Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud
Eerste Vorige 1735 Volgende Laatste
Google

1735 Gottfried Silbermann, St. Petrikirche, Freiberg, Germany  Sonus Paradisi

Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset

Site van kerk van dit orgel

Historic German baroque organ
48 kHz, 24-bit, stereo, original acoustic, multiple release
Wet: 3.6 GB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
Surround: 6.9 GB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
2+P/32 (manualen / registers)
Licentie: Commercial
Released in: 11-2008 / 12-2010

Op PCorgan forum: 1735 Silbermann, Freiberg, Duitsland
Op Hauptwerk forum: Adri's positive take on the Freiberg
Op Hauptwerk forum: Strange Freiberg Happening
Op Hauptwerk forum: Registrations for Freiberg and...
Op Hauptwerk forum: To all the Freiberg's owner
Op Hauptwerk forum: Freiberg Organ Model released
Op Hauptwerk forum: Freiberg - Silbermann progress
Op Hauptwerk forum: Some questions to Jiri
Op Hauptwerk forum: Freiberg - G. Silbermann Organ Model
Op Hauptwerk forum: Freiberg - G. Silbermann version 2
Op Hauptwerk forum: SP: Freiberg or Velesovo?

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Sonus Paradisi
- Contrebombarde.com
 Silbermann heeft tijdens zijn leven (1683-1753) ongeveer 50 orgels gebouwd. Met 32 registers, is dit een van de grootste (en het grootste 2 klaviersorgel) die hij heeft gemaakt.
Wat opvalt aan dit prachtige barok orgel, is de symmetrie in de dispositie van beide klavieren (o.a. Principal 8, 4 en 2, Fluit 8 en 4, Mixtuur, tongwerk). Het is een prachtig orgel om mooie prestanten plenums mee te maken. De prestanten klinken heel warm waarbij ik de Octav-Principal 8 van het Hauptwerk prefereer boven de Principal 8 van het Oberwerk. De fluiten zijn zeer helder waarbij ik vooral de Roerfluiten 8 en 4 heel mooi vind, de Spitz Flote 4' vind ik zelf iets minder. De Viola di Gamba is ook erg warm en kan ook goed gecombineerd worden met de Roerfluit 8. De, vrij luide, Trompet is een echt schor baroktongwerk. De mooie, en niet te zachte, Vox Humana trilt zoals het hoort. De statige Fagot 16 is vervelend traag, de Trompet iets minder. Als je de Cornet (4 sterk) aanvult met de Prestant 8 (en/of Roerfluit 8) heb je een prachtig solo register. Ook met de vulstemmen (aliquots) kun je mooie solo registraties samenstellen. Het is lastig om nadelen van dit orgel te vinden, maar ik zal er toch een paar noemen: Jammer dat de dispositie geen 2 voet fluit bevat. Misschien ben ik teveel een pragmatist, maar ik vind het ook jammer dat er aan de sampleset geen Oberwerk-Pedaal koppel (ook niet aanwezig op het originele orgel) is toegevoegd.
De kerk heeft een ideale akoestiek (ongeveer 3-4 seconden nagalm) voor praktisch (studie) gebruik. Er is genoeg nagalm voor mooi, en niet teveel zodat je het detail kwijt raakt.
Sonus Paradisi brengt deze sampleset uit in twee versies:
  1. Dry, mono opgenomen vlak voor het orgel.
  2. Surround, vier kanaals opgenomen: stereo 'front' (direct sound) en stereo 'rear' (voornamelijk nagalm).
Er zijn bovendien twee Surround versies:
  1. De 'front' kanalen zijn 'direct', ORTF stereo opgenomen op een paar meter vanaf het orgel. De voorste kanalen bevatten voor het grootste deel direct geluid. Ook de locatie van de pijpen is goed te horen. Het geluid is ongerept, helder, aanwezig, zeer goed geschikt voor een solo-gebruik van de afzonderlijke stemmen.
  2. De 'front' kanalen zijn 'diffuus', AB stereo opgenomen vanaf het schip van de kerk. De voorste kanalen bevatten een evenwichtig mengsel van direct en diffuus geluid, waardoor de registers perfect samensmelten. Het geluid bevat meer galm, deze versie is het beste voor verschillende plenum registraties.
Hoewel ik al erg enthousiast was over de Surround versie van Zwolle, is dat nu nog meer toegenomen. Het is een enorme verbetering van het ruimtelijk gevoel. Je hoort echt (een deel van) de nagalm-reflecties van achteren komen. Bovendien kun je de hoeveelheid galm enigszins doseren met het volume van de 'rear-kanalen'.
Er is een gratis te downloaden demo package beschikbaar:
  • 5 registers (Principal 8, Octava 4, Octava 2, Mixtur, Trumpet).
  • Het onderste octaaf werkt niet.
  • Dry, Wet direct, Wet diffuse, Surround versie.
Jammer dat de Demo package geen fluiten bevat, luister naar de mp3 voorbeelden hoe mooi deze klinken!
Het orgel heeft flinke mechaniek geluiden. Vreemd dat dit toetsaanslaggeluid bij de Diffuse versie even sterk klinkt als bij de Direct versie, ik had verwacht dat de spuck bij de Diffuse versie minder zou zijn. Degenen die niet van de bijgeluiden houden kunnen deze eenvoudig uitzetten bij het laden van de sampleset. De samplesets van Sonus Paradisi kenmerken zich verder door de afwezigheid van ruis (ook in de nagalm). Hier hoef je dus niet, zoals bij sommige andere sets, de orgelmotor aan te hebben zodat de ruis niet storend is.
Deze sampleset heeft ook een handige 'voicing' pagina waarmee de 'brightness' van iedere stem aangepast kan worden (werkt ook voor Hauptwerk Basic). Als de schuif hoger wordt gezet, wordt de toon iets scherper, bij het naar beneden schuiven, iets donkerder. Zelf laat ik dit ongemoeid omdat ik graag wil dat het zo realistisch mogelijk klinkt.
Bij de recente samplesets van Sonus Paradisi is het windmodel heel visueel gemaakt, bovendien kun je met het verstellen van de kleppen de winddruk nog bijregelen. Dit leuke speeltje is alleen bruikbaar met Hauptwerk Advanced en buiten de U.S. (vanwege een patent).
Als je de sampleset laadt in 16 bit compressed met single loops en single attacks gebruikt hij 2.6 GB geheugen. Dit kan nog naar beneden als je het bijvoorbeeld een aantal registers niet laadt of kiest voor de 14 bits kwaliteit.
Naast de standaard ODF (Organ Definition File) bevat de sampleset ook een gratis extended versie waarin de omvang van het klavier wordt vergroot naar 54 (origineel 49) noten en het pedaal naar 30 (origineel 27) noten.
Al met al een kwalitatief goed barok sampleset voor praktisch gebruik!

Gert, januari 2009 (in 2012 nog steeds mijn meest gebruikte set!)

Combination files met voorbeeldregistraties: Copieer de bestanden naar c:\Hauptwerk\HauptwerkUserData\OrganCombinations\OrganID000395\
In Hauptwerk kun je ze laden via menu 'Combinations\Load combinations file...'.

Mp3 voorbeelden (gemaakt met versie 1, er is nu een versie 2 beschikbaar) van mij op Diffuse versie 1.03 LET OP:
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden (gemaakt met versie 1, er is nu een versie 2 beschikbaar) van mij op Direct versie 1.00 LET OP:
JW Player goes here


"Nun danket alle Gott / J.S. Bach/Pierre Gouin" played by Detlef Fenske:


Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com