Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

NewsVorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende
Google

Hauptwerk nieuws, web site updates

29-01-2021

Sampleset Schiedam

De set Schiedam heb ik nu ongeveer een maand, het werd daarom tijd om er eens iets over te schrijven.
Ook heb ik nog een aantal nieuw opnames gemaakt.
Lees en luister op: Sampleset Schiedam.

19-01-2021

Opnames romantisch koraalboek 'Heft de lofzang aan'

Organisten zijn net mensen: ze hebben nooit genoeg (bladmuziek). Een paar weken terug was er goed nieuws: een dik (416 blz) nieuw koraalboek met Psalmbewerkingen en voorspelen. Het boek is uitgegeven door en te bestellen bij: Con passione

Het mooie van dit boek is dat de voorspelen/bewerkingen lekker lang zijn, ze zijn dus ook goed te gebruiken als muziek voor of na de dienst. Als voorspel zijn ze veelal te lang, maar de bewerkingen zijn (al dan niet aangegeven) meestal vrij eenvoudig in te korten. Het boek bevat maar liefst 19 componisten, bij een deel van de psalmen zijn er twee of drie bewerkingen. Qua muzikale compositie in 'echt romantische-stijl' vind ik Lennart Moree de absolute topper. Deze 'Klaas Jan Mulder'-achtige muziek speel ik het liefst. Die van Joost Schellingerhout ook wel, maar die gaan, wat mij betreft, regelmatig muzikaal 'over de top' (ps 62, 136), dat zal niet iedere kerkganger waarderen. Joost' composities vind ik prachtig, muzikaal haalt hij er alles uit wat er in zit. De grote positieve verrassing was voor mij Vincent de Vries, die heeft allemaal praktisch bruikbare (goed in het gehoor liggend en niet te moeilijk), mooi romantische voorspelen gemaakt. Minne Veldman heeft daarentegen veel (op een paar na) voorspelen gemaakt die te moeilijk zijn om door een eenvoudige organist op een nette manier uit te voeren in een dorpskerk. Redelijk eenvoudige muziek vind ik belangrijk voor een nette muzikale voordracht in de kerk (als je al moeite hebt met de noten, valt het niet mee om het ook nog muzikaal te presenteren).

Qua stijl snap ik niet wat Ronald de Jong en Sander van Marion in dit 'romantisch orgelboek' te zoeken hebben, de muziek die ze schrijven is niet romantisch, zelfs niet in de ruimste zin van het woord. Ik heb het niet over de kwaliteit van hun muziek, maar vind dat de stijl niet in een romantisch boek past. Deze twee zijn uitzonderingen, de overige muziek is wel in 'Jan Zwart stijl' (met zo nu en dan een letterlijke knipoog, bijv Ps 42 JS), echt romantisch of van het zoete warme soort. Blij wordt ik verder van de bewerkingen van Kruis, Van de Ketterij, Van der Plaats, Propitius, Van Tilburg, Den Toom, Jan Zwart en twee keer Van Vliet.

De koralen wisselen per componist, een deel is ook geschikt voor iso-ritmisch (als er tegen iedere sopraannoot een aparte basnoot is). Voor ritmische begeleiding vind ik het prettig als de lange noot aan de einde van de regel is opgevuld met kwarten zodat je een doorgaande ritmische lijn hebt, dit is het geval bij een beperkt aantal koralen.
Het boek kost wat, maar je krijgt er ook veel mooie muziek voor terug. Ik heb zo'n kleine twintig voorspelen opgenomen op: Sampleset Schiedam, een prachtig sampleset voor dit soort muziek, later meer over dit mooie sampleset. Deze voorspelen kon ik vrijwel zonder oefenen spelen, later volgen er meer waarvoor ik nog even moet studeren.
Luister op: Recente opnames

25-11-2020

Opnames nieuw boekje Martien van der Zwan: Drie Lofzangen

In deze tijd van het jaar komt er vaak kerstmuziek uit, Martien van der Zwan maakte: Drie Lofzangen.
Van de lofzang van Maria, Simeon en Zacharias is er een koraal en vier of vijf variaties. De muziek vond ik niet zo moeilijk te spelen, ik vind de muziek heel geschikt voor het gebruik in de kerk. De stijl is overwegend romantisch, ik heb de tremulant ook veelvuldig gebruikt.

Ik heb het boekje vrijwel geheel opgenomen op Sampleset Laurenskerk/Rotterdam: Recente opnames
of op: Opnames muziek van Martien van der Zwan.

18-11-2020

Opnames boekje Psalmenvoorspelen 3 / Jan Peter Teeuw

In de serie voorspelen bij de psalmen is er een nieuwe bundel bij Opus 10: Psalmenvoorspelen 3.
Het zijn mooie voorspelen die eenvoudig in het gehoor liggen. Een groot deel is bruikbaar bij ons in de kerk, een aantal vind ik echter te moeilijk (niet voor thuis, maar wel om foutloos in de kerk uit te voeren), zoals bijv.: 21, 87, 145.

Ik heb er een aantal opgenomen op sampleset Haarlem: Recente opnames
of op: Opnames muziek van Jan Peter Teeuw.

11-11-2020

Opnames nieuw boekje Martien van der Zwan: Psalmpreludes 1

Er is een nieuw boekje met 19 psalmvoorspelen uitgekomen bij Opus 10: Psalmpreludes 1.
De voorspelen zijn niet al te moeilijk en voor het grootste deel te spelen op een éénklaviers orgel. Met het voorspel van Psalm 25 doe je het grootste deel van de gemeente een plezier, zelf vind ik 91 ook heel mooi.

Ik heb er 12 opgenomen op sampleset Arlesheim: Recente opnames
of op: Opnames muziek van Martien van der Zwan.

11-03-2020

Opnames nieuw boek Martien van der Zwan: Voorspelen bij de 150 Psalmen

Er is een nieuwe bundel uitgekomen van Martien van der Zwan: Voorspelen bij de 150 Psalmen.
Laat ik kritisch beginnen: de titel klopt niet, het boek bevat namelijk ook voorspelen van de "Enige gezangen".
Dit betreft een heruitgave van 7 losse boekjes, nu gebundeld in één praktische ringband. Voorheen kosten de boekjes bij elkaar zo'n € 100, nu kost de bundel € 29,95, dit is niet veel geld voor 114 bladzijden met bruikbare bladmuziek. Voor alle 150 Psalmen (+ meeste van Enige gezangen) is er een voorspel of een gehele koraalbewerking. Net zo divers als de lengte (varieert van 1 systeem tot 2 pagina's) is ook de muziek: strakke barok (18, 30, 89), vrolijk populair (95, 111), soft romantisch (36, LvM), mooie figuratieve koraalbewerkingen (26, 38, 74) enz. Veel kan ik spelen op ons éénklaviers kerkorgel, maar een groot deel komt het beste tot zijn recht op twee klavieren. De populaire voorspelen van 95 en 111 zal ik in de onze kerk niet gebruiken op het heldere neobarokke orgel, maar verder vermoed ik dat de meeste mensen de rest wel zullen waarderen.
Martien heeft al een koraalboek en twee bundels met voorspelen voor de 150 psalmen gemaakt, van mij mogen er meer bij komen...

Ik heb ruim 20 bewerkingen opgenomen op sampleset Domkerk/Utrecht: Opnames muziek van Martien van der Zwan
of op: Recente opnames.
of op: 1831, Batz/Witte, Utrecht, Nederland.

25-02-2020

Opnames nieuw boek Dick Sanderman: 150 korte psalmvoorspelen

Dick Sanderman heeft voor de vierde keer alle 150 psalmen van een voorspel voorzien: 150 korte voorspelen.
Deze, praktische (!), ringband bevat alleen voorspelen, geen koralen.
Sanderman verstaat de kunst om kwaliteit te combineren met eenvoudigheid. Dit doet hij door niet meer noten te gebruiken dan noodzakelijk. Zo ontstaan transparante voorspelen waarbij de melodie ook goed te horen is als hij in tenor of alt zit, zelfs op een éénklaviers orgel. Trouwens, alle voorspelen zijn op een éénklaviers orgel te spelen.
De voorspelen kenmerken zich door polyfonie, er zijn vaak meerdere melodielijnen, het is geen 'akkoord gebaseerde' muziek waarbij je een uitkomende stem in sopraan of tenor hoort.
Een deel van de muziek (bijvoorbeeld psalm 65, 75 en 118) kan 'een tikkeltje modern' overkomen.
In zijn voorwoord zegt Dick: "De gemeente wil zingen, en zit niet te wachten op een minutenlang voorspel, behalve als er gecollecteerd wordt tijdens het voorspel." De voorspelen in deze nieuwe bundel zijn daarom niet te lang, allemaal rond de 40, 50, 60 seconden.
Er zijn geen aanwijzingen voor tempo of registratie, de speler wordt hier vrijgelaten en kan zo naar eigen wens een tempo/registratie kiezen n.a.v. het karakter van de te zingen verzen.

Om een indruk te krijgen heb ik 20 voorspelen opgenomen op sampleset Arlesheim: Opnames muziek van Dick Sanderman
of op: Recente opnames.
of op: 1761 J. A. Silbermann, Arlesheim, Switzerland.

21-12-2019

Hauptwerk V is uit

Na vele jaren Hauptwerk 4 is nu Hauptwerk versie V (5) uitgekomen. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 4.2 zijn:
 • Alle audio instellingen kun je nu wijzigen zonder een set opnieuw te laden. Je kunt dus snel het effect horen.
 • Je kunt eenvoudig kunstmatige nagalm (IR) toevoegen aan de samples. Dit heeft als voordeel:
  • Van stereo sets kun je dan kunstmatig een surround set maken.
  • Met een zeer lichte pc kun je dan grote sample sets laden, de galm samples hoeven niet worden geladen.
  • IR is heel flexibel in te stellen, de galm is nu regelbaar.
  • Dezelfde sampleset kun je heel verschillend laten klinken met verschillende IR.
  Een nadeel van IR vind ik dat het minder realistisch is. De droge samples van bijv. Zwolle klinken met IR niet meer hetzelfde als het orgel van Zwolle.
 • Het licentiemechanisme is veranderd van HASP naar iLok. Voordeel: je kunt eenvoudiger een sample set verkopen Nadeel: je moet een iLok-dongel aanschaffen of je computer moet altijd met internet verbonden zijn.
 • Hauptwerk free (gratis versie) bestaat niet meer.
 • De geluidskwaliteit is beter en met dezelfde computer kun je een hogere polyphony (klinkende pijpen tegelijkertijd) halen.
 • Hauptwerk gebruikt iets meer geheugen.
 • De samples kunnen niet meer in 14-bit worden ingeladen, 16-bit is het minimum.

Lees verder op: Forum: Hauptwerk V.

Sampleset Martinikerk / Groningen is beschikbaar

Sonus Paradisi heeft een sampleset gemaakt van het orgel van de Martinikerk in Groningen. Ze hebben alles uit de kast gehaald om er een top-kwaliteit-set van te maken, er zijn maar liefst 5 stereo-kanalen opgenomen:
 • Semi dry
 • Behoorlijk droog, gebruik deze set in combinatie met IR. Voordelen: je kunt deze set in een kerk gebruiken, de set gebruikt heel weinig geheugen.
 • Front direct, iets meer galm dan semi dry.
 • Front diffuse, nog iets meer galm.
 • Front distant, als je 1 kanaal laad, gebruik dan deze.
 • Rear channels, bevat meer galm dan direct orgelgeluid.
De 'Semi dry' en de 'Front distant' zijn los verkrijgbaar, de 'bundel' bevat de onderste 4 kanalen. Ik raad aan om van deze kanalen er een of twee te kiezen en ze niet allemaal te laden, tenzij je een computer met 64GB RAM hebt.

Een aanrader is de gratis Probeer-sampleset met 10 registers van het orgel. Deze bevat ongeveer de 10 belangrijkste registers van het orgel en is dus een orgel op zich. Deze gratis versie bevat ook de 4 stereo kanalen en tremulant samples.
Ik heb hem ook gedownload en speel er met veel plezier op!
Lees verder op: Forum: 1480/1692 Ten Damme/Schnitger Martinikerk, Groningen 53/3.

21-11-2019

Opnames 'Joy of Christmas' van Nico de Mes

Nico de Mes gaat internationaal: hij heeft een engelstalig bladmuziekboekje gemaakt: Joy of Christmas / Nico de Mes.
De melodieen zijn ook allemaal in Nederland bekend, ik kende alleen 'A maiden most gentle' niet, de melodie doet me een beetje 'Sinterklaas-achtig' aan ;). Het is populaire muziek die redelijk eenvoudig te spelen is.

Luister op: Opnames muziek van Nico de Mes
en op: Meest recente opnames.

11-10-2019

Opnames 'Psalmen met tegenmelodie' van G.J. van de Werfhorst

Ook Gerrit Jan van de Werfhorst heeft weer een boek gemaakt: Psalmen met tegenmelodie / Gerrit Jan v.d. Werfhorst.
Psalm 130 vind ik persoonlijk echt een topper, prachtige rustige muziek!

Luister op: Opnames muziek van Gerrit Jan van de Werfhorst
en op: Meest recente opnames.

10-10-2019

Koraalboek voor piano Gerrit Koele

Ik ben nu een weekje aan het spelen in het nieuwe psalm koraalboek voor piano van Gerrit Koele. Voor zover ik weet is dit het eerste psalmenkoraalboek voor piano. Omdat ik weeksluitingen in een bejaardentehuis op de piano mag begeleiden was dit boek voor mij zeer welkom. Voor mij als redelijk ervaren orgelspeler en minder ervaren pianospeler een enorme muzikale verrijking. Het is bijzonder knap hoeveel verschillende stijlen de componist gebruikt, wat het geheel bijzonder boeiend maakt. Van zeer sfeervolle 'verstilde' muziek tot vrolijke stukjes. Soms maakt hij een knipoog naar andere componisten zoals bijvoorbeeld Vaste Rots (Ps 28), Jan Zwart (Ps 84), Boellman (Ps 141) of Gordon Young (Ps 122). Veel meer dan bij de meeste orgelkoraalboeken spelen hier verschillende ritmes een belangrijke rol. De 3-delige maatsoort lijkt favoriet en ook syncopen worden niet geschuwd. Het is duidelijk pianomuziek, al is een deel ook op een orgel te gebruiken. Alle koraalzettingen zijn sowieso ook op orgel te gebruiken. De meeste zettingen zijn 3-stemmig, op een orgel kan dit een beetje kaal klinken, op een piano is dat geen probleem. Veel voorspelen hebben een eigen melodie en volgen niet 'slaafs' de psalmmelodie. Muzikaal gezien vind ik dat heel prettig, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen altijd de 'link' kan maken met de te zingen koraalmelodie. Het overgrote deel van de muziek vind ik mooi, maar een heel klein deel kan me minder bekoren. De koralen zijn eenvoudig te spelen, van de voorspelen vind ik veruit het meeste niet te moeilijk en goed te doen. De uitvoering en leesbaarheid van de bladmuziek is zeer goed, het geheel maakt een professionele indruk. Psalmen waarbij de melodie hetzelfde is zijn allen afzonderlijk bewerkt, ook de koralen zijn dan verschillend. Het blijkt duidelijk dat de componist de bladzijden goed gevuld wil hebben. Altijd staan er tussenspelen (vaak is dit een deel van het voorspel) en naspelen bij. Het zijn allemaal lange voorspelen die ook zijn in te korten, dit staat duidelijk aangegeven.
Kortom, voor mij is dit boek een aanwinst!
Dit naar aanleiding van: Koraalboek voor piano / Gerrit Koele

02-10-2019

Opnames 'Psalmen voor orgel deel 2' van Jan Peter Teeuw'

Er is nieuwe bladmuziek van Jan Peter Teeuw: Psalmen voor orgel deel 2 / Jan Peter Teeuw.
De muziek van Jan Peter Teeuw spreekt me meestal wel aan, ook deze keer.
Het zijn allemaal psalmen die gebruikt kunnen worden in een rouwdienst.
Het grootste deel van het boekje heb ik opgenomen. Op de voorkant van het boekje staat het orgel van Zutphen, het leek me daarom leuk om voor de opnames dit sampleset te gebruiken.

Luister op: Opnames muziek van Jan Peter Teeuw
en op: Meest recente opnames.

28-12-2018

Opnames 'Klaas Jan Mulder improvisaties 15' op Haarlem

Muziek uit mijn jeugd van Klaas Jan Mulder: Improvisaties Deel 15.
Dit is echt muziek waarvan ik iedere noot mooi vind. Aanbevolen: het boek kost maar E 9,95 en vier van de vijf stukken zijn eenvoudig (Heilig, heilig, heilig heeft grote grepen).
Alle stukken zijn met tremulant en langzaam gespeeld zodat je iedere noot kunt beleven en proeven (uitspraak Paul Wols).
Het orgel van Haarlem blijkt ook bijzonder geschikt voor dit type muziek.

Luister op: 1738 Müller, Bavo-kerk, Haarlem.
Of op: Meest recente opnames.

Korte (avond)wandelingen

's Avonds is het nu al een poosje donker, het is dan steeds een uitdaging om leuke wandelingen te vinden. De laatste tijd zijn we daarom in Utrecht, Amersfoort, Laren en Hilversum geweest. In Utrecht is er zelfs een speciale 'lichtkunstwandeling'. Een wandeling door de Vinexwijk Vathorst (met grachtenstadje De Laak) in Amersfoort is leuk, je zult je verbazen over de mooie details die in ieder huis te zien zijn. In Amersfoort is het centrum 's avonds ook heel mooi, in het bijzonder de Koppelpoort.

Bekijk en wandel de routes: Gert's korte (avond)wandelingen.

21-12-2018

Opnames 'Nico de Mes: Romantische psalmbewerking 4 Psalm 119' op Haarlem

Sommige stukken uit het boekje Romantische psalmbewerking 4 Psalm 119 vereisen enige studie. Bij de fantasie weet ik niet goed of ik de bladmuziek goed interpreteer, het werd me niet duidelijk of ik het nu vrij gebonden of los moet spelen.
Deze psalm 119 is verschenen onder de serie 'Romantische psalmbewerkingen', maar naar mijn mening zitten er ook 'moderne' (variatie 1b) en een 'barokke' (variatie 2) stukjes tussen.
Het is een afwisselend geheel geworden. Het is mogelijk om het geheel aan elkaar te spelen, maar ook om delen los uit te voeren.
De finale doet me aan de muziek van John Propitius denken.

Luister op: 1738 Müller, Bavo-kerk, Haarlem.
Of op: Meest recente opnames.

10-11-2018

Opnames 'Gerrit Jan van de Werfhorst: Kersvariaties 4 (a la Bach)' op Haarlem

Deze week heb ik het boekje Gerrit Jan van de Werfhorst: Kersvariaties 4 (a la Bach) opgenomen op Hauptwerk.
Sommige mensen vinden dit niet kunnen, maar ik vind het steeds leuk gevonden: vormen en thema's van Bach gebruiken in koraalvariaties.

Luister op: 1738 Müller, Bavo-kerk, Haarlem.
Of op: Meest recente opnames.

27-10-2018

Opnames 'Jan Peter Teeuw: Psalmen voor orgel 1' op Haarlem

Deze week heb ik het boekje Jan Peter Teeuw: Psalmen voor orgel 1 opgenomen op Hauptwerk.
Mooie muziek!
Bij sommige psalmen heb ik verhouding front:rear op 1:1 gezet, bij andere op 1:2.

Luister op: 1738 Müller, Bavo-kerk, Haarlem.
Of op: Luister Jan Peter Teeuw.

20-10-2018

Review en opnames Haarlem

Na een poos wat minder actief geweest te zijn met PCorgan heb ik weer een sampleset pagina toegevoegd. De meeste samplesets van Nederlandse orgels op staan op PCorgan, daar kon Haarlem niet ontbreken omdat dit toch een van de mooiste samplesets is.

Nu kan ik de 11 variaties van Psalm 43 met dezelfde registraties en orgel als Klaas Bolt laten horen, je kunt nu eenvoudig een vergelijk maken tussen sampleset en origineel (de pagina bevat ook de originele opname).

Lees en luister op: 1738 Müller, Bavo-kerk, Haarlem.

Korte (avond)wandelingen

Vanwege mijn kantoorwerk is het goed om wat aan sport te doen. Jarenlang ging ik zwemmen, maar dat water vind ik altijd maar nat en saai. Vandaar dat ik een paar maanden geleden met iets nieuws ben begonnen: (stevig) wandelen, dat is veel leuker, je ziet nog eens wat. Wekelijks lopen we een ander traject. De wandelingen neem ik op, misschien vindt een ander het ook leuk.

Bekijk en wandel de routes: Gert's korte (avond)wandelingen.

31-05-2018

Leo Terlouw heeft Bach project op PCorgan voltooid

De laatste aflevering van het Bach-project van Leo Terlouw is nu gepubliceerd, deze keer zijn het 'verzoeknummers'. Ook deze keer is er weer een video bij.
PCorgan en haar luisteraars bedanken Leo voor de vele mooie professionele opnames en lezenswaardige toelichtingen.


Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

27-01-2018

Bach Goldberg-Variationen Leo Terlouw

Het Bach-project van Leo Terlouw begint ten einde te lopen. In deze voorlaatste aflevering laat hij de Goldberg-Variationen horen.
Hoewel dit werk oorspronkelijk geschreven is voor een tweeklaviers-klavecimbel met slechts enkele registers die bovendien ook nog sterk op elkaar lijken is toch na veel wikken en wegen de keuze gevallen op de sampleset van het hoofdorgel van de Laurenskerk te Rotterdam. Misschien dat het u verbaast, het gaat hier immers om een orgel met wel vier klavieren en pedaal en een bijzonder groot aantal registers (waaronder ook nog enkele heel bijzondere). Bovendien is het geen barokorgel. Mijn uitgangpunt was om het thema en alle 30 variaties met een verschillende registratie te spelen en daarmee 31 verschillende klankkleuren (registraties) van het orgel te laten horen. Daarbij komt nog dat ik bij maar liefst 9 variaties (nr. 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26 en 28) die op twee klavieren gespeeld worden registraties wilde waarbij beide klavieren ongeveer gelijk aan elkaar klinken. Zo kwam ik toch uit bij de bovengenoemde sampleset. Ook de voor dit werk ideale akoestiek speelde een belangrijke rol.


Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

05-12-2017

Nederlandstalig Hauptwerkboek

De moderator van ons Hauptwerkforum Evert-Jan van der Leij heeft een boek geschreven over Hauptwerk. De 214 bladzijden zijn gebonden in een praktische ringband op A4 formaat en is uitgevoerd in kleur en kost € 28,50 (+ € 4,95 verzendkosten).

De inhoudsopgave:
 1. Wat is Hauptwerk? 3
 2. Benodigdheden 7
 3. Het downloaden van grote bestanden 9
 4. Windows pc optimaliseren voor Hauptwerk: zo doe je dat ! 15
 5. Bediening, schermen en terminologie 25
 6. Het installeren en configureren van Hauptwerk 35
 7. Het installeren , upgraden en verwijderen van een sample set 69
 8. Hauptwerk afregelen 97
 9. Werken met Hauptwerk 107
 10. Registratiemogelijkheden in Hauptwerk 125
 11. 2/3 Klavieren en een 3 of 4 manuaals sample set orgel 153
 12. Opnemen orgelspel en een mp3 en / of audio cd maken 161
 13. Voicing, corrigeren akoestiek en instellen tijdsdomein 177
 14. Reaper installeren en configureren 189
 15. Klein overzicht gratis Hauptwerk sample sets 197
 16. Index 201 t/m 207

Zie Te koop: Nederlandstalig boek over Hauptwerk.

23-11-2017

Opnames koraalboek Gerrit-Jan van de Werfhorst

Bij Cantique is twee weken geleden een nieuw psalmkoraalboek uitgegeven: Gerrit-Jan van de Werfhorst - 'k Zal Psalmen zingen. Het boek is nu al uitverkocht, maar ik begreep dat er begin volgend jaar een nieuwe druk beschikbaar is.
Voor degenen die het boek al hebben: Let even op bij het koraal van Psalm 78, het begin van de eerste regel klopt niet, daar wordt de tweede noot herhaald. Je kunt dan het koraal van Psalm 90 gebruiken, die heeft dezelfde melodie.
De ritmische koralen zijn op een mooie romantische manier geharmoniseerd. Vrijwel overal worden de twee-tels-noten begeleid door doorgaande kwarten, zo zit er een mooie ritmische continuďteit in.
Alle koralen en het overgrote deel van de voorspelen is speelbaar op een 1-klaviers-orgel. Het boek bevat mooie originele voorspelen (bijv. Ps 24, 84, 86, 121, 133, 145, 147), 'gewone', maar zeer bruikbare voorspelen (6, 21, 54, 99, 108, 110,115, 119, 121, 122, 123, 127, 137, 144), maar er zijn ook voorspelen die ik minder mooi vind (bij bijv. Psalm 105 en 138 snap ik niet waar ik de accenten moet leggen).
Zo nu en dan zijn er twee voorspelen bij een Psalm en bij Psalm 103 zelfs drie.
Positief waardeer ik dat het niveau niet te hoog is, het is allemaal redelijk eenvoudig te spelen.
Zoals meestal bij de muziek van Gerrit-Jan, ontbreken gedetailleerde uitvoeringsaanduidingen (bijv. Andante, Moderato, Vivace), dit geeft vrijheid aan de uitvoerende. Jammer is het ontbreken van 'bogen', soms is niet helemaal duidelijk hoe de componist het bedoeld heeft.
Ondank deze kritische noten, is het een mooie aanvulling voor een kerkorganist die nooit genoeg voorspelen heeft.

De opnames zijn te beluisteren op: 1772 Hinsz, Midwolda

14-11-2017

Nieuw sampleset: 1772 Hinsz, Midwolda

Vanwege de site PCorgan.com heb ik de beschikking over veel samplesets. Vandaar dat ik niet meer bij iedere nieuwe set een 'wouw'-gevoel heb. De laatste keer had ik dat bij sampleset Zutphen, maar dan met hoofdtelefoon. Bij deze sampleset kreeg ik een 'wouw'-emotie bij het spelen via de speakers. Toen ik een aantal demo's had beluisterd op Sonus Paradisi: Midwolda vond ik deze niet overtuigend: veel te 'droog'. Maar dat bleek juist de kracht toen ik de demo-set had gedownload, in mijn huiskamer klinkt het precies goed. De rear instelling zet ik op 128 (ik heb een surround configuratie met aparte rear speakers op ongeveer 4 meter achter me). Bij een registratie van enkele registers zet ik de front-direct/diffuse-instelling op 1, dan hoor je heel mooi alle details (o.a. bij de Prestant een mooi stereo effect). Bij een grotere registratie gaat dit echter een beetje 'koud' klinken, dan is 64 misschien beter. Voor opnames vind ik 64/128 het mooiste. Bij opnames met een grotere registratie zet ik de balans zelfs op 100/128.

Het windmodel vind ik (te) zeer aanwezig, voor mij teveel van het goede, als ik het windmodel uitzet klinkt het veel beter en is de vibratie bij iedere aanslag van tonen weg.
Het orgel heeft een speciale stemming, een soort Valotti-Young 'ongelijke' 1/6 komma-stemming. Dit temperament geeft het orgel een speciaal karakter. Vanwege deze barokke aard en de dispositie is dit orgel minder geschikt voor romantisch repertoire. Wil je op deze set ook 'niet barok' muziek spelen dan kun je in Hauptwerk de 'pitch' op 'equal' zetten. Zet dan ook de hoogte op 440, hij staat standaard op 434 Hz.

