Sonus Paradisi

Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset

Historic French organ
48 kHz, 24-bit, stereo, original acoustic, multiple release
3.7 GB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
3+P/36 (manualen / registers)
Licentie: Commercial
Released in: 07-2008

Op Hauptwerk forum: Forcalquier, a model of a French organ
Op Hauptwerk forum: Forcalquier with HW 3.10
Op Hauptwerk forum: Mystery organ quiz

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Sonus Paradisi
- Contrebombarde.com
- Musik&Theologie
 

Een puur, karaktervol, enigszins ongepolijst, veelzijdig sampleset. In de omschrijving op de site van deze sampleset staat "the timbre of the organ is typically French, rather sharp". De meeste 8 en 4 voet registers van dit orgel zijn echter, in mijn oren, mild (luister bijvoorbeeld naar de 'blazende' fluiten). De andere registers (o.a. Doublettes, Plein Jeu, etc.) zijn echter een tikkeltje scherp, dat resulteerd ook een vrij 'scherp' tutti.
De kerk in Forcalquier heeft een prachtige akoestiek, dit komt heel mooi tot uiting in de samples van het 'Grand Orgue' (II) en het 'Recit expressif' (III). Het 'Positif de dos' (I) is meer direct opgenomen, dit geeft een aardig effect bij samenspel met het Grand Orgue (zie voorbeeld van Ps 33).
Het orgel heeft veel prachtige solo stemmen, o.a. Cromorne 8, 1ere Trompette 8 (scherp), 2eme Trompette 8 (mild), Cornet V, Cornet III, Hautbois 8, Voix Humaine 8. Ieder tongwerk klinkt en snatert anders, beide trompetten op het 'Grand Orgue' kun je ook heel goed samen gebruiken als uitkomende stem. De Cornetten klinken precies zoals een Cornet moet klinken en zijn beiden goed bruikbaar. Het orgel is breed inzetbaar, ik had geen moeite om een geschikte registratie te vinden voor verschillende soorten muziek. Vanwege de Gambe, milde fluiten en tongwerken kun je dit set ook goed gebruiken voor romantische muziek. Het is zelfs zo dat ik na het inspelen van m'n 'standaard voorbeelden' nog veel registratiemogelijkheden niet heb laten horen, een overvloed aan klankkleuren dus. Ik mis alleen een paar mooie stevige basis (8 voet) prestanten, hoewel de Flute 8 gebruikt kan worden als vervanger.
Eerst had het pedaal als basis alleen de trage, diepe, mooi aanzwellende, Fluit 16. Voor snellere muziek is het prettig dat Sals daar in 2000 de Soubasse 16 aan heeft toegevoegd. De Bombarde is een beetje vals (in het original tuning temperament, dit is gecorrigeerd in de Hauptwerk temperaments) en heb ik alleen gebruikt in de slotaccoorden van 'Plein Jeu a la Couperin'.
Nieuw bij de samplesets van Sonus Paradisi is dat het windmodel heel visueel gemaakt is, bovendien kun je met het verstellen van de kleppen de winddruk nog bijregelen. Dit leuke speeltje (windmodel) is alleen bruikbaar met Hauptwerk Advanced en buiten de U.S. (vanwege een patent).
De samplesets van Sonus Paradisi kenmerken zich verder door de afwezigheid van ruis (ook in de nagalm). Hier hoef je dus niet, zoals bij veel andere sets, de orgelmotor aan te hebben zodat de ruis niet storend is.
Deze sampleset heeft een praktisch goed leesbare 'stops pagina'. Alleen de pedaal registers zouden, logisch gezien, onderaan moeten staan en niet bijna bovenaan. Het is, voor degenen die een 2 manualige speeltafel hebben, jammer dat er geen koppel is van III naar II. Zonder grote grote concessies t.o.v. de kwaliteit, is deze sampleset heel goed te laden op een computer met 4 Gb RAM. Met ongeveer E 8,- per register (E 291), is het geen duur sampleset.
Gert, september 2008


Combination files met voorbeeldregistraties: Copieer de bestanden naar c:\Hauptwerk\HauptwerkUserData\OrganCombinations\OrganID000345\
In Hauptwerk kun je ze laden via menu 'Combinations\Load combinations file...'.

Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here


Stanley Voluntary in A Minor, gespeeld door Joseph Felice.


Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com