Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud













Veel van de muziek op deze
pagina is te koop bij Cantique.
Mail me gerust om te vragen
uit welk boek een stuk komt.

































Eerste Vorige 1741 Volgende Laatste
Google

1741-1743 Hinsz, Bovenkerk, Kampen, Netherlands

Volume III speeltafel:


Volume II:

Volume II met uitleg:

Linker pagina:
  Milan Digital Audio
Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset
Historic Dutch baroque organ
48 kHz, 24-bit, stereo, original acoustic, multiple releases
I: 2711 MB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
II: 4761 MB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
III: 6900 MB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
I: 2+P/24 (manualen / registers)
II: 4+P/41 (manualen / registers)
III: 4+P/55 (manualen / registers)
Licentie: Commercial
Released in: 09-2008, 05-2009, 10-2009

Site van Bovenkerk Kampen

Op PCorgan forum: 1741 Hinsz, Bovenkerk, Kampen
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz Volume I Released
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz - First beta demo
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz Demos
Op Hauptwerk forum: Large Kampen organ on internet
Op Hauptwerk forum: Hinsz-Schnitger/CC/Arp Schnitger
Op Hauptwerk forum: Zwolle v. Kampen
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz ODF Patch 1.01 Update
Op Hauptwerk forum: Experiences with 2 Hinsz samplesets
Op Hauptwerk forum: Demos of the Kampen Demo
Op Hauptwerk forum: Hinsz organ kampen volume 2
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz Volume II
Op Hauptwerk forum: Hinsz Volume I Patch 1.02 Update
Op Hauptwerk forum: Bovenkerk Hinsz - Volume 3
Op Hauptwerk forum: sound Hinz vol 2 + 3 comparing vol 1

Duitstalige review op Orgelbits.

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Milan
- Contrebombarde.com
 



Volume I
Een fraai sampleset van een van de mooiste en beroemdste orgels van Nederland. De Bovenkerk (St. Nicolaaskerk) in Kampen is een zeer populaire locatie voor opnames van koor- en orgelwerken. Hoewel dit monumentale en fameuze orgel een barok karakter heeft, zijn er ook vele cd's opgenomen met daarop een (semi-) romantisch repertoire.
Het orgel is in de jaren 1741-1743 gebouwd door de Groninger Albertus Anthoni Hinsz. Hinsz maakte gebruik van ouder pijpwerk uit het orgel dat Johan Slegel in 1676 voor de Bovenkerk bouwde. Hierin zat nog pijpwerk van Jan van Covelens, die in 1521-1523 een orgel voor de Bovenkerk bouwde. In 1786 werkten de beroemde orgelbouwers F.C. Schnitger en H.H. Freytag nog aan het orgel. Tijdens de restauratie van 1957-1975 werd het majestueuze instrument teruggerestaureerd naar de situatie zoals het orgel er tussen 1790 en 1866 heeft uitgezien.
Producent Milan Digital Audio heeft er voor gekozen om de sampleset van dit grote orgel uit te brengen in 3 delen. Volume I bevat het Hoofdwerk (1676/1743), Bovenwerk II (1825) en een deel van het pedaal (de karakteristieke Bazuin 16 zit er gelukkig wel bij).