Complimenten voor de layout-maker: echt prachtig en duidelijk leesbaar (ik gebruik de 2 links/rechts layout).
Voorlopig ben ik van plan om de zondagse kerkdiensten voor te bereiden op deze sampleset.

Voor deze sampleset heb ik een pagina gemaakt: 1772 Hinsz, Midwolda

23-09-2017

Radio functie op PCorgan

De afgelopen week heb ik alle 'flash'-afspelers op PCorgan vervangen door een html5-variant. Hierdoor is de muziek op meer browsers af te spelen en ook op telefoons/tablets moet het geen probleem zijn.
Bovendien heb ik een aantal spelers gemaakt waarmee je muziek kunt afspelen in een willekeurige volgorde, o.a. voor:
 • Muziek gespeeld door Dick Sanderman
 • De Bachopnames gespeeld door Dick Sanderman
 • Alle psalmbewerkingen gespeeld door Gert
 • Alle overige muziek gespeeld door Gert
De 'radio' afspelers staan op: Luister

16-09-2017

Opnames nieuw boek Nico de Mes op sampleset Bergen op Zoom

Van Cantique kreeg ik het nieuwe boek Orgelcahier 2 van Nico de Mes toegestuurd. Mooi klinkende muziek, het boekje heb ik bijna in zijn geheel opgenomen.
Een aantal nummers uit het boekje staan ook op de cd Orgelklanken, gespeeld door Nico de Mes op het Batz orgel in Utrecht.

Luister mijn opnames op: Sampleset 1864 Ibach 2011 Verschueren Bergen op Zoom (42/3+P)
of op: Recente opnames

16-09-2017

Nieuw sampleset Bergen op Zoom Ibach/Verschuren (42/3+P)

Sonus Paradisi heeft een sampleset gemaakt van het Verschueren orgel (2011) wat is gebaseerd op het Ibach orgel uit 1864. Het is een romantisch orgel en klinkt als een mega groot harmonium met aanzwellende strijker-achtige stemmen. De lange nagalm van ongeveer 7 seconden heeft een positieve invloed op de klanken. Ondanks deze grootse akoestiek klinkt het niet wollig, maar is het 'directe geluid' nog goed te horen.

Zie: Sampleset 1864 Ibach 2011 Verschueren Bergen op Zoom (42/3+P)
en Forum: 1864 Ibach 2011 Verschueren Bergen op Zoom (42/3+P)

30-05-2017

Bach opnames Leo Terlouw op Haarlem (3)

In aflevering 19 heeft Leo Terlouw voor de derde keer opnames gemaakt op de sampleset van Bavo in Haarlem.
Deze keer o.a. een paar hoogtepunten uit Bach's orgelwerken: De populaire Toccata (dorische) en Fuga in d BWV 538, Preludium en Fuga in G BWV 550 met zijn lange pedaalsolo, de bijzondere trio Jesus Christus unser Heiland BWV 688 met zijn aparte 'sprongen' en de liefelijke Jesus, meine Zuversicht BWV 728.

Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

15-04-2017

Nieuw boek met 150 psalmvoorspelen van Martien van der Zwan

Martien van der Zwan heeft weer een boek met 150 psalmvoorspelen gemaakt. Sinds een week heb ik het boek in huis, en zelfs al vier voorspelen (98, 51, 32 en 74) gebruikt in de kerk. De meeste voorspelen zijn redelijk eenvoudig te spelen, daarom kon ik al ongeveer 35 voorbeelden opnemen, o.a.: De eenvoudige maar subtiele psalm 74, de zeer strenge 36, de speelse 128, de opgewekte 136, een tikkeltje modern bij 89, 92 en 97, de vrolijke 21 en 68, de zachte 19 en 51, de romantische 25, 26, 31 en 123, de march van 145 en nog veel meer. Bij psalm 98 vind ik het een leuke vondst dat Lob und Preis van Bach is verwerkt in het voorspel. Bij psalm 30 is de gehele melodie te horen met daartussen mooie 'wendingen'. Voor een aantal kerkgangers zullen psalm 8, 46 en 148 een beetje TE modern zijn.
Voor het hollende hert van psalm 42 moet ik nog even oefenen...
Een voorbeeld van een minder geslaagd voorspel is wat mij betreft psalm 84.
Het is zeer praktisch vanwege een ringband (zelfde uitvoering als bij 150 voorspelen van Paul Wols en Margreeth de Jong), je kunt hem altijd 'dubbel doen' zodat er maar 1 blad op de lessenaar staat. Verder is het uitermate handig dat je binnen 1 voorspel nooit hoeft om te slaan. De voorspelen hebben een verschillende lengte, variërend van een halve bladzijde tot twee bladzijden. Een aantal keer is de hele psalmmelodie bewerkt. Het overgrote deel is op 1 klavier te spelen.
Let op, deze bundel bevat geen koralen, alleen voorspelen.
Aanbevolen, het heeft mij al veel speelplezier gegeven.
Het boek is voor E 39,95 verkrijgbaar in boekhandel of rechtstreeks via: Martien van der Zwan.
Beluister de voorbeelden uit dit boek op: Opnames Martien van der Zwan.
of op: Beluister recente opnames.

08-04-2017

Opnames op Zutphen en Zeist: Klaas Jan Mulder boekje 11

Voor mijn verjaardag kreeg ik: boekje 11 van Klaas Jan Mulder:
 • Psalm 75 Inleiding, toccatine en koraal
 • Wanneer de schemer valt
Beluister deze muziek op: Opnames Klaas Jan Mulder.
of op: Beluister recente opnames.

31-01-2017

Opnames op Zeist: Klaas Jan Mulder boekje 14

Twee vliegen in een klap, ik had het boekje 14 van Klaas Jan Mulder nog liggen, met daarin:
 • Mijn Herder is de Here God
 • Stilte over alle landen
 • Heer', ik kom tot U
 • Psalm 79
 • Psalm 141
Aangezien deze zoete muziek prima past op het orgel van Zeist heb ik ze daarop opgenomen.
Bij deze opnames heb ik wel gebruik gemaakt van de 'door productent toegevoegde registers'.
Beluister deze muziek op: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist(23/II+P).
of op: Beluister recente opnames.
Geef je commentaar op: forum: 1843 Bätz orgel, Zeist (23/II+P).

'Standaard opnames' op 1843 Bätz orgel, Oude kerk

Dit sampleset bestaat uit drie stereo kanalen:
 1. Front, zeer dichtbij het orgel opgenomen. U hoort hier een directe opname.
 2. Midden (Middle), deze opname is gemaakt op ongeveer 3 x de bij de frontopname gebruikte afstand.
 3. Achter (Rear), ver weg van het orgel, te gebruiken als surround.
Je kunt de 3 kanalen in iedere verhouding met elkaar mixen.
Welke keus maak je dan voor opnames? Ik heb de opnames twee keer gedaan:
 • 1:1 mix van Front en Rear, dan hoor je zowel 'direct' geluid als de 'ruimte'.
 • Alleen het Middle kanaal, dit is zuiverder omdat je dan niet mixt, vooral bij tremulant gebruik vind ik dit mooier. Maar ik vind het bij snelle stukjes niet geweldig klinken.
Voor de 'Standaard opnames' heb ik alleen de registers van het originele orgel gebruikt (dus niet de 'uitbreiding').
Beluister de opnames op: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist (23/II+P).
Geef je commentaar op: forum: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist (23/II+P).

25-01-2017

Nieuw sampleset: 2012 Metzler orgel, kloosterkerk Poblet, Spain (56/3+P)

OrganArt heeft een wet sample set uitgebracht van het Metzler orgel in de kloosterkerk in Poblet.
Het orgel is in de basis op Duitse barokstijl gebaseerd, maar heeft ook additionele registers (Franse en Spaanse tongwerken, vulstemmen en strijkers).
Prijs: € 620.-. Tot 28 februari as in de aanbieding voor € 520.-. Download resp. € 595.- en € 495.-

Meer info hier: www.organartmedia.com: Metzler
Discuseer over dit orgel op: PCorgan-forum: 2012 Metzler orgel, kloosterkerk Poblet, Spain (56/3+P)

Bach opnames Leo Terlouw op Arlesheim (3)

In aflevering 18 heeft Leo Terlouw opnieuw voor de derde keer opnames gemaakt op de sampleset 1761 J. A. Silbermann, Arlesheim, Switzerland.
Hij geeft in zijn gebruikelijke toelichting een inkijkje in zijn "Leermeesters bij het opnameproces":
De opnamefunctie van Hauptwerk is voor mij van groot belang in het studieproces. Tijdens het spelen neem ik niet alle ritmische oneffenheden waar maar wel als ik de opnamen beluister. Vaak ga ik na het beluisteren van de opnamen weer aan de slag, probeer de oneffenheden weg te werken en maak vervolgens een nieuwe opname. Soms wordt dit proces enkele keren herhaald. Om het spel te verbeteren moet je eerst duidelijk in beeld krijgen wat er precies aan schort. De opnamefunctie van Hauptwerk kan daarbij enorm helpen. Zo gezien is Hauptwerk een “digitale leermeester”. Daarnaast heb ik nog een “leermeester” en dat is mijn clavichord (dit is iets anders dan een klavecimbel!). Dit instrument laat alle oneffenheden in de aanslag horen en maakte mij o.a. attent op het feit dat de druk van duim, vingers en pink niet gelijkmatig was. Vooral de druk van de ringvinger bleek onder de maat, terwijl de duim (de lompste van het vijftal) juist te veel druk op de bodem van de toets uitoefende. Uiteraard hebben deze “leermeesters” een beperkte functionaliteit. Ze geven wel aan wat er verbeterd kan worden maar de oplossingen moet je zelf bedenken.

Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

18-01-2017

Nieuw sampleset: 1843 Bätz, Zeist (23/II+P)

Er is weer een sampleset van een Nederlands orgel beschikbaar! Hauptwerk.nl/Sygsoft het Bätz orgel van de Ouder Kerk van Zeist opgenomen in drie stereo-kanalen:
 1. Front, zeer dichtbij het orgel opgenomen. U hoort hier een directe opname.
 2. Midden (Middle), deze opname is gemaakt op ongeveer 3 x de bij de frontopname gebruikte afstand.
 3. Achter (Rear), ver weg van het orgel, te gebruiken als surround.
Door middel van 3 schuifjes (0 - 100%) kan een mix gemaakt worden van de drie posities naar eigen smaak.
Puristen moeten niet verder lezen, pragmatisten wel... ;)
Zoals gebruikelijk bij deze leverancier: in de sampleset zijn (op een aparte pagina) de volgende toevoegingen gemaakt, die niet op het echte orgel zitten:
 • extra register - Hoofdwerk: Fagot 16
 • extra register - Zwelwerk: Vox Celeste 8
 • extra register - Zwelwerk: Tertsfluit 1 3/5
 • extra register - Zwelwerk: Schalmei 8
 • extra register - Pedaal: Prestant 16
 • extra register - Pedaal: Trombone 8
 • gemoduleerde tremulant Zwelwerk (omdat er mensen zijn die de originele tremulant nogal 'overdone' vinden)
 • gemoduleerde tremulant Hoofdwerk (op het originel orgel heeft het Hoofdwerk geen tremulant)
De systeemeisen zijn niet hoog:
16-bit 20-bit 24-bit
1 kanaal 4.3 7.8 11.6
2 kanaals 6.0 12.0 17.9
3 kanaals 8.0 16.9 23.5
De prijs is E 331,- (er gaat E 30,- naar het orgelfonds in Zeist) voor een download, je krijgt wel een cd met demo's en instructieboekje.
Wil je een 32-GB-USB-stick met daarop de installatiebestanden, dan betaal je E 19,- extra.

Zie verder: Sygsoft: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist (23/II+P).
Geef je commentaar op: forum: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist (23/II+P).

17-12-2016

Opnames gespeeld door Willem van Twillert (4) op bavo

Willem van Twillert heeft bij Jan de Romph opnames gemaakt van psalmen uit zijn eigen bundels.

Luister op: Opnames Willem van Twillert.

10-12-2016

Simpele orgelbegeleidingen bij de psalmen / Coen Reemer

Er zijn ondertussen al veel koraalboeken met Psalmen voor orgel, ze bevatten zowel koralen als voorspelen.
Coen Reemer heeft er ook een gemaakt, deze heeft geen voorspelen, maar alleen de Psalmkoralen.
Toen dhr Reemer mij mailde dacht ik: Wat is hier nu interessant aan, er is al zoveel?
Dat veranderde toen ik de koralen zag, ze onderscheiden zich van andere koraalboeken:
 1. De begeleiding met de linkerhand is consequent iso-ritmisch met noten van 2 tellen, hierdoor ontstaat een mooi consequent eenvoudig ritme, prettig voor de zanger.
 2. De melodie is daarentegen ritmisch.
 3. Bij drie-tels figuren in de melodieën gaat de begeleiding mee in een halve en een kwartnoot, of gewoon door met twee-tels noten als syncopen.
 4. Eenvoudig manualiter (zonder pedaal) te spelen.
 5. Voorbeelden: Psalm 43, Psalm 47, Psalm 85 en Psalm 121
Deze koralen zijn erg geschikt om ritmisch te begeleiden in een wat hoger tempo. Bij bestaande koraalboeken zijn kwartnoten in de begeleiding dan vaak te snel en geven daardoor een zekere onrust.
Let op: De koralen zijn ongeschikt voor het begeleiden van iso-ritmisch zingen. Ook kan het zijn dat de koralen niet geheel aan de harmonisatieleer voldoen.
Er is zowel een noten-versie als een Klavarskribo (catalogus nummer 27675) variant, de bundel kost E 15,-.
Bestellen kan via Marktplaats, zoeken op ‘Simpele orgelbegeleidingen’ in de rubriek Muziek en Instrumenten, of via: 023-5358423 / cgreemer@online.nl .

22-10-2016

Opnames uit Bladmuziek Soli Deo Gloria - Woord en Daad / diversen

Voor Woord en Daad hebben verschillende componisten meegewerkt aan een mooi bundeltje bladmuziek. De meeste muziek was voor mij redelijk eenvoudig te spelen. De toccatine van Psalm 100 kostte me echter wel wat uurtjes studie. Bij Psalm 81 van M.C. de Jong weet ik niet zeker of ik het juiste ritme te pakken heb, daarom heb ik hem maar niet opgenomen.
Het boekje is o.a. te koop via: Den Hertog: Soli Deo Gloria (1) Psalmen & Gezangen t.b.v. Woord & Daad.
Deze bundel van 30 bladzijden bevat:
 1. Psalm 1, 81 (Margaretha Christina de Jong)
 2. 3 bewerkingen van het Gebed des Heeren (Nico de Mes)
 3. Aria Psalm 5, Toccatine 100 (Jan Peter Teeuw)
 4. O hoofd, bedekt met wonden (Paul Wols)
 5. Psalm 17 (Paul Wols)
 6. Psalm 119 (Martien van der Zwan)
Op Psalm 17 en 81 na, heb ik ze allemaal opgenomen, beluister de opnames op: Samplesets: Bader/Timpe/Reil, Zutphen
en: Recente opnames

15-10-2016

Opnames uit Psalmvoorspelen 2 / Jan Peter Teeuw

In 2008 gaf Jan Peter Teeuw al een bundel met 25 voorspelen uit. Deze muziek gebruik ik regelmatig in de kerkdiensten.
In de jaren erna bleef hij voorspelen noteren, dit resulteerde in: Psalmvoorspelen 2 / Jan Peter Teeuw
Hieruit heb ik 10 voorspelen opgenomen.
Beluister de opnames op: Samplesets: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen
en: Recente opnames

08-10-2016

Nieuwe opnames Nico de Mes - Orgelcahier

Deze keer opnames uit: bladmuziek Orgelcahier 1 / Nico de Mes (dit suggereert dat er ook nog een Orgelcahier 2 komt).
In het voorwoord staat o.a.:
...Meestal belandde deze bewerkingen/aantekeningen in een map en werd er niet meer naar gekekeken..., laat staan, gespeeld. Mede door de vraag naar meer bewerkingen uit diverse zangbundels zijn de ideen die ik de moeite waard vond om verder uit te werken in dit bundeltje opgenomen. De tiel "Orgelcahier" (cahier = schrijfboek) lijkt mij in dit verband dan ook op zijn plaats.


Beluister de opnames van deze eenvoudige muziek op: Samplesets: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen
en: Recente opnames

Opnames gespeeld door Willem van Twillert (3)

Willem van Twillert heeft nu bij Frank Vergeer (met samplesets Steinkirchen en Vollenhove) opnames gemaakt uit zijn eerste deel van de serie "Beknopte koraalvoorspelen over alle Psalmmelodieen".

Luister op: Opnames Willem van Twillert.

01-10-2016

Nieuwe opnames Nico de Mes op: Bader/Timpe/Reil, Zutphen

Deze week heb ik het grootste deel van het volgend boekje opgenomen: bladmuziek Herinneringsbundel Johannes de Heer / Nico de Mes.
Naar aanleiding van de 150e geboortedag van Johannes de Heer schreef Nico de Mes dit boekje. Het boekje bevat ook een aardig voorwoord van een achterkleinzoon.
Er is niets nieuws onder de zon, er is altijd behoefte geweest aan laagdrempelige geestelijke muziek. Vandaag de dag de Opwekkingsbundels, Sela, en dergelijke. Honderd jaar geleden was er 'de bundel van Johannes de Heer'.
Als De Heer kritiek kreeg op zijn zangbundel, dat deze in literair en muzikaal opzicht onder de maat was, antwoordde hij steevast: "Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden. U hangt echter de korf met voedsel zo hoog dat een eenvoudig schaap er onmogelijk bij kan."

Beluister de opnames van deze laagdrempelige muziek op: Samplesets: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen
en: Recente opnames

24-09-2016

Nieuwe opnames Egbert Woelderink op: Bader/Timpe/Reil, Zutphen

Deze week heb ik nog een paar opnames gemaakt uit: bladmuziek Egbert Woeldering - vijf koraalbewerkingen.
Waarom Egbert Woelderink op Zutphen? Egbert was ruim 40 jaar organist in Hasselt waar de nagalm te vergelijken is met de kerk van Zutphen.

Beluister deze opnames op: Samplesets: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen
en: Recente opnames

17-09-2016

Nieuwe sampleset pagina voor: Bader/Timpe/Reil, Zutphen

Op deze sampleset heb ik nu een weekje gespeeld. De set heeft drie kanalen:
 1. Front direct (dichtbij)
 2. Front diffuse (iets verder af)
 3. Rear (grotere afstand van het orgel)
De kanalen kunnen volgens iedere gewenste verhouding gemixt worden. Dit is bijzonder handig om het geluid in je huiskamer naar voorkeur af te stellen. Maar het is erg lastig als je mooie realistische opnames wilt maken. Wat is de juiste verhouding? Als je verschillende kanalen mixt heb je als nadeel dat het niet helemaal 'scherp' meer klinkt doordat de afgespeelde samples niet 100% (miliseconden) 'synchroon' zijn. Ik neig er daarom naar om de opnames met alleen het Front-diffuse kanaal het mooiste te vinden. Dit kanaal bevat voldoende galm, alleen misschien iets te weinig detail.

Dit type orgel spreekt mij aan: 'oude sound', maar door de uitbreidingen (en restauraties) van 1814 en 1996 toch een breed toepasbaar orgel. Vanwege de ruimte (en tremulant) kun je er ook (sub)romantische (en hedendaagse) muziek op kwijt.

Misschien minder belangrijk, maar toch zeker het vermelden waard: de twee (links en rechts) rode registratie-schermen zijn echt prachtig en praktisch! Misschien wel de mooiste die ik tot nu toe heb.

John Boersma was betrokken bij de restauratie van dit orgel en geeft op zijn site een mooie beschrijving van de historie van dit orgel: John Boersma: Henrick Bader-orgel Walburgiskerk Zutphen

Zie voor mijn opnames: Samplesets: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen
En: Ons forum: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen

Bach opnames Leo Terlouw op Haarlem (2)

In aflevering 17 heeft Leo Terlouw opnieuw opnames gemaakt op de (surround) sampleset van Haarlem.
Hij geeft ook een aardige toelichting:
... Klaagde ik vorige keer nog over het feit dat het omgaan met deze sampleset een moeizaam gebeuren was, nu is dat geheel anders! Het tweeklaviers Joh.deHeer IV orgel met extern Hauptwerk heb ik ingeruild voor een drieklaviers Content Cambiare 310 Hauptwerk orgel. Nu kan ik alle registers laden in 24-bit. Dit orgel kunt u zien en horen op de bijgaande video. De vorige keer was ik al enthousiast over deze sampleset maar kon hem nog niet helemaal naar z’n waarde beoordelen. Ik kan nu niet anders zeggen dan dat ik deze set uitzonderlijk mooi vind. ...

Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

10-09-2016

1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen

De sample set van het orgel van de Walburgiskerk te Zutphen is uit. De set kost E 422,- voor de 6-kanaals surround versie. De 6-kanaals-versie is in 16-bit te laden in 32 GB RAM (als je bij de direct-front-channel versie de galm een klein beetje afknijpt). De geheugen vereisten zijn zo fors omdat de nagalm in de kerk zo lang is (8 sec). Het orgel heeft registers uit verschillende stijlperiodes: 1643, 1814 en 1996 (zie Stichting Henrick Baderorgel).

Zie verder: Sonus Paradisi: Zutphen.
En: Ons forum: 1643/1814/1996 Bader/Timpe/Reil, Zutphen

21-05-2016

Bach opnames Leo Terlouw op Haarlem (1)

In aflevering 16 heeft Leo Terlouw mooie opnames gemaakt op de nieuwe (surround) sampleset van Haarlem.
Hij geeft ook een aardige toelichting:
... De laatste weken ben ik druk bezig geweest met experimenteren met de surround-versie, de verhouding front- en rear-samples moet ingesteld worden ... Na veel wikken en wegen heb ik de verhouding front- en rear-samples ingesteld op 1 : 2. Ik heb gekozen voor zoveel mogelijk akoestiek zonder dat er al teveel details verloren gaan. ...

Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

09-04-2016

Haarlem Surround beschikbaar!

Velen hebben er lang op gewacht, maar nu is de surround (multiple channel) versie van het BAVO-orgel van Haarlem beschikbaar. Door middel van een 'slider' kun je de gewenste verhouding tussen 'front' en 'rear' instellen.
RAM vereisten: 16-bit multi loops compressed (default): 31 Gb / 24-bit multi loops compressed: 62 Gb
Prijzen: Stereo-versie: € 749,00, Surround-versie: € 949,00, Upgrade van Stereo naar Surround: € 200,00
Zie: Ons forum: Haarlem Surround

Opnames gespeeld door Willem van Twillert (2)

Willem van Twillert heeft bij Jan de Romph weer 15 van zijn "Beknopte koraalvoorspelen over alle Psalmmelodieen" opgenomen. De bladmuziek is o.a. verkrijgbaar bij Den Hertog: Beknopte koraalvoorspelen alle Psalmmelodieen (Deel IV).

Luister op: Opnames Willem van Twillert

05-03-2016

Opnames gespeeld door Willem van Twillert (1)

Willem van Twillert heeft bij Frits Duinkerken 28 van zijn "Beknopte koraalvoorspelen over alle Psalmmelodieen" opgenomen. De bladmuziek is o.a. verkrijgbaar bij Den Hertog: Beknopte koraalvoorspelen alle Psalmmelodieen (Deel II).

Op Kerkorgelspel schreef ik eerder over deze serie:
"Willem van Twillert heeft een geheel eigen stijl: hij zal niet meer noten gebruiken dan nodig, het klinkt daarom vaak zeer 'intiem'. Deze bewerkingen gebruik ik zeer regelmatig bij 'het orgelspel voor de dienst', vrijwel altijd met een 'kleine registratie' (Prestant8 of Holpijp8/Fluit4). Ik speel ze niet te snel en articuleer goed. De bewerkingen zijn meestal eenvoudig te spelen. Ze zijn ook bijna allemaal geschikt voor een 1 klaviers orgel. Op ons neo-barok Van Vulpen kerkorgel komt deze muziek zeer goed tot zijn recht.".

Luister op: Opnames Willem van Twillert

Nieuw sampleset: 1765 Streussel, Maria church, Hrade Kralove (gratis proberen)

Sonus Paradisi heeft weer een sampleset uitgebracht (de opnames zijn in 2005 gemaakt): 1765 Streussel, Maria church, Hrade Kralove (22/II+P).

Meer info (dank aan Evert-Jan):
Het is een typische Tsjechisch barok orgel met een gesplitste hoofdkas (links het hoofdwerk en rechts het pedaal) rondom een venster in de westmuur van de kerk. In de balustrade het positief. Er zitten over het algemeen geen tongwerken op die orgels. Vanaf midden 17e eeuw is een tongwerk bij uitzondering in de dispositie opgenomen (een 8 voet op het pedaal). Het Principaal koor en de Mixtuur (meestal met een terts) hebben een zilveren, elegante intonatie. De fluiten zijn van een lieflijke aard en vaak zijn er ook strijkende registers aanwezig. En dat geldt dus ook voor dit orgel. Door de vrijstaande speeltafel (!) spelen deze orgels nogal zwaar.
Dit soort orgels hebben allemaal gebroken octaaf, dat in de sample set is uitgebouwd tot een volledig octaaf.

De set is er alleen in stereo (geen surround), gebruikt maar 2.9 GB RAM (16-bit) en kost: E 78,65.
De set is gratis te proberen, als je de set mooi/bruikbaar vindt moet je betalen.

Zie: Sonus Paradisi: Hrade Kralove, Maria church
En: Ons forum: 1765 Streussel - Maria church, Hrade Kralove (22/II+P)

Opnames Leo Terlouw van Bach (15)

Leo Terlouw heeft weer Bach opnames gemaakt (o.a. de grote Preludium en Fuga in C BWV 531), deze keer opnieuw op sampleset Utrecht.
Een paar leuke citaten uit zijn toelichting:
Omdat de surround-versie van de sampleset Bavo, Haarlem nog niet op de markt is heb ik nu voor de 3e keer gekozen voor de sampleset Domkerk, Utrecht. Ik heb weer zeer genoten van deze sampleset en hoop dat dit ook voor u zal gelden. Meer dan bij de andere samplesets die ik heb gebruikt moet je wel goed nadenken over de samenstelling van het programma, dit vanwege de royale hoeveelheid akoestiek en de weinig boventoonrijke klank. Het positieve van deze set is dat ze sommige stukken echt boven hun niveau kan uittillen.
...
BWV 569 ... Hermann Keller schrijft er in zijn boek “Die Orgelwerke Bachs” ronduit negatief over. Ik begrijp zijn argumenten wel maar ben het maar ten dele met hem eens. Voor mij is dit compositorisch simpele stuk een verademing tussen de vele andere vaak zeer ingewikkelde orgelwerken.
...
BWV 583 ... Wat me vrijwel nooit overkomt is dat ik daardoor eigenlijk geen idee had hoe dit stuk te spelen.

Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

27-02-2016

Opnames: Marc de Leeuw - Psalm 101 en Psalmen bij de jaarwisseling

Recent verschenen er bij Cantique de boekjes: Ik kende de muziek van Marc de Leeuw niet, maar het klinkt goed en de melodie is goed te herkennen. Je moet echter wel even oefenen om het netjes foutloos te kunnen spelen. Opvallend is dat de koralen iso-ritmisch zijn genoteerd, in de bewerkingen wordt overigens de ritmische versie gebruikt. Jammergenoeg is deze muziek ongeschikt voor een 1-klaviers orgel. Het grootste deel van de bundels heb ik opgenomen op sampleset hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam, meestal heb ik me redelijk aan de registratie- en tempo suggesties gehouden. De bewerkingen van Psalm 101 zijn in barokke stijl, ik speel ze een tikkeltje romantisch, maar dat heeft ook met het orgel te maken.
Het is te beluisteren op:

20-02-2016

Opnames: Nico de Mes - Rust en stilte

Een poosje geleden verscheen bij Cantique een bundeltje bladmuziek Nico de Mes: Rust en stilte (E 9,95).
Dit boekje is eenvoudig te spelen en bevat romantische bewerkingen over:
 • "Hij, die rustig en stil" in combinatie met "The last rose of summer": Erg knap gevonden, ik kende "The last rose of summer" niet, maar het is een mooie Ierse melodie.
 • Psalm 62: "Mijn ziel is immers stil tot God"
De bewerkigen uit het boekje heb ik geheel opgenomen op sampleset hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam.
Ze zijn te beluisteren op:

13-02-2016

Gratis bladmuziek Joost Schellingerhout: God enkel licht/Vaste Rots

Op de site van Joost Schellingerhout staat weer een nieuw stuk: Een combinatie van "God enkel licht" en "Vaste Rots van mijn behoud". Deze heb ik opgenomen op sampleset hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam.
Hij is te beluisteren op:

Gratis sampleset Romantisch orgel: 1908 Szczecinek (35/II+P)

Piotr Grabowski (bekend van oa. Dluga Koscielna en St. John Cantius in Cracov) heeft een nieuwe gratis sampleset uitgebracht. Het orgel is in 1908 gebouwd door Paul Voelkner uit Bromberg en heeft 2 manualen en pedaal met in totaal 35 registers.
Er is zowel een Hauptwerk als Grandorgue versie beschikbaar.
Zie: Piotr Grabowski: Szczecinek
En: Ons forum: 1908 Szczecinek (35/II+P)

Kerktoonsoorten

Rien Slootweg heeft in het verleden op deze site een verhaal over kerktoonsoorten gepubliceerd. Dit is nu herzien en verder gecorrigeerd. Hij houd zich aanbevolen voor opbouwende kritiek, mail hem dan: rien@slootwegconsultancy.nl
Het artikel: Rien Slootweg - Kerktoonsoorten.

06-02-2016

Psalmen a la Reger

Het Reger-jaar 2016 was nog maar enkele dagen oud toen een trouwe klant van Cantique-uitgeverij een voorspoedig nieuwjaar wenste, in een mail die als volgt verder ging: Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Max Reger is overleden. Is het misschien een idee voor jullie uitgeverij om een bundel met 'Koraalvoorspelen' te doen uitgeven in de stijl van Max Reger? .... De harmonisatie van de bewerkingen van de de kleine bundel Choralvorspiele is zo ongelofelijk mooi....Psalmenvoorspelen in de stijl van Reger: wie is tot deze dingen bekwaam? Cantique stuurde de mail naar Dick Sanderman, die de handschoen oppakte: "Ik ben niet zo'n Reger-speler, maar zo'n uitdaging trekt toch wel". Binnen een week (!) onstond een tiental koraalvoorspelen in Reger stijl.

Ze zijn niet moeilijk te bespelen, dus in een paar dagen had ik ze opgenomen. Bij het spelen moest ik denken aan m'n leermeester Paul Wols die wel eens zei: "Speel niet te gehaast, zodat de noten over elkaar struikelen; je moet elke noot beleven, proeven." Zo is het bij deze muziek, vandaar dat ik ze in een langzaam tempo heb gespeeld. Ik heb geprobeerd een beetje 'strenge' Reger-registraties te gebruiken, daarom klinkt Psalm 84 op deze manier en niet zo liefelijk.
Het boekje is te bestellen op: Dick Sanderman: Zehn kleine Choralvorspiele (E 11,95)
Het is te beluisteren op:

24-12-2015

Gratis bladmuziek van Joost Schellingerhout

Op de site van Joost Schellingerhout zijn mooie stukjes bladmuziek gratis te downloaden. Vijf daarvan heb ik opgenomen, de Intro op Psalm 122 klinkt ronduit virtuoos. Bij de mooie intieme Psalm 49 gebruik ik een speciale uitkomende stem: combinatie van Quintadena8 en Clarinette8.
Het is te beluisteren op:

18-12-2015

Nieuw sampleset: 1933 Anton Feith-Orgel Dingelstädt (44/III+P)

Bij Sonus Paradisi hebben ze korte tijd na de sampleset 1703/1997-2006 Casparini/Mathis Sonnenorgel, Görlitz weer een groot orgel uitgebracht: het romantische orgel van Dingelstädt. Het is een orgel in de stijl van: 1916 Walcker, Martinikerk, Doesburg, Nederland, maar dan iets kleiner. Op de demo's is een overvloedige galm te horen.
Meer info op: Sonus Paradisi: Dingelstaedt Virtual Organ
zie ook: Ons forum: 1933 Anton Feith-Orgel Dingelstädt (44/III+P)

Nieuwe opnames: muziek van Joost Schellingerhout

Pas sinds een paar weken ken ik de muziek van Joost Schellingerhout.
De eerste week van december kreeg ik de bundel: Joost Schellingerhout - Vijf meditatieve psalmbewerkingen.
Deze rustige muziek zit goed in elkaar en is echt de moeite waard! Dit goedkope boek is redelijk eenvoudig te spelen.
Het hele boek heb ik opgenomen, het is te beluisteren op:

Nieuw sampleset: 1787 Holzhey, St. Peter and Paul Weissenau (41/III+P)

Na het Silbermann orgel uit Zöblitz heeft Prospectum weer een set uitgebracht: het Holzhey-orgel van de St. Peter and Paul te Weissenau. Je kunt het orgel laat-barok of vroeg-romantisch noemen, het is een orgel tussen de barok en romantiek in.
Op de site van Prospectum is te zien dat aan de sampleset 'perfectionistische zorg' is besteed.
De set kost (minimale donatie) € 199,- voor de stereo versie en € 249,- voor de surround versie. Dat is niet veel voor een orgel van deze omvang.
Met 8 GB RAM kun je de stereo-versie in 16-bit laden. Met 16 GB de surround-versie in 16-bit, met 32 GB de surround-versie volledig in 24-bit.
Meer info op: Prospectum: THE HOLZHEY ORGAN OF ST. PETER UND PAUL WEISSENAU (D)
zie ook: Ons forum: 1787 Holzhey organ Weissenau, (41/3+P)

21-11-2015

Nieuw sampleset: 1962 Steinmeyer St. Magnus, Marktoberdorf (31/II+P)

Reiner Suikat van Pipeloops heeft een sampleset uitgebracht van een Steinmeyer orgel.
Het aardige is dat er een gratis probeerversie is waarbij je de hele sampleset kunt gebruiken met maximaal 5 registers tegelijkertijd. Daarmee kun je veel muziek spelen...
Meer info op: Pipeloops: Steinmeyer St. Magnus Marktoberdorf
zie ook: Ons forum: 1962 Steinmeyer - St. Magnus in Marktoberdorf (31/II+P)
zie ook: Hauptwerk forum: New sampleset available: Steinmeyer (1962), 31/II/P

14-11-2015

Opnames op 1703/1997-2006 Casparini/Mathis, Sonnenorgel, Görlitz (87/4+P)

De afgelopen weken heb ik veel opnames gemaakt op: 1703/1997-2006 Casparini/Mathis Sonnenorgel, Görlitz.
Vanwege de mooie ruime galm vind ik deze set zeer geschikt voor het maken van opnames.
Dergelijke ruimtelijke sets klinken in mijn huiskamer en met mijn Hauptwerk-opstelling beter via de hoofdtelefoon dan via de speakers.
Luister (o.a. muziek van de verrassende Gordon Young en Dick Sanderman) op: 1703/1997-2006 Casparini/Mathis Sonnenorgel, Görlitz

Tot meditatie

Uit Christen-zijn in het dagelijks leven / J.C. Ryle in hoofdstuk 'Rijkdom en armoede' (n.a.v. rijke man en Lazarus):
Als we er niet voor waken, kan de zonde van nalatigheid onze ziel verwoesten. Het was een plechtig en waarachtig gebed dat de oude aartsbisschop Usher op zijn sterfbed uitsprak: "Heere, vergeef mij al mijn zonden, en in het bijzonder de zonden van nalatigheid."

03-10-2015

Sonus Paradisi: 1703/1997-2006 Casparini/Mathis, Sonnenorgel, Görlitz (87/4+P)

Na een week raden was het al bijna zeker dat deze er aan zat te komen: Sonnenorgel, Görlitz (88/4+P)
Het orgel is bekend vanwege zijn speciale geluidjes: Cymbelstern, Tamburo, Nachtigall, Vogel-Gesang, Kuckuck (goed te horen op deze demo: Youtube: demo Vogelgezwitscher an Sonnenorgel Görlitz).
Het is lastig om het orgel goed te typeren, ik houd het daarom maar bij "Symfonisch" vanwege de grootte en de enorme mogelijkheden.
Op de prachtige demo's van Erik Simmons en Pieter Leebeek is een prachtige akoestiek te horen, die ook nog eens bijzonder goed is opgenomen in de sampleset.
De geheugen vereisten zijn enorm omdat er 3 stereo kanalen zijn opgenomen: Front direct, Front diffuse en Rear.
Verschillende alternatieven zijn mogelijk:
16-bit (GB) 20-bit (GB) 24-bit (GB)
Stereo - Alleen front diffuse 13 24
2 x Stereo - Front diffuse + Rear 28 50
2 x Stereo - Front direct + Rear 28 50
3 x Stereo - Front direct, Front diffuse + Rear 40 77 85
3 x Stereo - Front direct (sim. dry, long decay 250ms), Front diff. + Rear 33 57
3 x Stereo - Front direct, Front diffuse + Rear (tremulant samples niet laden) 28
3 x Stereo - Front direct, Front diffuse + Rear (deel van registers niet laden) 32


Het grote voordeel van 3 x stereo is dat je dan de sampleset 'real time' precies kunt afstemmen op je eigen ruimte (en voorkeur voor galm).
De prijzen zijn: E 889,- (full versie) / E 604,- (medium versie) / E 340,- (small versie).
Er is ook een gratis demo versie beschikbaar (10/2+P): Sonus Paradisi: Demo Goerlitz
Zie: Sonus Paradisi: Goerlitz, Sonnenorgel
Zie: Forum: 1703/1997-2006 Casparini/Mathis Sonnenorgel Görlitz (87/4+P)
Zie ook: Die Görlitzer Sonnenorgel

Gratis download: 1888 Volkmann, Ledziny, St.Clement (11/1+P)

Opnieuw heeft Piotr Grabowski een sampleset gemaakt welke gratis te downloaden is (donatie mogelijk bij tevredenheid).
Zie: piotrgrabowski.pl : Ledziny, St.Clement

Bach opnames (aflevering 14) van Leo Terlouw op Vollenhove

Leo Terlouw maakt opnames van Bach-werken op Hauptwerk orgels, luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.
Hij heeft nu 11 stukken opgenomen op de sampleset 1686, Bosch/Schnitger, Vollenhove.

Naast de goede opnames zijn de toelichtingen interessant, hij schrijft o.a. over het instuderen van moeilijke passages:
"Hoe dan ook, voor mij zijn deze Sonates een extra aansporing om ze zo veel en zo effectief mogelijk te studeren. Telkens als ik moeilijkheden tegenkom probeer ik de oorzaak te achterhalen en op te lossen. J.S. Bach heeft weliswaar de grenzen van de speeltechniek opgezocht maar nergens passages geschreven die onmogelijk te realiseren zijn."

Luister en lees op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Tot meditatie

Uit Christen-zijn in het dagelijks leven / J.C. Ryle:
 • Om werkelijk gelukkig te zijn, moet er aan de diepste verlangens van de menselijke aard voldaan worden.
 • Om werkelijk gelukkig te zijn, moet een mens zijn blijdschap kunnen putten uit bronnen die op geen enkele wijze afhankelijk zijn van deze wereld.
 • Om werkelijk gelukkig te zijn, moet een mens in staat zijn om zich heen te kijken zonder onaangename gevoelens te krijgen.
 • Een ware christen is gelukkig omdat hij vrede in zijn geweten heeft.
 • Een ware christen is gelukkig omdat hij in alle rust aan zijn ziel kan denken.
 • Een ware christen is gelukkig omdat hij bronnen van geluk en blijdschap bezit die volkomen onafhankelijk zijn van deze wereld.

05-09-2015

Nieuwe opnames uit: Willem Oranje 20 koraalvoorspelen

In de vakantie heb ik (op 1824/1828 Lohman, St. Catharinakerk, Heusden) vijf opnames gemaakt uit: Willem Oranje 20 koraalvoorspelen. Ik vind het een bijzonder aardig boek, sommige voorspelen doen me denken aan Jac. Bonset, hoewel dit veel romantischer is.

Combinatie van gratis demo versies Rotterdam en St. Omer

Anton Heger heeft de afgelopen tijd weer een leuk sampleset bij elkaar geknutseld.
Zie: Romer-orgel (48/3+P) - demo's Rotterdam + St.Omer

Zelfstudie: Orgelcursus in 40 lessen

Albert van der Hoeven mailde me om aandacht te vragen voor zijn cursus: Orgelcursus in 40 lessen.
Een dergelijke cursus vraagt wel enige zelfdiscipline...

Tot meditatie

Uit Christen-zijn in het dagelijks leven / J.C. Ryle over Liefde:
Waarom is liefde de grootste van de 'genadeweldaden': geloof, hoop en liefde?
 1. Er is enige gelijkenis tussen de gelovige en zijn God. God heeft geen geloof en hoop nodig.
 2. Liefde is voor anderen het meest nuttige, hierdoor wordt de mens 'bruikbaar'.
 3. Liefde duurt het langst. Geloof gaat over in aanschouwen en de hoop wordt zekerheid, maar de liefde blijft in eeuwigheid.

04-07-2015

Nieuw Italiaans sampleset: 1831 Alderano C. Spada e Figli, Greccio

Sonus Paradisi heeft een set uitgebracht van een klein een-klaviers italiaans orgeltje. De dispositie deed me denken aan de 1770 Nacchini-Dacci, St. Mauro in Izola-set, maar het klinkt heel anders. Deze set klinkt erg direct, er is weinig nagalm.
De set is uitgebracht in stereo, ik vermoed dat het om een opname gaat uit de tijd dat Sonus Paradisi nog geen surround-opnames deed.
Zie verder: Sonus Paradisi: The Organ of Greccio (1831)
en: PCorgan forum: 1831 Alderano C. Spada e Figli, Greccio

Tot meditatie

Uit Christen-zijn in het dagelijks leven / J.C. Ryle over het Heilig Avondmaal:
 1. Bekeert een mens zich werkelijk van zijn zonden en haat hij die?
 2. Stelt de mens zijn vertrouwen op Jezus Christus als zijn enige hoop op behoudenis?
 3. Leeft een mens in liefde met zijn naaste?
Een ieder die deze vragen in oprechtheid met 'ja' kan beantwoorden, wordt door de Schrift het recht gegeven aan des Heeren tafel te gaan.

Vruchten van het Heilig Avondmaal: Het op de juiste wijze ontvangen van des Heeren avondmaal:
 • maakt onze ziel nederig
 • bemoedigt onze ziel
 • heiligt onze ziel
 • heeft een weerhoudende invloed op onze ziel/maakt de ziel ernstig

20-06-2015

Een paar meningen over de sampleset Heusden

Deze week heb ik mijn mening over Heusden geformuleerd. Het is een prachtig orgel, maar persoonlijk vind ik dat de samples een beetje 'helderheid' missen. Het kan ook zijn dat dit (pre)romantische orgel gewoon wat minder helder is.
Ik had mijn stukje al geschreven toen ik een mailtje kreeg van John Boersma, hij heeft opnieuw een stukje geschreven over 'intonatie/voicing'. Ik heb zijn gratis boekje aangevraagd, het geprobeerd voor een aantal registers (Praestant 8 van het Hoofdwerk en de Holpijp 8 en Roerfluit 4 van het Rugpositief) en het werkt echt: ik kreeg de stemmen helder!
Het kost echter wel veel tijd, bovendien blijf je 'onzeker' over je eigen instellingen.

Let op: Hoe het thuis klinkt is voor een groot deel afhankelijk van je audio-configuratie, de instellingen zoals John Boersma geeft zijn gebaseerd op zijn thuissituatie en persoonlijke voorkeur.

Zie mening van John Boersma op: John Boersma: Sample Set Lohman-orgel in Heusden
Zie mijn mening op: 1824/1828 Lohman, St. Catharinakerk, Heusden, Nederland
Geef uw mening op: PCorgan forum: 1824/1828 Lohman 29/2+P - St. Catharinakerk Heusden

Ook koororgel (6/1+P) van Heusden komt in Hauptwerk

Sygsoft is bezig om ook het Van Pels & Van Leeuwen koororgel beschikbaar te maken voor Hauptwerk.
Ze zijn van plan om ook een gecombineerde set van hoofdorgel en koororgel te maken, het koororgel is dan het derde klavier. Zie: Sygsoft: Het Pels & van Leeuwen koororgel van Heusden Noord - Brabant

Tot meditatie

Naar aanleiding van Hooglied 4:16 "Ontwaak, noordenwind, en kom, Gij zuidenwind! doorwaai mijn hof, dat zijn specerijen uitvloeien. O, dat mijn Liefste tot Zijn hof kwame, en ate zijn edele vruchten!" zei een dominee afgelopen donderdag o.a.:
 • Een gelovige heeft de drang om vruchten te dragen voor Christus. We hebben de neiging om deze zelf te willen 'produceren', dat lukt niet, we hebben daar de Heilige Geest voor nodig.
 • We moeten bidden: niet alleen om vertroosting (zuidenwind), maar ook om ontdekking/bestraffing (noordenwind).
 • Bij het Bijbellezen en luisteren naar een preek moet je ook beide zaken zoeken en niet alleen naar vertroosting staan.

13-06-2015

Nieuwe Hauptwerk update 4.2.1

Na 4.2.0 is er nu de versie 4.2.1 met daarin een paar fixes:
 • Virtual console graphics could occasionally freeze, or cause Hauptwerk to crash (since v4.2.0).
 • Computer key assignments to functions/buttons, and auto-detection for them, weren't working unless an organ was loaded (since v4.2.0).
 • Free RAM indicators and LCD panels wouldn't update during organ loading if loading the organ was triggered via MIDI or from computer keys (since v4.2.0).
De update is te downloaden vanaf: Download Hauptwerk
De release-notes staan hier: Hauptwerk Release Notice.
Zie verder: PCorgan forum: Hauptwerk 4.2.1 uitgebracht

Tot meditatie

In het prachtige (eenvoudig te lezen) praktische (je snapt niet dat het ruim 100 jaar geleden geschreven is) boek Christen-zijn in het dagelijks leven zegt J.C. Ryle o.a. het volgende over het gebed:
 • "Bidden en zondigen kunnen nooit in hetzelfde hart wonen. Het gebed zal de zonde verteren of de zonde zal het gebed verstikken."
 • "Als we niet bidden zijn we zonder God, zonder Christus, zonder genade, zonder hoop en zonder hemel. Dat wil zeggen dat we op weg zijn naar de hel."
 • "Ik denk dat degenen die weinig heiliging in hun leven laten zien, weinig bidden en dat degenen die veel heiliging in hun leven laten zien veel bidden."

06-06-2015

Foto galerij bijgewerkt

Op ons Forum: Even voorstellen heb ik gegekeken of er nog leuke orgels stonden voor de Hauptwerk orgel galerij, ik heb bijna tien foto's kunnen toevoegen.
Kijk op: Foto's Hauptwerk orgels.

Standaard opnames voor Heusden

Deze week heb ik mijn 20 opnames van stukjes die ik op ieder sampleset speel afgerond voor: 1824/1828 Lohman, St. Catharinakerk, Heusden, Nederland. Over een paar weken hoop ik mijn mening te geven over deze set.
Geef uw mening op: PCorgan forum: 1824/1828 Lohman 29/2+P - St. Catharinakerk Heusden

Marien Stouten in interview

In het RD van vandaag staat een groot interview met Marien Stouten.
Op de stelling "10. Hauptwerkorgels zijn een hype die vanzelf overgaat." reageert hij:
"Met z'n drieën, Bert-Jan de Waard, Roland van den Berg en ik, hebben we Voxus Virtual Organs opgericht. We hebben orgels in Gapinge, Tholen en de Haarlemse Bavo opgenomen. Tholen is een succes, bij de Bavo is het wachten op de surroundversie. De opname die nu beschikbaar is, vinden veel mensen te direct klinken. Ik heb dertig nachten in de Bavo gezeten om het Mullerorgel op te nemen. Ik voelde me de stadsorganist van Haarlem. De zwakke kant van Hauptwerk is het windmodel. Wind is zo eigen aan een orgel; het lukt nog steeds niet die met trucjes na te bootsen. Verder zijn de speakers een voortdurend aandachtspunt. Wil je een goede kwaliteit luidsprekers, dan kost dat veel geld. Zelf heb ik geen orgel thuis. Als ik samples van Hauptwerk moet testen, doe ik dat op de oude Domus bij m'n moeder."
Zie verder de facebook discussie over dit interview.

Tot meditatie

J.C. Ryle: "Het gebed is de geestelijke hartslag."

30-05-2015

Opnames Leo Terlouw van Bach (13)

Leo studeert stug door, iedere (ongeveer) 3 maanden weer een nieuwe set met Bach-opnames.
Nu opnieuw opnames vanaf het transeptorgel en het hoofdorgel van de Laurenskerk/Rotterdam.
Vanwege zijn vroegere conservatorium tijd kent hij de originele orgels goed.
Zoals gebruikelijk is er weer een uitgebreide toelichting, o.a. "...Na intensieve studie ervaar ik het tweede gedeelte van deze Fuga (vanaf het gedeelte waar het pedaal inzet) als één van de mooiste delen die ooit voor orgel geschreven zijn...".
Zelf vind ik de Preludium van BWV 547 erg mooi, deze is 'statig' en 'zwierig' (door de driedelige maatsoort) tegelijk.

Lees de toelichting en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.
Geef commentaar op: Forum: Bach opnames Leo Terlouw op PCorgan

Pagina Heusden + opnames Dick Sanderman / Psalmen 10

Deze week heb ik een pagina gemaakt voor de sampleset 1824/1828 Lohman, St. Catharinakerk, Heusden, Nederland.
Deze sampleset was een mooie gelegenheid om opnames te maken uit het boek Dick Sanderman / Psalmen 10.
Nu ik dit stukje schrijf, zocht ik een link naar het boek. Het eerste zoekresultaat zijn opnames van Dick zelf, die het uiteraard veel beter (met meer gevoel en 'frisser') speelt. Gelukkig dat ik zijn opnames niet eerder had gehoord, anders had ik de motivatie gemist om mijn opnames te maken. Maar nu heb ik er geen spijt van: het was goed om deze stukjes te leren, bovendien geven ze een goed beeld van de mogelijkheden van het orgel van Heusden.
Het mooie van deze serie bladmuziek vind ik, dat het een ideale combinatie is van 'hoog nivo' en 'lage moeilijkheidsgraad': Aanbevolen!

Tot meditatie

Prediker 12:1: "Denk aan uw Schepper in de dagen van uw jeugd, voordat de kwade dagen komen en de jaren naderen waarvan u zeggen zult: Ik vind er geen vreudgde in;"

23-05-2015

Gratis Hauptwerk update 4.2 / Windmodel nu ook in US beschikbaar

De gratis Hauptwerk update 4.2 is nu beschikbaar om te downloaden. Deze update bevat o.a.:
 • Het windmodel van de Advanced Edition is nu ook beschikbaar in de US (was voorheen van vanwege een patent niet het geval).
 • Hauptwerk maakt nu een efficiënter gebruik van de computer processor(s), daardoor is nu een hogere polyfonie mogelijk. De belasting over de processor-core's is nu beter verdeeld.
De volledige lijst met verbeteringen staat hier: Hauptwerk Release Notice.
Zie verder: PCorgan forum: Gratis Hauptwerk update version 4.2

Hauptwerk dongle

Naar aanleiding van een vraag die ik kreeg heb ik een kleine uitleg gegeven over de Hauptwerk-dongle.
Zie: Hauptwerk dongle
Opmerkingen/aanvullingen hartelijk welkom via info@pcorgan.com !

Tot meditatie

In Efeze 4:1-7 zegt Paulus: "Zo roep ik, de gevangene in de Heere, u op tot een wandel die de roeping waarmee u geroepen bent, waardig is: in alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, door elkaar in liefde te verdragen, en u te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren door de band van de vrede: één lichaam en één Geest, zoals u ook geroepen bent tot één hoop van uw roeping, één Heere, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, Die boven allen en door allen en in u allen is. Maar aan ieder van ons is de genade gegeven naar de maat van de gave van Christus."

16-05-2015

Nieuw sampleset: 1824/1828 Lohman Catharinakerk Heusden (29/2+P)

Sygsoft heeft een sampleset uitgebracht van een mooi orgel. De tijd 1824/1828 is bijna romantisch (1815 - 1910), maar we horen, naar mijn mening, toch meer een karakteristiek Nederlandse barokklank (1600 - 1760). Ook de dispositie is typisch barok. De set kenmerkt zich door een levendig windmodel en bevat 3 stereo kanalen (front direct, front diffuse, rear), de meeste stemmen zijn ook afzonderlijk met tremulant opgenomen. De kerk heeft een aangename akoestiek, in de set is de verhouding tussen de 3 stereo kanalen real-time te regelen, hiermee kun je kiezen tussen een meer direct geluid of een klank op afstand.
Christian Boogaard heeft een aantal leuke demo's opgenomen, een mooi direct geluid hoor je bijvoorbeeld in "B. Kruis Allegro Psalm 75 a la Händel".
De set kost E 331,- , voor meer informatie zie: PCorgan forum: 1824/1828 Lohman 29/2+P - St. Catharinakerk Heusden
en: Sygsoft: Het Lohman orgel van Catharinakerk te Heusden.

Een paar opnames uit Dick Sanderman - Psalmen 1

Afgelopen week heb ik de psalmen 21, 61, 81, 121 en 141 opgenomen uit "Dick Sanderman - Psalmen 1".
Luister op: Beluister opnames van mij

Gelezen boeken

De laatste maand heb ik een paar mooie boeken gelezen:
 • Uitzien naar de morgen - Het gebed van Psalm 130 / Octavius Winslow: "Het geloof brengt verzekerdheid, en de verzekerdheid is geloof. De mate van ons verzekerd aandeel aan Christus zal de mate van ons geloof in Christus zijn. Dat is de ware definitie van de verzekerdheid, en het wezen ervan is voor oprechte christenen een zaak van veel verwarring. De verzekerdheid is niet iets wat je kunt horen, niet iets tastbaars of iets zichtbaars. Het is geen openbaring aan het verstand of een stem uit de hemel. De verzekerdheid is het geloven. Het geloof is de oorzaak, de verzekerdheid is de uitwerking. Het verzekerd zijn van het persoonlijke heil ontspringt aan het zien op Jezus, aan het omgaan met Jezus alleen. De verzekerdheid komt niet daaruit voort dat ik geloof behouden te zijn, maar daaruit dat ik geloof dat Christus mijn Zaligmaker is."
 • Gedragen door de Herder - Het leven van Erwin Hout / Huib de Vries: Een indrukwekkend levensverhaal van een man die op 19 jarige leeftijd door een val geheel verlamd raakte, maar zich door God gedragen weet. Duidelijk komt naar voren dat God kracht naar kruis geeft, in zijn geval ook een bijzonder optimistisch karakter (een voorbeeld hiervan: "Lijden wil ik het niet noemen, maar ik weet wel wat tegenslag is.") en goede communicatieve vaardigheden.
 • Aan Gods hand door pijn en lijden / Tim Keller. Een samenvatting:
  1. Er is verschillend soort lijden:
   • gevolg van verkeerd handelen van onszelf
   • gevolg van verkeerd handelen van anderen
   • verlies van geliefden, ziekten, financiële tegenslagen
   • verschrikkingen
   Elke vorm van lijden brengt net weer andere gevoelens met zich mee, we moeten niet generaliseren.
  2. Door verschil in karakter beleven mensen 'lijden' verschillend. Wat voor de ene helpt werkt voor een ander niet.
  3. Huilen hoort erbij. Wees open en eerlijk tegenover jezelf en God over je pijn en verdriet.
  4. We worden opgeroepen om 'vertrouwen in Gods wijsheid en liefde' te hebben (Uw wil geschiede).
  5. We moeten bidden.
  6. We moeten ons oefenen in de juiste manier van 'denken', vergeet o.a. de 'christelijke hoop' niet.
  7. We moeten bereid zijn om onszelf te onderzoeken, wat niet betekend dat we altijd de oorzaak van ons lijden bij onszelf moeten zoeken.
  8. We moeten onze liefdes anders rangschikken, o.a. God meer liefhebben.
  9. We moeten ons niet onttrekken aan gezelschap.
  10. We moeten wrok afleggen en proberen te vergeven en verzoening te zoeken bij God.

