Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud


Eerste Vorige 2006 Volgende Laatste
Google

2006 Pecsi-Muhleisen, Bela Bartok National Concert Hall, Budapest, Hungary

  Inspired Acoustics
Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset
Foto's en Info van Orgelbau Muhleisen

Large-scale modern symphonic organ
48 kHz, 24-bit, stereo, original acoustic, optional cathedral acoustic, multiple release
12.8 GB RAM (voor Prof. ed. met standaard lossless memory compression)
5+P/92 (manualen / registers)
Licentie: commercial (for end-user and institutional/academic/worship/commercial use)
Released in: 12-2008 (andere edities later)

Op Hauptwerk forum: PAB Gravissimo - 144-stops, 64' pedal
Op Hauptwerk forum: Medium, out-of-the-box cath. acoustics
Op Hauptwerk forum: PAB Pro, First impression from amateur
Op Hauptwerk forum: PAB sampleset with release truncation
Op Hauptwerk forum: PAB + interpolation
Op Hauptwerk forum: PAB Frozen?
Op Hauptwerk forum: Loading the PAB
Op Hauptwerk forum: SURVEY - PAB sampleset - Would you...
Op Hauptwerk forum: Palace of Arts Budapest: Mini-Review
Op Hauptwerk forum: PAB Pipe Organ Samples GROUPBUY
Op Hauptwerk forum: PAB
Op Hauptwerk forum: Name the biggest ever virtual organ

Mp3 voorbeelden van anderen:
- Inspired Acoustics
- Contrebombarde.com
- Contrebombarde.com
 Van deze sampleset zijn de volgende 'edities' beschikbaar:
  1. Free Trial Edition (15 registers)
  2. Small Edition (15 registers)
  3. Essential Edition (23 registers)
  4. Medium Edition (45 registers, inclusief optionele CSA cathedral acoustics)
  5. Professional Edition (alle 92 registers)
  6. Extended Edition (alle 92 registers, inclusief optionele CSA cathedral acoustics)
  7. Gravissimo Edition (alle 92 registers + 52 extended registers -> 144 registers)
Medium Edition (met CSA cathedral acoustics)
Zie onder een bespreking van de Professional Edition.

Mp3 voorbeeld van Dick Sanderman:
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here


Professional Edition
De grote kracht van dit grote symfonisch concert orgel is de enorme dispositie van 92 registers (tot nu toe, het grootste Hauptwerk sampleset). De 5 manualen hebben een hele mooie functionele indeling: I Basis Barok, II Basis Romantisch, III Romantisch strijkers, IV Solo, V Chamade. Alle mogelijke manuaal- (en pedaal) koppels zijn aanwezig, de sampleset is daarom ook te gebruiken als je thuis maar 2 manualen beschikbaar hebt. Verder zijn er veel handige speelhulpen, zoals: Walze (crescendo wiel), configureerbare combinations, 4' en 16' koppels, etc, zie: Console. De klavieren in deze sampleset hebben een omvang van vijf volledige octaven, geen van de andere samplesets, die ik beschikbaar heb, heeft dit.
In het echt heeft dit orgel twee speeltafels: een mechanische, en een losse elektronische met registerwippers. De sampleset gaat uit van de 'losse speeltafel': ik hoor namelijk geen geluid van keys en register wijzigingen, ook zijn de fotorealistische registratie pagina's gebaseerd op de 'register-wipper-speeltafel'. Het geluid van de windmotor en 'tuba-windmotor' kan real-time worden aan en uitgezet d.m.v. knoppen, dit zou bij ieder sampleset zo moeten zijn.
De bediening is eenvoudig vanwege de praktische registratie pagina's, hoewel er zeer veel registers en speelhulpen zijn, zijn de namen goed te lezen (vanwege een duidelijk lettertype). De Left-Photo en Right-Photo pagina's zijn leuk om te zien, maar het nut ervan snap ik niet zo goed. Zelf heb ik een 17 inch Touchscreen, ik gebruik daarom de Center pagina om te registreren.
Vanwege de zeer geringe akoestiek (ongeveer 1 seconde nagalm) hoor je alle registers in z'n pure vorm. Bovendien ervaar je een erg lage latency tijdens het spelen, het voelt erg 'direct' aan. Ideaal om mee te oefenen, je hoort namelijk iedere fout.
Vind je de standaard nagalm van 1 seconde te kort, dan is het bij deze sampleset geen probleem om zelf extra nagalm toe te voegen (je moet dan wel additionele software of hardware aanschaffen).
Hoewel ik in het algemeen gesproken niet zo'n liefhebber ben van samplesets met een dergelijke geringe akoestiek, heb ik toch met veel plezier de demonstratie voorbeelden ingespeeld. Vanwege het grote aantal mogelijkheden, koste het veel tijd om de registraties uit te zoeken. Ik heb geen ervaring met dergelijke grote orgels, dus misschien heb ik de plank totaal misgeslagen wat betreft mijn registratiekeuzes. De opnames komen rechtstreeks uit Hauptwerk en bevatten geen extra nagalm. Ik heb het orgel (Professional Edition) in Hauptwerk geladen met '16 bit', 'single loops', 'multiple releases'. Met 'single releases' klonken voornamelijk de fluiten een beetje 'glazig' in de snelle stukjes.
Welke registers mooi zijn, is vooral een kwestie van smaak. Zelf heb ik een lichte voorkeur voor de romantische registers. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen barok muziek op kan spelen, vrijwel ieder register is aanwezig op dit orgel. Bovendien kun je met Hauptwerk ieder gewenst temperament kiezen.
Eerst kon ik geen heldere fluit ontdekken, tot ik de Flute traversiere 8' vond. Vooral in de hoge octaven klinkt hij grandioos (luister bijvoorbeeld: Sonatina BWV 106). De tremulant is erg langzaam, ik heb het orgel nooit in het echt gehoord, dus weet ik niet of dit overeenkomt met de werkelijkheid.
De requirements voor de 'Professional Edition' van deze sampleset zijn fors: 8.2 GB als je alle registers laadt met '16 bit', 'single loops' ('multiple loops' is maar een hele kleine verbetering) en 'multiple releases' ('multiple releases' is wel grote verbetering voor snelle stukjes). Als je, zoals ik, 8 GB beschikbaar hebt, kun je dan (met genoemde instellingen) zo'n 10 registers niet laden. Maar met 82 (i.p.v. 92) stemmen zijn er nog steeds voldoende registratiemogelijkheden ;-) . Vanwege the geringe nagalm stelt de sampleset geen hoge eissen aan de processor.
Samenvattend: Qua gebruikersvriendelijkheid is deze sampleset top kwaliteit, er zijn enorm veel handige speelhulpen (alle mogelijke koppels, combinatie registers, enz.) en de schermen zijn logisch ingedeeld en goed leesbaar. De sampleset is geschikt voor alle soorten muziek. Qua klank is deze sampleset echter smaakgevoelig, de waarderingen zullen varieren tussen 'alles' en 'niets'. Een sampleset voor mensen die een orgel zoeken met veel registers en waarvoor een 'kerk akoestiek' en 'historisch' geen 'must' is.

Gert, januari 2009

Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here

Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com