Deze is echt een sampleset voor als je jezelf wilt verwennen. Alles wat je speelt klinkt warm en grandioos mooi. Door de enorme en onnavolgbare akoestiek (7 seconden nagalm) klinkt ook muziek van eenvoudige amateur organisten (luister naar mijn voorbeelden) al snel vrij goed. Dit is echter gelijk het nadeel: dit sampel set is minder geschikt is om muziek mee in te studeren, kleine foutjes blijven dan vaak verborgen. Deze sampleset gebruiken om je voor te bereiden op de zondagse dienst in de dorpskerk met weinig akoestiek is ook geen goed plan. Ik vermoed dat het orgel is opgenomen vanaf ongeveer dezelfde positie als bij een cd-opname. Hierdoor mixen de stemmen erg goed en kun je (in mijn oren) niet horen of je naar een cd-opname luisterd of naar een Hauptwerk-opname. Hoewel het orgel iets op afstand is opgenomen, speelt het wel vrij direct en voel je de afstand niet.
Met deze sampleset wordt mijn voorkeur voor 'Wet' (inclusief nagalm) samplesets weer bevestigd omdat de nagalm weer een van de belangrijkste kenmerken van een kerkorgel blijkt te zijn.
Ook al is dit maar een deel van het orgel (bijna de helft), het volle orgel klink al geweldig. Ook kun je een prachtig prestanten plenum maken. Aardig is dat de beide Trompetten verschillend klinken: De Trompet op het Bw is milder en kan gebruikt worden als vervanger van de Dulciaan die nog niet in dit Volume beschikbaar is. Met de mooie Fageolet 1 op het Bw kun je mooie heldere registraties vormen. De Tertiaan (i.c.m. Prestant 8 Octaaf 4 en Quint 3) kan gebruikt worden voor een sterke solo stem. Liefelijk klinkt de combinatie van Holpijp 8 en Fluit 4. Al met al: Op dit orgel raak je niet snel uitgespeeld (woorden van m'n moeder nadat ze een uurtje heerlijk had zitten spelen).
Zeker in het begin, is het, overigens erg mooie en realistische, console display vrij lastig te lezen op een relatief kleine 17" monitor. Na een paar uur was het echter goed bruikbaar, dat komt ook omdat er nu maar 2 manualen beschikbaar zijn. Als in Volume II of III het Borstwerk er bij komt wordt het een stuk ingewikkelder omdat deze registers gewoon tussen de registers van het Bovenwerk in staan. Gelukkig wil Brett Milan overwegen in Volume II ook een meer praktisch registratie-scherm te leveren. Volume II bevat ook een extended (verlengde) versie van de manualen en pedaal, nu is de hoogste noot een c'''. Heel handig zijn de 10 programmeerbare presets. Graag zou ik ook knopjes hebben waarmee je real-time de geluiden (van toetsaanslag en orgelmotor) mee aan/uit kan zetten. Liever nog als feature van Hauptwerk zodat dit bij alle samplesets bruikbaar is.
Voor deze sampleset heb je minimaal een computer nodig met 3 GB intern geheugen en, vanwege de enorme nagalm, een redelijk snelle processor.
Vervelend... Na een poosje spelen met dit prachtige sampleset verlang je naar meer registers (bijv. Sexquialter, Vox Humana, Dulciaan), maar dat zal wel de bedoeling van Milan Digital Audio zijn..., ze komen beschikbaar met Volume II en III...