Tot meditatie

Wie de Heere voortdurend bidt om bekering, maar zich niet tot Hem bekeert, is een ongehoorzame bidder. Hij stelt zijn gebed in plaats van Gods gebod: bekeert u en gelooft het Evangelie.

09-05-2015

Sampleset 1687 Arp Schnitger, Steinkirchen (28/2+P)

Organt Art Media heeft een nieuw sampleset uitgebracht, het tweeklaviers historisch barokorgel van Steinkirchen.
Het mooie van orgels van deze grootte is, dat je dan vaak de details in de samples terug hoort. Dat is ook bij deze set het geval, de voorbeelden op contrebombarde.com laten een karakteristiek gedetailleerde sound horen.

Gelukkig heeft OrganArt de set uitgebracht met twee stereo-kanalen (surround), waarbij ook real-time the volume-verhouding tussen front en rear kan worden aangepast. Voor het Borstwerk zijn er verschillende opnames: met luiken open en luiken dicht. Ook zijn alle registers zowel zonder als met tremulant opgenomen. De tremulant functioneert echter op het hele orgel, er zijn geen afzonderlijke tremulanten voor de beide klavieren, dat vind ik een nadeel: meestal wil je een uitkomende stem met tremulant en de begeleiding zonder.
De set kan worden geladen in 6 GB (surround, 16-bit), 8 GB RAM is dus genoeg.
Heb je een computer met minimaal 12 GB RAM dan kun je in 20-bit laden (surround, 20-bit: 9.1 GB).
De grafische vormgeving is prachtig, de prijs van deze set is: E 445,-.
Zie verder: Organ Art Media
En: Forum: 1687 Arp Schnitger, Steinkirchen (28/2+P)

Nieuwe foto

Frans Cornet heeft een prachtig orgel laten bouwen bij Mixtuur, zie: Hauptwerkorgel Frans Cornet.
Ik liet de foto enthousiast aan mijn zoontje zien, hij zei een beetje zuur: "Ik zou toch liever zo'n orgel zoals u hebben, daar kun je lekker veel verschillende orgels op bespelen." (hij dacht dat het orgel van Cornet een 'echt' orgel was).
en: Forum: Nieuw groot Mixtuur orgel / Frans Cornet

Tot meditatie

Muziek wordt in de Bijbel meestal positief benaderd, er is echter ook 'fout muziekgebruik':
 • Prediker 7:5 : "Het is beter te luisteren naar de bestraffing van een wijze dan dat iemand luistert naar het lied van dwazen."
 • Jesaja 14:11 : "Uw trots ligt neergeworpen in het graf, met de klank van uw luiten. Onder u is een bed van maden gespreid, en wormen zijn uw deken."
 • Daniel 3:10 : "U, o koning, hebt zelf bevel gegeven dat iedereen die het geluid zou horen van de hoorn, fluit, citer, luit, lier, panfluit, en allerlei muziekinstrumenten, moest neervallen en het gouden beeld aanbidden"
 • Amos 5:23 (en Amos 6:5) : "Doe het lawaai van uw liederen van Mij weg, en het getokkel van uw luiten kan Ik niet aanhoren!."
 • Openbaring 18:22 (het gaat over de goddeloze stad Babylon): "En het geluid van citerspelers, zangers, fluitspelers en bazuinblazers zal beslist niet meer in u gehoord worden. En er zal geen enkele beoefenaar van welke kunst dan ook meer in u gevonden worden, en het geluid van de molen zal zeker niet meer in u gehoord worden."

05-05-2015

Geen Hauptwerk news

Vanwege andere prioriteiten (ik heb meer gelezen dan orgel gespeeld), drukte in gezin, drukte op werk en twee keer griep miste ik de afgelopen tijd de motivatie om veel aan PCorgan te doen. Vandaag heb ik de site weer een behoorlijk bijgewerkt, o.a. de pagina's waren wat verouderd: Ik stel het heel erg op prijs als er iemand is die de Benodigdheden-pagina's eens kritisch wil doorlezen. Aanvullingen zijn hartelijk welkom! Mail ze op info@pcorgan.com, dan zal ik de info verwerken.

Nieuwe Hauptwerk computer

Omdat de computer van de kinderen het begaf was er een goed moment om mijn Hauptwerk computer door te schuiven en een nieuwe Hauptwerk computer te kopen. Dit heb ik gedaan via MrNhanduc, waarover ik zeer tevreden ben.
Het is een pc geworden met:
 • 32 GB DDR3 RAM (alle samplesets zijn nu te laden in 20-bit/24-bit surround, alleen voor Rotterdam Laurenskerk hoofdorgel een deel van de registers in 16-bit).
 • Intel Core i7 4790 (ruim voldoende, ik krijg de processor niet meer 'over zijn toeren').
 • Crucial MX100 SSD drive met 256 GB (hierop geďnstalleerd: Windows, Hauptwerk en Hauptwerk cache).
 • Seagate Barracuda 7200.14 1TB harddisk.
 • Windows 8.1 (via flevoshop.nl 69,99).
De computer heeft drie 'video' uitgangen: HDMI, VGA en DVI-D. Omdat mijn twee touchscreens alleen een 'analoge VGA'-aansluiting hebben, moest ik ook een HDMI naar VGA Adapter Kabel (19,99) aanschaffen. Een simpele DVI-VGA adapter werkte niet omdat mijn schermen geen 'digitaal VGA'-signaal ondersteunen.

Tot meditatie (bevrijdingsdag)

Galaten 5: 13 en 14: "Want u bent tot vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees; maar dien elkaar door de liefde. Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf."

28-02-2015

Opnames Leo Terlouw van Bach (12)

Deze keer heeft Leo Terlouw opnames gemaakt op 1959 Marcussen, transept orgel, Laurenskerk.
Het aardige is dat hij daar vroeger in zijn conservatorium tijd les heeft gehad, hij kent het originele orgel dus goed.
Leo geeft een uitstekende demonstratie van de mogelijkheden die deze sampleset bied voor dergelijke muziek.
Vrijwel alle registers komen langs, zelfs de Regaal 16 komt aan bod, ook wordt de tremulant niet geschuwd.
Lees de toelichting en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.
Geef commentaar op: Forum: Bach opnames Leo Terlouw op PCorgan

Tot meditatie

Blaise Pascal: "God kennen, en niet je eigen ellende, maakt hoogmoedig.
Je eigen ellende kennen en God niet, leidt tot wanhoop.
Christus kennen is de middenweg, want daarin vinden we zowel God als onze ellende."

10-01-2015

Sampleset Bavo/Haarlem beschikbaar

Een van de meest bekende orgels van Nederland is nu beschikbaar voor Hauptwerk: het Müller orgel uit 1738 van de Bavo kerk in Haarlem (62/3+P). De set is nu beschikbaar in een stereo-uitvoering, het is de bedoeling dat er later dit jaar een surround-aanvulling komt. De registers van het Bovenwerk en Rugwerk zijn ook apart met tremulant opgenomen, hierdoor zijn de geheugenvereisten fors: het hele orgel laden in 16-bit-kwaliteit kost 15.9 GB RAM.
Producent Voxus organs vraagt voor deze set E 749,- (download versie, met USB-stick E 25,- extra).
Zie verder: Forum: 1738 Müller, Bavo kerk, Haarlem (62/3+P).
En site van: Voxus Organs.

Bespreking: 1959 Marcussen, transept orgel, Laurenskerk

Deze week heb ik mijn ervaringen met de sampleset van het Transept orgel van Laurenskerk beschreven:
Een neo-barok orgel met karakter. Voor sommigen is dat een paradox, maar ik ben toch geneigd om dit orgel deze kwalificatie te geven. Qua dispositie is het een echte barok, het orgel bevat geen enkel romantisch register.
...

Lees verder op: 1959 Marcussen, transept orgel, Laurenskerk.
Geef jouw mening op: Forum: 1959 - Marcussen - Rotterdam - Transeptorgel (31/3+P)

Hauptwerk windmodel bijna ook in VS beschikbaar

In Hauptwerk (Advanced versie) zit een 'windmodel' om de luchtdrukfluctuaties te simuleren, dat geeft een 'levendig gevoel' aan de klank. In Amerika zat op dit 'windmodel' een patent van een andere leverancier. Daardoor was het windmodel alleen beschikbaar buiten de VS. Blijkbaar is dat patent sinds 11 juni 2013 vervallen. Maar nu schijnt er binnenkort een update van Hauptwerk te komen waarbij het windmodel ook beschikbaar komt in de VS. Waarom Hauptwerk hiermee dan zo lang heeft gewacht is de grote vraag.
Zie ook: Forum: Windmodel binnenkort ook in VS!.

Tot meditatie

Naar aanleiding van een toespraak van onze predikant.
 1. Uit Psalm 1 leren we dat er maar twee soorten mensen zijn: rechtvaardigen en goddelozen. "Want de HEERE kent de weg van de rechtvaardigen, maar de weg van de goddelozen zal vergaan."
 2. Wat rechtvaardigen zijn, leren we uit de andere psalmen. Ze hebben de Zoon van God gekust (geen enkele hoop op iets in zichzelf alleen op verlossingswerk van Jezus). Uit Psalm 2: "Kus de Zoon, opdat Hij niet toorne, en u op de weg vergaat, wanneer Zijn toorn maar een weinig zou ontbranden. Welgelukzalig zijn allen, die op Hem betrouwen."
 3. Ze ervaren de echte rust. Uit Psalm 3: "Ik lag neer en sliep; ik ontwaakte, want de HEERE ondersteunde mij."
 4. Ze ervaren de hoogste blijdschap in God. Uit Psalm 4: "U hebt mij meer blijdschap in het hart gegeven dan ten tijde dat zij hun koren en hun nieuwe wijn in overvloed hadden."
 5. Ze zoeken de Heere vroeg in de morgen door gebed en Zijn Woord. Uit Psalm 5: "'s Morgens hoort U mijn stem, HEERE; 's morgens leg ik mijn gebed voor U neer en zie ik naar U uit."
 6. Ze hebben last van de zonde. Uit Psalm 6: "Wees mij genadig, HEERE, want ik ben verzwakt, genees mij, HEERE, want mijn beenderen zijn verschrikt."
 7. Ze nemen het recht niet in eigen hand, maar laten het aan de Heere over. Uit Psalm 7: "De HEERE zal over de volken rechtspreken. Doe mij recht, HEERE, want ik ben rechtvaardig en oprechtheid is bij mij."
 8. Ze zijn verwonderd over Gods grootheid. Uit Psalm 8: "HEERE, onze Heere, hoe heerlijk is Uw Naam op de hele aarde!".

03-01-2015

Nieuwe opnames voor: 1959 Marcussen, Transept orgel, Laurenskerk

Voor de sample set 1959 Marcussen, Transept orgel, Laurenskerk heb ik in mijn vakantie nog een aantal opnames gemaakt.
Ze komen voornamelijk uit de boeken: Dick Sanderman - Psalmen 5 (Psalm 5 en 135 zijn net 'bachjes'!)
en Bas Buitendijk (Johann Sebastian Bach) - Aria's uit Bach Cantates 1.
Deze set gebruik ik nu dagelijks. Ik ben begonnen om mijn ervaring met de set te beschrijven.

Tot meditatie

Hebreeen 13:8 : Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid.

13-12-2014

Nieuwe pagina voor: 1959 Marcussen, Transept orgel, Laurenskerk

Voor de nieuwe sampleset van het Transept orgel in Laurenskerk heb ik een pagina gemaakt.
Er staan al een paar opnames op in twee versies: 1. een mix van FrontDiffuse en Rear 2. Alleen FrontDiffuse.
Later hoop ik meer opnames te maken, eerst nog even oefenen.

Tot meditatie

J.C. Ryle: Versta dat het geloof niet een geven is maar nemen.
Geen betalen maar ontvangen.
Geen kopen maar rijk gemaakt worden.

06-12-2014

Presentatie Bavo-set - Haarlem

Het was een mooie dag in Haarlem: het weer, de muziek en de gezelligheid. Ik schat dat er ongeveer 3 kinderen, 10 vrouwen en bijna 300 mannen waren. Marien heette ons welkom in de prachtige zaal van de Philharmonie. Ze hadden er voor de gelegenheid een Hauptwerkopstelling neergezet met speeltafel op het podium. Op de achtergrond stond een mooi Cavaille-Coll-orgel. Jos van der Kooy heeft een stuk van Piet Kee (vroegere organist van Bavo) en de bekende Passacaglia van Bach gespeeld. Daarna vertelde hij dat hij thuis ook Hauptwerk heeft (met o.a. Sauer en Cavaille-Col), maar nu ook het Bavo-orgel. Hij vond het ideaal dat hij nu thuis de registraties kan uitzoeken als voorbereiding op bespelingen in de echte Bavo. Verder vertelde hij dat het Bavo orgel thuis weer anders klinkt (ik denk realistischer) dan in the Philharmonie, waar je akoestiek op akoestiek hoort. Voor een elektronisch orgel, vond ik het echter heel goed klinken, al had het van mij wel iets harder gemogen.
Misschien was het een bewuste keus, een elektronisch orgel wat te hard staat wordt vaak 'schreeuwerig'. Jos ging tot slot nog improviseren, grappig om te zien dat hij het Liedboek wat Marien had klaargezet, demonstratief dicht deed.

Vervolgens was het de beurt aan Anton Pauw. De eerste stukken (Ps 116 Van Noordt en 3 Schublerkoralen van Bach) kwamen wat dichter bij mij. Ik bedoel bij de muziek die wij als amateurs gewoonlijk spelen en registraties die ik thuis ook gebruik. Hij speelde de bekende "Wachet auf" met frisse registratie in een vlot tempo. Ook "Meine Seele BWV648" vond ik erg mooi. De topper kwam aan het eind: De Fantasie en la majeur van Cesar Franck. Een goed stuk om de volledige dynamiek van het orgel te laten horen. Verbazingwekkend dat dit Franse stuk zo goed kon op het Bavo-orgel.

Met mijn zoon (zie foto) zijn we bij de speeltafel wezen kijken. Het orgel speelt heel soepel.
's Middags gaven Jos en Anton nog een concert op het echte orgel. Eerlijk is eerlijk: een Hauptwerkorgel is geen echt orgel, de rillingen die je in de kerk krijgt bij een tutti-registratie kreeg ik in de Philharmonie niet. Van der Kooy liet het orgel van zacht tot hard horen in een Fantasia van Max Reger. Geheel Jos' eigen, speelde hij de melodie eenstemmig even voor op de prachtige Cornet. Vervolgens speelde Anton Pauw twee Bach stukken: Nun komm der Heiden Heiland (BWV659) en de overbekende Toccata & Fuga BWV 565. Ik vond het erg leuk dat hij in begin en einde de 32 voeten stevig liet horen. Aan het einde van de Fuga verraste hij ons ook met een aanzwellend crescendo.
Omdat het ook voor mijn zoontje leuk moest blijven ben ik toen naar huis gegaan en heb daardoor het eindconcert in de Philharmonie gemist. Het was een gezellige dag, velen spraken me aan: "ik ben nog eens bij je thuis geweest". Ik zag ook nog een medewerker van het Reformatorisch Dagblad, dus wie weet komt er nog een verslag in het RD (naschrift: RD verslag op: Presentatie digitale versie Müllerorgel Bavo Haarlem).

Voxus/Mixtuur hartelijk bedankt! Het was professioneel georganiseerd.
De sample set komt uit in een wet (stereo) en surround versie. De stereo versie komt dit jaar nog uit en kost E 749,-.
De requirements zijn fors: 32 GB om te laden in 20-bit. De surround versie staat gepland voor volgend jaar.
Geef je eigen ervaring op: Presentatie sampleset Bavo/Haarlem za 6 december 2014.

Tip: Non-stop orgelmuziek Orgelradio NPO Radio 4/5

Ik kreeg van iemand deze tip. Er is een non-stop orgelmuziek op: Webkanaal: NPO Radio 4/5 Orgelradio.
Niet alleen orgel-solo, maar vaak orgel in combinatie met andere instrumenten.

Tot meditatie (ingezonden)

Job 21: 7,12,13 en 14 (Statenvertaling):
7 Waarom leven de goddelozen, worden oud, ja, worden geweldig in vermogen?
...
12 Zij heffen op met de trommel en de harp, en zij verblijden zich op het geluid des orgels. (HSV: van de fluit)
13 In het goede verslijten zij hun dagen; en in een ogenblik dalen zij in het graf.
14 Nochtans zeggen zij tot God: Wijk van ons, want aan de kennis Uwer wegen hebben wij geen lust.
Ingezonden, maar met mijn instemming:
"Dit heeft natuurlijk niet een 1-op-1 betrekking op iedere organist, maar hoe kan ook of misschien wel juist het orgelspelen, -bouwen of -bewonderen een afgod zijn of worden.
En wat ligt juist ook voor een kerkorganist het gevaar op de loer, dat hij aan zijn of haar orgelspel in de eredienst zoveel belangrijkheid gaat hechten dat die zich misschien wel menigmaal af moet vragen: 'Waar had de dominee het ook alweer over?', of moet opmerken: 'Het uitleidende orgelspel was deze keer zeer gepast, maar was mijn ziel wel gepast onder de bediening der verzoening?'.
Het is niet mijn bedoeling om de organist op de korrel te nemen, maar ik vind wel dat we onszelf ook in deze zaken de spiegel voor mogen houden. Ik moet denken aan Spurgeon, die zegt dat de bodem van de hel bezaaid ligt met dominee's, hoeveel organisten zullen hen vergezellen? En ook moet ik denken aan Augustinus, die zo geëmotioneerd kon zijn onder het geklank van de voorzangers, maar daarbij gelijk opmerkte niet meer te willen zingen, als het zingen een hogere plaats zou innemen dan het gezongene.
We zijn zover van de Heere afgevallen, dat we midden in de dood liggen. En, helaas, helaas is het waarheid dat we zelfs als organist, misschien zelfs wel in de kerk, misschien zelf wel zingend, de lof kunnen opheffen naar omhoog, met alle welmenendheid, gepastheid en vroomheid en toch in ons hart het uitroepen: 'Wijk van ons, want aan de kennis Uwer wegen hebben wij geen lust'.
Ja, ook wij (amateur) organisten hebben daarom, misschien wel met nog meer voorzichtigheid en nauwgezetheid, omdat we vaak in de kerk niet alleen letterlijk op een hoge post zitten, te beproeven of we in het geloof zijn (2 Kor. 13:5)."

28-11-2014

New sample set: 1959 Marcussen, Transept orgel, Laurenskerk

Na de grote Marcussen, is er nu een sampleset van de kleinere variant van dezelfde bouwer in dezelfde kerk. Hoewel klein? Het is een drie klaviers orgel met 31 registers, zelfs de chamade trompet ontbreekt niet. Velen vinden dit intiemere orgel mooier dan zijn grote symfonische broer. De set is er in verschillende uitvoeringen: 6-kanaals surround, Wet en Dry. Zie voor prijzen de site van Sonus Paradisi.
Lees verder op: Pagina's over de sampleset door Sonus Paradisi.
En op: Forum: 1959 - Marcussen - Rotterdam - Transeptorgel (31/3+P).

Opnames Leo Terlouw van Bach (11)

Voor de elfde keer heeft Leo Terlouw voor ons Bach opnames gemaakt. Deze keer op Arlesheim, een sampleset van een Frans barokorgel waarop muziek van J.S. Bach prachtig klinkt (mening van Leo). Zoals we gewend zijn, ook deze keer weer een leuke toelichting met daarin o.a. een visie op de tempi van de trio-sonates.
Commentaar van Prof. Helmut Maier: "Wonderful Bach performance with sensible and careful articulation, moderate tempi and fine registrations, use of all grades of legato, leggiero and portato, really a great pleasure to listen to! The tempi at first sometimes seemed to be a little bit too slow, but letting fall himself into the musical stream and pulse, every detail becomes wonderful clear and one hears details never hear before, especially in the Trio sonata. Wonderful counterpoint to the (for me senseless) tempo exaggeration of Carpenter's Bach performances for example.".
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Tot meditatie

Tim Keller (uit: CENTRUM KERK): "In onze natuurlijke staat, dus onder de zonde, hongeren we naar eer. We snakken ernaar ons waardevol te voelen en iets te betekenen. Door de zonde gaan we ons superieur voelen en worden we overmoedig (omdat we onszelf proberen te bewijzen en te laten zien dat we wel degelijk belangrijk zijn). Tegelijk voelen we ons minderwaardig en hebben we een gebrek aan zelfvertrouwen (omdat we ons diep in ons hart schuldig en onzeker voelen). Bij sommige mensen vertaalt de honger naar eer zich in grootspraak of trots, bij anderen leidt het tot minachting en afwijzing van zichzelf. De meeste mensen worden heen en weer geslingerd tussen deze twee uitersten.

Totdat het evangelie ons verandert, zullen we mensen gebruiken. We doen ons werk niet omwille van dat werk en hebben geen relaties omwille van die persoon. We werken en gaan relaties aan omwille van ons zelfbeeld. Ten diepste ontlenen we ons zelfbeeld aan anderen.

Maar wanneer het evangelie ons verandert, kunnen we relaties met anderen aangaan omwille van hen. Zo worden we nederig ten opzichte van iedereen, en we leren dat we zondaars zijn die alleen uit genade gered kunnen worden. Tegelijk krijgen we hierdoor vrijmoedigheid tegenover iedereen, omdat we weten dat we geliefd en geëerd worden door de Enige die er in het universum toe doet. Dan zijn we bevrijd en kunnen we genieten van de mensen om wie ze zijn, niet om hoe ze ons over onszelf laten denken. Ons zelfbeeld is dan niet langer gebaseerd op vergelijkingen met anderen (Gal. 5:26, 6:3-5). We ontlenen onze waarde niet langer aan de goedkeuring van anderen of onze macht over anderen. We hoeven niet meer bang te zijn om ons aan anderen te verbinden. Het evangelie leidt niet tot blind zelfvertrouwen of tot een laag zelfbeeld. Door het evangelie worden we juist steeds vrijmoediger en nederiger."

08-11-2014

New sample set: 1997 Wilbrand, Heppenheim (43/3+P)

Inspired Acoustics heeft afgelopen week nieuw sample set uitgebracht. Het betreft het Wilbrand orgel in de Saint Peter's Church te Heppenheim (Duitsland).
Lees verder op: Inspired Acousics.
En op: Forum: 1997 Wilbrand orgel St. Peterkirche - Heppenheim (43/III+P).

Tot meditatie

C.S. Lewis: "De Hoogmoed beleeft geen plezier aan het hebben van iets, maar alleen aan het hebben van meer dan een ander. We zeggen wel eens dat mensen trots zijn op hun rijkdom, hun slimheid, hun mooie uiterlijk, maar dat zijn ze niet.
Waar ze trots op zijn is dat ze rijker of slimmer of mooier zijn dan anderen.
Als iedereen rijk of slim of mooi werd, zouden ze niets meer hebben om trots op te zijn."

01-11-2014

New sample set: 1994 BAG, GKV, Marienberg (19/2+P)

Akkerorgels heeft een nieuw sample set uitgebracht. Het BAG orgel in de GKV te Mariënberg. Het orgel heeft 2 klavieren en telt 19 registers. De set kost E 69,50.
Lees verder op: Forum: 1994 BAG, GKV, Marienberg (19/2+P) .

Tot meditatie

1 Kortinthe 12: 12 en 22: Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, één lichaam zijn, zo is het ook met Christus.
Ja, meer nog, de leden van het lichaam die de zwakste schijnen te zijn, zijn echter juist zeer noodzakelijk.

25-10-2014

Gratis: Hauptwerk Orgels Praktijkboek / John Boersma nu ook in Duits en Engels

John Boersma heeft een boek geschreven over Hauptwerk.
Dit boek is nu ook in het Duits en Engels verkrijgbaar.

Zie ook: Forum: Gratis Hauptwerk Orgels Praktijkboek

Het digitale boek is verkrijgbaar via: site van John Boersma


Opnames nieuw boek Gerrit Jan van de Werfhorst

Het nieuwe boek van Gerrit Jan van de Werfhorst staat nu ook op de site van Cantique: Cantique: Hij, die op Gods bescherming wacht (E 13,45)
Deze week heb ik er nog een paar stukjes eruit opgenomen (20 pagina's van de 29).
Luister op: Beluister opnames van mij of op Opnames Gerrit Jan van de Werfhorst.

Tot meditatie

Uit Psalm 105: Loof de HEERE, roep Zijn Naam aan, maak Zijn daden bekend onder de volken. Zing voor Hem, zing psalmen voor Hem, spreek aandachtig van al Zijn wonderen. Beroem u in Zijn heilige Naam, laat het hart van wie de HEERE zoeken, zich verblijden.
(Gert: dus niet 'die Hem gevonden hebben', maar ook 'die Hem zoeken'!).
Vraag naar de HEERE en Zijn kracht, zoek Zijn aangezicht voortdurend.

18-10-2014

Nieuw sampleset: 1981 Gebr. Oberlinger, Bonn-Beuel (61/3+P)

Pipeloops heeft een nieuw sampleset gemaakt van het grote Frans Romantische Oberlinger orgel te Bonn-Beuel.
Het is een van de grootste romantische Surround samplesets tot nu toe.
De prijs is stevig (E 595,-), de kritieken ook...
Zie: 1981 Oberlinger orgel - Bonn-Beuel (61/III+P)
en: Now released: The 1981 Oberlinger organ of Bonn-Beuel

Opnames nieuw boek Gerrit Jan van de Werfhorst

Er is weer nieuwe bladmuziek van Gerrit Jan van de Werfhorst. Het heeft me weer een paar avonden zoetgehouden, mooie muziek die ook bruikbaar is voor de kerk. Ik blijf het leuk vinden, die stijlcopieen, deze keer ook een chromatische Psalm 39 a la Dupre.
De bladmuziek is verkrijgbaar via: Cantique
Luister op: Beluister opnames van mij of op Opnames Gerrit Jan van de Werfhorst.

Tot meditatie

Blaise Pascal: "Alle mensen zoeken het geluk. Er zijn geen uitzonderingen. Hoezeer de middelen die ze ervoor gebruiken ook verschillen – iedereen verlangt ernaar."

