Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud

Eerste Vorige 1975 Volgende Laatste
Google

1975 Flentrop, Schiedam  Hauptwerk.nl

Site van sampleset leverancier over deze sampleset

Grote of St. Janskerk hoofdorgel

Grote kerk Schiedam

Schiedam, Grote- of St. Janskerk (2010)

PKN Schiedam


Neo-Barok
96 kHz, 24-bit, surround 3 x stereo, multiple release samples

39/3+P (registers/manualen)
Licentie: Commercieel
Released in: 9-2020

RAM consumption: 6-channel surround:
16-bit, other settings default:26.9 GB
20-bit, other settings default:40.0 GB
RAM consumption: 4-channel surround:
16-bit, other settings default:18.0 GB
20-bit, other settings default:26.0 GB


Op PCorgan forum: 1975 Flentrop St-Janskerk Schiedam
Op Hauptwerk forum: New: Flentrop organ Schiedam

Mp3 voorbeelden anderen:
- Sonus Paradisi.
- Contrebombarde.com
 

De historie van het orgel is een beetje ingewikkeld. Zoals ik het begrijp zijn de orgelkassen (buitenkant) gemaakt in 1550, 1680, 1712 en 1724.
Een aantal stemmen zijn nog 16e eeuws: Baarpijp 8’, Quintadeen 8’, een deel van de Octaaf 4’ (Pedaal) en de Woudfluit 2’.
De rest van de stemmen is van Flentrop (1975), maar gemaakt met hoog loodgehalte en wijde mensuren. Hierdoor heeft het orgel een milde, haast romantische klank.
Het is dus een mild neo-barok orgel in een grote ruimte, dit resulteert in een warme klank.

In 2014 is een offerte gemaakt voor de uitbreiding van het orgel met een zwelwerk. Bij Sygsoft/hauptwerk.nl zijn ze nogal pragmatisch ingesteld en ze schromen niet om bij de sampleset extra mogelijkheden toe te voegen.
Zoals extra koppels, een kunstmatige tremulant of zelfs extra registers. Hier hebben ze een compleet 4e klavier met romantische stemmen toegevoegd, dit zijn opgenomen samples van het Adema orgel uit de Laurentius Kathedraal in Rotterdam. Daarvan hebben ze de galm iets ingekort.
Het staat duidelijk aangegeven in de lay-out, je bent zelf vrij om ze te gebruiken of niet.
Zelf heb ik een voorkeur voor de 'echte eigen' registers van het orgel, maar bij sommige muziek is het toch wel handig om een paar zachte strijkers of tongwerken te hebben, dus kan ik toch niet laten om ze te gebruiken.
Deze sampleset waardeer ik vanwege:
  1. De goede mogelijkheden om 'directe sound' (minder wollig, veel detail) te kiezen (bijv. 65% front, 35% middle, 100% rear). Dit gebruik ik bij 'kleine registraties', of als ik aan het oefenen ben voor mijn wekelijkse kerkdienst. Voor 'grote registraties' vind ik het mooier om een wat minder directer/harder geluid te kiezen, dan zet ik hem op: 15% front, 85% middle, 100% rear).
  2. De mooie akoestiek van de ruimte.
  3. De milde intonatie.
  4. De hoeveelheid detail van de samples. Soms is het zelfs teveel en bevatten samples bijgeluiden, maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Beter teveel detail dan dat de samples zo gefilterd zijn dat er geen smaak of geur meer aan zit.
Het installeren heeft me wel veel tijd gekost, door een fout van mijzelf: bij samplesets van Sonus Paradisi kun je ieder bestand afzonderlijk installeren. Als je dat hier doet krijg je een foutmelding over de licentie.
Je moet eerst alle bestanden downloaden en dan in dezelfde folder zetten, vervolgens installeer je de eerste file en dan gaat het verder vanzelf.
Ik speel vrijwel alleen psalmen en gezangen en bewerkingen daarvan, hiervoor is het orgel zeer geschikt. Vanwege de milde klank, tremulanten en de 'Laurentius toevoeging' gedijt ook de 'zoete koek' prima.
Een aanrader! Gert van Ginkel, januari 2021

Mp3 voorbeelden, gespeeld door Gert LET OP:
JW Player goes here


 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com