Gert, oktober 2008
Mp3 voorbeelden van mij LET OP (Volume I):
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden gespeeld door Marco den Toom (deze komen uit zijn KORAALBOEK bij de psalmen):
JW Player goes here


Beluister veel andere voorbeelden uit dit boek op: Marco den Toom.

Mp3 voorbeelden van Cor van Dijk (Volume I):
JW Player goes here
De psalmen hiernaast zijn gecomponeerd Cor van Dijk en gespeeld door Cor en Wilco van Dijk.
Ze zijn allemaal te vinden in het Koraalboek:
Voor de Opperzangmeester
(346 pagina's, Euro 59,95 incl. verzendkosten).
Van iedere psalm is er een voorspel, een koraalzetting, een tussenspel (modulatie) en een tweede koraalzetting in een hogere toonsoort.


Volume II
Volume II bevat:
  • 17 extra registers: het volledige Rugwerk, Borstwerk, Prestant16 (Hw en Ped) en Trompet16 (Hw).
  • 'Extended' klavieren (7 noten extra) en pedaal (3 extra). Ik vermoed dat niemand de standaard versie gaat gebruiken, met Volume I liep ik vrij vaak tegen de beperking van de 'standaard omvang'.
  • Naast het standaard registratie scherm, registratie schermen voor links en rechts, mooi als je twee (touch)screens hebt.
  • Gesimuleerde tracker-touch. Voor als je aanslag gevoelige klavieren hebt.
  • 10 programmeerbare combinatie-registers. Heel handig en bruikbaar is het feit dat ze al voorgeprogrammeerd zijn met ppp(1)-fff(10).
  • Een aangepaste tremulant van het Bovenwerk. Nu is de tremulant rustiger en beter bruikbaar.
  • Een aangepast windmodel. In Volume I was het windmodel goed te horen en had het orgel zo nu en dan ademnood. Bij Volume 2 is dit echter anders, daar hoor je het windmodel jammergenoeg bijna niet. Gelukkig is dit eenvoudig te wijzigen: Bij 'Organ / GeneralSettings / Windmodel' heb ik het Windmodel naar 140% gezet (de voorbeeldopnames heb ik echter met de standaard instelling 100% gemaakt).
Het Borstwerk bestaat uit drie (8, 4 en 2 voet) mooie milde fluiten en de Dulciaan, een hele goede aanwinst. De Dulciaan kan heel goed gebruikt worden als uitkomende stem tegen een zachte begeleiding. Je kunt hem bijvoorbeeld combineren met de Holpijp van het Bovenwerk (luister naar voorbeeld Dick Sanderman/Ps 87 bewerking 1). De Fluit4 en Woudfluit2 van het Borstwerk klinken liefelijk en intiem. Ik had verwacht dat het Rugwerk het meest direct (dichtbij) zou klinken, maar zelf ervaar ik het Borstwerk het meest dichtbij (echter niet het meest luid). Waarschijnlijk hingen de microfoons op dezelfde hoogte als het Borstwerk.
Het Rugwerk klinkt het hardst (qua volume) en ook directer (zoals verwacht) dan het Hoofdwerk. De GedaktQuint3 is mooi te gebruiken als solostem (in combinatie met Holpijp8 en eventueel Fluit4 en eventueel Tremulant), de Sexquialter ook, maar doordat die vrij sterk is, heb je dan een forse begeleiding nodig. De knop voor de Schokbalg is aanwezig maar heeft geen functie.
Bij de laagste tonen (bijvoorbeeld c en d) van de Prestant 16 is mooi te horen dat het ongeveer een seconde duurt voordat er een mooie stabiele liggende klank ontstaat, dit klinkt heel realistisch.
De sampleset heeft nu dus 4 klavieren en 41 registers, het registratie scherm is zeer realistisch, maar doordat de registers van Borstwerk en Bovenwerk door elkaar staan vraagt het enige inleertijd. Veel mensen zullen een praktisch registratie scherm zoals bij Zwolle echter handiger vinden. Ik heb even een plaatje gemaakt waarbij bij ieder register het betreffende klavier staat. De registers van het Bovenwerk zijn overigens te herkennen aan de streep die boven en onder de naam staat.
Deze sampleset heeft misschien wel de mooiste nagalm van alle samplesets die ik heb. De galm bevat echter wel enige ruis. Dit is niet hinderlijk als je standaard het geluid van orgelmotor (en kerk) aan hebt staan. Zelf vind ik het mooie achtergrondgeluid sowieso realistisch klinken.
Bij menu 'Organ / Organ information' zie je nu alleen een foto van het front, ik hoop dat in Volume III hier wat informatie en foto's (van bijvoorbeeld: speeltafel, interieur kerk en kerk) bijkomen.
Met Volume II erbij vraagt dit instrument flink wat van de computer: je hebt in het totaal minimaal 5 GB RAM nodig (ongeveer 4 GB + 1 GB voor Windows) als je alle registers wilt laden in 16 bit, single loops en compressed. Zelf heb ik een 'Intel Core 2 Quad Q9450 2.66 GHz, 12 Mb cache processor', dat is voor mij (omdat ik niet veel 'virtuoze werken' speel) net genoeg. Maar voor de Toccata van Suite Gotique met alle registers open schiet mijn processor te kort. Vanwege de grote nagalm vraagt deze sampleset dus een grote polyfonie.
Met bijna E 17,- per register is het geen goedkoop sampleset, het is echter wel een van m'n meest gebruikte sets, o.a. vanwege de mooie nagalm en breed bruikbare dispositie.
Ik eindig dit stukje over Volume II hetzelfde als m'n verhaaltje over Volume I: mensen zijn niet snel tevreden en willen altijd meer....als je Volume II hebt, wil je zeker Volume III (Bovenwerk 1 met o.a. Roerfluit8, Speelfluit3, Nassat, Vox Humana).