27-09-2014

Hauptwerk Update 4.1.1 / toch geen 90 dagen restrictie HW free

Snel na de Hauptwerk update 4.1 komt is er nu de versie met een aantal kleine correcties, o.a. voor licentie dongle driver.
Er is goed nieuws voor de Hauptwerk Free gebruikers: De 90 dagen restrictie is met deze 4.1.1 weer ongedaan gemaakt.
Zie: Hauptwerk 4.1.1 released

Nieuw SP (+gratis demo): 1836-1839 Buchholz, Brasov (63/4+P)

SP een nieuwe sampleset heeft uitgebracht van een vroeg Duits romantisch orgel, nl. dat in de "Schwarze Kirche" in Brasov. Bouwer van het orgel was Buchholz uit Berlijn (1836-1839).
Bijzonderheid is dat de sampleset in 6 kanalen is opgenomen en dat via sliders de kanalen, zelfs per manuaal/pedaal, afzonderlijk zijn in te stellen
Er is ook weer een demo met 18 registers gratis te downloaden. Daarin zijn de 6 kanalen en sliders instellingen ook beschikbaar.
Zie: 1836-1839 Buchholz, Brasov
Voor gratis demo set: Sonus Paradisi - Free stuff

Kortingsregeling Sonus Paradisi

Sonus Paradisi heeft zijn 'discount program' (kortingsregeling) uitgebreid, de korting wordt automatisch berekend zodra je de sample set in je 'winkelmandje' zet.
Een beetje ingewikkeld is het wel, maar het komt erop neer: hoe meer sets je in het verleden hebt gekocht, des te meer korting.
Zie: Loyalty discount program extended.

Opname Stilte over alle landen - Klaas Jan Mulder

Van Martin den Boer kreeg ik een mooi stukje muziek van Klaas Jan Mulder. Hij heeft 'Stilte over alle landen' genoteerd a.d.h.v. een geluidsopname. Een mooi langzaam stukje Mulder waarbij je een volle 16-voet sound hoort met 8-voeters.
Veel bladmuziek van Klaas Jan Mulder is verkrijgbaar via: Con-passione
Luister op: Beluister opnames van mij of op Opnames Klaas Jan Mulder.

Tot meditatie

Andrew Murray: "Jezus leerde zijn discipelen niet hoe ze moesten preken, maar alleen hoe ze moesten bidden...
Weten hoe je met God moet spreken is belangrijker dan weten hoe je met mensen moet spreken."

06-09-2014

Hauptwerk 4.1

Tijdens de vakantieperiode is de gratis update Hauptwerk 4.1 uitgebracht, zie de forum onderderwerpen:
HW 4.1: wel of niet updaten?
Update Hauptwerk 4.1 met de Free versie
maxium polyphonie na update 4.1
Hauptwerk Update 4.1

Opnames Leo Terlouw van Bach (10)

Voor de tiende keer heeft Leo Terlouw voor ons Bach opnames gemaakt. De toelichtingen worden steeds uitgebreider en persoonlijker, leuk om te lezen. Leo heeft er ook een filmpje bijgedaan zodat je hem aan het werk kunt zien.
Aanbevolen!
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Gratis: Hauptwerk Orgels Praktijkboek / John Boersma

John Boersma is een actieve senior. Hij heeft een lezenswaardig boek geschreven over Hauptwerk.
Een aantal leuke citaten: de toon begint in de pijp met een duidelijke ARTICULATIE
de luchtkolom komt in trilling en geeft de toon zijn kracht
de volle toon brengt de omringende lucht in resonantie
de akoestiek laat door reflecties de hele ruimte meeresoneren
zo ontstaat de klank van een orgel


Martin Dyde gaf aan zijn systeem de Duitse naam: Hauptwerk. Hoewel Engelsen heel chauvinistisch zijn, hebben Engelse orgelbouwers vaak een voorkeur voor Duitse orgeltermen getoond. Soms Duits en Engels gemengd, zoals in het woord ‘Rohrflute’. Ernst Martin Skinner (1866 – 1960) in de USA bedacht een register met een unieke klank en gaf het de naam Erzähler (verteller; eigenlijk bedoelde hij de verteller van sprookjes). De pijpen zijn sterk conisch en het register wordt vaak dubbel gebouwd als Erzähler Celeste, waarbij de tweede pijp iets is verstemd om het vibrato van een zangstem te imiteren. Skinner wilde per se een Duitse naam voor het register en zo werd het: Erzähler. De Duitse term ´Hauptwerk’ is voor een Engelsman heel logisch.

Elk huispijporgel is uit te breiden met een Hauptwerksysteem tot een hybride orgel.

De ideale plaatsen voor de luidsprekers in de kamer zijn niet altijd daadwerkelijk te gebruiken. Dat er een orgel in de kamer staat is een gegeven en dat er luidsprekers in of bij het orgel zijn te zien is niet te vermijden. Voor de huisgenoten is het echter minder aanvaardbaar dat meerdere luidsprekers een plaats innemen waar ze wat detoneren met de rest van het meubilair en er een inbreuk wordt gemaakt op de gezelligheid van de woonomgeving.

Het boek veel praktische uitleg (bijv. installeren van een sampleset) met schermvoorbeelden. Bovendien een gedetailleerde verhandeling over het intoneren van Hauptwerksamples.
Het digitale boek is verkrijgbaar via: site van John Boersma

Tot meditatie

Augustinus: "Als je van het evangelie gelooft wat je bevalt, en verwerpt wat je niet bevalt, is het niet het evangelie wat je gelooft, maar jezelf."

12-07-2014

BAVO orgel Haarlem opgenomen voor Hauptwerk

Door velen wordt het Müller-orgel uit de Bavokerk in Haarlem als mooiste orgel van Nederland beschouwd.
Dit grote orgel (64/3+P) uit 1738 wordt eind van het jaar gepresenteerd in Hauptwerk. Wanneer de set te koop is, is nog onduidelijk. Voxus heeft dit instrument opgenomen, gezien de goede kwaliteit van samplesets Tholen en Gapinge kunnen we over de kwaliteit hoge verwachtingen hebben.
Zaterdag 6 december 2014 organiseert Voxus een Hauptwerk Orgeldag in de Philharmonie en de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem. In de grote zaal van de Philharmonie staat het Müller-orgel virtueel bespeelbaar opgesteld.
Programma
Philharmonie, grote zaal
 • 10.30 uuur : inloop
 • 11.15 uur : welkomswoord
 • 11.30 uur : openingsconcert door de Haarlemse stadsorganisten Jos van der Kooy en Anton Pauw
 • 12.30 uur : gelegenheid om zelf te spelen op diverse Mixtuur-orgels in de Grote Foyer
Bavo kerk
 • 14.00 uur : excursie naar het Müller-orgel onder leiding van Jos van der Kooy en Anton Pauw
 • 15.00 uur : concert op het Müller-orgel door Jos van der Kooy en Anton Pauw
Philharmonie, grote zaal
 • 16.00 uur : slotconcert door Jos van der Kooy
Toegangsprijs voor de gehele dag: E 10,- p.p.
Zie voor meer info (en opgeven): MullerHaarlem.nl en RD: Hauptwerksoftware Bavo-orgel in Haarlem gepresenteerd
Ik heb me al opgegeven, het lijkt me gezellig om veel Hauptwerkers te ontmoeten!

Tot meditatie

Beter één bijbel in de hand dan tien op de plank.

21-06-2014

Opnames Koraalboek Martien van der Zwan

Weer 7 opnames uit het koraalboek van Martien van der Zwan.
Luister op: Recente opnames of op: Opnames Martien van der Zwan.

Tot meditatie

C.S. Lewis: "Het atheďsme blijkt te eenvoudig te zijn. Als het hele universum geen zin heeft, dan zouden we nooit in staat kunnen zijn geweest om te ontdekken dat het geen zin heeft."

07-06-2014

Ideale vaderdagkado: Koraalboek Martien van der Zwan

Ook deze week kon ik het niet laten om nog een aantal psalmen op te nemen uit het nieuwe koraalboek van Martien van der Zwan. Deze keer o.a. de spectaculaire Marche op Psalm 68 en Psalm 33 a la Widor.
Van der Zwan is (o.a.) organist in de Hervormde kerk van IJsselstein, de kerk heeft een mooie akoestiek en een prachtig veelzijdig drieklaviers Van Vulpen orgel. Op dat orgel heb ik twintig jaar geleden lessen gevolgd bij Gerrit Christiaan de Gier. In het boek is te merken dat hij een 'veelkleurig' instrument bespeeld, de meeste stukken zijn echter romantisch gekleurd.
Martien heeft echt talent om te schrijven. Een aantal kenmerken van het boek:
 • De notatie ziet er netjes en correct uit.
 • Bij psalmen waar de hoogte soms verschillend is (bijv. Ps 65: b of c, Ps 68: d of es), is altijd de 'lage variant' gekozen. Dat vind ik prettig.
 • De (echt) ritmische koralen vind ik erg mooi, vaak gebruikt hij 'doorgangsnoten' tussen de regels. Veel koralen zijn niet goed te gebruiken bij iso-ritmische samenzang omdat er soms dezelfde basnoot blijft staan bij twee sopraannoten.
 • Zo nu en dan geeft Martien een bonus: Dan heeft een psalm twee voorspelen.
 • Gelukkig is een groot deel van de voorspelen ook te gebruiken op een 1-klaviers orgel.
 • Er zijn veel voorspelen met een 'driedelige maatsoort', vaak vind ik dat mooi, maar bij Psalm 108 wordt het een beetje 'te simpel'.
 • Een enkele keer is er een knipoog naar Widor (33), Bach (31, 77), Franck (63) en Mendelssohn (121, 132).
 • Er staan geen stukken in die extreem moeilijk zijn, na enige oefening kan ik, volgens mij, alle voorspelen spelen.
  Dat is niet bij alle koraalboeken het geval!
 • Of het 'muziek theoretisch' allemaal in de haak is, kan ik niet zo goed beoordelen.
Ik ben nog lang niet uitgespeeld!
Luister op: Recente opnames of op: Opnames Martien van der Zwan.
Het boek is te bestellen via Martien van der Zwan.

Tot meditatie

C.S. Lewis: "Christen zijn betekent het onvergeeflijke te vergeven omdat God het onvergeeflijke in jou heeft vergeven." (Gert: een christen gaat dus ook niet altijd 'op zijn strepen staan' en anderen 'extra kritisch' bejegenen)

30-05-2014

Opnames Leo Terlouw van Bach (9)

Leo Terlouw heeft weer Bach opnames gemaakt, deze keer opnieuw op sampleset Kampen.
Zoals gebruikelijk geeft Leo weer een mooie toelichting.
Prachtige muziek!
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Koraalboek Martien van der Zwan

Vorige week kreeg ik het nieuwe koraalboek van Martien van der Zwan binnen.
Ik ben heel positief over het boek, de stijl is vergelijkbaar met het boek van Marco den Toom. De meeste voorspelen zijn (mooi) 'romantisch' getoonzet, een enkele keer een tikkeltje 'modern', 'klassiek' of een beetje 'populair'.
Zondag heb ik al twee voorspelen in de kerk gebruikt (Ps 34, 110).
Om de sfeer te proeven heb ik vast tien psalmen opgenomen. Eenvoudige, waar niet veel oefening voor nodig was :). Binnenkort hoop ik er nog veel meer op te nemen, eerst nog even studeren...
Luister op: Recente opnames of op: Opnames Martien van der Zwan.
Het boek is te bestellen via Martien van der Zwan.

Tot meditatie

Wij proberen onze kinderen door opvoeding steeds onafhankelijker van onszelf te maken.
God maakt Zijn kinderen steeds afhankelijker van Hem.

10-05-2014

Nieuw sampleset 1888 Gradussen, St. Blasius, Beckum

Danny Koschinski heeft een sampleset gemaakt van het romantische orgel van zijn eigen kerk.
Hij heeft er veel werk van gemaakt, grafisch ziet het er ook prachtig uit. De opnames klinken goed.
Het is een klein orgel (7 registers, aangehangen pedaal), het heeft wel een discant Cornet.
Het orgel in de RK Blasiuskerk van Beckum is gebouwd door de gebr. Gradussen in 1887.
Het is gerestaureerd in 1981 door orgelbouwer Kaat & Tijhuis in Kampen.
Lees verder op: Virtual Pipes.
En zie: PCorgan forum: Gradussen orgel Beckum - nieuwe sampleset

Tot meditatie

Wie niet werkt maakt geen fouten.
Wie werkt maakt fouten.
Wie hard werkt mag meer fouten maken.

26-04-2014

Review sampleset Apeldoorn

Enigszins verbaasd was ik toen ik hoorde dat dit 'eigentijdse-orgel-met-romantische-inspiratie', dat in een 'neo-barokke-ruimte' staat, opgenomen was voor Hauptwerk. Dit vanwege de minder ideale combinatie van een niet-historische ruimte (1995) met niet al te veel akoestiek met een niet-historisch orgel (1997). Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat ze bij de PKN-Gereformeerde Bond-gemeente in Apeldoorn niet hoeven te klagen over hun orgel......
Lees verder op: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn.

Tot meditatie

Charles Spurgeon: "Mannen geven eerder goede raad aan vrouwen dan dat ze zichzelf behoorlijk gedragen."

19-04-2014

Koraalboek Martien van der Zwan / Opnames + gratis bladmuziek

Martien van der Zwan heeft een koraalboek 150 psalmen gemaakt, het is de bedoeling dat deze half mei uit komt.
Op de site van het RD kun je vast 2 psalmen downloaden, dat heb ik gedaan. Ik zie uit naar het hele koraalboek, na dat voorspel van Psalm 36 (68) moet je wel gaan zingen, luister op: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn.

Tot meditatie

Charles Spurgeon: "Beproevingen leren ons wat we zijn."

12-04-2014

Opnames 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn

De afgelopen week heb ik nog 12 opnames gemaakt op deze set.
Het zijn de 6 makkelijkste stukken uit Psalmen 7 (Dick Sanderman) en de 6 eenvoudigste uit Psalmen 9 (Dick Sanderman).
Bij de koralen probeer ik een beetje een Sandermanniaans tempo aan te houden, zelf vind ik langzamer eigenlijk mooier.
Misschien volgen de moeilijkere stukken later, eerst nog even oefenen...
Ik vind dit orgel zeer prima geschikt voor koraalbewerkingen.
Luister op: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn.

Tot meditatie

Charles Spurgeon: "Geluk hangt niet af van hoeveel we hebben, maar van de vraag met hoeveel we blij zijn."

05-04-2014

Gratis boekje 'Samples & Pijpklanken' van John Boersma

John Boersma heeft een boekje 'Samples & Pijpklanken' gemaakt (60 pagina’s op A4 formaat).
De ondertitel is: Kerkorgelklanken in de Huiskamer. Het gaat over Akoestiek, Resonantie en Audiotechniek.
Het is op aanvraag gratis beschikbaar voor de aanvrager. Zie: Website John Boersma

1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn

Voor deze sampleset heb ik een pagina gemaakt: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn.
Later hoop ik meer opnames te maken, verder nog een review. Maar de komende weken heb ik er jammergenoeg weinig tijd voor (ouderavonden, feesten).

Tot meditatie

Charles Spurgeon: "De hel heeft vele ingangen, de hemel heeft er maar Eén!" (GvG: Christus)

29-03-2014

Opnames: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn

De afgelopen week heb ik deze sample set binnengekregen. Een nette dvd-doos met mooie foto voorop en de dispositie van het orgel achterop. De doos bevat een grote mp3-stick met daarop de totale sampleset. De installatie is zeer eenvoudig, je hoeft maar pakket te installeren, de rest gaat vanzelf, bij mij duurde het we meer dan een uur. Erg handig dat de 3 kanalen (front, midden, rear) ook in groepen staan bij het initiele installatie scherm. Je kunt nu eenvoudig de register-kanalen verdelen over de gedefinieerde kanalen in Hauptwerk.

Maar dan...je hebt drie schuifbalken waarin je de verhouding 'Front'/'Rear'/'Middle' kunt instellen. Het duurde even, maar ik vind de verhouding 30% Front, 50% Middle en 100% Rear het mooiste voor opnames. In deze verhouding heb ik mijn 'standaard opnames' gemaakt. Voor 'huiskamer gebruik met speakers' moet ik de ideale verhouding nog uitvogelen.
Een pagina voor deze sampleset is nog niet klaar, daarom staan de opnames nu even op: Luister recente opnames.
De geluidskwaliteit vind ik heel goed, alleen het achtergrond geluid van de 'windmotor' ga ik later zachter zetten, bij de opnames staat het op het 'standaard' volume.

Tot meditatie

Charles Spurgeon: "Als je bidt met je lippen op de ene manier en met je leven een leven leeft op een andere manier; op een dag zal je leven het winnen en je kinderen zullen meer lijken op wie jij bent dan wie je wil dat zij zijn."

22-03-2014

Nieuw sampleset: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn

Een samenwerking van Fred de Jong (Sygsoft), Christian Boogaard en Johan van der Waal van Dijk heeft een mooi sampleset opgeleverd. Ze hebben alles uit de kast gehaald om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken:
 • Tremulant opnames, zelfs met enkele combinaties apart opgenomen om 'fase verschillen' te voorkomen.
 • 6 (3 x stereo) kanaals opname: front/dry/direct, middle/wet, rear/achter/ruimtelijk.
 • De verhouding tussen de bovengenoemde kanalen is regelbaar tijdens het spelen.
 • Virtuele toevoeging van registers die de bouwer had gewild maar niet zijn gerealiseerd op het echte orgel.
Dit eigentijds-orgel-met-romantische-inspiratie is uitermate geschikt is voor (onder andere) koraalbewerkingen.
Als je een twee klaviers digitaal orgel hebt hoef je bij deze set ook geen concessies te doen.
Bij de RAM geheugen vereisten begint het me een beetje te duizelen, deze lopen van 2.0 GB (14-bit zonder tremulant samples) t/m 30.9 GB (24-bit met 3 kanalen, met combinaties en tremulant samples).
Praktisch gezien is een computer met 8 GB RAM voldoende, dan kun je laden met: 16-bit, midden kanaal stereo met multi release, met combinaties en opgenomen tremulant. Je hebt dan nog 1.5 GB over om sommige registers in 20-bit te laden.
De prijs E 281,- (incl. btw) voor de download versie vind ik scherp, als je ook nog bedenkt dat van ieder verkocht sampleset E 50,- naar het orgelfonds van het originele orgel gaat en de (extra) kosten voor de dongle beveiliging.
Zie: PCorgan forum: 1997 Steendam, Eben-Haëzerkerk, Apeldoorn (31/2+P),
en: Sygsoft: Het Steendam-orgel van de Eben Haëzer-kerk in Apeldoorn.

Tot meditatie

Een ouderling van mijn gemeente zei eens: "Bij het zingen (van een psalm) is het net als bij het eten van gebak: Als je het te snel doet, geniet (proef) je er niet van, als je het te langzaam doet, heb je geen zin meer in het laatste stukje."

15-03-2014

Eerst proberen, dan betalen: 16/2+P 1787 Joseph Silberbauer, Kdousov

Sonus Paradisi heeft weer een nieuw sampleset uitgebracht.
Een twee klaviers oud-ruig-karakteristiek-klinkend orgel met 16 registers.
Zie: Sonus Paradisi: Kdousov, proberen op: Sonus Paradisi: Kdousov - Download.

Mooie filmpjes Ebersmunster

Door Rien werd ik getipt voor een paar mooi filmpjes aangaande het orgel van Ebersmunster.
Kijk en luister op: 1732 Andreas-Silbermann, Abteikirche St. Maurice, Ebersmunster, Frankrijk

Tot meditatie

Aurelius Augustinus: "Onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in God."

08-03-2014

Opnames Psalmen 6 Dick Sanderman

De afgelopen paar weken heb ik 9 stukken uit het prachtige boek 'Psalmen 6' van Dick Sanderman opgenomen.
Psalm 136 vind ik de mooiste, die speel ik met drie klavieren. De meeste stukken zijn gelukkig ook op 1 klavier uit te voeren, zodat ik het ook in onze kerk kan gebruiken. De koralen uit deze serie zijn ook stuk voor stuk mooi, ook heel geschikt om uit te voeren als er niet bij gezongen wordt.
Volgende week hoop ik jarig te zijn, wie weet krijg ik dan de paar boeken uit deze serie die nog ontbreken...
Luister op: Muziek van Dick Sanderman

Dick Sanderman heeft recent deze serie Psalmbewerkingen voltooid. Afgelopen zaterdag was de presentatie in Epe.
Van deze avond is een cd opgenomen met daarop allemaal bewerkingen uit deze serie, de koralen worden gezongen.
De cd is te bestellen bij Animato Productions en bij Den Hertog (€ 14,95, verzending gratis).

Tot meditatie

C. S. Lewis: "Laat je geluk niet afhankelijk zijn van iets dat je kunt verliezen."

01-03-2014

Opnames Leo Terlouw van Bach (8)

Leo Terlouw heeft weer Bach opnames gemaakt, deze keer weer op sampleset Kampen. Leo is erg enthousiast over Kampen. Zoals gebruikelijk geeft Leo weer een mooie toelichting.
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Sampleset Buttforder herzien

Dirk Menzenbach heeft in 2008 een sampleset uitgebracht van: 1681 Joachim Richborn, Buttforde, Ostfriesland, Germany. Inmiddels is het orgel gerestaureerd (2011/12 door Hendrik Ahrend in Leer-Loga) en heeft Dirk de sampleset opnieuw opgenomen en uitgebracht.

De samples zijn 6 kanaals opgenomen in 24 bits, 96 kHz.
De set kost E 120,-
Zie: Dirks organs - Buttforde
en John Boersma - Hauptwerk sample sets
en PC orgel forum - Richborn Buttforde V2

Tot meditatie

C. S. Lewis: "Integriteit is het goede doen, ook als niemand kijkt."

08-02-2014

Mooiste gratis sampleset: Zurek organ v5 (61/3+p)

Anton Heger heeft een prachtig combinatie sampleset gemaakt.
De samples komen allen van DEMO sets van Sonusparadisi, namelijk van Rotterdam, Kreszkow, St. Maximim, Zwolle en Freiberg.
Zie voor details: Gratis: Zurek organ v5 (61/3+p).

Opname: Nico de Mes - Fantasie, variaties en finale over Psalm 92:1

Deze week heb ik Psalm 92 van Nico de Mes opgenomen, dit is het derde deel uit de serie: Romantische koraalbewerkingen.
Ik vind de muziek heel mooi en ook goed bruikbaar voor de kerk, afgelopen zondag heb ik het voor de dienst gespeeld.
De muziek is kwalitatief goed en redelijk eenvoudig te spelen. Vooral de Fantasie vind ik van ongekende schoonheid, er zit van alles in: rustige stukjes, prachtige crescendo's en vrolijkheid.
Een aanrader!
Luister op: Opnames Nico de Mes
Zie voor bladmuziek: Cantique - Bladmuziek Ps 92 Nico de Mes.

Leuk: Dubbele vleugel

De pedaalvleugel "Doppio Borgato", een dubbele vleugel met een manuaal en een pedaalwerk.
Kijk op: Opnames Nico de Mes

Tot meditatie

C. S. Lewis: "Als je een religie wil waardoor jij je heel comfortabel gaat voelen dan beveel ik je het christendom absoluut niet aan!"

25-01-2014

Orgelmorgen HHK met Jos van der Kooy - tot leeringhe ende vermaeck

Ik was op de orgelmorgen van de HHK, de hoofdspreker was Jos van der Kooy, stadsorganist van Haarlem en cantor-organist van de Amsterdamse Westerkerk. Het was tot lering ende (vooral) vermaak. Van der Kooy liet zich kennen als een echte pragmatist. Een aantal uitspraken:
 • Calvijn voerde de samenzang in, hij leverde daardoor een belangrijke bijdrage aan de vrouwen emancipatie.
 • Probeer de melodie altijd duidelijk voor te spelen, zeker met onbekende liederen. Ik (Van der Kooy) doe het regelmatig 1-stemmig met Prestant.
 • Tijdens de kerkdienst ben ik functioneel bezig en hoef ik niet zo nodig te laten horen dat ik de 'Haarlemse prijs' heb gewonnen.
 • Zonder orgel(begeleiding) gaat het zingen vaak beter (tegelijk inzetten e.d.) dan met begeleiding.
 • Probeer ook eens wisselzang (mannen, vrouwen, kinderen) of zingen zonder orgel. Als je veel verzen zingt, houd je het met wisselzang langer uit.
 • Net als sporters moeten ook organisten 'fit' blijven door veel te trainen (studeren).
 • Organisten moeten studeren, studeren, studeren, i.p.v. discussiëren over onbelangrijke dingen zoals 'toontje vooraf', 'moduleren tijdens vers', wel/geen tremulant enz.
 • Als de zangbegeleiding in 'Asma stijl' goed werkt in uw gemeente, waarom wilt u het dan veranderen?
 • Als je veranderingen wilt doorvoeren, doe het dan altijd geleidelijk en zorg voor voldoende draagvlak.
 • Ik jat veel... (GvG: hij bedoelde gelukkig muzikale ideeën).
 • Om tijd te hebben om te studeren moeten organisten zo veel mogelijk vrijgesteld worden van ander werk in de kerkelijke gemeente.
 • Jos vindt dat er een goed evenwicht moet zijn tussen literatuur en improvisatie.
 • Van der Kooy vindt het belangrijk dat organisten goed overleg hebben met predikant en mede organisten.
Zie ook: Verslag in RD.

Tot meditatie

Prediker 12: 13, 14: De slotsom van al wat door u gehoord is, is dit: Vrees God, en houd u aan Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen.
God zal namelijk elke daad in het gericht brengen, met alles wat verborgen is, hetzij goed, hetzij kwaad.

18-01-2014

Foto toegevoegd

Van Gertjan de Bruin kreeg ik foto's van zijn prachtige orgel, zie: Orgel Gertjan de Bruin.

Tot meditatie

Prediker 12: 1-7: Denk aan uw Schepper in de dagen van uw jeugd, voordat de kwade dagen komen en de jaren naderen waarvan u zeggen zult: Ik vind er geen vreugde in; voordat de zon verduisterd wordt, evenals het licht en de maan en de sterren, en de wolken terugkeren na de regen, op die dag, wanneer de bewakers van het huis zullen beven, de sterke mannen zich zullen krommen, de maalsters ophouden, omdat ze met weinigen zijn, en zij die door de vensters kijken, verduisterd worden; wanneer de beide deuren naar de straat gesloten worden, het geluid van de molen verzwakt, men opstaat bij het geluid van de vogels, en alle zangeressen neergebogen zullen worden, men ook gaat vrezen voor de hoogte, en er verschrikkingen zijn op de weg, de amandelboom gaat bloeien, de sprinkhaan zichzelf tot last wordt, en de kapperbes niet meer helpt – de mens gaat immers naar zijn eeuwig huis: rouwklagers doen de ronde in de straat – voordat het zilveren koord verwijderd wordt en de gouden oliehouder verbrijzeld, de kruik bij de bron stukgebroken wordt en het rad bij de waterput verbrijzeld, het stof terugkeert naar de aarde zoals het was, en de geest terugkeert tot God, Die hem gegeven heeft.

