Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud


Eerste Vorige 1980 Volgende Laatste
Google

1980 Gerhard Grenzing, Menesterol, France

  Sonus Paradisi

Site van sampleset leverancier over deze sampleset

Orgue de Montpon-Ménestérol, Eglise Saint-Pierre-ès-Liens

Eglise de Ménestérol

Modern, but based on North-German baroque
48 kHz, 24-bit, stereo, multiple release samples

Surround, 16-bit: 3.75 GB RAM
Stereo only, dry, moist, 16-bit: 2.3 GB RAM
22/2+P (registers/manualen)
Licentie: Commercieel
Released in: 03-2012

Op PCorgan forum: 1980 Grenzing, Ménestérol 22/2+P
Op Hauptwerk forum: A new mystery organ to guess
Op Hauptwerk forum: Extended version Menesterol

Mp3 voorbeelden anderen:
- Sonus Paradisi.
- Contrebombarde.com
 Impressie van Gert:
De kerk van Saint Peter in Chains van Ménestérol is gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. In de 15e en 17e eeuw is de kerk verbouwd. In 1970 heeft men een orgel uit 1842 van de voormalige kapel van het ziekenhuis in de kerk geplaatst. Technisch was dit orgel er slecht aan toe, in de oude kast heeft Gerhard Grenzing in 1980 een nieuw instrument gebouwd. Het orgel is gebouwd in de Noord Duitse Barok stijl. In 2006 heeft J.F. Dupont het orgel geheel schoongemaakt en de Regal vervangen door een Dulzian (een van de mooiste registers van het orgel!). Er is geen lange nagalm omdat kerk niet heel groot is, de nagalm is echter wel 'intensief', ik denk dat dit komt doordat er 'bollingen' in het dak zitten, daardoor zijn er heel veel reflecties. Met uitzondering van echte romantische muziek kun je op dit orgel veel op kwijt.
Het is geen bijzonder historisch orgel.
Wel bijzonder: deze sampleset is een prijsdoorbraak en daarom een ideaal set om te starten met Hauptwerk:
 • Je hebt een Surround, Wet, Moist en Dry versie bij elkaar voor nog geen E 70,-.
 • 2 klavieren + pedaal, het bevat een complete dispositie van de belangrijkste registers.
 • De wet versie heeft mooie nagalm.
 • De set (m.u.v. Surround) is prima geschikt in combinatie met Hauptwerk Basic.
 • De hardware vereisten zijn niet hoog: er is 2.3 GB nodig voor de Wet versie, een computer met 4 GB is dus ruim voldoende.
De set bevat, zoals genoemd, vier opnames:
 • Dry: Opname in de orgelkast dicht bij de pijpen, er is vrijwel geen nagalm te horen.
 • Moist: Opname net voor de orgelkast. Er is weinig nagalm, wel genoeg om niet 'koud' te klinken. Deze versie kan gebruikt worden om je Hauptwerk-systeem als een 'huiskamerorgel' te laten klinken. Zie onder geluidsvoorbeelden van deze versie.
 • Wet: Een AB (spaced omnis) opname. Hierdoor is de stereo beleving heel goed, dit is het beste te horen bij de Montre8. Deze wet opname heeft een mooie nagalm. Zie onder geluidsvoorbeelden van deze versie.
 • Surround: 2 stereo kanalen, als front (voor) wordt de wet-opname (AB) gebruikt, als rear (achter) een ORTF-opname met erg veel nagalm. De originele surround versie vind ik niet mooi, het is teveel van het goede, bij mij in de huiskamer klinkt het dan heel erg wollig.
  Anton Heger heeft alternatieve surround versies gemaakt (zie: Menesterol; twee nieuwe surround versies), waarbij in het front-stereo kanaal de wet-opname wordt vervangen door de dry- respectievelijk moist versie. Goed idee! Deze alternatieve versies zijn te downloaden vanaf de site van Sonus Paradisi (Update page).
De Moist-surround-versie (van Anton) heeft mijn voorkeur voor speaker gebruik, voor hoofdtelefoon vind ik de wet-versie het mooiste.
Als je handig bent met een ODF (Organ Definition File) kun je zelfs een 8 kanaals ODF maken met daarin de opnames van Rear, Wet, Moist en Dry.

De sampleset heeft mooie gedetailleerde (het aanblazen hoor je goed) prestanten, heldere fluiten en prima tongwerken. De Flute4 vind ik wel aan de luide kant t.o.v. de Bourdon8. De Trompet8 (gedeeld in Bas en Discant) is vrij mild, niet scherp en niet te hard. Het 'volle werk' klinkt heel goed (luister onder 'Plein Jeu'), de stemmen mixen goed maar het blijft toch helder. Ook de Sesquialter klinkt prima, ik twijfel een beetje welke registers er bij horen: 'Montre8, Prestant4, Sesq' of 'Bourdon8, Prestant4 Sesq', ik neig naar de eerste keus. Ook bij deze sampleset vind ik de (kunstmatige) tremulant niet erg mooi. Als voorbeeld heb ik de Canon psalm 43 van Klaas Bolt met tremulant opgenomen. Het windmodel (alleen beschikbaar in Hauptwerk Advanced buiten V.S.) staat vrij 'soepel' (of juist strak, het is maar hoe je het bekijkt) afgesteld: Soms merk je dat het orgel wind te kort komt. Via het menu 'Organ / Organ preferences / Wind supply model' kun je desgewenst de invloed van het windmodel verminderen.

De lay-out ziet er prima uit: Praktisch, goed leesbaar en daarbij ook gewoon mooi en realistisch. Ik mis alleen knopjes voor combinatie registers. Op het Voicing scherm heb ik om het realisme te vergroten de 'Blower' en 'Tracker noise' een iets hoger volume gegeven.

Van deze set is een gratis demo versie (G.O.: Montre 8', Prestant 4', Flûte 2' Récit: Bourdon 8', Flûte 4', Quinte 1 3/5) beschikbaar op Sonus Paradisi: Free stuff.
Voor deze prijs een absolute aanrader als je nog geen andere kwaliteits-samplesets hebt in deze stijl.
Gert, Maart 2012

Mp3 voorbeelden, gespeeld door Gert LET OP (Wet versie):
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden, gespeeld door Gert LET OP (Moist versie):
JW Player goes here

Grotere kaart weergeven

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com