Gert, juni 2009
Mp3 voorbeelden van mij LET OP (Volume II):
JW Player goes here

** Voor Lubbert de Vries, hij mailde mij de registratie.

Volume III
Volume III maakt de sampleset compleet, het bevat:
  • 10 registers van het Bovenwerk waaronder Vox Humana 8, Quintadeen 8, Roerfluit 8, Speelfluit 3, Nassat.
  • 4 registers (Trompet 8', Cornet 4', Roerquint 6', Openfluit 2') in het pedaal.
  • Een prachtige foto realistische speeltafel waarin alles functioneert, zelfs de toetsen zijn in perspectief!
  • De Vox Humana is ook apart gesampled met tremulant.
  • Bovenwerk naar Rugwerk koppel (niet aanwezig op het originele orgel).
De Vox Humana met tremulant is echt een juweeltje, hij zingt prachtig. De f1 (f boven centrale c) klinkt heerlijk (realistisch) 'vals'. Mooi dat er nu ook een Quintadeen is, op een dergelijk Barok orgel hoort die er echt bij. De Fluit 4 is vrij sterk (hoog volume), maar dat is niet hinderlijk, het geeft best een aardig effect in combinatie met de Roerfluit 8. De nieuwe registers in het pedaal (Trompet 8', Cornet 4', Openfluit 2') kunnen prima als uitkomende stem gebruikt worden. De Roerquint 6' is een vrij zeldzaam register, de functie ervan begrijp ik niet zo goed, ik zal hem niet vaak gebruiken. Als je de Sesquialter van het Rugwerk te hard vind, kun je als alternatief de combinatie van Speelfluit 3 en de Nassat 1 1/2 van het Bovenwerk gebruiken, dat klinkt wat liefelijker.
Brett Milan heeft bovenstaande review over Volume II waarschijnlijk niet gelezen, of in ieder geval zich er niets van aangetrokken: Het menu 'Organ / Organ information' bevat namelijk ook in Volume III alleen een foto van het front. Hier mis ik informatie over het orgel en foto's van speeltafel, interieur kerk en kerk. Er is wel een prachtige 'user guide', het is jammer dat die niet vanuit het Hauptwerk menu (bijvoorbeeld bij 'Organ / Organ information') beschikbaar is.
Het hele orgel heeft vier manualen, zelf heb ik er drie. Ik heb ervoor gekozen om het Borstwerk aan hetzelfde manuaal te koppelen als het Rugwerk. De toetsaanslag geluiden van het Borstwerk laad ik dan niet, anders heb je dubbele geluiden bij het indrukken van een toets op het Rugwerk.
Voor het complete orgel heb je, naast Windows, met de standaard instellingen (16 bit, multiple loops, compressed) ongeveer 6.9 GB nodig, dat komt in de praktijk neer op een computer met 8 GB RAM. De processor van mijn computer kan het volle orgel (alle registers tegelijkertijd) niet geheel aan met Hauptwerk versie 3.23. Met versie 3.30 is dat probleem vrijwel geheel opgelost, maar met alle registers open is het met extreem grote akkoorden mogelijk om teveel van de processor te vragen.
Een goed sampleset van een uitstekend orgel met een grandioze akoestiek!

Gert, november 2009

Naschrift: Op dit moment vind ik de sample set in verhouding met andere sets te duur, voor de ruim E 1200,- kun je 2 of 3 goede andere sets kopen...
Gert, 2012

Combination files met voorbeeldregistraties (met dank aan Christian Boogaard): Copieer de bestanden naar c:\Hauptwerk\HauptwerkUserData\OrganCombinations\OrganID000136\
In Hauptwerk kun je ze laden via menu 'Combinations\Load combinations file...'.

Mp3 voorbeelden van mij LET OP (Volume III):
JW Player goes here


Alle voorbeelden hieronder komen uit: Paul Wols - Korte voorspelen voor 150 Psalmen en Enige Gezangen
Ik heb geprobeerd me te houden aan de typisch 'Wolsiaanse' uitspraak in het voorwoord: "Speel niet gehaast, zodat de noten over elkaar struikelen; je moet elke noot beleven, proeven." Het is niet al te moeilijk om te spelen en het klinkt allemaal 'welluidend'. (83 pagina's, Euro 39,95 incl. verzendkosten). Zie ook: Voorbeelden uit dit boek op 'Velesovo'.
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden gespeeld door Peter C. de Jong, het is als bladmuziek verkrijgbaar bij Cantique:
JW Player goes here


Opnames van Leo Terlouw, zie voor toelichting en meer Bach-opnames van hem: Bach opnames van Leo Terlouw.
JW Player goes here





Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com