11-01-2014

Update 2.5 voor sampleset Zwolle

Er is een update uitgekomen voor de sampleset 1721 Schnitger, Michaelskerk, Zwolle.
Het grootste verschil met de vorige versie is dat bij de samples de 'diepte' en 'breedte' is aangepast. Volgens Sonus Paradisi klinkt het orgel nu 'bigger' en 'fuller'. Verder:
 • The Extensions of the keyboards and the pedal work now also in the Original Organ Tuning.
 • Portrait screen orientation supported for the Left and the Right stop jambs.
 • Simple stop jamb added.
 • Ranks divided into Front and Rear separately in the rank loading dialog for ease of orientation.
 • Additional minor voicing improvements here and there.
Er zijn twee grote nadelen:
 • De geheugenvereisten zijn enorm toegenomen (verdubbeld).
 • De sampleset is niet 'comopatible' met vorige versie, zodat registratie sets en midi-files qua registratie niet meer werken.
De update kost E 68,28.
Kijk verder op: Forum: Zwolle V2.5.

Tot meditatie

Prediker 11: 9, 10: Verblijd u, jongeman, in uw jeugd, en laat uw hart vrolijk zijn in de dagen van uw jeugd. Ga in de wegen van uw hart en volg wat uw ogen zien, maar weet dat God u over dit alles in het gericht zal brengen. Weer dus de wrevel uit uw hart, en doe het kwade weg uit uw lichaam. De jeugd en jonge jaren zijn immers een zucht.

31-12-2013

Jaaroverzicht Hauptwerk 2013

Ik heb deze News pagina nog eens doorgekeken, maar er is op Hauptwerkgebied in 2013 niet bijzonder veel gebeurd, er is zelfs geen nieuwe Hauptwerk versie uitgegeven. Gelukkig zijn er wel een aantal mooie samplesets verschenen, mail me via info@pcorgan.com als de lijst niet volledig is:
Rel. Omschrijving Lnd Producent Type Omvang GB Prijs Kenm
13/11 1750 San Giovanni Battista, Atri IT Midi Pipe Organ Italian 13/1+P 2.6 57 24M
13/11 1985 Santa Maria degli Angeli, Bisenti IT Midi Pipe Organ Italian 21/2+P 5.2 99 24M
13/11 1752 Johannes Hahn, Kolozsvar RO Inspired Acoustics Baroque 35/3+P 15.1 249 24MS
13/10 1987 Holy Spirit church organ, Budapest HU Augustine's VO Modern 49/3+P 7.2 99 24M
13/10 1982 Mense Ruiter positief, Petruskerk, Leens NL Sygsoft Positief 7/1+P 0.7 50 24M
13/09 1793 Luber Organ of Catholic Church, Császár HU Augustine's VO Baroque 10/2+P 4.0 40 24M
13/09 1930 Rieger Organ of Reformed Church, Monor HU Augustine's VO Romantic 21/2+P 6.0 30 24M
13/09 1745 J.A. Silbermann, Wasselone FR jeux d'orgues Baroque 30/3+P ? 99 24M
13/08 1770-1990. Organ of Norbertine's Church Zsámbék HU Augustine's VO Baroque 20/2+P 6.0 60 24M
13/08 1916 Walcker, Martinikerk, Doesburg, Nederland NL Sonus Paradisi Romantic 75/4+P 10.0 871 24MST
13/05 1885 Friedrich Ladegast, Wernigerode/Harz DE OrganART Media Romantic 33/3+P 2.6 315 24M
13/04 1832 Van Dam, Tholen NL Voxus organs Romantic 29/3+P 12.0 349 24MST
13/04 1742 Silbermann, Zöblitz DE Prospectum Baroque 20/2+P 2.4 99 24MSt


GrandOrgue

Aan het begin van dit jaar schreef ik:
Ik hoorde dat je nu in het gratis GrandOrgue (opvolger van MyOrgan) galm kunt toevoegen, daarmee zijn ze verder dan Hauptwerk. Om te benadrukken dat PCorgan onafhankelijk is en geen oogkleppen op heeft, lijkt het me goed om ook GrandOrgue niet uit het oog te verliezen.
GrandOrgue gebruikers zijn ook welkom op het forum!
Nieuws en vragen over dit alternatief voor Hauptwerk kun je kwijt op: PCorgan forum: Audio software - GrandOrgue

Tot begin deze maand leek er geen aandacht voor te zijn, dat begint nu te veranderen.
Het lijkt me handig om de onderwerpen over GrandOrgue in de titel met 'GO - ' te laten beginnen.

Tot meditatie

Prediker 11: 8: Ja, indien de mens vele jaren leeft, laat hij zich dan al die tijd verblijden, maar laat hij ook denken aan de dagen van duisternis, want die zullen er veel zijn. Al wat nog komt, is een zucht.

14-12-2013

Verrassingen voor advent

Augustine's Virtual Organs heeft voor iedere adventzondag een verrassing.
Er is al:
 • een gratis harmonium sampleset
 • een gratis 'Sonus paradisi Barok demo verzamel set'
 • een gratis 'Sonus paradisi Romantisch demo verzamel set'
Kijk verder op: Augustine's Virtual Organs: Surprises of Advent Sundays.

Opnames: muziek van Jan Vermeulen

Deze week heb ik nog een opname gemaakt uit de boeken van Jan Vermeulen.
Luister op: Opnames muziek Jan Vermeulen

Tot meditatie

Iedereen heeft ze wel in zijn omgeving: mensen die altijd maar bezwaren zien en nooit ergens aan beginnen.
Anderen vergeten de voordelen tegen de nadelen af te wegen, als ze een nadeel zien, doen ze het niet, terwijl de voordelen misschien veel groter zijn. De onderstaande tekst komt, volgens mij, op het volgende neer: als je altijd maar blijft twijfelen gebeurd er niets.
Prediker 11: 4: Wie op de wind blijft letten, zal niet zaaien. Wie naar de wolken blijft kijken, zal niet oogsten.

07-12-2013

Opnames: muziek van Jan Vermeulen

Afgelopen week heb ik verschillende opnames gemaakt uit boeken van Jan Vermeulen.
Deze stukken komen uit de eerste twee delen: Cantique: Jan Vermeulen
Luister op: Opnames muziek Jan Vermeulen

Verrassingen voor advent: nu gratis Harmonium sample set

De afgelopen tijd heeft Augustine's Virtual Organs verschillende samplesets gemaakt, ze zijn goedkoop (E 30,- tot E 99,-), de kwaliteit ken ik niet.
Nu heeft hij voor iedere adventszondag een verrassing. Deze week was het een gratis Harmonium sampleset.
Kijk verder op: Augustine's Virtual Organs: Surprises of Advent Sundays.

Tot meditatie

Prediker 9: 7-10: Ga uw weg, eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken. Laat uw kleding te allen tijde wit zijn en laat op uw hoofd geen olie ontbreken. Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon. Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.

30-11-2013

Opnames Leo Terlouw van Bach (7)

Leo Terlouw heeft weer Bach opnames gemaakt, deze keer weer op sampleset Utrecht.
Deze 10 werken zijn erg toegankelijk, ik vind de opnames heel mooi. Zoals gebruikelijk geeft Leo weer een mooie toelichting.
De opnames zijn deze keer ook in .wav beschikbaar: Zip file met .wav bestanden.
Voordelen t.o.v. mp3:
 • betere geluidskwaliteit bij gebruik van goede hoofdtelefoon of stereo-installatie
 • de mogelijkheid om zelf een cd te branden en af te kunnen spelen op de stereo-installatie thuis of in de auto
Nadelen t.o.v. mp3:
 • bestanden zijn 5 keer zo groot en vragen daarom nogal wat ruimte op de schijf
 • het downloaden duurt langer
 • je kunt ze niet vanaf deze site afspelen :)
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Kerktoonsoorten

Naar aanleiding van de psalmen heeft Rien Slootweg zich nog eens in de kerktoonsoorten verdiept en daar een uitleg bij geschreven. Hij houd zich aanbevolen voor opbouwende kritiek, mail hem dan: rien@slootwegconsultancy.nl
Het artikel: Rien Slootweg - Kerktoonsoorten.

Nieuwe versies Italiaanse sample sets / Gratis temperament generator

Midipipeorgan heeft twee Italiaanse sample sets opnieuw uitgebracht.
Bovendien is er een, gratis te downloaden, 'temperament generator', zie: Midipipeorgan downloads.

Tot meditatie

Prediker 8: 16, 17: Toen ik mij met heel mijn hart erop toelegde wijsheid te kennen en de bezigheid te zien die op aarde plaatsvindt, dat men zelfs overdag of 's nachts de slaap niet met zijn ogen ziet, toen zag ik al het werk van God, dat de mens niet kan ontdekken, het werk dat onder de zon plaatsvindt. Hoezeer de mens zwoegt bij het zoeken, hij zal het niet ontdekken. Zelfs als de wijze zegt het te weten, zal hij het toch niet kunnen ontdekken.

23-11-2013

Nieuw sampleset: 1752 Johannes Hahn, Kolozsvar

Bij Inspired Acoustics hebben ze een nieuw sample set uitgebracht: Het barokorgel uit 1752 gebouwd door Johannes Hahn. Een leuke demo (in het duits):

De prijs downloadprijs $199 (alleen stereo), $249 (surround) is relatief laag. Persoonlijk vind ik de galmafhandeling bij de sets van Inspired Acoustics niet zo sterk, in mijn oren klinkt de galm 'kunstmatig'/'glazig'.
Geef jouw mening op: PCorgan forum: 1752 Johannes Hahn, Kolozsvar
Zie details: Inspired Acoustics: Kolozsvar

Tot meditatie

Prediker 8: 12, 13: Hoewel een zondaar honderdmaal kwaaddoet, verlengt God zijn dagen. Toch weet ik dat het goed zal gaan met hen die God vrezen, die voor Zijn aangezicht vrezen. Maar de goddeloze zal het niet goed gaan en hij zal zijn dagen niet verlengen. Hij zal zijn als een schaduw, want hij vreest niet voor Gods aangezicht.

16-11-2013

Pianoles / tellen

Mijn zoontje van 8 heeft pianoles. Net als de meeste kinderen (en volwassenen?) vindt hij (hardop) tellen moeilijk/niet leuk. Ik vind dat de docent dit heel slim oplost:
 • Bij nieuwe liedjes let hij minder op het tellen, het gaat daar meer om de noten.
 • Hij moet iedere les een eenvoudig liedje uit het vorige boek leren en daarmee (hardop) tellen.

Tot meditatie

Prediker 7: 21, 22: Zet ook uw hart niet op alle woorden die men spreekt, opdat u niet hoort dat uw knecht u vervloekt. Want uw hart heeft ook vele keren erkend dat ook u anderen hebt vervloekt.

09-11-2013

Psalmbewerkingen Tholen

Uitslapen is voor mij lastig, door de weeks wordt ik meestal om half zes wakker, vanmorgen was het kwart voor zes.
Het is dan heerlijk om even orgel te spelen (met hoofdtelefoon, sorry John :) ), vanmorgen heb ik vier psalmbewerkingen opgenomen op Tholen.
Er was al iemand die bij me klaagde dat er zo weing psalmbewerkingen werden opgenomen op Tholen.
Psalmbewerkingen van Dick Sanderman vind ik gewoon erg goed passen op Tholen, deze keer ook een mooie bewerking van Ab Weegenaar.
Luister op: 1832, Van Dam, Grote Kerk, Tholen, Nederland.

Tot meditatie

Prediker 7: 14: Geniet op de dag van voorspoed van het goede, maar bedenk op de dag van tegenspoed dat God zowel de ene als de andere gemaakt heeft, zodat de mens niet kan doorgronden iets wat na hem zijn zal.

02-11-2013

Mijn mening over Tholen

Deze week heb ik 'mijn standaard opnames' gemaakt voor 'Tholen', er zijn nu 36 muziekvoorbeelden waaronder een echte "Zoete Tholen Sound Crescendo". Ook heb ik mijn mening over deze set uitgebreid beschreven:
Het is eindelijk gelukt: al bijna drie jaar gebruikte ik de sampleset Freiberg om mijn wekelijkse kerkdienst voor te bereiden. Nooit kwam er een sampleset die daar beter voor geschikt was, sinds een maand gebruik ik echter Tholen...
Lees en luister verder op: 1832, Van Dam, Grote Kerk, Tholen, Nederland.

Tot meditatie

Prediker 7: 10: Zeg niet: Hoe komt het dat de dagen van vroeger beter waren dan deze? Want niet uit wijsheid zou u dat vragen.

26-10-2013

Opnames Tholen

Deze week heb weer ik een aantal opnames gemaakt op: 1832, Van Dam, Grote Kerk, Tholen, Nederland, deze keer koraalbewerkingen.
Volgende week hoop ik mijn 'standaard opnames' te maken en mijn mening te beschrijven.

Sample sets Augustine's Virtual Organs

De afgelopen tijd heeft Augustine's Virtual Organs verschillende samplesets gemaakt, ze zijn goedkoop (E 30,- tot E 99,-), de kwaliteit ken ik niet.
Er zijn ook gratis 'demo/probeer sets' beschikbaar, deze hebben een beperkte klavier/pedaal omvang.
Kijk verder op: Augustine's Virtual Organs.

Tot meditatie

Prediker 7: 9: Wees niet te snel geërgerd in uw geest, want ergernis rust in de boezem van dwazen.

19-10-2013

Opnames Tholen

Deze week heb ik een aantal opnames gemaakt op: 1832, Van Dam, Grote Kerk, Tholen, Nederland.
Dit keer allemaal leuke stukjes van G.F. Handel, later hoop ik ook psalmbewerkingen op te nemen.
Ik merk dat de 'galm afhandeling' erg goed is bij deze set:
 • Zowel bij langzame als snelle muziek blijft het goed klinken. De 'multi release' samples functioneren goed.
 • De regelbare galm (m.b.v. 'slider') is ook erg handig, hiermee kun je eenvoudig de galm naar behoefte aanpassen.
 • Er is genoeg 'detail' bij registratie van een enkel register, maar ook veel registers 'mixen' goed.

Gratis probeer-versie Doesburg (20/2+P)

Deze week is er een gratis demo-versie (20/2+P, alleen front) uitgekomen van 'Doesburg', zie: Sonus Paradisi - Free stuff.
Ik heb hem toegevoegd aan de lijst Downloadable (freeware, shareware, trial) Samplesets.
Anton Heger heeft een uitbreiding gemaakt op deze demo-versie, zie: Ons forum: Doesburg (mini): 3+p / 32 registers.
Lees en luister meer over de Doesburg set op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.

Utrecht versie 2 uitgekomen

Deze week is er ook een gereviseerde versie uitgekomen van sampleset Utrecht.
Deze kost E 33,88 en bevat:
 1. the overall release behavior improved - releases of the front channels accomodated for a little bit less reverberance (if mixed with the surround, the set is still very wet). The sample set gained an unforeseen clarity of speech now.
 2. many fine voicing improvements in attack as well as in release (noises, imperfect attacks, voicing precision)
 3. the whole virtual instrument was newly tuned to make it less out of tune overall, while still retaining some "chorus" when in Original Organ Tuning.
 4. the Cornet, Trumpet and Tousijn of Rugwerk were re-done from scratch.
 5. artificial tremulants where used, were now done using the dual-channel tremulant waveforms for an improved behavior.
 6. added left and right pannels for stops, portrait screen orientation supported.
 7. simple stop jamb added.
 8. ranks divided into Front and Rear separately in the rank loading dialog for ease of orientation

Tot meditatie

Prediker 7: 8: Het einde van een zaak is beter dan zijn begin. Beter een geduldige geest dan een hoogmoedige geest.

12-10-2013

Tholen op PCorgan

Deze week heb ik een pagina gemaakt voor de mooie sample set: 1832, Van Dam, Grote Kerk, Tholen, Nederland.
Er staan al verschillende opnames op, o.a. van Dick Sanderman. Volgende week hoop ik zelf opnames te maken.

Tot meditatie

Prediker 7: 1-4: Een goede naam is beter dan goede olie en de dag van de dood is beter dan de dag dat iemand geboren wordt. Het is beter naar een klaaghuis te gaan dan naar een huis te gaan waar een feestmaal gehouden wordt. Dat is immers het einde van ieder mens, en de levende moet het ter harte nemen. Verdriet is beter dan lachen, want bij een treurig gezicht gaat het goed met het hart. Het hart van wijzen is in een klaaghuis, maar het hart van dwazen in een huis van blijdschap.

05-10-2013

Impressie over Doesburg

Deze week heb ik mijn mening beschreven over de grote set 'Doesburg'.
Lees en luister op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.
Geef jouw mening op: Ons forum: 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.

Nieuwe samplesets: Wasselone en Leens

Deze week zijn er twee nieuwe sets verschenen:

Tot meditatie

Prediker 5: 17, 18: Zie, wat ik gezien heb: een goede zaak die voortreffelijk is, namelijk te eten en te drinken en het goede te genieten bij al zijn zwoegen waarmee hij zwoegt onder de zon tijdens het getal van zijn levensdagen, die God hem gegeven heeft, want dat is zijn deel. Ook elke mens aan wie God rijkdom en bezittingen geeft en toestaat om daarvan te eten en zijn deel ervan te nemen om zich in zijn zwoegen te verblijden, dat is een gave van God.

28-09-2013

Opnieuw opnames Doesburg

Opnieuw vijf opnames (Psalm 39, 51, 90, 119, 123) uit de mooie boekjes: Dick Sanderman : Gebed en Dick Sanderman - Gebed 2. Luister op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.
Nu ben ik bezig met het formuleren van 'mijn mening over sample set Doesburg', deze wil ik volgende week publiceren.

Tot meditatie

Prediker 5: 9: Wie het geld liefheeft, wordt van geld nooit verzadigd, en wie de overvloed liefheeft, niet van inkomsten. Ook dat is vluchtig.

14-09-2013

Opnames Doesburg - Dick Sanderman Romantisch

Ik heb prachtige boekjes aangeschaft: Dick Sanderman : Gebed en Dick Sanderman - Gebed 2.
Op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg speel ik er drie stukjes uit.
Heerlijk om zonder schuldgevoel dergelijke warm-romantische muziek te spelen... :)
Deze boekjes sterk aanbevolen, ik had ze eerder moeten kopen!
Luister op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.

Tot meditatie

Prediker 5: 11: De slaap van de arbeider is zoet, of hij nu weinig of veel te eten heeft, maar de overvloed van een rijke houdt hem uit de slaap.

07-09-2013

Opnames Leo Terlouw van Bach (6)

Leo Terlouw heeft weer Bach opnames gemaakt, deze keer op 1686, Bosch/Schnitger, Vollenhove.
Onder andere speelt hij de indrukwekkende Toccata, Adagio en fuga in C BWV 564.
Leuk dat hij in een toelichting ook de plussen en minnen aangeeft van de verschillende samplesets die hij reeds voor zijn opnames gebruikte.
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Opnames Doesburg

Deze week heb ik voor deze set mijn 'standaardopnames' gemaakt, luister op 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg.
Volgende week hoop ik opnames te maken uit twee boekjes die ik speciaal voor dit orgel besteld heb. Jammergenoeg wacht ik er al drie weken op, het schijnt met de vakantie te maken te hebben.

Tot meditatie

Prediker 5: 1, 2: Wees niet te snel met uw mond, en laat uw hart zich niet haasten een woord te uiten voor het aangezicht van God. Want God is in de hemel en u bent op de aarde. Laat daarom uw woorden weinig in aantal zijn. Want zoals de droom komt door veel bezigheid, zo ook het gepraat van de dwaas door veelheid van woorden.

31-08-2013

Gevaar hooftelefoon/oordopjes

Deze week kreeg ik een mail van John Boersma met waarschuwende woorden over het koptelefoongebruik. Ik deel zijn zorg. Omdat ik op deze site het hoofdtelefoongebruikt promoot (ik vind nog steeds dat je Hauptwerk sample sets het meest realistisch klinken via hoofdtelefoon), mag ik de nadelen (kans op gehoorschade) niet verzwijgen. Het is niet de vraag of een koptelefoon (en oordopjes) gehoorschade geeft, maar wanneer de gebruiker merkt dat zijn gehoor is beschadigd. Er zijn twee gevolgen:
 1. Ongevoeligheid voor hoge tonen, maar soms ook voor bepaalde lage toongebieden.
 2. Oorsuizingen, ook wel Tinnitus genoemd; dit gevolg is veel ernstiger.
Zie verder: Hoofdtelefoons en gehoorschade.
en: PCorgan forum: Hoofdtelefoon gehoorbeschadiging

Pagina/opnames voor Doesburg

Deze week is de sampleset van het romantische Walcker orgel in Doesburg (1916 75/4+P) verschenen.
Ik heb er een pagina voor gemaakt, zie: 1916, Walcker, Martinikerk, Doesburg, Nederland.
Deze week heb ik zes opnames gemaakt (afzonderlijk Surround, Front en Rear).
Ze komen uit deze boeken:
 • Gerrit Jan van de Werfhorst - Psalmvoorspelen: Heel slim combineert Gerrit Jan Psalm 103:5 met het Air van Bach: Geen noot teveel en toch klopt het. De basis van deze bewerking ligt bij een verzoek op tijdens een begrafenis Air te spelen. Ook heb ik de bewerking van Psalm 123 opgenomen waarbij hij zich liet inspireren door de Priere van Boellmann.
 • Dick Sanderman - Psalmen 8: Het lijkt wel of Dick steeds romantischer wordt...
Alvast een paar opmerkingen over deze set:
 • De discussie over 'polyphony' en de opmerking "For the surround variant, a CPU capable of more that 7.000 simultaneous pipes is necessary" op site van Sonus Paradisi vind ik een tikkeltje overdreven. Zelf heb ik een polyphony van 2000 en kan prima uit de voeten met deze sampleset. Waarom zou je meer dan 25 (van de 75) registers tegelijk selecteren? Daar wordt het geluid alleen maar troebel van. Voor het volume hoef je het niet te doen... Om de sampleset OPTIMAAL te gebruiken heb je een polyphony van 7000 nodig, maar dat wil niet zeggen dat de set onbruikbaar is als je een minder sterke computer hebt.
 • Grafisch zien de schermen er geweldig uit. Ik kan er alleen niet aan wennen dat het linker- rechterscherm niet symmetrisch zijn: Het linker scherm bevat het hele crescendo-klokje, het rechter scherm de helft. Ik zou OF bij beiden de helft tonen, OF alleen op het linker scherm en niet op het rechter scherm.
 • (Ook) bij deze set geeft 'surround' een enorme toevoeging. Ik heb 16 GB: ik laad liever een paar stemmen minder en gebruik 16-bit in Surround, dan 20-bit (of 24-bit) Wet.
Geef je commentaar op deze set op: PCorgan forum: Sonus Paradisi: Walcker, Martinikerk Doesburg?

Tot meditatie

Prediker 4: 17: Let op uw voeten als u naar het huis van God gaat. Het is beter dat men naderbij komt om te luisteren dan om als dwazen een offer te geven, want die weten niet dat zij kwaad doen.

24-08-2013

Doesburg is verschenen

De sampleset van het romantische Walcker orgel in Doesburg (1916 75/4+P) is verschenen.
Het kost nu €786.50 (introductieprijs tot 30 september), daarna €871.20.
De geheugenvereisten zijn fors:
 • Surround: 16-bit: 21.5 GB, 20-bit: 41.3 GB, 24-bit: ca. 44 GB
 • Wet (Stereo): 16-bit: ca. 10 GB, 20-bit: ca. 20 GB, 24-bit: ca. 22 GB
Zie verder: Sonus Paradisi: Walcker, Martinikerk Doesburg
Zie verder: PCorgan forum: Sonus Paradisi: Walcker, Martinikerk Doesburg?

Lijst 'Free/trial/shareware Hauptwerk Samplesets' herzien

Deze week heb ik de gehele lijst Downloadable (freeware, shareware, trial) Samplesets nagekeken en aangevuld.
Ik ben van plan om nieuwe aanvullingen bovenaan toe te voegen.
Ik stel het erg op prijs als iemand opmerkingen, aanvullingen of correcties aan mij doorgeeft (bijv. via info@PCorgan.com).
Zie verder: PCorgan forum: Lijst 'Free Hauptwerk Samplesets' herzien

Tot meditatie

Prediker 4: 6: Een hand vol rust is beter dan beide vuisten vol zwoegen en najagen van wind.

17-08-2013

Alternatieve vakantieinvulling

De afgelopen weken heb ik vakantie gehad. Deze week hadden we een alternatief vakantieprogramma: De (tiener)kinderen kozen er dit voorjaar voor om een week korter op vakantie te gaan en daarvoor in de plaats een 'nieuwe' kamer (verf, behang, plafond, vloer) te krijgen. Met mijn hulp hebben ze het voornamelijk zelf gedaan. De doelen waren:
 • Leerzaam voor de kinderen, later hebben ze er waarschijnlijk gemak van.
 • Ze kregen een 'nieuwe' kamer.
 • Gezellig bezig zijn met elkaar. We namen iedere middag een ijs(je), wat extra's bij de koffie, enz.
Het is allemaal prima gelukt: We hebben (in goede harmonie) vier kamers gedaan. Het was wel een beetje behelpen: Twee kinderen sliepen in een tent in de tuin, twee anderen beneden in de woonkamer.

Opnames Dick Sanderman

Het afgelopen jaar heeft Dick Sanderman verschillende opnames geplaatst op ContreBombarde.com. Met zijn toestemming heb ik die nu ook op de Luister pagina van Dick Sanderman geplaatst (het gaat om opnames op Waltershausen, Arlesheim, Salisbury, Hereford en Ebersmunster).

Tot meditatie

Prediker 3: 10-13: Ik heb gezien welke bezigheid God de mensenkinderen gegeven heeft om zich daarmee te vermoeien. Hij heeft alles op zijn tijd mooi gemaakt. Ook heeft Hij de eeuw in hun hart gelegd, zonder dat de mens het werk dat God gedaan heeft, van het begin tot het eind kan doorgronden. Ik heb gemerkt dat er voor hen niets beter is dan zich te verblijden en het goede te doen in hun leven, ja ook, dat ieder mens eet en drinkt en het goede geniet van al zijn zwoegen. Dat is een gave van God.

27-07-2013

Twee gratis samplesets uit Hongarije

Augustine, die ook de gecombineerde Wildervank/Pekela/Veendam samplesetset heeft gemaakt, heeft nu zelf 2 orgels opgenomen:
 1. Alexander Országh orgel, (1901) in de RK kerk in Monor nabij Budapest Orgel verkeerd in zeer slechte staat maar virtueel heeft hij het "opgeknapt". Kwaliteit sampleset: 48kHz/24bit, stereo, multiple releases (3 levels) en gebruikt in 24 bit formaat 7.8 GB RAM incl. Windows Semi-dry (2,0 sec.)
 2. Joseph Angster orgel in St. Louis (nabij Budapest); bouwjaar begin 20e eeuw. Het is een 1 manualig orgel met pedaal, dat in originele staat verkeerd. Virtueel is het fors uitgebreid (I: 11 stemmen, II: 10 stemmen en P: 5 stemmen). Kwaliteit sampleset: 48kHz/24bit, stereo, multiple releases (3 levels) en gebruikt in 24 bit formaat 6.5 GB RAM incl. Windows Semi-dry (1,5 sec.)
Zie verder: 2 gratis samplesets uit Hongarije (met dank aan Evert-Jan voor tip).

Gratis sampleset: Pitea School of Music (35/3+P)

Al Morse heeft het GrandOrgue sample set Pitea School of Music (35/3+P) geschikt gemaakt voor Hauptwerk.
Zie verder: A Free Organ from Pitea School of Music samples
en: Downloads van Lars Palo

Tot meditatie

Prediker 2: 26: Want Hij geeft wijsheid, kennis en blijdschap aan de mens die goed is voor Zijn aangezicht. Aan de zondaar echter geeft Hij de bezigheid om te verzamelen en te vergaren, om het te geven aan wie goed is voor Gods aangezicht. Ook dat is vluchtig en najagen van wind.

20-07-2013

Nieuwe foto: ombouw om Content D1013

Ik kreeg nog een paar mooie foto's van C. Bakelaar, als basis is een Content D1013 gebruikt, waaromheen een nieuwe kast is geplaatst van eikenhout.

Nieuwe opname: Feestvoorspel, koraal, naspel Ps 118:14 Klaas Jan Mulder

Vanmiddag heb ik het Feestvoorspel, koraal en naspel Psalm 118:14 van Klaas Jan Mulder opgenomen op sampleset Utrecht.
Dit stuk heb ik vier weken moeten oefenen. Het lastige is dat je bij het refrein de rechterhand verdubbeld (geoctaveerd) moet spelen. In negen stappen registreer ik naar het volle werk aan het eind, het naspel vind ik het mooiste.
Luister op Recente opnames
of op Luister muziek Klaas Jan Mulder
of op sampleset Utrecht.

Tot meditatie

Spreuken 31: 10-31: Wie zal een deugdelijke vrouw vinden? Haar waarde gaat die van robijnen ver te boven.
Op haar vertrouwt het hart van haar echtgenoot, en bezit zal hem niet ontbreken.
Zij doet hem goed en geen kwaad, al de dagen van haar leven.
Zij zoekt wol en vlas en werkt volgens de wens van haar handen.
Zij is als schepen van een koopman, zij laat haar voedsel van verre komen.
Zij staat op als het nog nacht is, en geeft haar huisgezin voedsel, haar dienstmeisjes het hun toegewezen deel.
Zij zet haar zinnen op een akker, en verwerft die, van de vrucht van haar handen plant zij een wijngaard.
Zij omgordt haar heupen met kracht, zij maakt haar armen sterk.
Zij merkt dat het met haar zaken goed gaat, haar lamp dooft 's nachts niet.
Zij steekt haar handen uit naar het spinnewiel en haar handen houden een weefspoel vast.
Zij opent haar hand voor de ellendige, zij spreidt haar handen uit naar de arme.
Zij is niet bevreesd voor haar huisgezin vanwege de sneeuw, want heel haar huisgezin is in scharlaken gekleed.
Zij maakt voor zichzelf dekens, van fijn linnen en roodpurper is haar kleding.
Haar echtgenoot is bekend in de poorten, als hij daar zit met de oudsten van het land.
Zij maakt onderkleding en verkoopt die, zij levert de kooplieden gordels.
Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe.
Zij doet haar mond open met wijsheid, onderricht uit genegenheid ligt op haar tong.
Zij houdt de gangen van haar huisgezin in het oog, en brood van de luiheid eet zij niet.
Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig, ook haar echtgenoot roemt haar:
Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal.
Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.
Geef haar van de vrucht van haar handen en laten haar werken haar prijzen in de poorten.

06-07-2013

Nieuwe opname: Fuga in G BWV 578

Afgelopen zaterdagmiddag heb ik de Fuga in G van J.S. Bach opgenomen op sampleset Rotterdam.
Op dit moment vind ik dit het mooiste stuk wat ik kan spelen. Hij 'swingt' heel lekker, ik kan niet stil blijven zitten als ik dit speel of beluister. Ook zing ik mee.
De 'kracht' van dit stuk zit hem in zijn 'eenvoud', in principe is hij vierstemmig, je speelt echter meestal drie stemmen tegelijk. Bovendien vind ik het mooi dat de 'ritmische accenten' (1e en 3e tel) benadrukt worden.
Er zijn natuurlijk al genoeg opnames van deze prachtige fuga. Daarom heb ik geprobeerd om hem d.m.v. registratiewisselingen iets boeiender te maken, ook speel ik met beide handen op een ander klavier.
Om de verschillende 'lijnen' helder te krijgen speel ik met de linkerhand prestanten (op HW), met de rechterhand fluiten (op RW) en met het pedaal o.a. een tongwerk.
Luister op Recente opnames
of op Luister muziek J.S. Bach
of op sampleset Rotterdam.

Facelift site/forum Hauptwerk.com

De site en het forum Hauptwerk.com hebben een 'facelift' gekregen.
Het onderstaande filmpje is niet geheel nieuw, maar ik had hem nog niet gezien:

Tot meditatie

Spreuken 30: 7, 8, 9: Twee dingen heb ik van U gevraagd, onthoud ze mij niet, voordat ik sterf:
 1. Houd valsheid en leugentaal ver van mij.
 2. Geef mij geen armoede of rijkdom, voorzie mij van het mij toegewezen deel aan brood.
Anders zou ik, verzadigd, U verloochenen en zeggen: Wie is de HEERE? of anders zou ik, arm geworden, stelen, en de Naam van mijn God aantasten.

29-06-2013

Nieuwe pagina: 1885 Friedrich Ladegast, Wernigerode/Harz

Deze week heb ik een pagina gemaakt voor de sampleset: 1885 Friedrich Ladegast, Wernigerode, Duitsland.
Geef je mening over deze set op: Stem: 1885 Friedrich Ladegast

Tot meditatie

Spreuken 29: 11 en 20: Een dwaas laat heel zijn geest de vrije loop, maar een wijze houdt die in toom.
Hebt u iemand gezien die overhaast is met zijn woorden? Voor een dwaas is er meer hoop dan voor hem.

22-06-2013

Foto's

Ik kreeg nog een paar mooie orgel foto's:

Opname: Klaas Jan Mulder - Meditatie U bid ik aan o macht der liefde

Gisteravond nog een zeer soft stukje van Klaas Jan Mulder opgenomen: Meditatie - U bid ik aan o macht der liefde.
Dit boek had ik gekregen voor vaderdag.
Luister op Recente opnames
of op Luister muziek Klaas Jan Mulder
of op sampleset Rotterdam.
Nu ben ik voor de afwisseling een serieus stuk van Bach aan het oefenen. Ik dacht altijd dat dit veel te moeilijk voor me was, maar als je er aan begint valt het wel mee. Bovendien vind ik het ook veel mooier dan ik verwacht had, sterker nog: Volgens mij is het het mooiste stuk muziek wat ik ooit heb gespeeld.

Tot meditatie

Spreuken 28: 25 en 27: Wie hebzuchtig is, verwekt ruzie, maar wie op de HEERE vertrouwt, wordt verzadigd.
Wie aan de arme geeft, zal geen gebrek hebben, maar wie zijn ogen toesluit, zal veel vervloekt worden.

08-06-2013

Intoneren Hauptwerk sample sets

Hauptwerk orgels vind ik het mooiste en meest realistisch via een hoofdtelefoon. Je hoort dan exact de akoestiek zoals die in de kerk is. Bij het luisteren via hoofdtelefoon (en opnemen van muziek) laat ik de set zoals hij is, dus zonder aanpassingen via 'Pipe and Rank Voicing'. Een hoofdtelefoon heeft echter een paar nadelen, o.a.: kans op gehoorbeschadiging en een ander kan niet meeluisteren. Als je via speakers speelt merk je al snel dat sommige samplesets in de huiskamer niet optimaal klinken, bijv.:
 • Resonantie bij een bepaalde toonhoogte (laagte). Om dit op te lossen kun je het volume voor dergelijke tonen verlagen.
 • Teveel nagalm. Het is mogelijk om de galm in te korten, dit gaat niet via 'Pipe and Rank Voicing', maar via 'Organ/Load organ, adjusting rank audio/memory options/routing', Release sample truncation:
 • Hoge of lage tonen zijn te nadrukkelijk aanwezig of afwezig.
 • Bepaalde registers vind je te hard of te zacht.
Met de Advanced versie van Hauptwerk is het mogelijk om bovengenoemde zaken aan te passen (Pipe and Rank Voicing). John Boersma heeft op zijn site een mooi stukje geschreven over het intoneren van Hauptwerk samplesets.
John mailde mij een voorbeeld (met toestemming overgenomen):
De Prestant 8' van het Radeker&Garrels-orgel van Anloo.
Kies Pipe and Rank Voicing en ga naar de 3e regel Overal: brightness (dB).
Bij het akkoord c1-e1-g1 zet je de quick-regelschuif iets hoger - van de middenstand naar het eerste streepje - en je hoort hoe de klanken gaan zingen. De boventoonverhouding is toegenomen.
Voor de goede balans zet je quick-regelschuif aan de andere kant (bij de b-toets) evenveel naar boven. Mocht één toon iets te veel of te weinig toenemen, dan kun je die met de eigen schuif aanpassen. De overgang naar het klein octaaf links en het twee-gestreept octaaf rechts van het gecorrigeerde octaaf is nu hoorbaar en daarom ga je ook die octaven meer helderheid geven.
Op die manier heb ik van een iets te doffe prestant een mooie zangerige prestantklank gemaakt. Het is een feest op deze Prestant te spelen.
Valt het je tegen, dan druk je op reset en alles staat weer in de beginstand.
Om de verbetering vast te houden ga je nu eerst naar File: Save any unsaved settings changings en vertrouw niet op de term daarachter: Hauptwerk auto-saves anyway.
Vind je de volumes niet in de goede verhouding tot de fluiten, dan kun je dat aanpassen met Pipe and Rank Voicing en ga naar de 1e regel Overal: amplitude.

De intonatie van de Zöblitz-Prestant heb ik iets minder verhoogd; deze Prestant is al zangrijk.
Het volume van de Roerfluit 8' moet wel flink verhoogd worden, maar daar heb je houvast aan de Roerfluit 4' van het bovenklavier. De Spitzflöte 4' kan wel wat meer helderheid gebruiken, dan wordt het een prachtige karakteristieke stem.
Ik heb die pijpen gezien, allemaal ingekort en nu weer verlengd met een klemring.
Van de oorspronkelijke klank is niet veel meer over.

Zie voor meer info over intoneren van Hauptwerk samplesets: Intoneren van Hauptwerk klanken
en enigszins gerelateerd: Sonus Paradisi: Placing Virtual Organ in Church.
en PCorgan forum: Intoneren Hauptwerk sample sets

Foto

Ik kreeg een foto van de prachtig omgebouwde Monarke van Ab Klaassen, zie orgel van Ab Klaassen.

Jeux d'orgues Orgel-App op iPad/iPhone

Joseph, de maker van 2 Jeux d'orgues samplesets heeft een leuk app gemaakt:
Zie verder: Jeux d'orgues.

Tot meditatie

Spreuken 28: 20 en 22: Een betrouwbaar man heeft talrijke zegeningen, maar wie erop aast om rijk te worden, zal niet voor onschuldig gehouden worden.
Wie zich haast naar bezit, is iemand die niemand iets gunt, hij weet niet dat gebrek over hem zal komen.

01-06-2013

Huiskamerconcert

In het kader van een 'goed doel' heb ik voor het eerst een 'huiskamerconcert' gegeven. De hele kamer zat vol, het was geweldig leuk. Mede door Hauptwerk is het mogelijk om een zeer gevarieerd programma te bieden:
 • Gebruikte sample sets: Rotterdam, Gapinge, Rieti, Mietke (klavecimbel voor afwisseling), Rabstejn, Utrecht en Metz.
 • Tijdens het laden van Rieti en Utrecht heb ik nog een stukje op de piano gespeeld.
 • Vooraf koffie met gebak, na 40 minuten weer een koffie pauze.
 • Aan het begin en het eind hebben we heerlijk gezongen (Neem mijn leven, laat het Heer en Vaste Rots).
 • Aan het eind kregen de bezoekers een cd mee met daarop de gespeelde muziek.
De gasten waren verbaasd over het realistische orgelgeluid. Volgende week hoop ik hetzelfde programma te doen, ook die avond is helemaal volgeboekt. Dergelijke avonden doe ik alleen voor 'niet orgel/piano kenners' :)

Orgellol

Nog een aantal leuke plaatjes toegevoegd, o.a.: Lastig om te spelen... en iPhone orgel....
Tips blijven welkom.

Opname: Klaas Jan Mulder - Toccatine Wie maar de goede God laat zorgen

Vorige week zaterdagmiddag nog een leuk vrolijk stukje van Klaas Jan Mulder opgenomen: Toccatine Wie maar de goede God laat zorgen.
De bladmuziek is te koop bij Con Passione.
Luister op Recente opnames
of op Luister muziek Klaas Jan Mulder
of op sampleset Rotterdam.

Tot meditatie

Spreuken 28: 13, 14: Wie zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn, maar wie ze belijdt en nalaat, zal barmhartigheid verkrijgen. Welzalig is een mens die voortdurend diep ontzag heeft voor de HEERE, maar wie zijn hart verhardt, valt in het kwaad.

25-05-2013

Opnames Leo Terlouw met Bach (5)

Leo Terlouw verrast ons weer met Bach opnames, deze keer opnieuw op sampleset Rotterdam.
Hij speelt o.a. de bekende Passacaglia in c BWV 582 en geeft weer een aardige toelichting.
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Tot meditatie

Spreuken 28: 6, 10, 11: Een arme die in zijn oprechtheid zijn weg gaat, is beter dan wie slinkse wegen gaat, al is hij rijk. Wie oprechten doet dwalen op een verkeerde weg, zal zelf in zijn kuil vallen, maar wie oprecht zijn, zullen het goede erven. Een rijk man is wijs in zijn eigen ogen, maar een arme die inzicht heeft, doorziet hem.

18-05-2013

Toekomstig sampleset Voxus: concert orgel Dudelange (78/4+P)

Voxus is bezig om een sample set te maken van het grote orgel van Dudelange. Het orgel heeft 4 klavieren en 78 sprekende registers, 23 daarvan zijn tongwerken.
Bron: Organ Competition "Organ without borders 2013" in Dudelange (Luxembourg)

Nieuw sampleset: 1885 Friedrich Ladegast, Wernigerode/Harz

In Juni komt deze Duits Romantische set beschikbaar, je kunt nu al intekenen. De introductie prijs (voor de stereo versie) is E 195, later wordt de prijs E 315.
OrganART Media gaat ook surround! Het is de bedoeling dat er van deze sampleset ook een 4-kanaals versie komt. Heel goed nieuws, want wat mij betreft is Surround een enorme toevoeging als je via speakers speelt.
Zie voor meer info over deze set: Hauptwerk forum: OAM Anniversary, Ladegast organ ready for pre-orders
en: Site OrganART media over deze set

Opname: Klaas Jan Mulder - Intrada Psalm 95

Deze week opnieuw een mooie stuk van Klaas Jan Mulder opgenomen: de Intrada met Koraal Psalm 95. Vanwege het mooie 'volle werk' (waarbij ik toch maar de helft van de registers gebruik), past deze erg goed op sampleset Utrecht.
Door de lange nagalm speel ik hem een tikkeltje langzamer dan Klaas Jan Mulder zelf.
Hij is niet zo moeilijk als hij klinkt: als ik hem kan spelen, kan u het ook, je hebt wel 'grote handen' nodig...
De bladmuziek is te koop bij Con Passione.
Luister op Recente opnames
of op Luister muziek Klaas Jan Mulder
of op sampleset Utrecht.

OrganART Media bestaat (ruim) 10 jaar

OrganART Media van professor Helmut Maier was een pionier op het gebied van Hauptwerk samplesets. Vanaf het begin had hij het maken van sample sets goed onder de knie. Ik herinner mij dat het idee voor multi-release-samples (galm is verschillend bij lange en korte noot) bij hem vandaan komt (als eerste gebruikt bij 1686/1720 Bosch-Schnitger, Vollenhove). Ook was hij de eerste (met 1730 Trost, Waltershausen, Germany) waarbij alle registers ook apart met tremulant gesampled zijn.

De sets zijn van zeer goede kwaliteit, maar hebben ook een relatieve hoge prijs. Persoonlijk vind ik dat de OrganART sets het beste tot zijn recht komen als je een hoofdtelefoon gebruikt. Jammer dat de sets tot nu toe alleen in stereo werden geleverd, gelukkig gaat daar vanaf nu (zie boven) verandering in komen.
De sets van OrganART tot nu toe (de oude Hauptwerk 1 sets noem ik niet):
Rel. Omschrijving Lnd Type Omvang GB Prijs Kenm
13/05 1885 Friedrich Ladegast, Wernigerode/Harz DE Romantic 33/3+P 2.6 315 24M
12/06 1761 J. A. Silbermann, Arlesheim, Switzerland SW Fr. baroque 36/3+P 4.5 435 24MT
11/10 1732 A. Silbermann, Ebersmunster, France FR Fr. baroque 29/3+P 3.6 395 24MT
10/12 1654 Positif Organ, Griebenow Castle DE Baroque 02/1 0.3 35 16M
10/09 1675/1688 Huss-Schnitger, Stade DE Baroque 42/3+P 3.9 545 24Mt
09/09 1730 Trost, Waltershausen, Germany DE Baroque 53/3+P 3.4 595 24MT
09/03 1844 Engelfried, Gonningen, Germany DE Romantic 24/2+P 2.2 295 24M
08/12 1904 Sauer, Dortmund DE Romantic 40/3+P 4.1 485 24M
07/11 1723 Schnitger, Duurswoude, Nederland NL Baroque 10/1+P 0.8 195 24
07/03 1691/1788 Garcia/Martinez, Castilla, Spain. SP Spanish 26/1+P 1.0 255 24M
07/01 1686/1720 Bosch-Schnitger, Vollenhove NL Baroque 27/2+P 2.3 325 24M
06/06 1854/1880 Ducroquet-Cav.-Coll, Aix, France FR Fr. romantic 40/3+P 3.1 325 16
06/06 1731 Silbermann, Reinhardtsgrimma, Germ. DE Baroque 20/2+P 0.8 245 16


Tot meditatie

Spreuken 27: 1, 2: Beroem u niet op de dag van morgen, want u weet niet wat een dag kan baren.
Laat een vreemde u prijzen en niet uw eigen mond, een onbekende en niet uw eigen lippen.

11-05-2013

Opnames: Klaas Jan Mulder - Psalm 48 vers 6 en Intrada Psalm 100

Deze week een mooie bewerking van Psalm 48 vers 6 en de Intrada Psalm 100 (de bladmuziek is te koop bij Con Passione) opgenomen.
Ze klinken prachtig op het Batz orgel van Dom Utrecht!
Luister op Recente opnames.
of op sampleset Utrecht
of op Luister muziek Klaas Jan Mulder.

Tot meditatie

Spreuken 26: 20, 21, 22: Als er geen hout meer is, dooft een vuur, en als er geen lasteraar is, houdt een ruzie op.
Zoals kolen zijn voor vurige kolen en hout is voor een vuur, zo doet een twistzieke man de onenigheid oplaaien.
De woorden van een lasteraar zijn als lekkernijen, die dalen af in de schuilhoeken van zijn binnenste.

04-05-2013

Virtual-organs.nl gaat stoppen, Wildervank, Oude Pekela en Veendam nu gratis

Virtual-organs.nl is opgezet door Dirk Swama en Jaap Plaisier en met hulp van anderen. Deze site werd gelijk vanaf het begin heel druk bezocht. Door velen werd vaak (niet te vergeefs) een beroep op beide heren gedaan. Beiden hebben dat met plezier gedaan en hebben daar heel veel genoegdoening aan beleefd. De sample sets worden inmiddels in 16 landen gebruikt. Door veranderde privé omstandigheden van beiden en de als maar groeiende belangstelling groeide dit werk boven hun vermogen om dit vol te kunnen blijven houden. Beiden hebben daarom besloten om te stoppen met virtual-organs.nl

Het goede nieuws is echter dat een aantal samplesets (zoals Wildervank, Oude Pekela en Veendam) nu gratis beschikbaar zijn. Uiteraard wordt er geen ondersteuning meer verleend.
Zie verder: Virtual-organs.nl.

Even persoonlijk: lekker vakantie

De afgelopen week heerlijk een weekje zonder internet. Mooi de tijd om de Heilige oorlog van John Bunyan uit te lezen, verder nog twee nuttige boeken van Tim Keller.

Tot meditatie

Spreuken 25: 17:
Zet uw voet niet te dikwijls in het huis van uw naaste, anders zou hij genoeg van u krijgen en u gaan haten.

27-04-2013

Opnames psalmen Wim Bomhof

Deze week heb ik twee psalmen opgenomen van Wim Bomhof: psalm 8 (een leuk trio) en psalm 108 (mooie koraalomspeling met dubbele Cornet).
Luister op Recente opnames.
of op 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland
of op sampleset Rotterdam
of op sampleset Freiberg
of op Luister muziek Wim Bomhof.

Tot meditatie

Spreuken 25: 8, 9: Ga er niet te snel opuit om iemand aan te klagen. Wat zult u anders uiteindelijk doen, wanneer uw naaste u te schande maakt? Voer uw rechtszaak met uw naaste, maar maak het geheim van een ander niet openbaar, anders zou hij die het hoort, u kunnen smaden, en zou het kwaad gerucht over u niet te keren zijn.

20-04-2013

1600 mannen zingen in Katwijk vrijdag 19 april 2013

Wat is God goed voor mensen dat Hij de gave van de muziek gegeven heeft!
Onder leiding van organist Jaap van Rijn en dirigent Bert komiek Notenboom hebben we gisteravond heerlijk gezongen in de volledig bezette Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee. De welbespraakte predikant Foppen gaf bij ieder lied/psalm een leerzame toelichting. Zowel de predikant als dirigent hebben een talent voor humor. Gelukkig bleef bij Foppen het serieuze overheersen, Notenboom had zichzelf wat dat betreft iets minder in de hand. Hoewel iedere grap leuk was, vond ik (een groot liefhebber van humor) het bij de dirigent een tikkeltje teveel van het goede. Maar Bert enthousiasmeerde ons enorm, ook bij de meer onbekende wijzen.
Muziek maakt emoties los. Zelf ben ik wat dat betreft erg gevoelig, verschillende keren kreeg ik kippenvel en bij 'Halleluja' (bij Zoek eerst het koninkrijk van God) zaten mijn tranen hoog...
Het frans getinte Van de Heuvel orgel heeft geweldige tongwerken. De organist speelde praktische voorspelen. Van Rijn liet ons vloeiend van de ene toonsoort in de andere glijden, prachtig!
Om zeven uur gingen we de kerk binnen, even na half acht proefzingen, dan ben je om half elf wel moe, toen moesten we echter nog een paar stukken zingen. De dirigent: "Het is nog lang geen zondag...", de scherpte was echter weg, er werden meer fouten gemaakt. Na een fijne avond verlieten we om 11 uur de kerk.
Ik stem in met dominee Foppen: "De liederen en gezangen zijn mooi, maar de psalmen blijven het allermooist!"
Zie verder: Stichting Mannenzang Katwijk

Bespreking: 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de samples klinken mooi gedetailleerd. De set klinkt authentiek barok, vergeet niet het bijgeleverde 'Zoblitz temperament' te gebruiken. Als je het orgel laadt staat de stemming standaard op 'Equal'. De toonhoogte is a' = 465 Hz.
De bouw van het orgel verliep niet zonder slag of stoot, op 20 Juni 1738 werd het contract getekend, de overdracht zou plaatsvinden in de zomer of herfst van 1740....
Lees verder op: 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland.

Tot meditatie

Spreuken 22: 1, 4: Een goede naam is verkieslijker dan grote rijkdom, goede gunst dan zilver en dan goud.
Het loon van nederigheid – de vreze des HEEREN – is rijkdom, eer en leven.

13-04-2013

Moderator wisseling forum

Peter Murre en Marien Stouten leggen hun taak als moderator van het PCorgan forum neer. Nu beide heren zakelijk gezien zich steeds meer en meer met Hauptwerk en aanverwante zaken bezig houden, zou het niet verstandig zijn om moderator te zijn van een onafhankelijk forum. De wens is om in dezelfde lijn verder te gaan als een interessant forum waarbij de kwaliteit van de bijdrages hoog is en waar veel mensen hun voordeel mee kunnen hebben.

Hartelijk bedankt voor het gedane werk en daardoor de start van het forum mogelijk te maken. Ik had niet gedacht dat het zoveel gebruikt zou gaan worden. Als jullie je niet hadden aangeboden als moderator was ik er niet aan begonnen.
Nogmaals bedankt!

Forumlid Evert-Jan zal nu moderator worden.

Zie verder: Forum: Moderator wisseling forum

Tot meditatie

Spreuken 21: 3, 21:
Gerechtigheid en recht te doen is voor de HEERE verkieslijker dan een offer.
Wie gerechtigheid en goedertierenheid najaagt, vindt het leven, rechtvaardigheid en eer.

06-04-2013

Nieuw sampleset: 1832 Van Dam, Tholen

De sampleset van Tholen is beschikbaar. Tot 30 april is de prijs E 349,- (zie Webshop Voxus).
Zie verder: Forum: 1832 Van Dam, Tholen (29/3+P)

Nieuw sampleset: 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland

Opnieuw een sampleset van een Silbermann.
Ik heb de set, de kwaliteit is prima, de prijs ook: E 69,- voor basis set en E 99,- voor surround versie. Kies altijd de surround versie, ook al heb je een stereo configuratie. De set bevat namelijk ook de handige 'slider' waarmee je de balans tussen Front (direct geluid) / Rear (geluid met meer galm) kunt instellen tijdens het spelen, erg handig!
Het orgel heeft een groot nadeel: Er zit geen tongwerk op de klavieren. Ik heb opnames gemaakt in 3 versies:
 • Alleen 'front' geluid.
 • Alleen 'rear' geluid.
 • 'Front' en 'rear' 1:1 gemixed, dit vind ik het mooiste.
Zie: 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland.

Opnames vier psalmen Wim Bomhof

Deze week heb ik psalm 76, 95, 110 en 131 opgenomen van Wim Bomhof.
Luister op: 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland of op Luister muziek Wim Bomhof.

Orgellol

Van Kees kreeg ik nog een leuk plaatje: Hoe krijg ik het publiek stil...
Tips blijven welkom.

Tot meditatie

Spreuken 20: 3, 14:
Het strekt een man tot eer zich buiten onenigheid te houden, maar iedere dwaas zal zich er juist in mengen.
Het is slecht, het is slecht, zegt de koper, maar als hij weggaat, dan beroemt hij zich.

30-03-2013

Hereford gratis uitbreiding

Voor de sampleset 1892 Father Willis, Hereford Cath. Vol 1+2+3 is een gratis uitbreiding beschikbaar.
Zie verder: Hereford 67XL

Nieuwe sample sets verwacht: Tholen, Zöblitz

Op korte termijn verwacht ik twee nieuwe sample sets:
 • 1742 Silbermann, Zöblitz, Duitsland (20/2+P)
 • 1832 Van Dam, Tholen, Nederland (29/3+P)

Tot meditatie

Spreuken 19: 14, 17: Huis en have zijn een erfelijk bezit van de vaderen, maar een verstandige vrouw is van de HEERE.
Wie zich ontfermt over de arme, leent uit aan de HEERE. Hij zal hem zijn weldaad vergelden.

23-03-2013

Opname Psalm 145 / Daar juicht een toon

Deze week een stukje Paasmuziek opgenomen: Psalm 145 gecombineerd met Daar juicht een toon.
Het komt uit: Gerrit Jan v.d. Werfhorst: Van Passie naar Hemelvaart
Luister op: Beluister recente opnames.

Tot meditatie

Spreuken 18: 13, 17: Wie antwoordt voordat hij geluisterd heeft, het is hem tot dwaasheid en schande.
Wie de eerste is in zijn rechtszaak, lijkt rechtvaardig te zijn, maar dan komt zijn naaste en doorgrondt hem.

16-03-2013

Weer een boek van Wim Bomhof

Wim Bomhof heeft voor iedere psalm een bewerking gemaakt en deze uitgegeven in 10 boeken. Deze week heb ik vijf opnames (ps 136, 138, 142, 143, 147) gemaakt uit boek X (psalm 135 t/m 150). Het boekje bevat mooie bewerkingen! In dit boek zit bij 7 van de 15 bewerkingen de melodie in het pedaal, daar ben ik persoonlijk niet zo gelukkig mee. Het is niet mogelijk om op ieder orgel een geschikte registratie te vinden als de melodie in het pedaal zit. Bovendien vind ik het best lastig spelen. Psalm 138 (gebaseerd op BWV 22) vind ik erg mooi, hij 'swingt' zo lekker.
Luister op: Luister naar muziek van Wim Bomhof

Tot meditatie

Spreuken 17: 1, 22: Beter een droog stuk brood met rust erbij, dan een huis vol geslachte dieren met onenigheid.
Een blij hart bevordert de genezing, maar een neerslachtige geest doet de beenderen verdorren.

09-03-2013

Bladmuziek Wim Bomhof

Wim Bomhof heeft voor iedere psalm een bewerking gemaakt en deze uitgegeven in 10 boeken. De afgelopen week heb ik vijf opnames gemaakt uit boek II (psalm 16 t/m 30). Het boek bevat mooie, kwalitatief goede bewerkingen waarbij de melodie duidelijk te herkennen is. De boeken bevatten geen koralen, de moeilijkheidsgraad varieert van redelijk eenvoudig tot behoorlijk pittig. Prettig dat Wim voor iedere bewerkingen een vrijblijvend registratievoorbeeld geeft.
Ik heb Wim Bomhof ook toegevoegd op mijn lijst van Bladmuziek met voorspelen van Psalmen voor kerkdienst.
Luister op: Luister naar muziek van Wim Bomhof

Extended versie Menesterol: 37/3+P

Al Morse heeft een extended versie gemaakt voor de sampleset Menesterol (22/2+P). Deze uitbreiding is gratis, je moet wel de 'betaalde versie' van Menesterol hebben.
De extensie kan hier gedownload worden: Extended version Menesterol.

Tot meditatie

Spreuken 16: 31, 32, 33: Grijsheid is een sierlijke kroon, ze wordt gevonden op de weg van de gerechtigheid. Een geduldig man is beter dan een dappere held, en wie zijn geest beheerst, is beter dan wie een stad inneemt. Het lot wordt in de schoot geworpen, maar elke beslissing daardoor komt van de HEERE.

02-03-2013

Hauptwerkmiddag - 27 april Dordrecht

André Kaptein en Reinier de Vaal organiseren een Hauptwerk ontmoetingsmiddag.
Tijd: Zaterdag 27 april 2013 vanaf 13.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Trinitatiskapel, Vriesestraat 20, Dordrecht.
Toegang: Gratis, zelfs de koffie en thee is voor forumleden voor niets. Opgeven kan via: HWdag270413@gmail.com
In deze oude en mooie kerk staat een Wolfferts orgel uit 1779, het oudste orgel van de stad Dordrecht. Een unieke locatie met een geweldige ambiance en een rijke historie!

Het Wolfferts-orgel is deze middag exclusief voor HW-forum leden te bespelen (opgeven via HWdag270413@gmail.com).

Peter Murre van Custom Made Organs zal 2 HW-opstellingen verzorgen, in de kerk zal hij zijn 3 klaviers-console met daarop een aantal samplesets opstellen en in de consistoriekamer zal hij hopelijk zijn (momenteel in aanbouw zijnde) kistorgel demonstreren. Beide worden aangesloten op een revolutionair speakersysteem.

Op dit moment nog niet geheel zeker, maar wellicht dat er een Duitse orgelprofessor zijn nieuwe klavier komt demonstreren, speciaal ontwikkeld voor Midi, met een kerkorgel toucher.

Afwisselend zullen het pijporgel en de HW-opstelling in de kerk bespeeld worden. Pijporgel dus exclusief door forumleden na opgave (verzoek van de plaatselijke organist) en de console door belangstellenden. In de consistoriekamer kan het kistorgel doorlopend worden bespeeld door een ieder die dat wil.
Aan het einde van de dag zal Bart van Buitenen een slotbespeling verzorgen op het Wolffertsorgel en de Duitse orgelprofessor een slotbespeling op de HW-opstelling.
Zie verder: Forum: 27 april 2013 HW ontmoetingsdag

Prijs per register

Voorheen had ik op de pagina Overzicht samplesets ook een prijs/register kolom. Dit met de gedachte 'beter een indicatie dan geen indicatie'. Het liefst zouden we per sampleset een kwaliteitsindicatie hebben, maar dat is objectief erg lastig vast te stellen. Daarom heb ik nu iets anders bedacht:
 • 24=24 bit / 16=16 bit
 • M=Multiple release samples
 • S=Multi (stereo)kanaals (is dus Surround)
 • T=Met tremulant samples (t=een of maar enkele registers met tremulant samples)
Dus bijvoorbeeld:
Anloo: 16
Utrecht: 24MST
Kampen: 24M

Ik heb een poging gedaan, zie: Overzicht samplesets
Zie ook: Forum: Geen prijs/register maar karakterisering
Laat het me weten als er kenmerken niet kloppen.

Tot meditatie

Spreuken 16: 18, 19: Trots komt vóór de ondergang, en hoogmoed komt vóór de val. Het is beter met zachtmoedigen nederig van geest te zijn, dan de buit met hoogmoedigen te delen.

23-02-2013

Tot meditatie

Spreuken 16: 3, 8, 9: Vertrouw uw werken aan de HEERE toe, en uw plannen zullen bevestigd worden. Beter is een weinig met gerechtigheid, dan een veelheid aan inkomsten zonder recht. Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen.

16-02-2013

Domus en Hauptwerk: Samenwerking Domus - Noorlander - Bovenschen

Het bekende digitale orgelmerk Domus begeeft zich op de Hauptwerkmarkt.
Uit paginagrote advertentie in het RD van 16/2/2013: "Domus laat u op de Wegwijsbeurs kennismaken met meerdere orgelconcepten die de fascinatie van echte pijporgels nóg dichterbij brengt. Zo dichtbij dat u ze kunt bespelen in uw huiskamer! Door innovatie en partnership zet Domus Orgels in samenwerking met Noorlander Orgelmakerij en Bovenschen Virtual Organs, stappen vooruit in de ontwikkeling op de markt van kerk- en huiskamerorgels. . . . ."

Onder het kopje BVO Organ Parts: "Domus is op het gebied van zelfbouw, software en onderdelen van Hauptwerk en virtuele orgelproducten uw leverancier in de BeNeLux."

Op het programma van de Wegwijs beurs staat iedere dag "13.15 Domus demonstreert Hauptwerk".
Zie verder: Laurens replica op Wegwijsbeurs zien en horen? (19-23 febr.)

Nieuw gratis sampleset Skrzatusz 19/2+P Wilhelm Sauer 1876

Een nieuw gratis sampleset van een 19-register Wilhelm Sauer uit 1876. Het orgel staat in Skrzatusz (in het westen van Polen). 2 klavieren + pedaal, 3.5 GB RAM benodigd. Ik heb hem zelf niet geprobeerd. Hij werkt ook met de gratis versie van Hauptwerk.
Zie verder: Skrzatusz, free sample set for Hauptwerk 4

VOGG jaarlijkse muziekbundel 2012

De VOGG / Kerk & Muziek heeft een Jaarlijkse muziekuitgave. De uitgave van 2012 (72! pagina's muziek voor E 15,-) bevat:
 • Partita Psalm 1, Gijsbert Kok. Zeer mooie (echt)romantische bewerkingen! Gelukkig niet te moeilijk.
 • Partita Psalm 25, Dirk Jan Versluis. Misschien klinkt het goed, maar een deel is voor mij te moeilijk. Jammer dat juist de voorzitter van de VOGG er maar beperkt rekening mee houdt dat de VOGG voornamelijk amateurleden heeft.
 • Partita Psalm 42, Wim Bomhof. Goede muziek! Vooral eerste twee bewerkingen vind ik erg mooi.
 • Psalm 122 koraal + 2 bewerkingen, Paul Wols. Ideale muziek voor kerkmuzikant: technisch correct, herkenbaar voor luisteraar en niet te moeilijk.
 • Partita Psalm 146, Annelies Tanis. Zeer eenvoudig, complimenten hiervoor! Dit zal het grootste deel van de organisten fijn vinden...
 • Bewerkingen Psalm 102, 139, 141, Paul Kieviet. Fijn dat hij het redelijk eenvoudig heeft gehouden! Ik vind het mooie muziek, sommigen zullen het een tikkeltje modern vinden.
Voor componisten is de verleiding altijd groot om te schrijven op het niveau waarop ze zelf kunnen spelen. Het probleem is dat de meeste kopers van de bladmuziek (meestal amateurmuzikanten) een veel lager speeltechniekniveau hebben. Bij mij blijven composities die te moeilijk zijn ongebruikt in de kast liggen (je kunt beter eenvoudige muziek goed spelen dan moeilijke muziek rommelig met veel fouten). Gelukkig dat de meeste bewerkingen uit dit boek goed te spelen zijn voor de gemiddelde amateur zoals ik.
De uitvoering van het boek is echt ideaal: Een ringband met stevig papier, je kunt zo heel eenvoudig omslaan en het boek blijft altijd staan. Of het toeval is, weet ik niet, maar bij het uitvoeren hoefde ik nergens kopietjes te maken omdat ik geen hand vrij had voor het omslaan.
Ik heb opnames gemaakt van: ps 1, 42, 122, 139, 141 (de te moeilijke bewerkingen speel ik niet).
Ze zijn te beluisteren op: Recente opnames Gert en sampleset Rotterdam.

Laptop kapot na 8 jaar

Mijn laptop heeft het deze week na 8 jaar (op 1 maand na) begeven. Na steeds meer verticale strepen op het scherm, werkte nu ook de draadloze verbinding niet meer. 8 jaar vind ik best lang voor een laptop (met XP) die we dagelijks hebben gebruikt. De kinderen hebben een andere computer, maar wij deden alles (o.a. mail, internet, het onderhouden van PCorgan.com, enz.) op deze laptop. De HP laptop (met 2 GB RAM en 40 GB harde schijf) heb ik 8 jaar geleden aangeschaft voor Hauptwerk, maar daar gebruik ik nu al jaren een andere computer voor.

Nieuwe laptop met Windows 8

We hebben nu een nieuwe laptop gekocht met Windows 8. Grafisch vind ik het erg mooi, het is ook lekker snel allemaal. Deze laptop wordt niet voor Hauptwerk gebruikt. Ik raad wel aan om bij Windows 8 minimaal 6 of 8 GB RAM te nemen, dit omdat je geneigd bent om alle programma's open te laten staan. Je leest van mensen die de startknop missen en via een programmaatje en instellingen dat weer willen herstellen. Erg conservatief allemaal om altijd maar bij het oude te willen blijven... :) Het is ook niet nodig, het scherm met de tegels is erg krachtig en overal vandaan eenvoudig te bereiken door met muis naar linksonder te gaan. Het 'tegelscherm' bevat bij ons nu alleen tegels die we veel gebruiken. Omdat de 'favorieten' (sites) in Internet Explorer en Firefox nu niet zo eenvoudig meer te bereiken zijn, heb ik voor de meest bezochte sites een tegel op het hoofdscherm gemaakt. Vanaf het tegelscherm heb je alle favoriete sites dus met een enkele klik snel open.
Al met al ben ik, na een week, een zeer tevreden Windows 8 gebruiker!

Tot meditatie

Spreuken 15: 32, 33: Wie vermaning verwerpt, veracht zijn leven, maar wie naar bestraffing luistert, verwerft verstand.
De vreze des HEEREN is vermaning tot wijsheid, en nederigheid gaat vooraf aan eer.

09-02-2013

Bach opnames van Leo Terlouw op Arlesheim

Leo Terlouw maakt opnames van Bach-werken op Hauptwerk orgels, luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.
Dit keer staan de opnames (op sampleset 1761-2005 Johann-Andreas Silbermann/Metzler, Arlesheim) in het teken van de lijdenstijd. Bijzonder is de transcriptie van "Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen" (Jaap Niewenhuijse), Leo speelt hem heel rustig, je proeft zo iedere noot, prachtig! Hij geeft ook weer een aardige toelichting.
Lees en luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Orgeldeskundige John Boersma heeft Hauptwerk

Orgeldeskundige John Boersma (zie zijn uitgebreide site) heeft sinds vorige week Hauptwerk (zie foto).
Hij was aanvankelijk erg kritisch over Hauptwerk. Dat kwam voornamelijk omdat zijn kennismaking verliep via sampleset Kampen (met overvloedige galm). Nu heeft hij Anloo en Menesterol Moist, waar de directe orgelklank niet verloren is gegaan.

John had ook nog het aardige nieuwtje dat OrganArt heeft opgenomen: 1711/1721 Nikolaus Seeber, Schwalbennestorgel, Bedheim (Thüringen).
Citaat van Boersma, waar ik het helemaal mee eens ben: "ik hoop dat deze pagina bijdraagt in de acceptatie van Hauptwerk, vooral bij mijn eigen doelgroep: de huispijporgelbouwers die een aversie hebben tegen alles wat digitaal heet. Net als ik zelf hebben ze allemaal een goed - soms groot - pijporgel, maar vergeten dat het maar de helft is. Galm (resonantie) is minstens zo belangrijk om goed te kunnen musiceren."

Tot meditatie

Spreuken 15: 16, 17: Beter is weinig met de vreze des HEEREN, dan een grote schat met verwarring erbij.
Beter is een schotel groente waar liefde is, dan een gemeste os met haat erbij.

02-02-2013

Bespreking sampleset St Eucaire door Dick Sanderman

Dick Sanderman bespreekt de set 1902 Cavaillč-Coll/Mutin, Saint Eucaire, Metz.
Hij geeft o.a. tips welke muziek je goed kwijt kunt op dit orgel. Verder speelt hij maar liefst 21 stukken.
Lees en luister: 1902 Cavaillč-Coll/Mutin, Saint Eucaire, Metz
Alle opnames van Dick Sanderman staan op: Luister pagina van Dick Sanderman
Geef jouw mening op: Ons forum: 1902 Cavaillč-Coll, Saint Eucaire, Metz (18/2+P) $99,-

Predikanten en organisten

Al het onderstaande geldt ook voor organisten:
 • Predikanten met veel 'gaven' hebben een grotere verleiding om zich niet goed voor te bereiden.
 • Predikanten die erg 'aan papier hangen' hebben vaak wel een gestructureerde preek.
 • Predikanten die meer 'zichzelf' dan het Woord laten spreken worden 'eenzijdig'.
 • Het is mooi als predikanten zich voorbereiden, papier als hulpmiddel gebruiken en (spekers)gaven hebben.
 • Bovendien, zo vertrouwde een predikant mij toe: Predikanten zijn vaak net zo ijdel en eerzuchtig als organisten...

Tot meditatie

Spreuken 14: 29, 30: Wie geduldig is, heeft veel inzicht, maar wie kortaangebonden is, verheft de dwaasheid.
Een gezond hart is het leven voor het lichaam, maar afgunst is verrotting van de beenderen.

26-01-2013

Organistenmorgen HHK: Veelgebruikte bladmuziek tijdens kerkdienst

Zaterdag hadden we van HHK een jaarlijkse organistenmorgen. We hebben tijdens de workshop 'bladmuziek' geďnventariseerd welke boeken er het meeste worden gebruikt tijdens kerkdienst. Bij de organisten die daar waren werden het meest gebruikt: Cor van Dijk, Leen Schippers, W.H. Zwart, Dick Sanderman, Paul Wols en Jaap Niewenhuijse. Muziek van andere componisten werd minder vaak gespeeld. Worp was bij vrijwel iedereen in bezit, maar wordt niet vaak meer gebruikt.
Het was erg gezellig om met soortgenoten in gesprek te zijn, we waren het vaker eens dan oneens, blijkbaar zijn organisten minder eigenwijs dan weleens wordt gedacht. Het kan ook zijn dat hetzelfde type mensen naar deze bijeenkomst kwam.

Gratis bladmuziek psalmen

Zaterdag kreeg ik als tip: Wie weet er nog meer?
Zie ook: Links naar gratis bladmuziek

Opnames muziek Johan van Wijk

Deze week heb ik vier stukjes opgenomen van Johan van Wijk. Het zijn herkenbare, redelijk eenvoudige, bewerkingen van psalmen. De muziek is van wisselende (muziektechnische) kwaliteit, Psalm 46 en 56 vind ik mooi, in andere stukken zitten soms rare parallelle sprongen. Jammer dat melodie meestal iso-ritmisch is, dit geeft een zekere saaiheid. De muziek is bruikbaar voor kerkdiensten waar men eenvoudige muziek wil. Er zijn ondertussen drie boeken van hem verschenen:
 1. Uitgeverij Jan Zwart: Ambitus 79, Koraalbewerkingen voor orgel, Psalmen 45, 57 en 87.
 2. Uitgeverij Jan Zwart: Ambitus 84, Koraalbewerkingen voor orgel - deel 2, Psalmen 42 en 143.
 3. Willemsen Naarden: W1300, Psalmen 4, 25, 46, 56 en Eén Naam is onze hope.
Luister op: Opnames Johan van Wijk.

Nieuwe psalmboek app voor iPhone/iPad

Er bestond al een Psalmboek.nl-app voor Windows phone.
Nu is er ook een app voor iPhone/iPad, zie: RD: Psalmboek- en bijbelstudieapps verschenen voor iPhone en iPad.
In de papieren editie van RD (24-01-2013) stond dat de psalmboek app alleen de eerste twee dagen gratis was, dit is een vergissing, de app blijft gratis. De gebruikte muziek komt van deze site: Samenzangbegeleiding voor thuis en in de klas.
Om misverstanden te voorkomen heb ik deze disclaimer toegevoegd (geldt ook voor andere muziek op deze site):
De psalm melodieën zijn door Dick Sanderman en Gert van Ginkel uit ideële overwegingen opgenomen en op deze site gezet. Iedereen mag de muziek gratis gebruiken, de muziek mag echter niet gebruikt worden in apps of andere software waar geld voor wordt gevraagd. Wordt de muziek door sites/apps/andere software gebruikt, dan willen we wel graag de bronvermelding (deze site).

Even persoonlijk: loting bij studies

Voor sommige studies (zoals geneeskunde) moet 'geloot' worden, daarvoor zijn goede redenen aan te voeren. Vaak mag je meerdere jaren meeloten. Dat vind ik geen goed idee, beter is het als je maar 1 keer mag meedoen:
 • Het geeft voor de student direct zekerheid. Als je wordt uitgeloot kun je met volle motivatie aan een andere studie beginnen. Nu zijn uitgelote studenten maar half gemotiveerd omdat ze denken het volgende jaar weer mee te loten.
 • Het zorgt ervoor dat het aantal studenten dat in 1 keer wordt ingeloot hoger is. Het is een misvatting om te denken dat je meer kans hebt als je meerdere keren mag meeloten, daardoor wordt het aantal deelnemers namelijk alleen maar groter.
 • Het is goedkoper omdat het voorkomt dat er 'verloren' studiejaren zijn van degenen die later alsnog ingeloot worden en degenen die na een halve motivatie afhaken bij een alternatieve studie.
Maar waarschijnlijk is het nog beter om alleen te selecteren op:
 • Cijfers van eindlijst.
 • Resulaten van een toelatingstest.

Even persoonlijk: een goede, ontdekkende en leerzame preek

Mooi om te zien dat de bekende Amerikaanse dominee Tim Keller met een geheel andere achtergrond precies op dezelfde kern uitkomt als wij.


Tot meditatie

Spreuken 13:19, 20: Een vervuld verlangen is aangenaam voor de ziel, maar voor dwazen is het een gruwel zich van het kwade af te keren. Wie met wijzen omgaat, zal wijs worden, maar wie omgaat met dwazen, zal het slecht vergaan.

19-01-2013

Gratis demo sampleset Laurenskerk Rotterdam 24 stemmen

Weer een mooi gratis set: Een deel van de set 1973, Marcussen, Laurenskerk, Rotterdam, Nederland is te downloaden vanaf Sonus Paradisi Free stuff. Je krijgt 24 registers (surround, geen encryptie, geen beperkingen):
RugwerkHoofdwerkBovenwerkBorstwerkChamadePedaal
Holpijp 8*Octaaf 8Roerfluit 8*Blockfluit 4*Clarin 4 (bass)Subbass 16
Octaaf 4Octaaf 4Viola di Gamba 8Octaaf 2Trompeta de batala 8 (desc.)Octaaf 8
Woudfluit 2*Octaaf 2Openfluit 4Fluit 1
MixtuurScherpRoerquint 2 2/3Bazuin 16
Terz 1 3/5
Kromhoorn 8*Trompet 16Vox humana 8*
* Met sampled tremulant
Zo kun je van de gratis-demo-set een orgel met 2 klavieren en pedaal maken:
 • Hang het Rugwerk en Borstwerk aan hetzelfde klavier, dan heb je 7 registers op klavier II.
 • Hang het Hoofdwerk en Bovenwerk aan hetzelfde klavier, dan heb je 11 registers op klavier I.
 • Laat de Chamade los, die kun je dan koppelen vanaf beide klavieren.
 • Om een voller pedaal te krijgen, kun je koppelen met klavier I of II.
Zie verder: PCorgan forum: Demo Rotterdam Laurenskerk.

Organistendag HHK

Volgende week zaterdag 26 januari is er weer een organistenmorgen (10:00 - 13:00) van de Hersteld Hervormde Kerk.
Bethelkerk Schaepmanstraat 2 6741 WT Lunteren.
Kom je ook? Wie weet zien we elkaar bij de workshop voor bladmuziek(surrogaat?)-organisten.

Even persoonlijk: Kerkenraad laten schrikken

Een paar weken terug heb ik onze kerkenraad flink laten schrikken. In onze kerk gaat er vanaf de consistorie een klein stijl trapje naar het orgel. Na de dienst verlaat ik de kerk dus via de consistorie, waar de kerkenraadsleden nog zitten na te praten. Deze keer gleed ik uit en kwam ik op mijn rug met een enorm kabaal rommeldebom zo van het trapje de consistorie binnenzeilen. Ik zag ze enorm schrikken, sommigen met de handen omhoog...

Tot meditatie

Spreuken 11:22 / 12:4: Een mooie vrouw zonder inzicht is een gouden ring in een varkenssnuit. Een deugdelijke vrouw is de kroon van haar man, maar zij die hem beschaamd maakt, is als verrotting in zijn beenderen.

12-01-2013

Nieuwe forumopzet

Het forum is nogal gegroeid de laatste tijd (berichten: 9912, onderwerpen: 817, leden: 337), daardoor werd het wat onoverzichtelijk. 'Technische vragen' heb ik daarom opgesplitst in:
 • Hauptwerk: Uw vragen en opmerkingen over het programma Hauptwerk, instellingen, ODF, enz.
 • Speeltafels (o.a. bouw): Klavieren, pedalen, houtbewerking, midi-controlers, technische problemen digitale orgels, enz. Foto's van uw orgel moeten bij 'Even voorstellen/mijn orgel'.
 • Computers voor Hauptwerk: Computers, processors, (SSD)schijven, (touch)screens, operating systems, enz.
 • Audio / Geluidskaarten voor Hauptwerk: Speakers, Subwoofers, hoofdtelefoons, geluidskaart/MIDI interface, enz.
 • Audio Software: GrandOrgue, Reaper, Cantabile, Audacity, Capella en andere muziek gerelateerde software.
Bekijk de nieuwe indeling op: PCorgan forum.

Tips als je het forum intensief volgt:
 • Gebruik 'Toon actieve onderwerpen'. De subforums zijn alleen handig als je wat zoekt.
 • Zet in je profiel (Gebruikerspaneel, Foruminstellingen, Wijzig weergaveinstellingen):
  Toon onderwerpen gesorteerd op: Berichtdatum
  Toon onderwerpen sorteerrichting: Aflopend
  Geef berichten weer, gesorteerd op: Berichtdatum
  Toon berichten sorteerrichting: Aflopend
  Nu komen de nieuwe berichten bovenaan te staan, dan hoef je niet bij onderwerpen met veel berichten steeds naar de laatste pagina te gaan.

Aandacht voor GrandOrgue

Ik hoorde dat je nu in het gratis GrandOrgue (opvolger van MyOrgan) galm kunt toevoegen, daarmee zijn ze verder dan Hauptwerk. Om te benadrukken dat PCorgan onafhankelijk is en geen oogkleppen op heeft, lijkt het me goed om ook GrandOrgue niet uit het oog te verliezen.
GrandOrgue gebruikers zijn ook welkom op het forum!
Nieuws en vragen over dit alternatief voor Hauptwerk kun je kwijt op: PCorgan forum: Audio software - GrandOrgue

Rectificatie toonhoogte zomer

In mijn review van sampleset 1973 Marcussen, Laurenskerk, Rotterdam had ik geschreven: "De stemming van de sampleset is 438.2 terwijl hij op cd's 440 Hz is, ik vermoed daarom dat de opname in de zomer heeft plaatsgevonden, dan zijn de pijpen langer en klinken dus iets lager. Of is dit een rare theorie?"
Inderdaad blijkt mijn theorie niet te kloppen (bedankt cribo!): de opnames zijn in de winter gemaakt, 's zomers is de toonhoogte juist hoger omdat "Warme lucht is dunner dan koude en geeft daardoor een hogere toon" (zie: Wikipedia: Pijporgel: Stemming en onderhoud).

Orgellol

Deze week kreeg ik weer twee leuke plaatjes, heb ze toegevoegd aan pagina met orgel humor. Tips blijven welkom!

Tot meditatie

Spreuken 11: 2: Komt overmoed, dan komt ook schande, maar bij de ootmoedigen is wijsheid.

05-01-2013

Bach opnames van Leo Terlouw op Laurensorgel/Rotterdam

Leo Terlouw maakt opnames van Bach-werken op Hauptwerk orgels, luister op: Bach opnames van Leo Terlouw.
Hij heeft nu 11 stukken opgenomen op de sampleset 1973 Marcussen, Laurenskerk, Rotterdam. Vroeger op het Conservatorium heeft hij les gehad op dit orgel. Leo geeft een toelichting en registraties zijn tot in detail beschreven.
Onder andere de bekende Toccata en fuga in d is opgenomen, luister en lees op: Bach opnames van Leo Terlouw.

Gratis: 1992 Kaat & Tijhuis Veendam (25/2+P)

Virtual-organs heeft nu ook een Hauptwerk 4 versie van de sampleset '1992 Kaat & Tijhuis Veendam (25/2+P)'.
Om de woorden van Virtual-organs.nl te gebruiken: "De prijs/kwaliteit verhouding is perfect want deze set is gratis!"
Zie verder: Gratis: 1992 Kaat & Tijhuis Veendam (25/2+P)

Foto

Ik kreeg een foto van het prachtige rode 4 klaviersorgel van Krijn Padmos, zie orgel van Krijn Padmos.

Fuga en Koraal Psalm 124 Klaas Jan Mulder

Deze week heb ik de Fuga en Koraal Psalm 124 van Klaas Jan Mulder opgenomen, na 10 Klaas Jan Mulder opnames stop ik er voorlopig mee.
Luister op: 1973, Marcussen, Laurenskerk, Rotterdam, Nederland.

Tot meditatie

Spreuken 10: 12, 19: Haat wekt twisten op, maar liefde bedekt alle overtredingen. In de veelheid van woorden ontbreekt de overtreding niet, maar wie zijn lippen inhoudt, is verstandig.

Vorige 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Volgende

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com